לא רק אפליה

מצוקת חינוך חמורה: "המחירים בסמינרים חונקים את ההורים"

העסקנים מקדישים את זמנם למאבק ממושך באפליית הסמינרים, אבל מתברר שקיימת בעיה נוספת, חמורה לא פחות. הורים: "המחיר הגבוה של הסמינרים ממוטט את המשפחה, זו נהיתה עובדה מוגמרת כי שכר הלימוד הוא בין אלף לאלפיים שקלים - לכל בת". שושי הלר שוחחה עם הורים מיואשים. יימצא פתרון? (חינוך)

שושי הלר | כיכר השבת |
אילוסטרציה (פלאש 90)

זעקת ברי המזל שבנותיהם מתקבלות לסמינרים, נבלעת בהדי זעקת ההורים והבנות שנשארות בבית. אבל זעקה זו קיימת אצל הורים רבים הכורעים תחת הנטל של שכר לימוד יקר וחסר פרופורציות, שהם נדרשים לשלם בכל חודש עבור הבת היקרה, תרתי משמע.

מספרת אמא למשפחה ברוכה "המחיר הגבוה של הסמינרים ממוטט את המשפחה, זה נהיה עובדה מוגמרת כי שכר הלימוד הוא בין אלף לאלפיים שקלים - לכל בת!, אין משפחה שלא סובלת מכך."

בשיחה עם אחראית קבלה בסמינר בירושלים, היא אמרה כי "ישנן מגמות מגוונות. אדריכלות, עיצוב פנים, הנהלת חשבונות, ייעוץ מס וכמובן המסלולים הבסיסיים של גננות והוראה. משלמים 900 שקלים על הבסיס של הוראה, ובנוסף בין 300 ל-700 שקלים על המסלול הנבחר. אין מלגות, יש הלוואה מותנית של משרד החינוך ואם אחרי הלימודים היא עובדת בתחום, זה הופך למענק, או שצריך להחזיר בתשלומים. המלגות היחידות שיש זה לאזרחיות ארה"ב."

מה יעשו הורי התלמידות הישראליות? לדברי אמא לשתי בוגרות סמינר "הורים נחנקים, משלמים 15,000 שקלים לשנה, וזה בגלל שמחייבים לקחת את ההוראה. למה אי אפשר לשלם וללמוד רק מסלול? למשל גרפיקה, למה מחייבים ללמוד את כל הנושאים האחרים של הוראה, כשרוב רובן של הבנות לא יעסקו בכך, למה היא צריכה ללמוד פסיכולוגיה בשביל להיות גרפיקאית?"

סמינר אאוט, מכון פרטי אין

"בנות רבות ממשיכות ללמוד רק כדי לשמור על השם הטוב. בסמינר ´הישן´ בירושלים פנו תלמידות רבות ללימודי מזכירות, כדי להישאר במסגרת, בתשלום נמוך יותר. מרוב ביקוש סגרו את המסלול של מזכירות השנה. וגם אלו שסיימו למדו שלוש שנים לימודי מזכירות וניהול לשכה, שלוש שנים!, כאשר במקומות אחרים לוקח כמה חודשים ללמוד זאת, וכמובן השכר הגבוה ששולם במשך שלוש שנים הולך לפח."

באופן מפתיע היא חושפת ואומרת "היום זה הולך ונסדק, ההכרח ללכת לסמינר במחיר הגבוה, תמורת נזיד עדשים של תעודת הוראה, כבר מאבד את חשיבותו. אפשר לראות בנות רבות שפונות ללימודי מקצוע, את הבת השלישית שלי אני שולחת כעת ללימודים במכון פרטי, בתשלום של כ-6,000 שקלים, בתוך כמה חודשים היא תהיה עם תעודה ביד במקום למרוח 3 שנים בסמינר. אני לא דואגת משידוכים. מי שמאמין יודע שארבעים יום לפני שנולדים נקבע מי השידוך של כל אחד ואחת. וככל שהתופעה מתרחבת כך היא פחות חריגה. יש כבר בנות קצת יותר מודרניות שפונות ללמוד בשלוחות החרדיות של המכללות השונות ומוציאות תואר ראשון. גם משלמות פחות כסף וגם יוצאות עם תואר. הורים הבינו שיש עוד אפשרויות, זה התחיל בטפטוף וזה הולך ומתגבר."

"צריך היה לאפשר להורים לחסוך את הכסף הזה לחתונות של הבנות, במקום לתעודות מיותרות. האבסורד הוא שבציבור החרדי בקושי מתייחסים לתעודות, למשל בהעסקת מזכירה, ובציבור החילוני התעודות שלנו לא נחשבות, וגם אין הרבה סיכוי שהבת תלך לעבוד שם. אז פשוט חבל על הכסף." היא אומרת בכאב.

משיחה עם בנות סמינר הן אומרות "למה אין לנו מלגות? לסטודנטים יש סוגים רבים של מלגות שמכסים כמעט את כל שכר הלימוד. לנו יש בשנה ראשונה אפשרות למלגת פר"ח, אבל קשה מאוד להתקבל לזה בגלל הביקוש הרב, וגם קשה להתחייב לזה כי לימודי ההוראה והמסלול תופסים כמעט את כל היום, ובנוסף יש מבחנים ומטלות."

בת נוספת אומרת "אני יודעת שקשה להורים שלי לשלם יותר מ-40 אלף שקלים עבור 3 שנים בסמינר, וקשה לי להסתכל להם בעיניים. אני יושבת ללמוד כל יום ויודעת שלבסוף אהיה אחת מיני רבות עם תעודת הוראה. אני גם יודעת את הסיכוי האפסי שלי למצוא עבודה בתחום, יש הצפה של מורות ורק אחוז קטן מוצא תעסוקה ואלו יהיו קודם כל ה´בנות של´ וה´נכדות של´, וגם הן מתחילות רק במילוי מקום זמני, בשכר זעום. בשביל זה אני לומדת 3 שנים?"

להרים את הכפפה

האמא מציעה "שיעשו קורסים מקצועיים בלי חיוב של הוראה, ובהתאם יהיה גם המחיר, או שיצדיקו את שכר הלימוד במתן תואר ראשון, ואפשר אפילו להמשיך בלימודים עיוניים של תנ"ך ומקצועות קודש, הכנה לנישואים, בלי מקצוע, רק כדי לשמור על המסגרת. אלו אפשרויות הגיוניות. המוסדות מקבלים תקציבים מהמדינה אז למה צריך להיות מצב קטסטרופלי שבו אנשים מתמודדים עם המחיר הגבוה, מתמוטטים כלכלית ופונים לועדות הרבנים וקרנות הצדקה בבקשת סיוע, ההורים חסרי אונים ולא יודעים מה לעשות."

אבא לתלמידה בסמינר מספר "הסמינר מבקש כמעט 2000 שקלים על הוראה ומסלול מקצועי, פניתי אליהם בכתב וביקשתי הנחה. הודעתי להם כי במחיר המבוקש אאלץ להוציא את הילדה מהמסגרת. ההנחה מתקבלת רק לאחר חקירה לעומק, או במקרה שיש יותר מבת אחת בסמינר, אבל גם אז המחיר עומד על יותר מ-1000 שקלים. הורים מנוצלים בעל כרחם."

לשם השוואה, שכר לימוד אוניברסיטאי הינו בין 9,500 ל-12,000 ₪ לשנה, שגם אותם ניתן לכסות באמצעות מאות מלגות המוצעות לסטודנטים על פי קריטריונים שונים. ובנוסף מי שמסיים הוראה ביחד עם תואר ראשון, יזכה לתוספת משמעותית במשכורת לעומת מורה בלי תואר.

האם יש למשרד אפשרות פיקוח על המחיר הנגבה מתלמידות? האם ישנן קריטריונים לקבלת הנחה, או דירוג השכ"ל, מטעם משרד החינוך? מי האחראי מטעם המשרד על טיפול בנושא זה? שאלות אלו ועוד הועברו למשרד החינוך, אך טרם נענו, מדוברות המשרד נמסר כי הנושא הועבר לבדיקת הגורמים האחראיים, ותגובתם תועבר בהמשך.

למרבה הצער, ניסיונות רבים מאוד של כיכר השבת להשיג תגובה ממנהלי ומנהלות סמינרים כשלו. גם הרב אלי ויינמן מאיגוד בית יעקב השיב "תודה. אנחנו לא מתראיינים." עם זאת, נודע לנו כי ישנם מעט מוסדות חינוך, כדוגמת סמינר גור, שבהם נגבה שכר לימוד של כ-1,000 שקלים לחודש.

למשמע המחיר אומר אב לתלמידה: "זה מחיר סביר והגיוני, הייתי משלם בלי להתמקח. הלוואי שכך יהיה בכל הסמינרים, הגיע הזמן שמישהו ירים את הכפפה ויפתור את הבעיה הכואבת."

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר