יצאנו לבדוק

הקרב על אלעד | הבולדוזר, הנוער הנושר וההתערבות על בקבוק וויסקי

המפגש המפתיע עם ראש העיר ישראל פרוש בבית הקברות והידיעה שעל אף העזרה האישית - בגלל האדמו"ר הוא יצביע ליהודה בוטבול | בפרק השני בסדרת הכתבות לקראת הבחירות לרשויות המקומיות יצא ארי טננבוים לעיר אלעד וניסה להבין למי יצביעו התושבים (מגזין כיכר)

ארי טננבוים | כיכר השבת |
ישראל פרוש ויהודה בוטבול (צילום: יעקב כהן)

חם באלעד ביום שאני מגיע לבקר. חם, גם כי הקיץ קפץ לביקור קצר אחרי שבועות של גשמים, וגם כי הבחירות באלעד מורגשות היטב והחום העולה מן השטח – מתפשט על העיר כולה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

מערכת הבחירות באלעד, ולא בפעם הראשונה, הינה ממערכות הבחירות לרשויות המקומיות היצריית ביותר שידעה הפוליטיקה החרדית בשנים האחרונות. הסכמים הופרו, חסידים הולכים עם הספרדים וליטאים מתפצלים בין 'דגל' לבין 'הפלג'

שום דבר בעיר לא נחמד וקליל. מהרגע שההסכם - בו נכתב כי מועמד ש"ס יהיה ראש העיר בקדנציה הבאה אינו כובד, כשלטענת הנהגת 'דגל התורה' הנוכחית לא היה הסכם ומה שהיה הוא ללא תוקף של הסכם - התותחים החלו לרעום.

יו"ר ש"ס אריה דרעי כינס את כל סיעת ש"ס לישיבה בעיר והודיע כי הוא עצמו הולך לנהל את מערכת הבחירות בעיר. המחלוקת שהתגלעה מול 'דגל התורה' על ההסכם באלעד, השליכהה על ערים אחרות ברחבי הארץ וש"ס שלחה מועמדים משלהם לרוץ לראשות.

מצד אחד - בוטבול מאגד מאחוריו, בהכללה גסה, רבים מהציבור הספרדי. כל אותם אנשים שאינם חובבים את פרוש מסיבותיהם שלהם (חלקם יוצגו בכתבה) עשויים להצביע לבוטבול.

מצד שני – פרוש הוא האיש החזק של העיר בשנים האחרונות. הוא יודע לנהל ובד בבד להיות קשוב לאזרח הקטן ויש לו את 'דגל התורה' איתו.

מצד שלישי – האדמו"ר מויז'ניץ בעצמו הורה להצביע לבוטבול. דבר שיכול לסייע לו רבות לכבוש את הראשות.

מצד רביעי – איתמר בן גביר הובא אחר כבוד לחתום שהוא תומך בפרוש.

מצד חמישי - 'הפלג הירושלמי' החליטו לתמוך בבוטבול.

יש גם צד שישי – אבל אין לנו את כל היום. הבנתם את העניין, שניים אוחזין בטלית והחגיגה רק מתחילה. אנחנו מתחילים את הסיור בעיר.

התערבות על וויסקי בעד הניצחון של פרוש

אני ניגש לבחור נחמד, לבושו ומעשיו אינם מסגירים האם הוא 'חסיד' או אם הוא 'ספרדי', כך שאי אפשר "לנחש" מה הוא עשוי להצביע.

סלח לי, למי תצביע בבחירות הקרובות?

"בוטבול".

מדוע?

"אנחנו גרים באזור בעייתי באלעד מבחינת נוער מתמודד ופרוש שנים ארוכות אינו עושה דבר ואנחנו לא מצביעים למישהו כזה".

אה, לא בגלל המעלה של בוטבול?

"לבוטבול יש תכנית לטפל בנוער הנושר ואילו פרוש אמר לי בעצמי בפרצוף שאין לו מה לעשות איתם".

"זה לא שהוא לא עשה דברים מדהימים", ממשיך הבחור, "אבל הסבל עולה על גדותיו, עד שזה מגיע לוונדליזם".

אני מתכוון ללכת והבחור עוצר אותי לעוד רגע נוסף: "אמא שלי היא אם חד הורית. פעם היה בעיר כל מיני פעילויות לאם חד הורית. פרוש הוריד את זה. אם אתה כותב, אשמח שתכתוב גם את זה. חשוב". כתבנו.

וככה, בעודי צועד ברחובות העיר אני פוגש בחבר טוב, חסיד ויז'ניץ, בעל עסק מצליח, שעשינו בעבר כתבה יחד, שיוצא מרכבו. אחרי אמירת השלום והחלפת החוויות בתקופה האחרונה אני מתעניין למי הוא מתכוון להצביע.

"כנראה פרוש. הוא בולדוזר. עם כל החסרונות שלו".

לבוטבול יש סיכוי לנצח אותו?

"יש דברים שלא לוקחים עליהם סיכון. לא יודע".

מה אהבת בעשייה של פרוש?

"אם תסתכל על אלעד באופן כללי היא מאוד התפתחה", הוא עונה, "בהגדרה ראש העיר צריך לנהל את העיר, זה ראש עיר סטנדרטי, אבל יש ראש עיר שיודע להביא תורמים מבחוץ ולקדם את העיר. זה שהוא ... זה נכון, ויש לי ביקורת על הבניה הלא חוקית, אבל זה עניין שולי בעיני לגבי מה שהוא הביא לתושבים".

בשלב זה, הוא מפתיע ואומר: "בגלל שאני מצביע ולא בוחר - לכן אצביע בוטבול, כי האדמו"ר אמר. באופן אישי נהניתי מפרוש מאוד והוא עזר לי בצורה בלתי רגילה, הוא עזר לי אישית בכמה מקרים, שכב על הגדר עבורי".

נו, מה עם הכרת הטוב?

"בינינו", החבר מנמיך טון, "אעשה שאלת רב. אציג בפניו את הדילמה ונראה מה לעשות. מה שכרגע נראה זה שאשמע בקול האדמו"ר, או לחילופין לא אצביע".

וואו. אני מופתע...

החבר מהנהן בראשו וממשיך לנתח מה טוב בפרוש: "כראש עיר אינני מכיר עוד ראש עירייה שעשה כל כך הרבה עבור האזרח הקטן. הוא מגיע לתושב בלי תיווכים. הוא מחלק, הולך ללונה פארק, עושה דברים טובים בסוכות, פסח ועוד. לא היה כדבר הזה לפניו. העיר מתפקדת במאה אחוז".

"אספר לך", ממשיך החבר, "בערב יום כיפור, בשעות הצהריים, בשעה שכולם מחליפים לנעלי בד, הלכתי עם אשתי להתפלל בבית קברות. היתה שם לוויה של מישהי שנפטרה וראש העיר ובנו הגיעו להשלים מניין. ראש העיר אף הספיד. אחר כך ניגש אליו אדם ואמר לו שהוא צריך עזרה. פרוש הוציא כסף מכיסו ונתן לו כמה שטרות. אינני יודע כמה, אבל היה שם סכום יפה".

נו, אז למה האדמו"ר אמר להצביע לבוטבול?

"מה מכרו לאדמו"ר?", שואל החבר רטורית, "שביקשו מקווה עבור הקהילה והוא לא בנה. ש'ישיבה קטנה' במרתף וכולי. לכאורה מדובר בפוליטיקה ארצית. תכלס, האזרח הפשוט אוהב את שרוליק פרוש. כל תושב שהיה מתקשר אליו – הוא עונה לו. לא היה פעם שביקשתי ממנו משהו והוא לא טיפל".

מי נראה לך ינצח?

"התערבתי עם חברים על הניצחון של שרוליק פרוש", מפתיע החבר, "התערבתי על בקבוק וויסקי. לא סתם, 'שיבס 18', כל בקבוק 250 שקל, ועשיתי את ההתערבות הזאת עם כחמישה עשר חברים".

יהיו ספרדים שיצביעו לפרוש?

"גם הספרדים שבטבעי אמורים להצביע ש"ס יצביעו פרוש. הוא ניהל את העיר ביד רמה. תקשורתית ומעשית. הצוות שונא אותו כי הוא מעביד אותם. לא כמו בעיריות אחרות ששם הפקידים לא עושים שום דבר, כאן האזרח מקבל עזרה. ראשי המוסדות לא כל כך אוהבים אותו כי לא היה קומבינות, כל התקציבים הגיעו לתושבים", חותם החבר.

ועם מי החב"דניקים?

"אני לא הולך להצביע", אני פוגש בחב"דניק שלשם שינוי לא מציע לי תפילין. טוב, נו. אולי כי אני עצמי חב"דניק.

למה?

"תראה, אני לא אוהב את פרוש. כל העיר נראית מאוד לא טוב ואת המועמד השני אני לא מכיר".

אבל פרוש פיתח את העיר?

"מה הוא עשה?", החב"דניק שואל אותי רטורית, "עבורי העיר הזאת היא רק פנימייה. ישן כאן וחי מחוץ לעיר".

למען הפרוטוקול אציין שקהילת חב"ד בעיר – לפחות ככה פרסמו ברבים – מצביעה לפרוש ואין דעתו הפרטית של החב"דניק הנ"ל להקיש על שאר חסידי חב"ד בעיר. בדיוק כמו דעתם של שאר משתתפי הכתבה.

"יש אבא ואמא לעיר"

אני פוגש יהודי נוסף. כיפה שחורה לראשו, חולצה לבנה ומכנסיים שחורות. אין בו כדי להעיד למי הוא מצביע. מסקרן יהיה לדעת מה דעתו על מה שקורה בעיר.

למי אתה מצביע?

"אני גר כאן חמש שנים. ראש העיר במציאות שלי הוא ישראל פרוש", שח התושב, "אני מסתכל על העיר ואומר 'טוב, זה לא העיר האולטימטיבית לגור בה. יש צפיפות', אבל מצד שני היא מתפתחת בצורה לא הגיונית. יש כאן הכל. חוץ מדלק – באמת יש הכל.

"הוא (פרוש. א"ט) דואג לחבר'ה. אני מרגיש שיש כאן בוס. אומנם אחרי פיגוע הברזלים לא הרגשנו שיש מישהו שדואג לנו. יום למחרת לראות שיש בני דודים באתרי הבניה והבת שלי יכולה חלילה להיות הנטבחת הבאה – זה משהו שהיה קשה מאוד לראות את זה.

"גם אחרי המלחמה היו כמה בני דודים. היה תחושה שאין מישהו שמגן עלינו וחשוב לו שהם לא יהיו בעיר. גם אם אתה לא מצליח לעשות משהו כי זה אולי לא בידיים שלך – תדבר עם התושבים, תן הודעה: 'ניסיתי לפעול שהם לא יכנסו ולא הצלחתי', והרי לדבר הוא יודע. יח"צ יש לו".

"מצד שני", התושב ממשיך בשטף, "העיר כאמור מתפתחת. יפה, מטופחת. כמות החסד כאן אינו הגיוני. מרגישים שיש אבא ואמא לעיר".

ומה דעתך על יהודה בוטבול?

"לבוטבול לא אצביע, לא כי הוא אדם לא נחמד, אלא כי כל פעם שש"ס שלטה בעיר היה פחות צביון יהודי ברחובות".

אבל הוא מבטיח שהוא יטפל בנוער הנושר...

"יכול להיות. לא מכיר אותו. נולדתי כאן למציאות של פרוש, אבל אנשים בקהילה, הם מספרים שכשהעיר בשליטת ש"ס המצב מתחת לכל ביקורת. לכן, במכלול הדברים, אצביע פרוש".

אני ממשיך ומסתובב בעיר. פוגש באברך ספרדי. הוא קצת ממהר, שולחן ערוך בידו. אני ניגש אליו, מתנצל שאני מעכב אותו.

למי אתה מתכוון להצביע?

"מה שיגידו הרבנים".

הם לא אומרים להצביע בוטבול?

"אישית אין לי היכרות עם אף אחד מהם. לא מכיר את בוטבול ולכן מה שיאמרו הרבנים – אעשה", חותם האברך וממשיך בדרכו.

אני מבין שהפינג פונג הזה של אנשים שעונים לי אחד פרוש ואחד אבוטבול – עשוי להימשך עד הבחירות ולכן אני עוצר את משאל העם ומחליט שזו התובנה שלנו להיום. הטונים גבוהים, היצרים מושכים לכאן ולשם ועד לרגע האמת נראה שלא באמת נדע מי יהיה ראש העיר בעיר הזאת.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר