הזיהוי, הדיוק והחיסול

הקצינה שמחסלת מחבלים מהכטמ"ם בריאיון: "יש לנו יכולת מדויקת לפגוע באויב"

סרן נ׳, מפעילת כטמ״ם בטייסת 161 של חיל האוויר, מספרת בריאיון מיוחד לישי כהן על העבודה עם ה'זיק', כלי טייס מאוייש מרחוק, שפועל במלחמה מול חמאס בעזה ומול מחבלי חיזבאללה בלבנון | זיהוי המחבלים והאיומים, שיתוף הפעולה עם הלוחמים בשטח האש והחיסול המדויק • הריאיון מבסיס חיל האוויר (צבא)

ישי כהן | כיכר השבת |
צפו בריאיון המלא (צילום והפקה: אשר רוט | עריכה: ידידיה כהן)

כלי הטיס המאוישים מרחוק של חיל האוויר נמצאים בכל עת עם הכוחות הקרקעיים ומבצעים סיוע ישיר ועקיף לכוחות.

בחיל מסבירים כי סיוע עקיף נעשה באמצעות קשר של מפעילי הכטמ״ם עם כוחות החטיבה והשליטה בחיל האוויר אשר מכווינים את הכלים אל נקודות העניין ומתריעים להם על אירועים ומודיעין בגזרה. כאשר כלי הטיס נמצא בסמוך לכוחות הסיוע נעשה באופן ישיר ובקשר עם כוחות הקרקע.

בנוסף, המערך מבצע שלל משימות בהן תקיפות, איסוף מודיעין, ליווי כוחות וסגירת מעגלי אש מהירה עם הכוחות הקרקעיים.

כלי הטיס המאוישים מרחוק מלווים את הכוחות מהאוויר ותוקפים מחבלים אשר מסתתרים במבנים אזרחיים ומנצלים את הסביבה האורבנית כדי להתקרב ולפגוע בכוחות.

'כיכר השבת' התלווה לסרן נ', מפעילת כטמ״ם בטייסת 161 של חיל האוויר, שמספרת על העבודה עם הכלי שמחסל את המחבלים בדרום ובצפון. צפו בריאיון המלא

מה זה הזיק שאנחנו רואים? מה תפקידו?

"הזיק כמו שפורסם - כלי חיל אווירי שיש לו יכולות תקיפה - ותפקידו אנחנו מלווים את הכוחות בקרקע, אנחנו יכולים לעשות איתו עבודת מודיעין וג לסגור מעגל באמצעות כוח אש".

בבוקר שמחת תורה, איפה היית?

"באותו זמן הייתי בחופש בלונדון - והתעוררתי עם הודעות על טילים ויירוטים אבל מהר מאוד זה הפך למלחמה, מיהרתי לתפוס מטוס לישראל. והייתי צריכה להסביר לאנשים בשדה התעופה למה אני רוצה להגיע לארץ בזמן מלחמה. בלילה שבין ראשון לשני הגעתי ובבוקר מוקדם כבר הייתי בתדריך מבצעי".

מה את יכולה לפרט לנו על כלי הטיס שאת מפעילה יחד עם הצוות שלך?

"הזיק הוא כלי טיס מאוייש מרחוק - יש בנאדם שמפעיל אותו מרחוק ומחליט החלטות - אנחנו נמצאים בקרון קטן בבסיס פלמחים ואנחנו מטיסים את הכלי הזה מלמעלה לשטח מאוד רחב - אני מלווה את הכוח שנמצא בעזה מלמעלה".

אני שומע הרבה על שיתוף הפעולה הרחב שיש בין כל הכוחות...

"אחד היתרונות של הצוות שמפעיל את הכלים האלו - היא לא ההפעלה של המטס אלא היכולת ליצור קשר עם הצוות שנמצא בקרקע, והרבה פעמים אנחנו מצלמים ויכולים ליירט מחבלים שהצוות בקרקע מזהה אותו - כמו מחבל שנמצא מאחורי קו הבתים ומוסתר מהם..".

סרן נ' בריאיון לישי כהן (צילום: אשר רוט)

את מכירה אירוע שבו צוותי האוויר נמנעו מלסייע לכוחות הקרקעיים?

"הפעמים הבודדות שבהם לא מבצעים את הירי זה רק כאשר יש סיכון שלירי דו צדדי אבל זה השיקול היחיד שיכול למנוע ירי מבצעי. מעולם לא היה שיקול אחר מצפוני או אחר. תמיד המטרה שלנו זה להגן על הכוחות שלנו. לסייע להם בפעילות.

"אני יכולה להבין מאיפה השיח מגיע - כמו השיח הבינלאומי שלא מכיר את ישראל כראוי ומדברים בעוינות - ככה גם במקרים שלא יודעים בדיוק איך אנחנו פועלים יש שיח לא נכון".

עד כמה את מכירה את הצוותים ואת הצורך המבצעי?

"לפני שמתחיל התמרון הקרקעי אנחנו כבר שוחחנו עם המגדים והינו בתכנון המטרות - הייתי מהצוותים הראשונים שסייענו למחטי"ם בתכנון הלחימה -- אנחנו סומכים אחד על השני בצורה מלאה, יש לנו אמון ויחסים קרובים עם הצוותים כי הכרנו את המפקדים ונערכנו יחד".

כמה זמן את עושה את הפעילת המבצעית הזו?

"אני נכנסת לשנה השישית שלי - אחד הדברים שאנחנו מדברים עליהם הרבה - זה כמה שאנחנו מגיעים בגיל צעיר למצבי קצה, דברים שרוב אזרחי המדינה לא מכירים אנחנו פועלים בהם.

"הטייסת כמו משפחה - זה גם אחד השמות שלנו - משפחה לוחמת - גם בהיבט הרגשי שתמיד יש על מי להישען ועם מי לדבר".

אתם נמנעים מלירות בגלל בלתי מעורבים?

"אחד היתרונות של הכלים האוויריים האלו - זה היכולת המדויקת לפגוע באויב שנמצא קרוב יחסית לבלתי מעורבים - זה לא שאנחנו לא תוקפים אויבים שמאיימים על הכוח אל מתכננים את התקיפה אחרת".

איך היחסים בין הצוותים לאור כל הקריאות המפלגות שהיו בעיקר בתקשורת לפני המלחמה?

"אין שום פילוג או מאבקים פוליטים, להיפך אנחנו מגובשים מאוד, אני סומכת על כל הצוות בעיניים עצומות לא משנה מי חובש כיפה ומי לא..".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר