
כעת זה כבר מעשי: תכנון פארק התעשייה הענק של ביתר המכונה "היער האנגלי" יצא לדרך. בשבוע שעבר נערכה בעירייה ישיבה נרחבת בהשתתפות כל הגורמים המקצועיים העוסקים בתכנון וקידום הפרויקט, בה הוצגה הפרוגרמה המפורטת.
מדובר בפארק התעשייה "היער האנגלי" בביתר עילית, פארק שישתרע על שטח ענק של כ-800 דונם בשני צדדיו של כביש 375, סמוך לתחנת הדלק יער ביתר, ויהווה למעשה בעתיד כניסה מערבית לעיר ביתר עילית.
"מטרת ייזומו של פארק התעשייה", אומר ראש העיר מאיר רובינשטיין שעובד על קידום הפרויקט כבר כמה שנים, "הינה הצורך במתחם לתעסוקה ומסחר שישמש את תושבי ביתר עילית, את תושבי היישובים סביבה ואת הנוסעים בכביש 375 בואכה ירושלים, ויביא לביתר יציבות כלכלית".
בישיבה הנרחבת, השתתפו מ"מ רה"ע יצחק רביץ, סגרה"ע בנימין הרשלר, מנכ"ל החברה הכלכלית דוד מינצברג וסגנו שבתאי בוקשפן, מהנדס העירייה אבישי מירון, מנהל מחלקת ההנדסה מיכאל לורנצי, ובכירי העירייה והחברה הכלכלית, שנתנו כל אחד את הערותיו המקצועיות על התכנית שהוצגה בפניהם.
חשוב לציין, כי העירייה לקחה משרד ניהול גדול, בראשותו של ירון קמחי – לשעבר ראש מועצת תפן ויו"ר ארגון הסוחרים בירושלים, כאשר המשימה שהוטלה על כתפיו כפולה: גם הדאגה לסיום התכנון ואישור התכניות, אך לא פחות חשוב - יצירת מגעים עם עסקים ומעסיקים, לשם הבאתם לפארק התעשייה החדש.
פתרונות בשלל תחומים
ע"פ הפרוגרמה, יציע אזור התעשייה פתרונות מגוונים לשלל נושאים. החל מאזורי משרדים, חממות היי טק ומרכזים להכשרה מקצועית, ועד למוסכים, מפעלי תעשייה ואולמות שמחה.
יעוד היער האנגלי
לדברי המתכננים, "ביתר נמצאת בתנופת פיתוח נמשכת וצפויה להגיע בשנים הקרובות לכדי 80,000 תושבים. גם היישובים סביבה, מצויים בהליך גידול משמעותי מאד, צור הדסה לדוגמא, צפויה לשלש את עצמה ולהגיע לכ- 15,000 תושבים בתוך מספר שנים. גידול משמעותי זה במספר התושבים מצריך מתן מענה לצרכי התעסוקה של תושבי האזור".
המסמך, מציג את מגמות הפיתוח במרחב, תוך מתן דגש למענה בתחומי התעשייה והמסחר, בכפוף לצרכים שהוגדרו, בראשם - תעסוקה לתושבי ביתר עילית, תעסוקה אזורית, מסחר אזורי, זמינות תחבורה ציבורית, קיימות ושימור איכות הנוף ואיתור עוגני משיכה לעסקים.
הכי משתלם
התכנית שהוצגה, מתייחסת גם לאזורי תעשייה קרובים נמצאים בירושלים – אזורי תלפיות ומלחה. מתחמי תעשייה נוספים בבית שמש, בהר-טוב ובגוש עציון, תוך ציון העובדה כי במרבית המקומות מדובר באזורי תעשייה שכבר מאוכלסים בחלקם הגדול, ואינם בעלי פוטנציאל פיתוח.
בנוסף, מציינת התכנית, כי בעיר ירושלים מצוקה קשה של עתודות לשטחי תעשייה, עובדה המביאה מפעלים ירושלמים המעוניינים להתרחב, לצאת מתחומי העיר.
כך למשל, באזור התעשייה תלפיות אושרה לאחרונה תכנית שעיקרה הקפאה של שטחי התעשייה והמלאכה והגדלה משמעותית של שטחי תעסוקה, מסחר ומגורים. מהלך זה יביא לכך שעסקים בתחומי התעשייה והמלאכה שירצו להתפתח ידרשו לחפש אלטרנטיבות להמשך פיתוח מחוץ לאזור תלפיות. כך גם אזור התעשייה בגוש עציון מאוכלס ברובו ונותרו בו רק מספר מגרשים פנויים בודדים. כאשר לא ידוע על צפי קרוב להרחבתו.
הישיבה, בשבוע שעבר
מנגד, אזורי התעשייה בבית שמש ובקרבתה מתפתחים במקביל להתפתחותה המואצת של העיר, אך אזורים אלו אינם נהנים ממעמד של אזור פיתוח א' כפי שצפוי להיות בביתר עילית.
לאור זאת קובעים המתכננים, כי כל הנתונים המצטברים, מצדיקים הקמה של מתחם מסחר משמעותי שישרת את תושבי העיר וסביבתה.
עלייה ברמת השכר
חלק משמעותי בפרוגרמה, נוגע לניתוח אופי התעסוקה הקיים בעיר כיום, לפיו - עיקר המועסקים בעיר עובדים בתחום החינוך, תחום בו המשכורות אינן גבוהות. לעומת זאת בתחומי התעשייה והמסחר בהם השכר גבוהה יותר, שיעור המועסקים נמוך יחסית.
בנוסף, מרבית תושבי העיר מתניידים בתחבורה הציבורית. לפיכך חשוב כי האזור התעשייה המתוכנן תהייה תשתית טובה של תחבורה ציבורית.
מערכת הכבישים החדשה המתכוננת באזור, צפויה גם היא להיות בעלת השלכה חיובית על אזור התעשייה. כך למשל, לאחר השלמת כביש "גבעות", יתקרבו תושבי הגוש לפארק התעסוקה בביתר- עילית. כמו"כ, כביש 375 צפוי להיות מורחב, ציבור הנוסעים על כביש זה הינו פוטנציאל נוסף לשימוש באזור התעשייה ומסחר המתוכנן.
מנהל הפרויקט מטעם העירייה מר ירון קמחי ציין, כי כבר כעת נרשמה התעניינות של בתי מלאכה ומוסכים מאזור תלפיות בירושלים, המעוניינים להעתיק חלקים נרחבים מפעילותם לפארק התעשייה החדש. בנוסף, עקב מיקומו בסמוך לכניסה הדרומית לירושלים, צפוי כי תהייה דרישה לשטחי אחסנה ולוגיסטיקה של חברות וגופים אשר יהיו מעוניינים בשטחי אחסנה בקרבת ירושלים.
אולמות והכשרה מקצועית
אבל לא רק אזורי תעשייה. חלק לא מבוטל מהפארק החדש, יכיל מרכזי קניות גדולים, דוגמת מתחם BIG, אולמות שמחות ואירועים לשרות תושבי העיר והאזור כולו. חלק אחר בפארק יוקצה לבנייני משרדים לצרכים השונים, כולל לחברות היי טק ומשרדים גדולים שיעדיפו את המקום, ע"מ לחסוך בעלויות הגבוהות בירושלים.
(צילום: דוברות עיריית ביתר עילית)
המתכננים גם מציעים, להקים בחלקו הדרומי של הפארק מרכז להכשרה מקצועית אשר יסייע בהכשרת עובדים מקצועיים לעבודה במתחם הפארק. מרכז זה נדרש במיוחד לאור העובדה כי מרבית תושבי העיר אינם בעלי הכשרה מקצועית בתחומי התעשייה והמלאכה.
ראש העיר מאיר רובינשטיין אמר בישיבה, כי יש לזרז ככל הניתן את אישור התכניות ותחילת העבודות. "זוהי הדרך לבניית עצמאות כלכלית ויצירת יציבות פיננסית. מדובר בעיר ש-80% התושבים בה מקבלים הנחה בארנונה. אזור התעשייה לא רק יאפשר לעירייה הכנסה חלופית, אלא בעיקר – ישפר את מצבם הכלכלי של תושבי העיר".