כיכר השבת

האם שאגה: "החזרתם לי את הילד הזה במתנה"

עין לא נשארה יבשה באולם הכנסים, הלב רטט כאשר האמא המרוגשת דמעה לעיני כל והודתה לכל מי שסייע ותרם עבור הצלת בנה בן השנתיים (סיפורים מהחיים)

kikar בשיתוף הועד העולמי | כיכר השבת | ז' בניסן | 15.04.16
הלב הכואב..
הלב הכואב.. (צילום: שאטרסטוק)

היא עמדה על הפודיום בבנייני האומה, יחד עם ילדה בן השנתיים, וחיפשה את המילים המתאימות. אולם כמו בסיפורי המתח הזולים, המילים בוששו מלעלות על לשונה. ב', אמא צעירה, ניסתה להעביר לקהל את התחושות שממלאות את ליבה אך הלב הגדוש לא יכול להצטמצם לכמה משפטים קרים ומרובעים.

כמה מלים לפה, חצאי משפטים לשם, והסכר הגדול נפרץ. הדמעות נשפכו ושטפו את לחייה הרוטטות, כשהצליחה להשלים משפט אחד ורועד: "ה-ח-זר-ת-ם לי את ה-יל-ד ה-ז-ה ב-מ-ת-נ-ה!!!", שאגה האם בקול לא לה.

הילד הקטן שעל זרועותיה המשיך להשתובב ולחייך. העולם שלו עליז ושמח, ובעיקר בריא. אולם, האולם הקטן של בנייני האומה, על נשותיו ואורחותיו הכבודות, התמלא כולו בדמעות.

היה זה כנס הוקרה לכל המתנדבות שסייעו לב' בכל התקופה קשה שעברה. מאז שנולד חיימקה וגילו שיש לו בעיה קשה בלב, עבור דרך כל הטיפולים והניתוחים הכושלים שנעשו בבתי חולים כאן בארץ, ועד לסיום הטוב, של הניתוח בבוסטון, ממנו חזר הילד בריא ושלם. שמח ומאושר וכל המשפחה שמאושרת יחד אתו.

לא מזמן היא חגגה נישואין שניים וסגרה מעגל. תם פרק הטרגדיות בחייה והמסלול שלה לחיים חדשים חלק ומבטיח. כעת, שהכול כבר אחרי, היא מספרת על התחושות ועל התובנות שליוו אותה לאורך התקופות כולן, הקשות והטובות. "חיימקה נולד יתום מאביו", בוחרת אימו לפרט את הסיפור מתחילתו הטרגית. "אביו נהרג בתאונת דרכים קשה וחיימקה לא זכה להכיר אותו. עם לידתו נודע לי כי לחיימקה ישנה בעיה כלשהיא בלב. הייתי לאחר לידה עם ילד גדול יותר מחיימקה, שגם הוא דרש את שלו, אבל לא היה זמן למסכנות. הייתי צריכה להתמודד.

"בתחילה אמרו שזה משהו פשוט, שיוכלו לסדר בניתוח פשוט. קבעו לנו תאריך, באנו, עשו את הניתוח, הייתה התאוששות מההרדמה אבל לא מהבעיה, שנותרה על מקומה, ואולי אפילו החריפה".

ומה עושים במקרה כושל שכזה?

"הרופאים די נכנסו ללחץ. קיימו דיונים רבים שבסופן החליטו לבצע ניתוח נוסף. לניתוח השני ניגשתי בחשש מסוים. הרופאים לא נשמעו לי חד משמעיים ולא כל-כך בטוחים. לצערי, חששי לא היה לשווא. כבר ביציאה מחדר הניתוח, הרגשתי בלב של אימא שמשהו לא כשורה. הרופאים לא אמרו דבר, רק הסבירו שצריך לחכות שהילד יתעורר ואז יבואו לבדוק.

"הלחץ שלי היה עצום. אני אוהבת את חיימקה בכל ליבי, לא היה לי הרבה בעולם חוץ ממנו ומאחיו הגדול. חששתי שאני עלולה לאבד אותו. השעות עברו וחיימקה התעורר. הרופאים באו ובדקו, ושוב הגיעה התוצאה המרה: הניתוח לא הצליח".

תחושה קשה.

"זה היה נורא ואיום. הרגשתי שהשמים נפלו עלי. לא ידעתי מה אני עושה. רציתי לשאוג ולצרוח, אבל הדמעות נתקעו לי כמו גוש מכודרר בגרון. הרגשתי מטושטשת. פשוט לא ידעתי מה אני עושה עם עצמי. הסתובבתי בבית חולים כסהרורית ואנשים שם חשבו שעוד מעט ואני מאבדת את שפיותי.

"הייתה שם אחות של בית החולים, אישה עם לב זהב, שהייתה שליחת ההשגחה העליונה. מתוקף עבודתה מול מקרים אחרים ודומים, הכירה האחות ההיא את עו"ד צחי סנדורמירסקי, יהודי יקר שעובד במחלקה המשפטית של ארגון ה'ועד העולמי למען עניי ארץ ישראל', ומטפל בתיקים הרפואיים הסבוכים המטופלים שם. היא פנתה אליו וביקשה ממנו שיבוא לראות מה ניתן לעשות. עוה"ד בא והחל מיד לקיים דיונים מרתוניים מול פרופסורים מהארץ ומחו"ל. לאחר כמה שעות נודע לו שהמקום בו ניתן יהיה לנתח את הילד ולרפא אותו כליל, הוא בבית החולים בבוסטון. הבעיה הייתה שעלות ניתוח כזה מגיעה לסכום עתק של רבע מיליון דולר. לי לא היה מאיפה להביא גם עשירית מהסכום. הייתי אם חד-הורית כאמור, ובגלל הילד החולה וההתעסקות עם כל הטיפולים שלו, גם לא יכולתי לעבוד. המצב הכלכלי שלי היה מחפיר. פשוטו כמשמעו.

"החבר'ה ב'ועד העולמי' לא בזבזו זמן וקראו לי שאבוא למשרדים שלהם כדי לבדוק מה עושים הלאה. באתי לשם, בוכה ומבויישת. לא ידעתי מה לומר. המתנדבות שם התייחסו אלי מאוד יפה ובכבוד. שאלו אותי פרטים, העברתי להם מסמכים, צילומים שונים, והבטיחו להעביר בהקדם להכרעת הרבנים. כעבור יומיים קיבלתי תשובה חיובית. 'הועד העולמי' לקח על עצמו לטפל בתיק. יצאו להתרמה, ואני יכולה להעיד שהם עבדו מסביב לשעון כדי לגייס את הסכום העצום. ברוך השם, הלא יאומן קרה. ה'ועד העולמי' סיים לגייס את כל הסכום והמסע לחו"ל יצא לדרך".

את הגב הכלכלי העניק הועד, אבל מי טיפל בכל העניינים הטכניים?

"הכול הם. נוכחתי שיש כיסוי הגון לאג'נדה של 'הוועד העולמי'. כשמתגייסים שם למקרה ולוקחים אותו תחת חסותם, הם עושים את זה עד הסוף. הצמידו לי אישה נחמדה שדוברת אנגלית והיא ליוותה אותי ואת הילד לאורך כל המסע. היא לקחה אותנו לשגרירות להוציא ויזה, היא עמדה בקשר מול הפרופסורים בבוסטון והכינה אותם לקראת בואנו. עוה"ד של ה'וועד העולמי' ישב עם קופת החולים והוציא מהם כל מה שאפשר, כדי להפחית את הנטל מעל הציבור. הוא באופן אישי טיפל בסידורי ההטסה הרפואית, שברוך השם לא היינו צריכים אותה בסופו של דבר. הילד נטל כמה כדורים שסייעו לו לעבור טיסה רגילה בשלום. פשוט דאגו לנו מכל הכיוונים. אין לי מילה אחרת".

האישה הזו נסעה איתכם לחו"ל?

"בהחלט. היא לא עזבה אותנו עד שחזרנו עם הילד לארץ והגענו לבית מסודר ונקי, שזה סיפור נוסף. ה'וועד העולמי' ראה את המצב שלי, וכמו שאמרתי, הם החליטו לטפל בכל הבעיות עד הסוף. עברתי לדירה אחרת, נקיה ומסודרת. הם דאגו שיחברו לי את החשמל שהיה מנותק כמה חודשים. אולי לא תאמינו שיש במדינה נאורה ומתוקנת דברים כאלו, אבל עד שהכרתי את ה'ועד העולמי', עברו עלי כמה חודשים ללא חשמל. חיימקה קיבל מהם צעצועים וממתקים, שינעימו לו את תהליך הריפוי, וברוך השם, כיום הוא בריא ושלם".

"ה'וועד העולמי' ליווה אותי גם מהבחינה הרגשית. אז הייתי שקועה בעצמי ולא ראיתי אף אחד. אבל כשאני חושבת על זה היום, זה פשוט מדהים אותי. לפני שנסענו, לקח אותנו אחד מרבני ה'וועד העולמי' לביקורים בבתיהם של גדולי ישראל, שעודדו ובירכו אותי ואת הילד. זה לא מובן מאליו. ברגעים האלו זה נתן לי חיזוק גדול לקראת המסע לבוסטון, שלאור מה שכבר עברתי בבתי החולים בארץ, די חששתי ממנו. ה'וועד העולמי' חשב גם על הנקודה הזו ודאג לי כמו אימא שדואגת לביתה הקטנה".

והסוף הטוב?

"לפני תקופה קצרה ב"ה נישאתי שוב. חזרתי לחיים מאושרים ועצמאים. בעלי מפרנס אותנו. וכיום, שחיימקה כבר בריא ומשוחרר ברוך השם, גם אני חופשית לעבוד, ואנחנו חיים ומתפרנסים בכבוד. אבל אני לא שוכחת, ולעולם לא אוכל לשכוח, שהכול עומד על זכויותיו הרבות של 'הוועד העולמי'. הם היו שליחי הצלה ברגעים הקריטיים ביותר שחוויתי. אם לא הם, אני לא רוצה לחשוב היכן אני הייתי היום. היכן חיימקה היה היום".

הרב רובין שהיה בין רבני הועד שליוו את המקרה, ובמהלך השנים ראה עוד אלפי מקרי מצוקה כאלו ואחרים, קשים יותר או קשים עוד יותר, מתייחס לכללים לפיהם פועל ה'וועד העולמי' במקרים מסוג זה. "בכל חודש מתקבלות כ-40 פניות על מקרים רפואיים סבוכים, חוץ מאלפי בקשות לתמיכה שוטפת, שבהן מטפלת מחלקה אחרת. יש לנו ועדת רבנים שיושבת ודנה בכל אחד מן המקרים ובודקת מה הכי קריטי ודחוף, ולאחר קבלת המסמכים ובחינה משפטית ורבנית מדוקדקת, אנחנו מאשרים. אנחנו לא יכולים לצאת להתרמה עבור ארבעים מקרים בחודש. בוחרים כמה מקרים דחופים ומנסים להשתלט עליהם".

האם דרך הפעולה, בה משתלטים על בעיה רפואית ומחסלים אותה באמצעות סכומי עתק, נחשבת ייחודית ל'ועד העולמי'?

"עד כמה שידוע לי, ולדאבוני אני כיר הרבה מקרי מצוקה, אין קופה אחרת שלקחה על עצמה את הפרויקט המסובך הזה. כולם אהובים וברורים, אבל המטרה הראשונית של כל קופה, היא לסייע ולתמוך במשפחות שצריכות קצבה חודשית לתקופה מסוימת. כך ניתן להעלות משפחות רבות על דרך המלך, שבעתיד יהיו בגדר 'חי נושא את עצמו'. אבל בכל זאת, הזעקות של המשפחות המתמודדות עם בעיות רפואיות קשות, מצלצלות באזנינו ללא הרף ומטלטלות אותנו שנעשה משהו למענם".

כיצד מצליחים לגייס את הסכומים העצומים הללו?

"דבר ראשון, בודקים את היכולות של המשפחה הקרובה והרחוקה. אחר כך, מבררים את הזכאות הרפואית, בקופות החולים ובחברות הביטוח, מהם ניתן לקבל סכומים הגונים. לשם כך, יש לנו עו"ד ורו"ח, שזהו עיקר ההתעסקות שלהם. הם יודעים לנהל מו"מ עיקש מול מהלי קופות החולים, להתמודד עם סעיפי חוזי הביטוחים הרפואיים השונים ולהוציא מהם את המירב. אנשים מיומנים כגון אלה, מהווים נכס עצום לקופה ולכל כלל ישראל, כיון שכך אנחנו יכולים להוריד מעל הנטל שנעמיס אחר כך על הציבור.

"לאחר שאנו רואים שמיצינו את כל הזכאויות עד תום, פונים לעריכת ההתרמה. מחלקים את הסכום לתרומה הגיונית של 50 או 100 שקלים לחודש, ומתחילים לגייס תורמים שיתנו יחידות תרומה לתקופה של 36 חודשים. לכל מקרה בוחרים דאטה חדשה של ציבור, וכך מקרבים אט אט אל הסכום הכולל והדרוש.

"כמובן שאין לזה קשר לפעילות הקבועה ולתמיכה השוטפת שהארגון מעניק, אבל הפרויקטים הללו מהווים את 'סיפורי הדגל' שלנו. אנחנו זכינו להרים את הכפפה, והצלחנו בס"ד להציל חיים של חולים קשים רבים. התקווה שלנו שלעולם לא יצטרכו, אבל כל עוד ישנם מקרי מצוקה רפואיים, אנחנו כאן בשביל לעזור ועם ישראל איתנו בשביל לתרות ולתרום בלי להתעייף. מסיפור לסיפור, אני נפעם עד כמה נכונים הדברים שאמרו חכמינו: ישראל נתבעים ונותנים. פשוט בלי גבול ומידה".

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
חינוך ילדים

'המקרה' בישיבה וההשלכות לחיים • ריאיון אמיץ עם האברך על הגבולות שחצה כבחור צעיר

ארי טננבוים | 28.03.24

כך נתייחס נכון לילדים

מה לומדים מפורים על חירות נפשית ועשירות, ומה זה קשור להורים? | שלוש גישות לחיים

חיים דיין | 14.03.24

מדריך להורים

מה עושים כאשר הילד/ה שלכם רוצה הכל - כאן ועכשיו! | אלו הפעולות שתנקטו

חיים דיין | 07.03.24

הם מתקשים להירגע?

מה עושים עם אתגר השינה אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז? | אלו השלבים

חיים דיין | 29.02.24

בין שבירת כלים לשבירת לוחות

הבת התקלקלה עד לקשר אסור, כך האבא התמודד בגבורה - והציל אותה | טור מטלטל

משה רבי | 15.02.24
ש

הצדיק הבטיח והצדיק מקיים

האברך הזה קנה בית בבניין מפואר בגוש דן >>

כיכר בשיתוף הצדיק מיבנאל | מקודם

חינוך ילדים

הבטחתי לעצמי שלא אתעלל בילדיי בסעודת שבת - כמו אבא שלי. ומה קרה? זה התהפך עלי

מרדכי רוט | 15.02.24

היכולת להתחבר

כיצד הפרעת קשב קשורה לאתגרים בקיום תורה ומצוות? | טור חשוב להורים

חיים דיין | 15.02.24

עצות מעשיות להורים!

הילד שלך עם הפרעות קשב וכל הזמן הוא אוכל ממתקים ורוצה רק אוכל מסוים? | זה הפתרון

חיים דיין | 08.02.24

מדריך להורים

בלי טעויות: כך תתמודדו עם התעודה המאכזבת של הילד 

טובה אור | 07.02.24
ש

הצדיק הבטיח והצדיק מקיים!

הזוי: מזכיר בת"ת ניצל מחוב של מיליון שקל

כיכר בשיתוף הצדיק מיבנאל | מקודם

מוגנות בשפת הילדים

הילד מספר שהוא חווה פגיעה חמורה, איך מגיבים? | המדריך להורים ומחנכים

ארי טננבוים | 01.02.24

טור חשוב להורים

הילד מדבר אליכם בצורה מזלזלת וחוצפנית - ואתם נואשים? | אלו הפתרונות

חיים דיין | 01.02.24

ניסוי המרשמלו

"רוצה עכשיו"! כך תעזרו לילדים לדחות סיפוקים

טובה אור | 28.01.24

מוגנות מפני פגיעות

איך נגרום לילד לשתף אותנו בה-כ-ל? | חמשת המפתחות, שלב אחרי שלב

ארי טננבוים | 25.01.24
ש

תורה וגדולה

גם להישאר בעולם התורה וגם להתפרנס בכבוד

כיכר בשיתוף מלמ | מקודם

עיצות חשובות להורים!

מדוע ילדים עם הפרעת קשב נמשכים לנייעס, מסכים ופנטזיה?

חיים דיין | 25.01.24

פגיעות מילוליות

"הוא אמר שאני מגעיל": איך תגיבו לילד הפגוע?

טובה אור | 21.01.24

חינוך נכון לילדים

האם אתם הורים עגולים או מרובעים? ומה ניתן ללמוד מלוח השנה העברי

חיים דיין | 18.01.24

האיפוק שווה זהב

המשבר הנפשי גרר את הבחור המרשים להיכרות בעייתית באוטובוס | סיפור מטלטל

משה רבי | 11.01.24
ש

חדש דנדש

קורס הכנה ללידה, *אבל* עם סגל מומחים וצוות מיילדות 

כיכר בשיתוף מעייני הישועה | מקודם