
בעזה, כשנה וחצי לאחר פתיחת הלחימה מול חמאס, מתגלה תמונת מצב אפוקליפטית. מאות ואף אלפי פצצות שלא התפוצצו ממשיכות לאיים על האזרחים אך גם מספקות נשק ותחמושת לחמאס.
רבות כבר דובר על העובדה שחמאס משתמש בפצצות ישראליות שלא התפוצצו (נפלים), אך ב'רויטרס' בחרו להתמקד דווקא בפן האזרחי של האירוע.
מומחים תיארו את המצב בעזה כשדה מוקשים אחד ענק, שמסכן את כל מי שמתגורר בין חורבות הרצועה.
המדובר בפצצות אוויר, רקטות, מרגמות ומטענים מאולתרים שנשארו כשהם שלמים, לעיתים קבורים בהריסות ולעיתים גלויים – באמצע שכונות מאוכלסות, ואף בתוך בתים.
לפי נתוני האו"ם, מתוך כ-40,000 תקיפות אוויריות שביצעה ישראל מאז אוקטובר 2023, כ-5% עד 10% מהתחמושת לא התפוצצה (!). המשמעות: ממדי התחמושת החיה הפזורה בעזה נעים בין מאות לאלפי יחידות, שמסכנות כל מי שנמצא בקרבתן.
המצב חמור במיוחד בעזה הצפופה, שם מעל 50 מיליון טונות של הריסות, אסבסט, מזהמים, תחמושת חיה וגופות שטרם פונו, יוצרים סביבה מסוכנת – לא רק בטחונית, אלא גם בריאותית וסביבתית.
"המצב דומה לרעידת אדמה, שבמרכזה אלפי פצצות", אמר גרג קראותר מארגון MAG, המתמחה בפינוי מוקשים. הוא התריע כי תהליך הפינוי יהיה ארוך, מסוכן ומורכב במיוחד.
עשרות מקרים של פציעה ואף מוות כבר דווחו – לפחות 23 אזרחים נהרגו ו-162 נפצעו כתוצאה ממגע עם תחמושת שלא התפוצצה. במקרים אחרים, אזרחים דיווחו כי הם גרים לצד פצצה פעילה שאין להם אפשרות לפנותה – כמו בדירה בחאן יונס שמתחתיה אותרה פצצה בקומה התחתונה, או בתוך ערימת אשפה בלב העיר.
מן העבר השני, חמאס מצהיר בעצמו כי אסף חלק מהתחמושת שלא התפוצצה לשימוש חוזר.
בתוך הכאוס הזה, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הציע בפברואר 2024 שארה"ב תיקח אחריות על פינוי הפצצות ותוביל את שיקום עזה – בדרך להפיכתה ל"ריביירה של המזרח התיכון". עם זאת, נכון לעכשיו לא פורסמו צעדים מעשיים כדי לטפל בתופעה מצד וושינגטון.
עלות הפינוי: חצי מיליארד דולר ו-10 שנים עבודה
על פי מסמך של "אשכול ההגנה", קואליציית סוכנויות האו"ם ועמותות סיוע, רק פינוי הפצצות ידרוש עשור שלם ויעלה כחצי מיליארד דולר. תוכנית מקבילה שהוצעה על ידי מצרים כוללת שישה חודשי פינוי תחמושת ושנתיים לפינוי הריסות, אך לא נמסרו פרטים אופרטיביים כיצד תתבצע, מתארים ב'רויטרס' בפרויקט ענק שהוקדש לנושא.
הפצצות שנותרו כוללות דגמים כבדים כמו MK-84, MK-82 ו-M117 – שמשקלן מגיע ל-750 ק"ג, לצד רקטות, פגזי מרגמה, קליעים, מרגמות תאורה, ואפילו נתיכים, רכיבים חשמליים ומנועים – שכל אחד מהם עלול להוות סיכון ברמות שונות. חלק מהתרמיות שנותרו בשטח משמשות את האוכלוסייה המקומית לתמיכה בקירות או לבנייה מאולתרת.
ההצעה של טראמפ – להפוך את עזה ל"ריביירה של המזרח התיכון" – נשמעת רחוקה מתמיד, אבל אולי היא יכולה להוות קריאה להתעוררות בינלאומית. ללא פעולה – התחמושת לא תיעלם, ההריסות לא יתנקו, והאזרחים ימשיכו לחיות בשדה מוקשים.
הצגת כל התגובות