חיים כהן מדבר לראשונה: "את כל השאלות הגרי"ש אלישיב היה שולח לגראי"ל שטיינמן"

בראיון נרחב ראשון מאז פטירתו של מרן הגרי"ש אלישיב למגזין עמי באנגלית התייחס העסקן חיים כהן, נאמנו של הגרי"ש זצ"ל, לשורה של נושאים ציבוריים שראה בבית הגרי"ש: "בחמש השנים האחרונות לחייו הפנה את כל השאלות לגראי"ל"; "קניתי לי שונאים כשמנעתי מאנשים להיכנס, על פי בקשתו המפורשת של הרב"; "הרב היה פוסק בסוגיות ציבוריות הרות גורל, אך מעולם לא כפה על איש את פסיקתו" (מיוחד, חרדים)

ישראל כהן | כיכר השבת |
(צילום: עזרא לנדאו. באדיבות מגזין "עמי")

אחרי שנות שתיקה והתנזרות מראיונות-נרחבים, העניק השבוע חיים כהן, איש עסקים וציבור נודע ומי שהיה מאנשי ביתו של מרן הגרי"ש אלישיב זצ"ל, ראיון בלעדי ראשון ויוצא דופן בפתיחותו דווקא למגזין שמעבר לים - מגזין 'עמי' החרדי בשפה האנגלית. הראיון הודפס השבוע על פני עשרה עמודים במסגרת מגזין נושא מיוחד על ישראל ואישים בולטים מהארץ, אליו התראיינו אישים ידועים נוספים כמו אלי קליין בעלי 'אקה נדל"ן', איש העסקים רמי לוי ועוד.

בראיון, דיבר כהן בפתיחות על כמה נושאים העומדים על סדר יומה של היהדות החרדית, וגילה את דעתו של הגרי"ש אלישיב בנושאים אלה, דעה שלא תמיד אלו שמנסים היום לנופף בדעות שונות ישמחו לשמוע אותה.

'כיכר השבת' מגיש קטעים מהראיון המרתק, אותו ערך עורך העיתון, הרב יצחק פרנקפורטר.

בפתח הראיון סיפר כהן כיצד הגיע אל הגרי"ש אלישיב. "היה זה במקרה מוחלט", הוא אומר, עת אשר בתור נשוי טרי עצר עם רכבו לשתי נשים מבוגרות ביום גשמי והציע לקחתן ליעדן. השתיים התגלו כרבנית אלישיב ובתה, וכאות תודה על מעשהו הזמינה אותו הרבנית לקבל ברכה מבעלה, שהוא כלל לא ידע מיהו עד שאמרה לו. מאז, הוא לא עזב את הבית 20 שנה, בקור ובחמסין, בשלג ובגשם. "למדתי לקח מכל זה: עם מעשה אחד קטן, אדם יכול לשנות את כל החיים שלו. מי יודע איפה הייתי היום אם לא הייתי עוזר במקרה גמור לרבנית. זו הייתה סיעתא דשמיא".

כהן במהלך הראיון (צילום: עזרא לנדאו. באדיבות מגזין "עמי")

כשהתייחס לשאלות ההלכתיות שנשאל הגרי"ש, סיפר: "הרב תמיד פסק לפי הנסיבות הספציפיות של כל שאלה ושאלה. הוא היה אומר שאסור להסיק מפסק אחד שלו על מקרה דומה, כי הוא פסק את הפסק דווקא במקרה הזה ולאדם הזה. זו לא הייתה פסיקה 'אוטומטית', והוא אף פעם לא חזר על פסק שאמר - אלא תמיד דן כל מקרה לגופו".

עוד סיפר כהן: "הרב היה מאד קפדן בפסקים. לדוגמא, אם מישהו שאל אותו שאלה רפואית ואמר לו: 'כבר דיברתי עם העסקן הרפואי הנודע הזה והזה, הוא היה אומר: דברים בטלים, אתה צריך לשאול רופא. כאשר הבן אדם היה אומר: אבל אותו עסקן יודע יותר טוב, היה משיב הרב: אני הולך לפי השו"ע, והשו"ע אומר שאתה צריך להתיייעץ עם רופא, ואותו עסקן אינו רופא. העסקן הרי לא יכול הלכתית לומר למישהו שאסור לו לצום ביום כיפור".

אחד הדברים המשמעותיים שאמר כהן בראיון, שייך היה לשנותיו האחרונות של הגרי"ש. "בחמש השנים האחרונות לחייו", סיפר כהן, "היה הגרי"ש מקפיד לברר תמיד מה אומר הגראי"ל שטיינמן בכל שאלה ציבורית שעלתה. בכל פעם שחבר כנסת היה בא אליו, היה אומר לו: ומה הרב שטיינמן אומר על זה? הם היו אמנם מחותנים דרך מרן הגר"ח קנייבסקי חתנו של הגרי"ש, אבל זה לא היה הקשר היחידי שקשר אותם, אלא שרר ביניהם קשר של כבוד הדדי. בשנים האחרונות הוא שלח כל מה שיכל אל הגראי"ל, והורה תמיד ללכת אליו תחילה ולחזור אליו עם תשובתו של הגראי"ל בעניין. זו הייתה החלטה מודעת".

כשהתייחס כהן לפעמים בהן לא הניח לאנשים להיכנס אל בית הרב, הסביר כי תמיד היה זה בהוראה של הגרי"ש, גם אם לעתים לא היה נעים לו לספר זאת. "פעם הרב ביקש מאיתנו שמכיוון שהוא אינו מרגיש בטוב, הוא רוצה ללמוד ושלא יפריעו לו. הוא ביקש לנעול את הדלת ולא להניח לאף אחד להיכנס. בדיוק כשנעלתי את הדלת, הגיע הגה"צ ר' דן סגל במכונית למטה, וביקש: אל תנעל! יש לי שאלה דחופה של פיקוח נפש. אבל ההוראה שלי הייתה להגיד לכולם: לא. אני הייתי בשירותו של הרב, והעבודה שלי כעת הייתה לשמור על הדלת ולא להתיר לאף-אחד להפריע לו. זה מה שהוא ציפה ממני. אמרתי לר' דן: אם הרב היה כעת ישן, היית מבקש ממני להעיר אותו? השיב לי: לא. אמרתי לו: ממש כך זה כעת. הגר"ד אמנם עזב, אבל ראיתי שזה הפריע לו".

"תקופה לאחר מכן" מספר כהן, "הוא פגש בי, ואמר לי: 'יישר כוחך. דע לך שעשית את הדבר הנכון'".

"זה קרה פעמים רבות שהוא היה אומר לי על אנשים שהיו צריכים לבוא: אל תכניס אותם, ואני הייתי צריך להתמודד מולם, כשאני מנסה לקחת על עצמי את הסיבות מדוע הם לא נכנסו, ולכן קניתי לי אז הרבה שונאים".

"גדול אמיתי" כהן לצד הגרי"ש אלישיב (צילום: פלאש 90)

"אני בד"כ לא אוהב לדבר עם עיתונאים" אמר כהן, "אבל החלטתי כן לשתף אתכם בפעם הראשונה, כדי להרבות קידוש שמים, במיוחד היום, כשאנשים חושבים שכל מה שנעשה הוא למטרות פוליטיקה ורווחים אישיים, ואנשים רוצים לשמוע תיאור אמיתי מחייו של גדול אמיתי".

כהן אמר כי הוא הכיר הנהגה אחרת. "אצל הרב אלישיב, היו נכנסים בשאלות ציבוריות הרות גורל, והרב היה פוסק. האם אחרי זה בדק אם מילאו את דבריו או לא? ממש לא. הוא נתן את התשובה לבן-אדם או לעסקן וחבר הכנסת, ושהוא יעשה עם זה מה שהוא רוצה. לא היה מושג של לכפות את דעתו או דברים דומים".

כהן סיפר כי הוא מתפרנס כיום כאיש עסקים שפעילותו במקסיקו ודרום אמריקה, ובמסגרת זו הוא אף מעורב במירוץ הפוליטי לראשות מקסיקו שנערך בתקופה זו.

ולאיזה "גדול" הוא נכנס כיום? ובכן, "כיום כשיש לי שאלה אני הולך אל הכותל המערבי, שם אני נמצא בכל מוצ"ש. שם לא צריך פרוטקציה, ואת זה אף אחד לא יוכל לקחת ממני. אני מאמין שהרב מלמעלה עדיין שומר עליי, ובזכותו הקב"ה עוזר לי".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר