וְלֹא תָתֻרוּ

מכורים למה שאסור? הקורס שעוזר להיגמל - בלי להיחשף ובלי לשלם

איך נולד הרעיון, איך זה עובד, מה אמרו עליו גדולי הרבנים ואיך הגענו למצב שבו הרבה אנשים 'נלכדו ברשת'? • וגם, מהו טיפ הזהב פורץ הדרך למי שכבר מרגיש מכור? ומה יעשה מכור - ברגע האמת? • וְלֹא תָתֻרוּ (מגזין כיכר)

ארי טננבוים | כיכר השבת |
"מה יעשה אדם ולא יחטא". 'נפילה ברשת' זה מאתגר, אבל מצריך טיפול (צילום: שאטרסטוק)

בואו נשים את הדברים על השולחן. האתגר הזה קיים בכל ציבור וגם בציבור החרדי. קצת לא נעים לכתוב עליו, הרבה קשה לדבר עליו וקשה יותר לחלץ את מי שנלכד בו.

>> למגזין המלא - כנסו

איננו רוצים להישמע קלישאתיים, אז נא קראו את השורות הבאות בפתיחות הלב, כי הדברים נכתבו מהלב. ברוח הימים, של תשעת הימים ולאחריהם חודש הרחמים והסליחות, בחרנו, על אף הקושי, לדבר על הנושא הזה, להעלותו למודעות, להציג את המועקות ובעיקר להביא פתרונות אפשריים על מנת לסייע למי שנלכדו. אם אתם מרגישים שיש משהו שאתם יכולים לקחת מהכתבה אליכם, או למישהו מהסביבה שנלכד ברשת, תראו לו את הדברים ותנסו להפנים, להוביל לשינוי, לצאת לדרך חדשה.

התחלה

הכל התחיל מאברך כולל שעשה הסבה לתכנות. הוא עבד בחברה שעושה משחקים לילדים והוא ראה כמה זה מאתגר להיות ברשת. לפני כחמש עשרה שנה הוא פתח פורום ברשת ותוך רגע צצו ארבע מאות אנשים מכל העולם.

לדבריו, היום בו פתח את הפורום הזה היה בדיוק ביום שהאייפון הראשון יצא. הוא תמיד אומר 'ה' הביא תרופה למכה'.

הרב יחזקאל שטלצר, מי שכיום הינו המנהל הקליני של ארגון GYE עבד בזמנו עם נוער בסיכוי ובמהלך עבודתו הוא נתקל במקרים של התמכרויות כבדות לתכנים בלתי ראויים. חלק מתפקידו היה למצוא מענים למצוקות. הוא הסתכל וראה שיש אתר באנגלית עם לא מעט מענים בנושא. הוא יצר קשר עם המנהל ובפגישה ראה שהאמצעים נאים אך דלים. היה שם פורום, קבוצות טלפוניות, מאמרים ומדריך עם עצות למתמודד.

ברכת הרבי

כיוון שהצורך היה רחב – אך מענים אין, החליט שטלצר להיכנס כשותף לאתר הזה ולקדם אותו. הוא נכנס לאדמו"ר מקרלין בגבעת זאב וקיבל את ברכתו החמה. במשך הזמן שותפי האתר GYE קיבלו את ברכתם והסכמתם של רבים מגדולי ישראל.

הם התחילו לפרסם את האתר וכפטריות אחר הגשם אנשים התחילו לנהור לאתר. מאז ועד היום, כחמישים אלף נרשמו לאתר.

כיום יש להם אתר בעברית, אנגלית, ספרדית, צרפתית ואידיש.

השקעה הטובה בעולם

לפני כשלוש שנים האתר עבר שדרוג ענק של כלל המערכת. הבעלים עשו מחקר עומק ובדקו את כל הכלים המתקדמים בעולם. מדובר במשהו חדשני במיוחד, כיוון שהצורך כאן הוא לדעת איך לטפל און ליין באנשים ולא פרונטלית.

השקעה רבה נעשתה בפלטפורמה, ובסיומה פותחה המערכת הנותנת את המענה המתקדם בעולם. עד כדי כך השקיעו מנהלי האתר שהם הגיעו לארגון עולמי שלא בעולם היהודי (אין להם מתחרים בנושא הזה בעולם היהודי) ויצרו איתם קשר בבקשה להנגיש את התכנים שלהם לקהל היהודי. הם הסבירו להם שהם לא מתחרים בהם כיוון שמילא הקהל היהודי לא ייחשף לתכנים שלהם כיוון שהוא איננו מותאם והם הסכימו למכור את זכויות השימוש בתכנים שלהם. התכנים עברו עיבוד לקהל החרדי והם נמצאים כיום באתר.

לאור זאת, הגיע האתר לרמה שהמענה הינו הטוב ביותר בעולם.

מפרסמים ברש גלי

או אז הגיע הזמן לפרסם את האתר ברבים, לתועלת הרבים.

מה תאמר למי שיאמר בצדקנות 'סיפאט נישט'? לא כל דבר צריך לפרסם ברבים, בטח לא דבר רגיש כל כך...

"אין לי תגובה לזה", עונה שטלצר, "אינני חייב לענות לכל אדם על כל דבר. אני לא רואה כאן שאלה. יצרנו מענה שיש לו הסכמה של כל גדולי ישראל. אין להם פתרון אחר. קשה למצוא מטפלים שעובדים בתחום הזה. אין מענה תחליפי. זהו צורך שקיים ואין אנו מתכחשים לו. זהו הצלת נפשות ממש".

איך עובדת המערכת?

"אנחנו נותנים מענה לכשמונים אחוז מהפונים. יש את העשרים אחוז שצריכים לקבל מענה פרטני יותר, אבל רוב האנשים לא היו מגיעים לשום מקום אחר. המערכת הינה אוטומטית ולאחר מענה על שאלון, היא יודעת להתאים לפונה את סוג הטיפול המתאים עבורו".

להערכתכם, כמה מכורים יש בציבור החרדי?

"גם לפי נתונים מחקריים שעשינו וגם לפי דברי הרבנים ואנשי המקצוע, הפוטנציאל של אנשים שיכולים להירשם לאתר שלנו, וככה אפשר לעמוד פחות או יותר את הכמויות - זה כמאתיים וחמישים אלף אנשים דתיים וחרדים שנלכדו ברשת".

ומי יקבל מענה?

"כולם. גברים ונשים, צעירים ומבוגרים, נערים ונערות".

מה יעשה ולא יחטא

איך הציבור הגיע למצב כזה שהוא נלכד ברשת?

"גם בציבור הכללי יש את אותה תופעה מבחינת הצריכה והיא אף גבוהה יותר", עונה שטלצר וממשיך: "אלא שלנו, הציבור החרדי, זה מפריע. אנשים ירא שמיים לא רוצים שיהיה להם את זה. הם רוצים להיגמל מזה".

ובכל זאת, איך קורה שכל כך הרבה אנשים מהציבור שלנו נלכדו, מה הגורם?

"'מה יעשה הבן ולא יחטא' וידוע ש'אין אפוטרופוס לעריות' ולכן ברור למה הרבנים נלחמו באינטרנט. על מה הצעקה הגדולה? כי אם תיתן לאדם גישה לדברים האלה – הוא יגיע למקומות אסורים.

"המציאות היא שלא הצליחו להדוף את האינטרנט – אין דבר כזה. ואדרבה יש לנו גם אתר באידיש. אני יכול לספר לך שיש מקומות בעולם שיש מדרכות לגברים ונשים והיינו שם אצל הרבי והוא אמור לנו 'אין לכם מושג כמה מכורים מגיעים אלי'.

קיים בכל ציבור, רק שאנחנו רוצים להשתחרר מזה (צילום: שאטרסטוק)

"איננו יכולים לסגור הרמטית אנשים. זה נקודת חולשה של אנשים. גם בקהילות שיש רק פלאפונים כשרים מצאנו את הדברים האלה".

שטלצר ממשיך ו'מפרק' את התופעה: "מה שמלבה את האש הינה העובדה שברגע שאדם נופל פעם אחת – בגלל שיש לו המון בושה ואשמה - דווקא זה מה שמדלק יותר את ההידרדרות. יותר ממה שהיצר הרע מחפש את הנפילה הוא מחפש את העצבות. האדם אומר לעצמו 'אם נפלתי – אמשיך ליפול'. סוג של הלקאה עצמית ולכן הוא שוב מחפש פורקן ומתדרדר".

אז מכאן נעבור בבקשה לטיפ זהב שלך. כאחד שחקר על הנושא הזה מכל זווית אפשרית, מהו הטיפ החשוב ביותר שכדאי לו לאדם שנלכד ברשת שיידע על מנת להימנע מליפול שוב ושוב?

"קבל את עצמך", שטלצר נחרץ, "אל תיפול לייאוש. זה הדבר הראשון. אחר כך יש הרבה כלים איך להתמודד עם דחפים.

"הדבר העוצמתי ביותר שכדאי לזכור זה את העובדה שאפשר להתחיל מחדש. זוהי גישה קצת חסידית אבל גם במחקר המודרני זה מקובל. תתנהג אל עצמך בהכלה עצמית ותתחיל מחדש. תזכור שאתה נשמה טהורה וזה לא היה אתה. גדולים נפלו וקמו.

"חשוב לזכור, לא להיכנס לברוך הזה. לברוח במהירות מכל הלקאה עצמית. וודאי שאין להקל ראש בזה, אבל הגישה של להתחיל מחדש טובה בהרבה מהפחדות, חטאים ועונשים".

לפרק חסמים בדרך לטיפול

האתר GYE הינו חינמי לחלוטין. הדבר נעשה נטו לשם שמים. מקרים שנעשו גילו למנהלי האתר כי אם זה לא היה חינמי רוב האנשים לא היו נרשמים. ברגע שצריך להעביר כרטיס אשראי לחיוב, אנשים לא ירצו לעשות את זה כי אז האישה או האמא תגלה ותשאל מה זה ועל מה זה. לכן, גם מסיבות הללו, האתר ללא עלות כלל. כל מי שרוצה לקבל עזרה ולצאת עם עצמו לדרך חדשה – יקבל אותה.

כאן נשאלת השאלה, מאיפה המימון? שטלצר עונה: "הכל מתרומות. חלק מגיע ממשתמשים שנעזרו שיש להם הכרת הטוב, חלק מגיע מנדיבי עם – בעיקר כאלה שתורמים לישיבות ומבינים את הצורך הבהול לתרום למקומות שמונעים נפילות מאשר לתרום למקומות של בחורים שכבר נפלו - ופעם בשנה, בעשרת ימי תשובה, אנחנו עושים גיוס המונים".

מי העוזרים לעצמם?

חלק מזערי של אנשים שבאים לטפל בעצמם יהיו כאלה שנתפסו על ידי האישה, האמא או מישהו קרוב אחר, חלק נוסף יהיה כאלה שחוששים להיתפס בעתיד הלא רחוק, אך הסיבה העיקרית שאנשים באים לטפל בעצם הינה העובדה שהם לא רוצים לחיות חיים כפולים. לא טוב להם עם זה. הם מתמודדים – וחלקם אף מעבר – אבל הם זוכרים לאן הם שייכים והם רוצים להתנקות מזה.

באתר תמצאו עמוד מעקב אישי – אנונימי לחלוטין כמובן – פורום, ארגז כלים למתמודד, וגם כלי SOS למי שמאותגר בזמן אמת. ניתן ללחוץ על הכפתור והתוכנה יודעת לכוון את המתמודד לכלי שיעזור לו ברגע זה שלא ייפול בזמן אמת.

ומה הלאה?

ב-GYE רוצים להגדיל את כמות הנרשמים ולהגיע בישראל ל-25 אלף נרשמים. בהמשך הם רוצים להרחיב את המענה לאישי יותר ולסדר את האתרים בשפות השונות שיהיו למושלמים.

  • לפניות לכתב: ari@kikar.co.il

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר