אוי, הצביעות

מה אתם יודעים על "ארגון החסד" - 'הצלב האדום'? | סקירה שלא תשאיר אתכם אדישים

הוא מצטייר כארגון הומניטרי שדואג לשבויים באזורי סכסוך בתשעים מדינות שונות ברחבי העולם, אבל מה קורה כשזה מגיע לחטופים הישראלים? צרצרים • קווים לדמותו של ארגון 'הצלב האדום' | תכינו כוס מים (מגזין כיכר)

ארי טננבוים | כיכר השבת |
סירבו לקחת תרופות לשבוייה | אמבולנסים של הצלב האדום (צילום: שאטרסטוק)

הצלב האדום, או עם תרצו הסהר האדום הבין לאומי, הינו ארגון סיוע הומניטרי בין לאומי. טוב נו, ככה לפחות הם קוראים לעצמם.

>> למגזין המלא - כנסו

בימים שהארגון משמש כחברת הסעות – ותו לא – להחזרת החטופים משבי החמאס ימ"ש לישראל, יצאנו לבדוק מה אנחנו יודעים על הארגון הזה והאם הוא מצדיק את קיומו (התשובה: לא).

תעודת זהות

הצלב האדום כולל בתוכו מספר ארגוני בריאות שונים, ביניהם גם מד"א, אשר תפקידם לוודא כי חייהם של קורבנות באזורים אשר בהם יש סכסוך – מטופלים כיאות וחייהם נשמרים.

המשרדים הראשיים של הארגון נמצאים בז'נבה, שוויץ ויש להם כשלושה עשרה אלף עובדים. לארגון תשעים שלוחות ברחבי העולם.

איפה המשרדים שלהם בארץ שאלתם? בבית חנינא. את ההקשרים שלכם להיותם 'אוהבי ישראל מובהקים' – תעשו לבד.

הארגון הוקם על ידי ז'אן אנרי דינן שהיה איש עסקים ופעיל חברתי שווייצרי שראה פעם איך בזמן מלחמה נהרגים הרבה אנשים בלתי מעורבים וביקש להקים ארגון שמטרתו להגן על מי שלא קשור למלחמה. בהמשך, מי שהקים בפועל את הארגון, קיבל פרס נובל לשלום.

"סיוע" לכל אדם במצוקה

בואו נראה רגע ויקיפדיה, אבל הי, תכינו כוס מים. "הוועד הבין-לאומי של הצלב האדום הוא ארגון בין-לאומי שמטרתו הגנה על חייהם ועל כבוד האדם של קורבנות סכסוך מזוין ומצבים אחרים של אלימות, והגשת סיוע הומניטרי לקורבנות אלה. הארגון מופקד על פרשנות ושמירת כללי המשפט ההומניטרי כפי שנוסחו באמנות ז'נבה, ומתפקידו לוודא שכל הצדדים בסכסוך יעמדו בכללים אלה".

עוד מויקיפדיה: "הארגון ממומן על ידי 196 המדינות החתומות על אמנות ז'נבה. מדינות אלה מחויבות לכבד את הנייטרליות של הארגון, אנשיו והציוד שהוא משתמש בו, ולאפשר לו להגיש סיוע לכל אדם במצוקה. כיבוד הנייטרליות של הארגון חשוב במיוחד באזורי מלחמה".

האם הארגון הגיש סיוע לכל החטופים בשבי? האם הוא בדק את שלומם, העביר להם תרופות? לצערנו זה טרם קרה, והעולם שותק.

יותר מזה, אבל שוב, אם נגמר לכם המים בכוס, מלאו שוב לפני שאתם קוראים את השורות הבאות: הצלב האדום מספק ציוד הומניטרי נרחב לתושבי עזה. בארגון קוראים לכל הצדדים (ישראל והטרוריסטים ימ"ש) לאפשר לנציגי הארגון להגיע לכל מי שזקוק לציוד הומניטרי שהם הביאו, כגון תרופות ומים נקיים. לבקר את החטופים? אהה, זה הם לא יכולים.

למען ההגינות נכתוב שהטענה שלהם שהם יכולים לפעול רק כאשר שני הצדדים מסכימים לדבר. אבל טענה חלשה זו לא מחזיקה מים בשל העובדה שציוד הומניטרי הם יודעים להכניס לעזתים – יופי, ואילו לבקר את השבויים הישראלים, אה.. זה כבר שונה לגמרי.

אמנת ז'נבה

הארגון אמון על "אמנת ז'נבה" הידועה. אלא שאם נסתכל בפרטים הקטנים נראה כי אלו בכלל לא חלים אצל מחבלי החמאס ימ"ש וכי הם מפירים את האמנה באופן שיטתי.

האמנה קובעת הגנות לחיילים פצועים וחולים. אם יש חייל פצוע בשדה הקרב, הרי שלפי האמנה הוא איננו מטרה לגיטימית בגלל שהוא לא מסוגל להילחם ולכן אסור לתקוף אותו או לפגוע בו.

כמו כן, נכתב באמנה, חייל פצוע זכאי לטיפול ולהשגחה רפואית, כאשר גם הצוות הרפואי צריך להיות מוגן, על מנת שיכול לטפל בפצועים ואסור לפגוע בהם או/ו להפריע להם בעבודתם עם הפצוע.

מסרבים לקחת תרופות

לא תשכח: לאחר פרוץ המלחמה הצלב האדום סירב לקבל תרופות מצילות חיים מבניה של אלמה אברהם, שנחטפה לשבי החמאס מקיבוץ נחל עוז. אומנם הבנים שלה נפגשו פעמיים עם נציגי הצלב האדום כשחבילת התרופות בידיהם, אך, כאמור, הם לא לקחו מהם את התרופות.

בהמשך, כשאלמה שוחררה לאחר חמישים יום בשבי, היא פונתה למרכז הרפואי כשחום הגוף שלה עמד על 28 מעלות צלזיוס עם דופק של 40. מצב חמור ביותר.

תגובת הצלב האדום על המקרה הזה הייתה כי הוא ארגון הומניטרי הפועל לפי אמנת ז'נבה והוא צריך לקבל את הסכמת שני הצדדים כדי לפעול בשטח שבו הוא נמצא. הוא יכול להיפגש עם הרשויות באותו איזור ולנסות לשכנע, אבל אינו יכול להשפיע יותר מדי ואין לו שום סנקציות כלכליות. ובקיצור: הבנתם לבד כמה חשק היה להם לסייע לשבויים.

הקריסטל האדום הנטרלי

בשנת 1950 ביקש ארגון "מגן דוד אדום" להצטרף לתנועת הצלב האדום והסהר האדום העולמית, אך בגלל שנדרש ממנו להחליף את הסמל הוא הצטרף לוועד הבין לאומי כמשקיף בלבד.

בשנת 2005 הוחלט בארגון על אימוץ סמל נוסף לארגון והוא כונה: "הקריסטל האדום". בכך התאפשרה הכנסתה של מדינת ישראל לארגון באופן מלא. הקריסטל הינו צורת ריבוע בצבע אדום ללא כל תוספות או צבעים נוספים.

משמאל לימין: הסמל של הסהר האדום, הצלב האדום ו'הקריסטל האדום' (צילום: שאטרסטוק)

הסימונים הללו חשובים על מנת לדעת לסמן באזורי מלחמה את רכבי ההצלה והחירום על מנת שלא יפגעו בהם לרעה.

באותה תקופה נחתם הסכם לשיתוף פעולה בין ארגון מגן דוד אדום לבין ארגון "הסהר האדום הפלסטיני" הפועל ביהודה ושומרון וברצועת עזה. ההסכם מאפשר לסהר האדום הפלסטיני להיעזר בשירותי מגן דוד אדום, שהציוד הרפואי שלו – כמובן – יותר טוב.

שנתחיל לספר על חיילים שעצרו אמבולנסים של הסהר האדום ובתוכם מחבלים בדרך לפיגוע? כולם כבר יודעים.

השבוע, הנחה מנכ"ל מד"א אלי בין את אנשיו שלא לשתף פעולה עם משלחות הוועד הבינלאומי של הצלב האדום. הוא הסביר את החלטתו בהתנהלות של הארגון בזמן המלחמה ואמר כי "אם אתה לא יודע לדווח לארגון מגן דוד אדום בזמן אמת ואם אתה לא לוקח ומביא תרופות לאנשים תמימים שנחטפו ואם כל הדאגה שלך היא לרוצחים ומחבלים, אז תפקידך בהחלט נשאר לא חיוני".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר