האדמו"ר השני בשושלת

במשך 4 שנים הוא הנהיג את חסידות גור: הושלמו ההכנות להילולת האדמו"ר מאלכסנדר

ביום ההילולא ה-154, עשרות חסידים צפויים לפקוד את האוהל המחודש על קברו של האדמו"ר שהנהיג את עדת חסידי גור במשך 4 שנים (חצרות הקודש)

חיים רוזנבוים | כיכר השבת |
האוהל המחודש על ציונו של הרבי הקדוש רבי חנוך העניך מאלכסנדר (צילום: מכון אור הגנוז)

הושלמה בניית האוהל על קברו של האדמו"ר הרה"ק ר' חנוך העניך מאלכסנדר - האדמו"ר השני בשושלת חצה"ק גור. מדי שנה, פוקדים יהודים רבים ביום ההילולא את הציון הקדוש, לתפילה ולהדלקת נרות, וזאת למרות הקור העז השורר במקום בתקופה זו בשנה.

השנה, ההתרגשות וחרדת הקודש בקרב חצרות חסידים גבוהה מתמיד עם חידושו והקמתו של האוהל החדש על קברו של האדמו''ר השני בשושלת בית גור, ''הרבי רבי העניך'' מאלכסנדר זי''ע, שהוקם לתפארת על ידי מכון אור הגנוז.

לא רבים יודעים אבל האדמו''ר השני בשושלת גור המעטירה, היה האדמו"ר רבי העניך האלכסנדר. הוא הנהיג את עדת החסידים בעיירה קטנה בשם 'אלכסנדר'. כן, אלכסנדר שהיתה ברבות הימים שמה של החסידות המקבילה בפולין, הייתה בתחילה מקור מעיינם של חסידי גור.

האדמו"ר רבי העניך שימש כאדמו"ר לאלפי חסידי גור במשך ארבע שנים, בתקופה שבין פטירת רבו בעל החידושי הרי"ם, האדמו"ר הראשון מגור, לכהונת נכדו, האדמו"ר בעל ה'שפת אמת'.

רבי חנוך העניך הנהיג את העדה היות ולרבו בעל החידושי הרי"ם מתו 13 ילדיו לפניו רח"ל, ואילו נכדו ממשיכו הרה"ק ה"שפת אמת" היה אז רק בן 19 וסירב למלא מקום סבו.

כך יצא שבמשך ארבע שנים עד לפטירתו, הנהיג רבי חנוך הניך את מרבית החסידים בעירו אלכסנדר שהפכה למרכז חסידי גדול. גם ה"שפת אמת" קיבל את מרותו והיה נוסע לאלכסנדר, שם זכה ליחס מיוחד.

רק לאחר פטירתו של הרבי ר' העניך מאלכסנדר, נהיה הרה"ק ה''שפת אמת' לרבם ומאורם של חסידי גור, והקהל שב לפקוד את העיירה גור. נכדו היה הרב הקדוש רבי חנוך צבי הכהן לוין שנהיה לחתנו של בעל ה'שפת אמת' מגור. זוהי הסיבה שהשם 'חנוך העניך' מצוי לרוב ובעיקר בין חסידי גור או צאצאיהם.

ציונו של הרבי הקדוש רבי חנוך העניך מאלכסנדר לפני השיפוץ (צילום: מכון אור הגנוז)

הרבי ר' העניך, כפי שכונה בפי חסידי פולין, נפטר בי''ח אדר ב' תר''ל. דבר פלא היה טרם פטירתו. נהוג בין החסידים שבימי חודש אדר הסמוכים לפורים לא אומרים תחנון ולא נופלים על אפיהם בתפילה. זאת בשל הסיבה כי הגמרא מציעה שגם בימים י' עד י''ג ניתן לקרא במגילה.

הגמרא שואלת ואולי גם בט''ז ובי''ז יאמרו את המגילה, אך הגמרא דוחה זאת. תירוץ זה בלבד הספיק לחסידים להכיר בגדולת היום ולא לומר תחנון. בשנתו האחרונה אמר הרבי ר' העניך לחסידיו, "אני 'אסדר' לכם גם את 'שמינסר" (כינוי ליום י''ח בחודש).

ואכן, הרה"ק נפטר בו ביום ומאז חסידי גור אינם אומרים תחנון גם ביום זה כפי הנהוג בימי הילולת צדיקים.

קברו הפך לאבן שואבת לתפילות לישועה ורחמים. אחד מגדולי תלמידיו הגאון הקדוש בעל האבני נזר זי''ע היה נוסע להשתטח על קברו לבקש ישועות, ואף שולח את חסידיו ותלמידיו לנסוע לקברו של רבו הגדול ולהעתיר לישועות.

סיפורי מופת רבים התגלגלו סביב ציון קדשו. גם הרבי האמרי אמת מגור, כאשר ביקר באלכסנדר, נסע במיוחד להשתטח על קברו, למרות שבבית גור לא הרבו בנסיעות לקברים. כאשר יצא מהאהל הקדוש אמר בזיו פנים מאירות שאכן הרגיש במקום עד כמה גדול כוחו של הצדיק.

בשנות המלחמה החריבו הנאצים את האהל ורק בנס הקים הרב יצחק פרסול ז''ל במקום לאחר המלחמה מציבה קטנה שסימנה את המקום בו היה הקבר. כעת קם מכון אור הגנוז, המומחה בהצלת והקמת אוהלים וקברי צדיקים בפולין, ולאחר בדיקות יסודיות והבאת מומחים מצא את יסודותיו העתיקים של האהל, והקים במקום אהל מפואר שבימים אלו ממש הוא נחנך.

קבוצה מכובדת של חסידים ואנשי מעשה, בראשות רבים מצאצאיו וגדולי תורה נוסעים לפקוד את קברו ולחנוך את האהל המחודש, ובמקום סמוך, היכן שעמד בעבר בית מדרשו, תתקיים סעודת הילולא מרגשת בתפילה ובתחינה שניוושע מהרה בתשועת עולמים.

ציונו של הרבי הקדוש רבי חנוך העניך מאלכסנדר לפני השיפוץ (צילום: מכון אור הגנוז)

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר