עוזרים לילדים? תבדקו שיש לכם כסף

ההוצאות בגין 'עזרה לילדים' גדלות, הורים שנותנים 'סידור מלא' כבר אינם חזון נפרץ, אך עדיין העזרה לילדים היא אחת מההוצאות הכבדות עלינו • מה עושים? (צרכנות נבונה)

שושי מילר | כיכר השבת |
עזרה לילדים, גלגל הצלה או עיוות חינוכי? (צילום: shutterstock)

מבנה התקציב המשפחתי השתנה משמעותית בעשור האחרון. בקרב משפחות צעירות רבות נוסף סעיף הכנסה שמקורו עזרת ההורים, ובקרב ההורים בני ה-50 פלוס, נוסף סעיף הוצאה לא קטן שמקורו עזרה לילדים.

במגזר החרדי ההוצאות בגין 'עזרה לילדים' גדולת שבעתיים, אצלנו הנורמה הפשוטה היא לתת דירה לזוגות הצעירים שמתחתנים, כלומר הוצאה חודשית על משכנתא נוספת, עוד לפני שהתחלנו לעזור לילדה עם הלחם והחלב.

במובן הזה של עזרה, המגזר החרדי לא לבד. סקרים שנערכו בארץ ובארה"ב מראים כי למעלה מ-60% מההורים מסייעים כלכלית באופן שוטף לילדיהם.

אם בעבר הזוגות הצעירים נעזרו בהוריהם בצמתי החיים החשובים, כדוגמת חתונה, קניית דירה והבאת ילדים לעולם, הרי שכיום ההורים משמשים עבורם כעורק מרכזי להשרדות כלכלית יומיומית.

זוגות רבים מתקשים לסיים את החודש מבלי לצרוך עוד הלוואה או להגדיל את המינוס. ההורים שעדים לקושי של ילדיהם, מנסים לשפר את מצבם באמצעות העברת כסף לחשבון הילדים, סיוע בקניות ובמימון חלק מההוצאות, ואף בהצעה לילדים לחזור להתגורר עמם.

אם אין כסף לא עוזרים

שינוי הפרדיגמה החברתית במגזר החרדי היא קשה הרבה יותר, היום כבר הורים שנותנים דירה או 'סידור מלא' הם לא חזון נפרץ. מה עושים כדי להסדיר את עניין העזרה לילדים בלי ליצור קשיים בתוך המשפחה או קשיים חברתיים?

ראשית, חשוב ששני ההורים ישוחחו ויחליטו על כך יחד, על מנת שלא יווצר מצב בו אחד ההורים עוזר בסתר לילדים. מצב זה לא טוב לזוגיות, למצב הכלכלי ואפילו לא לילד עצמו.

חשוב לבדוק האם אתם באמת יכולים לעזור לילדים? גם אם כן, חשוב למפות את ההוצאות ולדעת מראש באיזה סכום ואיך אפשר לעזור (לפעמים עזרה שלא כרוכה במתן מזומנים, יעילה הרבה יותר לזוג).

חשוב יותר לוודא שאף אחד מן הילדים לא ירגיש מקופח. אומנם אתם בטח לא מפרסמים את הסכומים שאתם נותנים לילדים, אבל בנינו אי אפשר להסתיר סודות כאלו לאורך זמן. אם תסבירו באופן ברור כי ילד אחד מקבל יותר כי קשה לו יותר, זה יכול להפיג מתח רב בין הילדים.

עצה נוספת וחשובה לא פחות, היא לעקוב אחרי המצב הכלכלי של הילד, גם אם יש לכם כסף אל תפזרו אותו בלי חשבון, העזרה שלכם לילדים עלולה להכניס אותם לכדור שלג של חובות ממנו יהיה להם קשה לצאת בגילם. עזרה יתרה עלולה לעודד לעבוד פחות, למצוא מקומות עבודה נוחים יותר אך מפרנסים פחות וכדו' (כמובן שלא מדובר במצב בו יש לכם מספיק כסף לפרנס את הילדים באופן לחלוטין, אז השיקול לנטר את הכסף אותו אתם נותנים, הוא סך הכל שיקול חינוכי).

עזרה כלכלית אינה תמיד הפתרון הנכון, לעתים צריך לשלוח את הילדים לאימון כלכלי במקום לתת עזרה כלכלית. ילד שאינו מתנהל כלכלית נכון, ישפר את רמת חייו עם כספיכם ולא יכסה את החובות או יבסס את עצמו מבחינה כלכלית. גם אם לא הצלחתם בגיל מוקדם לחנך את ילדכם לצרכנות נבונה, היום אתם יכולים לתקן את העבר.

מכיוון שבעל המאה הוא גם בעל הדעה, אל תהססו להתנות את המשך מתן הכסף ביעדים שיועילו לילדיכם ושנראים לכם ברי השגה, כדוגמת צמצום ההוצאות, חזרה של בן זוג שאינו עובד לשוק העבודה תוך פרק זמן מסוים, נקיטת צעדים למניעת המשבר הבא וכן הלאה. מנגד, הזהרו שלא לנסות לשלוט באמצעות הכסף בחייהם, או להשתמש בו על מנת לסחוט יחס ומחויבות מצד הילדים, שכן אז זוהי אינה עזרה.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר