כיכר השבת

מיומנו של טוראי

החייל גלגל את הזקן וקשר את הפאות מתחת הכיפה שלא יזהו אותו - אבל זה לא עזר

בפרק 7 מתוך זיכרונותיו של החרדי שהתגייס לשלב ב' בצה"ל - רשמים מהר הרצל ומטקס קבלת הכומתה • האם כרטיס אשראי יכול לשמש כחוגר? • האם חרדים שלא למדו ליבה יכולים להשתמש במספרי ברזל בשביל לספור? • מה הרצל חשב על היהדות ומי הם גדולי האומה באמת? (חרדים, צבא)

31
מנדי אושר | כיכר השבת | כ"א באלול | 07.09.23
מתארגנים למסדר דגל
מתארגנים למסדר דגל (צילום: מנדי אושר)

"מחר הוא יום גדול עבורכם", זעק עלינו המפקד, "עבדתם קשה והוכחתם את היכולת שלכם לקבל את כומתת היחידה, לא כל אחד זכאי לכך". הוא מספר לנו שיש מקרים שחיילים נשארו טירונים לעד ואין שום דרך לתקן את זה. לעולם הם יצטרכו להסתובב עם כומתה ירוקה. "זה שאתם מקבלים את כומתת החַיּל אומר שאנחנו יכולים לסמוך עליכם שתעשו לנו כבוד".

>> למגזין המלא - כנסו

ליום הגדול הזה אני מגיע ברע ממש, סוג של משבר. כמה שזו רק תקופה קצרה ולא באמת קשה, אבל הניתוק מהחיים, הקושי הכלכלי וההתמודדות שמגיעה גם מהבית גורמת לי לזעם. מה שמוסיף אש למדורה זו ההנחיה מהמפקד שנאלץ לחזור לבסיס אחרי הטקס, כך שגם אם אשתי תרצה להגיע לטקס גבעת התחמושת בשביל לראות אותי מקבל כומתה בצבע לחמנייה מקמח חומוס מלא, היא תאלץ לחזור לבד הביתה. אני אחזור לבסיס ומשם הביתה. חסר הגיון ומעצבן. הכל בשם אותה מקובעות שכל מי שהגיע באוטובוס חייב לחזור באוטובוס.

מהכניסה לבסיס ועד למתחם בית הספר זה רבע שעה הליכה (צילום: מנדי אושר)

מה שמוסיף לכעס שלי זה שדווקא הנהג הקבוע שלנו הצליח לספר סיפורי סבתא למפקד ובכך לקבל אישור לבוא ישירות בלי לעבור בבסיס כך שאנחנו צריכים לשבור את הראש ולהתארגן עם רכב אחר. אבל דווקא הנהג הזה קצת יותר אמיץ ואנחנו נכנסים לתוך הבסיס כחרדים על אזרחי שם מחליפים למדי צה"ל ליד הש"ג ("שוטר גדודי", "שומר גדר" או "שומר גבול") של הבסיס הפנימי. יושבת שם חיילת אתיופית, היא מביטה בפליאה בארבעה חרדים עולים על מדים. "מותר לכם להסתובב ככה?", היא שואלת אותנו ואני עונה שיש לי תשובה לתת לה רק שיש לי פקודה שאסור לי לדבר איתה כך שאני מצטער אבל אני לא יכול לענות.

"אבל הנה כבר דיברת איתי. אז רק תגיד לי מה הסיפור שלכם", היא מתעקשת ואני לא עונה בשביל שלא תסבך אותנו. "רק תראו לי חוגר", היא מבקשת. אני מראה לה, היא משתכנעת ומאשרת לנו כניסה.

מגיעים באיחור אבל אנחנו לא היחידים, משום מה אווירת סוף מסלול (סוף זמן…) והמפקד הודיע על הארכת זמן של 15 דקות למסדר.

מתברר שבגלל יום השיבוש או יום הזעם או יום אני לא יודע מה של מתנגדי הרפורמה, גם חלק מהמפקדים איחרו כך שדחו את המסדר בגללם. על הדרך גם לימדו אותנו שאין כזה דבר שמפקד מאחר, הוא פשוט התעכב. אין כזה דבר שמפקד טועה, הוא פשוט חושב אחרת.

על הדרך גם הפסדתי בהתערבות עם יוני. הוא טוען שכשהמפקד מבקש מכולם בסוף כל מסדר להראות את תעודת החוגר, הוא יכול להראות כרטיס אשראי והמפקד לא ישים לב. אני טענתי שאין מצב. בפועל הוא צדק. הוא היה מראה את האשראי למפקד וגם לשומרת בכניסה לבסיס. הם אף פעם לא תפסו את הטריק.

שימו לב לנשק שיש לכ"א וכן לנעליים והגרביים של ישראל - החייל שהשיג פטור מנעליים צבאיות וכל יום גם ביקר אצל החופ"ל (צילום: מנדי אושר)

הנה יוצאים לדרך, אבל קודם כל מספרי ברזל. סופרים שוב ושוב ומשהו לא מסתדר. בכל ספירה יש אחד ששוכח את מספר הברזל שלו ובכל פעם יוצא מספר אחר.

"גם אני כמוכם לא למדתי ליבה", צועק המפקד, "אבל לספור עד 45 אני יודע. אמורים להיות לכם 45 באוטובוס למה יש 44? אולי מישהו מת בדרך ואף אחד לא מעודכן? איפה הרעות שלכם?".

נוסעים להר הרצל. בכניסה מחכים לנו כל אלו שקיבלו אישור להגיע ישירות. המקום הומה אדם, בני נוער וצעירים מחו"ל. הם מבקשים גם להצטלם אתנו. טוב, לא בדיוק איתנו רק עם המפקדים שיש להם רובים. אשר מסביר להם באנגלית משובשת שגם לנו יש בקבוק מים ושבעיקרון זה נחשב כמו נשק, אבל הם לא מבינים מה הוא רוצה.

ושוב ספירה, מספרי הברזל משתבשים שוב ושוב. בכל פעם מישהו אחר שוכח מה מספר הברזל שלו. "לא הבנתם מה זה מספר ברזל?!", זועק המ"כ, "זה צריך להיתקע לכם כמו בזנט במוח!".

"אז למה שלא תגיד מספרי בזנט, כמו שאנחנו צריכים לשבת בזנט?", שואל אחד החכמולוגים.

מה שמצחיק ואולי זה בכלל עצוב שבסוף היום הזה עם כל הספירות ומספרי הברזל שעשו לנו 1000 פעם, בסוף היום שכחו את יוני והוא נאלץ לחזור באוטובוסים הביתה.

מפת הר הרצל (צילום: מנדי אושר)

אנחנו מתבקשים ללבוש את הכומתות על הראש כי הר הרצל זה מקום קדוש. ו"בכל מקרה, היום יום חם במיוחד אז אם תהיו בשמש, חובה ללבוש כובע".

מתארגנים בשמש והמ"כ העצוב נותן לי את הכובע מצחיה שלו. "שמור על זה. זה חשוב לי כמו אמא שלי", הוא אומר ואני מסתפק האם זה אומר שהכובע חשוב או שמא אמא שלו חשובה לו כמו כובע. למעשה חששתי ללבוש את אמא שלו על הראש שלי.

בגלל כל הספירות והבלגן, לקחו כמה טירונים מהמחלקה יוזמה והחליטו שאנחנו צריכים לעשות סדר במספרי ברזל. כך שישראל ואריה, טירונים כמוני, החליטו שהם רוצים להראות דוגמה אישית ולהראות כמה מחלקה 1 מסודרת, מאורגנת וממושמעת. אני, שגם ככה הייתי עצבני, לא ממש הסכמתי לשחק את המשחק. "כשהמפקדים יבקשו אעמוד יפה, מה אני צריך עכשיו לעמוד בגלל שאתם החלטתם?!".

"מענדי, אתה הורס לכולם", כעס עלי ישראל. "אתה חתיכת ילד קטן ומעצבן", הוא צעק עלי ובכך התחילה יריבות אישית שסחבנו לאורך כל הדרך.

מתחילה הדרכה ממדריך שמספר על הפעם שהוא כחייל היה בהר הרצל וראה מצבה עם השם שלו. זה עשה לו כזו טראומה עד שבמטווח שהיה לו יום אחרי הוא קפא במקום וצעק שהוא לא רוצה למות. המדריך העלה את השאלה. למה צה"ל לוקח את החיילים לראות קברים כחלק מהטירונות שלהם? בגדול התשובה היא שזה היסוד. אם נדע מי הם אבות האומה, כי רק אם נדע על מה נלחמו ונפלו גיבורי ישראל, על מסירות הנפש למען ארץ ישראל, אם נדע ונזכור את הנופלים - נקבל את כוחות הנפש להילחם הלאה.

לומדים על ציונות... (צילום: מנדי אושר)

המדריך מסביר שההר מחולק ל-3 חלקים. חלק אחד העליון הוא החלק של המנהיגים, הרצל, ז'בוטינסקי, ראשי ממשלה, נשיאים ויושבי ראש כנסת. החלק הדרומי זה אתר יד ושם לזיכרון ששת המיליונים שנטבחו בשואה ומצד ימין בית הקברות הצבאי הגדול בארץ.

מתחילים בשיחה על הרצל. למה הוא נקרא חוזה המדינה היהודית - כפי שמופיע במגילת העצמאות. הרי זו תפילה של כל יהודי במשך כל הדורות - "ותחזינה עינינו בשובך לציון"? איך הוא הצליח היכן שכשלו אחרים ולמה דווקא הוא הצליח לתרגם את החלום לידי מעשה? מתחיל ויכוח האם הרצל רצה את אוגנדה כמקום ליהודים והאם הוא תמך בשמירת תורה ומצוות. הוויכוח מתלהט כאשר המדריך שהינו דתי לאומי מצטט מתוך כתביו של הרצל ומוכיח לכמה מהשותפים שידיעותיהם לקוחות מקלטות של מרצים לא משהו ושיש להם עוד הרבה מה ללמוד. כי אם תרצו – אין זו אגדה.

מדיונים על הרצל וז'בוטינסקי אנו ממשיכים לאנדרטת נצר אחרון, שנעשה לזכרם של ניצולי שואה שנותרו שריד אחרון ממשפחתם הגרעינית (הורים, אחים, אחיות), שחוו על בשרם את אימי השואה, עלו לארץ, בשנות מלחמת העולם השנייה או אחריה, לבשו מדים ונפלו במערכות ישראל. אלו הם 153 חללים, משפחות שנכרתו מן העולם. קשה לתפוס. המדריך מבקש שכל אחד יבחר שם ויגיד פרק תהילים, או ילמד משנה לעילוי נשמתו ומזכיר את דברי הנביא ירמיהו: "כִּי מִדֵּי דַבְּרִי בּוֹ זָכֹר אֶזְכְּרֶנּוּ עוֹד".

משם לסיור בין קברי החיילים. סיפורים רבים ומטלטלים. אחד מהם תפס אותי במיוחד, סיפורם של עקיבה ואשר טרטנר. שני אחים.

עקיבא נפל בהיותו חייל בגדודים הארצישראליים שעמדו לצאת לאירופה להילחם בצורר הנאצי. כשבאו לספר בביתו, התברר שהאמא בדיוק חולה במצב קשה ומאושפזת בבית החולים. לאחר ששאלו רב, נאמר לאבא ולאחים שלא להגיד לה כלום, עד שהיא תחלים לחלוטין. אסור לה אפילו לחשוד, כך שהתנהגו כרגיל ולא נהגו מנהגי אבלות. לאחר שנה היא החלימה ובדיוק כשבאו להודיע לה שבנה נהרג התקבלה בשורה על הבן הקטן אשר נרצח בעת שחרור ארץ-ישראל מידי הבריטים.

אשר ועקיבה טרטנר (צילום: מנדי אושר)

הסיור ממשיך וממשיך, והמדריך מאריך בסיפורים. אני עצוב, עייף, צמא, מטורלל ועייף. ויוני מחליט לנסות ולעודד את רוחי. הוא עושה זאת באמצעות הצקה לחיילים אחרים והמצאת סיפורי מעשיות. יוני הוא לא היחיד שמשעשע בקבוצה. יש גם את שמחה, את אשר ואת יהודה, כל אחד בדרכו מצליחים להכניס קצת חיות בתוך הסיטואציה המאתגרת הזו. קצת קשה להסביר למי שלא חווה את זה, הלחץ שהמערכת הצבאית מפעילה גורמת לך להתיישר ולפחד. אבל כל אחד לוקח את זה אחרת. יש שחיים בתוך פחד, יש שמזלזלים, יש שנהנים, יש שמסתכלים על הכל מהצד כמו משקיפים ויש שהופכים למרדנים, לחוצפנים. אני חוויתי את הכל.

רגע שלא ישכח זה כשסיימנו בהר הרצל, נעמדו כולם בחנייה למטה למסדר מספרי הברזל והנה חסר לו רק אשר. "איפה אשר???" צרח המפקד. והנה הוא אשר פוסע לו באיטיות, מלקלק לו גלידה שקנה בפיצוציה. המפקד התחיל לשאוג עליו והוא בתגובה ענה שלא נאמר שאסור לקנות גלידה.

האוטובוסים לוקחים אותנו לגבעת התחמושת. שם חילקו לנו ארוחת צהרים בשביל שנאכל על הדשא. היה יום חם נורא ואחרי שאחד היה אמיץ להוריד חולצה, רבים הורידו והחלו לאכול. לא כזה קל לאכול אוכל חם ממגש פלסטיק וכל אחד מצא לעצמו תנוחה בשביל לשבת. המ"כים לא אמרו כלום, אבל פתאום הגיע המ"מ והתחיל לשאוג שזה לא שטיבלך כאן ושנאכל כמו חיילים. אשר השיב לו שהוא בחיים לא אכל בשטיבלך אז איך הוא יכול לדעת שהוא אוכל כמו שטיבלך. המפקד הורה לו בתגובה נימוסית: "סתום ת'פה שלך, לא כל דבר זה בדיחה". וזה היה מצחיק כי מיד שלחתי בקבוצת הוואטסאפ מדבקה עם הכיתוב" "יש בדיחה ויש חלאס" וכידוע שחלאס זה שמו של מפקדינו הנערץ.

למי יש כוח לאכול למי (צילום: מנדי אושר)

אחרי אוכל ומנוחה אנחנו מתחלקים לקבוצות. קבוצת שיח על השואה, קבוצת סיור בגבעת התחמושת וגם המון מתנדבים שנבחרו לעזור ולהכין את טקס קבלת הכומתות.

בשלב מסוים הגיעו כמה רכבים של לוגיסטיקה, החלו להעמיד את במת הנואמים, שולחנות לכיבוד, דגלים, מתקני מים ועוד כהנה וכהנה. אשתי התקשרה ושאלה אם יש לה בשביל מה לבוא, עניתי לה שלא ושלא כדאי כי גם ככה לא אוכל לחזור איתה. כמו ילד קטן הייתי בתוך טנטרום של כעס.

מה שלא תרם לי להירגע היה דווקא המ״כ שלי שבא ואמר: "אמרו לי שאתה עצבני. יש משהו שאתה רוצה להגיד לי?!״. ידעתי שהוא יודע בדיוק על מה אני כועס. הרי ביקשתי ממנו רשות ללכת עם אשתי הביתה בסוף הטקס, הוא זה שענה לי שאין אישור.

עניתי לו שאני לא מעוניין לדבר אתו. הוא התעקש להבין למה אני כועס. עניתי לו שלא ידועה לי על פקודה שמכריחה אותי לדבר אתו.

הוא מצדו התעצבן. אמר שלא הכל בידיים שלו ושהוא כמובן יעניש אותי על עצם הכעס. ״אין דבר שמצדיק התנהגות כזו מצדך. אתה מאוד דומיננטי ואם אתה מסתובב כאן ממורמר ואתה גורם לעוד חיילים להיות ממורמרים". אמרתי לו שאין לי ספק שענישה שלי תהפוך אותי לשמח ומרוצה ושהוא מוזמן לתת את כל מה שיש לו.

אם נוסעים מגיעים למקומות מופלאים. יוני על הגובה (צילום: מנדי אושר)

האירוע מתקרב. אני יושב לי בתוך אחת התעלות החפורות בגבעה. לא היה לי כוח לאף אחד. בתוך כל ההמולה אף אחד לא באמת ידע אם ואיפה כל אחד אמור להיות. פתאום מישהו ניגש אלי אחד החיילים. "מה קורה?", הוא שואל. עניתי שהכל בסדר. קצת אין לי מצב רוח אבל הכל טוב.

"מה יש?", שאל שוב. עניתי לו ש"אני רוצה שאשתי תגיע לטקס אבל זה הזוי לי שהיא תגיע מהמרכז ואחר כך תחזור לבד. אני כועס על המרובעות. הם שיקרו עלי, אין לי כסף על הנשמה, ומה ביקשתי שיתנו לי לצאת עם אשתי? העניין הוא שהם גם משוכנעים שהם עשו מעל ומעבר בשבילי. הם באמת עשו, עזרו לי בכמה דברים. אבל תודה רבה באמת, הם מעצבנים".

"אני רואה שאתה קצת כועס", אומר לי החייל משה (כמו כולם, שם בדוי) ומספר לי על עצמו. "אז תן לי לספר לך משהו, אולי זה ייתן לך טיפה שכל. אני מגיע ממשפחה עם תפיסת עולם די קיצונית. בריסקרים, עצניקים, מאוד מקובעים". משה סיפר לי על הורים שלו, אחים שלו, על עצמו ועל הבן הבכור שלו שירד מהדרך. "הוא באמת ילד טוב, אבל לא הסתדר במסגרות. בשלב מסוים התגייס. זה היה משבר ענקי בשבילנו. דווקא אני עוד השלמתי אבל בשביל אשתי זה היה אסון. פעם אמרה לי: בהדלקת נרות כל ערב שבת אני מתפללת על בנים תלמידי חכמים, לא על בנים חיילים. הבית שלנו קצת התהפך. אבל לפני כמה זמן חטפנו סטירה משמעותית יותר".

משה שיתף אותי באתגר עצום שהוא מתמודד עם הבת הצעירה שלו. "החיים מורכבים, אין לאף אחד אחריות על אף אחד מהילדים שלו. הייתי מלא ברגשות אשמה, מי שדווקא הרגיע אותנו זה ראש הישיבה שלי. אמר לנו לקחת הכל בפרופורציה, לקח לי זמן להבין שהמלחמות שלי והראיה שלי שהכל טוב או רע, שחור או לבן זה חלק מהבעיה.

"אז חטפתי סטירה ואני זה שהשתנתי. חלק מלהיכנס לפרופורציה שלי היה להתגייס בעצמי. עכשיו מאוד רציתי שהבן והבת שלי יגיעו אבל אשתי לא רצתה. אני בדילמה אם זה יעשה להם טוב".

״סוג של מצחיק שאתה הלכת בעקבות הבן שלך לצבא, זה יכול להיות כתבה בכיכר השבת", אמרתי לו. אבל הוא צחק בכאב, "תעשה לי טובה, הסיפור הזה הוא לא דוגמה לשום דבר, אין לי מה להתגאות. אולי אני לא במקום של להתבייש, אבל הסיפור שלי הוא לא לכותרות בעיתונים. ואם יום אחד תכתוב על זה אז בלי הפרטים שלי וגם תכתוב שלא שאלתי את הרב שלי כשהחלטתי על הצעד ותדגיש שזה לא כאן איזו דוגמה למישהו". אז כתבתי.

"אם אתה שואל אותי", הוא אמר תוך כדי שהוא מראה לי תמונה משפחתית שהייתה בארנק שלו, "תגיד לאשתך לבוא. שילכו לעזאזל כולם אבל אשתך, אם אתה יכול שתהיה חלק מהחיים שלך וודאי שתבוא". התקשרתי לאשתי ואמרתי לה שלא בטוח שאוכל לחזור אתה אבל אם היא יכולה, אשמח שתבוא.

מתוקה שנת העובד. כאילו שיוני עשה משהו (צילום: מנדי אושר)

עוד שעה הטקס ואנחנו נעמדים למסדר מכין. מסבירים לנו איך לעמוד ואיך לזוז, על עמוד דום ונוח, איך הידיים צריכים להיות ביהלום מאחורי הגב ועל הדרך הנכונה להזיז רגליים.

אני, יוני, יהודה ומשה עומדים בשורה האחורית. לידינו עוד חסיד קרלין שקשר את הפאות מתחת הכיפה וגלגל את הזקן בשביל שלא יזהו אותו בתמונות. אמנם הבטיחו שלא יצלמו אבל המנהלת לא בהכרח מקיימת את כל מה שהיא מבטיחה, אתם כבר יודעים. אגב, כל ההסתתרות לא עזרו לו כשהוא פגש יום אחד חבר מהבית כנסת שבכלל חתם קבע בצבא כאפסנאי. עכשיו לשניהם יש סוד משותף.

הדפרסיה עברה לי, עכשיו חוגגת המאניה. רוח שיגעון ענקית מלווה אותי ואת יוני. אנחנו מתחילים לצחוק מכל שטות. אני ביקשתי רשות ללכת לשתות ומילאתי את הכיסים בגזרים חתוכים, כך שמצאנו את עצמינו עוברים מדום לנוח ומנוח לדום ומכרסמים גזר כתום. המשפחות הגיעו והטקס התחיל.

לא זוכר מילה מכל המילים המרשימות, פסוקי המלחמה שנקראו בפאתוס והמשפחות שהריעו בהתרגשות כשכל אחד ניגש קדימה לתת את הכומתה הירוקה ולקבל תמורתה כומתת פיקוד העורף. אשתי לא הייתה, אבל רבים אחרים היו והתרגשו. דווקא אביו המבוגר של החסיד קרלין הגיע בהפתעה וגם האחים של החסיד גור שקיבל יריקה מהשכנים שלו. היו גם מלא משפחות שהיו גאים בפומבי במדי הזית.

חיל העורף / הכומתה שקיבלנו לקחת הביתה (צילום: מנדי אושר)

הגיע תורי להתקדם למפקד. "כל הכבוד מענדי", לחש לי המפקד בעודו חובש על ראשי את הכומתה המיוחלת. אני רק שאלתי אותו בשקט: "הקשב המפקד, אני יכול לחזור עם אשתי הביתה אחרי הטקס?", הוא הביט עלי לרגע במבט. אולי התפלא עד כמה אני חוצפן או שמא מטומטם. "יש אישור". ענה ואני חזרתי למקום, אכלתי את פיסת הגזר האחרונה וחשבתי לעצמי שבעצם לא הכל כזה נורא, ותמיד יכול להיות יותר גרוע.

תוכן שאסור לפספס
31 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
22
עדיין חרדי מבחינה שקפתית? אולי במקביל,אתה מוכן להיות מנוי בעתון הפלס?
יאיר10.09.23
אתה די סתום. מוכן לתת לך הנחה ולפתוח לך את הסתימות
מוישה אינסטלטור10.09.23
צודק ! 'מנוי הפלס' ו'חרדי' זה קוים מקבילים ולא נפגשים כלל
דוד19.09.23
21
מעולה!
מרדכי ינובסקי07.09.23
20
הטור הכי מעניין כל שבוע! תודה רבה!
טלי🍒07.09.23

הצגת כל התגובות

19
טור מצויין ובסוף נקרעתי מצחוק מהגזר
לוי07.09.23
18
חובת קריאה!!!
ניו07.09.23
17
איך תחזור איתה אם היא לא באה ?
משה07.09.23
הוא מצא תירוץ כדי ללכת הביתה
..08.09.23
וואלה נכון
אא08.09.23
תקראו שוב, בסוף המפקד הסכים שתבוא... הוא לא צריך לכתוב על כל שניה ביום הזה,אז הוא חייג אליה שוב ואמר לה שהסכימו לו לחזור איתה אז היא יכולה לבוא... זה די ברור... לא כל דבר צריך לכתוב זה מובן מאליו
טלי🍒09.09.23
16
אנחנו מתקרבים לזמן שהחרדים ישלטו כאן במדינה ויצטרכו לקחת אחריות גם על הצבא כמו בזמן דוד המלך. מנדי אתה תהיה מפקד מצויין!
חיים עוזר י.07.09.23
עוד מפקד כזה ואבדנו
ל..08.09.23
מה מפקד? הוא עשה את השירות הכי עלוב בצהל. אתה לא מבין אפילו איך חיילים נורמלים קורעים את עצמם
כגד08.09.23
15
איך חזרת איתה עם היא לא בא?
משתמש אנונימי(ללא שם)08.09.23
14
זה פרק אחרון?? כי אם כן צריך לשלוח משהו חדש לטירונות זה הדבר הכי מוצלח באתר...
מאיר08.09.23
13
אני קורה הכל ויש מילים שאני לא מבין מה זה בזנט?
נחמן08.09.23
כמו יתד
אני10.09.23
12
אתה כותב נהדר לא יודע בדיוק ממה, אבל פתחת לי את הלב ואת מעיין הדמעות תודה!
ישראל08.09.23
11
סוף סוף משהו באמת מעניין
יוני09.09.23
10
בסוף מדובר בחבורה של ג'ובניקים אז קצת פרופורציות שישאלו חברים מגדוד נצח יהודה ופלוגת חץ מה עוברים בשירות שלהם עושים קידוש ה' אמיתי במלחמת קודש על ארץ ישראל לא בוכים כי איזה ילד שהתגייס שנה לפניהם צעק עליהם בטירונות
כל הסיפור הזה 08.09.23
9
לא יודעת אם הסיפור אמיתי אבל התרגשתי
אחותי08.09.23
זה מביך, פשוט תגובות של ילד
אבי11.09.23
8
מאוד מסתפקת לגבי הכתבות האלו של מנדי אושר מצד אחד מאוד אותנטי, מאוד חשוף רגיש וגם מצחיק אבל זה נראה כאילו יש לך איזה עניין או לכתוב נגד המנהלת או נגד הצבא, למרות שאישית אני מאוד מתרשמת שמבחינה דתית היה בסדר. יש לי בן שחושב על צבא. שלב ב' לא רלוונטי לו אבל פעם ראשונה שאני מקבלת הצצה לחיים הצבאיים.
אלישבע08.09.23
7
מנוח לדום ומקרסמים גזר כתום נקראתי מצחוק
גזר07.09.23
6
מרתק! כותב בצורה נהדרת!
א אידיש קינד10.09.23
5
אתה לא מבין כמה אני בוכה מהטורים האלו שלך. אני חוזר בתשובה (לא עשיתי צבא) אבל כל המשפחה שלי בצבא וזה נוגע בנקודות רגישות מאוד. המון אמת אתה מביא כאן!
ישיעהו מאלעד10.09.23
4
מאוד יפה מה שאמר החבר שלך משה על כל שהרב שלו אמר לו שהקיצוניות היא זה שפוגעת. מעניין מה קרה לבת שלו.
נקודה טובה10.09.23
3
כל הדברים על הרצל לא נכונים בעליל
נחמה טובולסקי 10.09.23
2
כמי ששרת שלוש שנים ביחידה קרבית ועשרים שנים במילואים.כל הכתבה הזו היא קריקטורה בלבד. זה צבא דמיקולו העיקר שירשם שעשו צבא ואפשר סוף סוף להתפרפר מהישיבה
רפול10.09.23
1
כמי שהיה חייל בגולני לפני 35 שנה.אני קורא את המלל והתפלפלות המיותרת ומתקשה להבין. הגעת לצבא, אז קדימה תעשה ככל שאתה יכול ע"מ שעשות את הטוב ביותר, אתה כל הטור מילל ומקטר.... עשיתי צבא קשה יותר מבחירה , ברור שלא כולם צריכים להיות לוחמים, אבל מספיק, קח אחריות!!! נשארת אותו קוטר מהישיבה
אברהם11.09.23
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים

כישלון המרד שהפך נשים וילדים קטנים ל"חיות מחמד"

ישראל שפירא | 14:54

יוסי אליטוב מגיש:

אור החיים אקטואלי: מסע הכרחי לתוך נבכי הנפש  | צפו

כיכר השבת | 14:26

לזכר הקדושים

תיעוד מרגש: 'א-ל מלא רחמים' במחנה ההשמדה זקסנהאוזן 

כיכר השבת | 11:03

עם מוט ארוך

תושב בית שמש ניסה להסיר דגל ישראל - ונעצר בידי השוטרים

קובי אטינגר | 10:37

שוטרים ימנעו את הכניסה | הפרטים

צה"ל מבטל את הילולת הרשב"י במירון בגלל המלחמה: "חשש לפגיעה ממשית בחיי אדם"

נחמן שטרנהרץ | 09.05.24
ש

חופשת חורף באירופה

השיטה: הזמינו מוקדם וחסכו מאות שקלים במחירי הטיסות>>

כיכר בשיתוף אל על | מקודם

קידוש השם

הפרס היוקרתי של אירופה הוענק לגר"פ גולדשמידט

חנני ברייטקופף | 09.05.24

התכנית נקבעה

עם 3 אירועים מצומצמים: כך תראה השנה ההילולה במירון

נחמן שטרנהרץ | 09.05.24
ש

השנה יותר מתמיד

ערב זיכרון ייחודי לחללי צה"ל יתקיים בבית שמש

אסף מגידו | מקודם

אשריכם תלמידי חכמים

עשרות מסכתות לע"נ הגר"ש בעדני | מעמד הסיומים נערך בצפת

חיים רוזנבוים | 09.05.24
ש

הבריאות שלכם קודמת

סל הריון מקיף - ההטבה שתלווה אתכן בחוויית ההריון

כיכר בשיתוף מכבי | מקודם

פלפול מעמיק

"כל מה שיאמר לך בעל הבית - עשה" | הליצנים הוסיפו "חוץ מצא"?

ישראל שפירא | 09.05.24

הדרך לחיים טובים

מהפרשה אנו למדים: האם יש מושג של "חיה ותן לחיות? | צפו

כיכר השבת | 09.05.24

הלחצים שהופעלו ולמי יש סיכוי?

סערה בקהילה החרדית בשוויץ: התקבלה החלטה לערוך שוב בחירות לרבנות העיר | סיקור

חיים רוזנבוים | 09.05.24

הטור השבועי

מותר כבר לבכות? // הרב בן ציון נורדמן

הרב בן ציון נורדמן | 09.05.24
ש

האיש שחלם חלום:

לא תאמינו מה הוצע לדוד (60) שחלם כל חייו להרוויח מנדל"ן

כיכר בשיתוף סיני השקעות | מקודם

"המקום שורץ עמלקים"

הפוסק נגד העלייה לקבר יהושע בן נון: "מסכנים חיי חיילים"

ישי כהן | 09.05.24

פרשת השבוע | צפו

האם כל יהודי יכול להיות קדוש, או שרק יהודים רמי מעלה?

כיכר השבת | 09.05.24
ש

עד מתי??

מרטיט: הבכי של היתום הקטן המתחנן וזועק "אמא!" • צפו

כיכר בשיתוף ועד הרבנים | מקודם