באופן משמעותי

"לא לעשות שימוש שווא" | צומצמם צו החיסיון על קצא"א

לאחר שעלו טענות מצד רשויות, כי אין באפשרותן לבצע את תפקידן על פי דין ולפקח על קצא"א, שכן אינן מקבלות את המידע הנדרש לצורך ביצוע פיקוח נאות, הוחלט לצמצמם באופן משמעותי את צו החיסיון (חדשות)

בני סולומון | כיכר השבת |
הדיון היום בוועדה (צילום: נועם מושקוביץ | דוברות הכנסת)

הארכת צו החיסיון בנושאים הקשורים לקו צינור הנפט אילת – אשקלון (קצא"א): ועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ יולי אדלשטיין צמצמה באופן משמעותי את צו העונשין. ואישרה פה אחד את הארכתו עד לתאריך הראשון יוני 2025.

יו"ר הוועדה ח"כ יולי אדלשטיין הסביר: "הנוסח שאישרנו שומר על האיזון הנכון בין הגנה על ביטחון המדינה מצד אחד, ומצד שני על זכותו של הציבור לקבל מידע מרשויות ציבוריות, דבר הנתפס כעקרון יסוד של המשטר הדמוקרטי. עלינו להקפיד שלא יעשה שימוש לשווא בטענות לשמירה על ביטחון המדינה, בנושאים שאינם קשורים לכך. הוועדה תמשיך לעקוב ולפקח על הנושא, ותבצע התאמות ותיקונים במידת הצורך."

על פי צוות הייעוץ המשפטי לוועדה בהובלת עו"ד מירי פרנקל שור, ליכולת הציבור לקבל מידע על פעילותה של קצא"א חשיבות יתרה. רשויות האכיפה והפיקוח- איגוד ערים נפת אשקלון, עיריית אילת, המועצות האזוריות והארגונים הסביבתיים שהעבירו לוועדה את הערותיהם ביחס לצו הקיים, מצביעים על סכנות בריאותיות ועל פגיעה באיכות החיים של תושבים המתגוררים בסביבת המתקנים.

כמו כן, רשויות האכיפה והפיקוח וכן הארגונים הסביבתיים מצביעים על המפגעים הסביבתיים שמכלי אגירת הנפט באילת ואשקלון וצינור הנפט עלולים לגרום, זאת בהסתמך בין היתר על אסונות סביבתיים מן העבר שנגרמו עקב דליפות ממתקני קצא"א, כאסון נחל צין והדליפה שאירעה בנחל עברונה.

בנוסף, הועלו טענות נוספות על ידי איגוד ערים נפת אשקלון וכן רשויות ומועצות מקומיות. לטענתן, אין באפשרותן לבצע את תפקידן על פי דין ולפקח על קצא"א שכן אינן מקבלות את המידע הנדרש לצורך ביצוע פיקוח נאות.

הייעוץ המשפטי לוועדה הציע שינויים בצו הנותנים מענה לטענות שהועלו, המשקפים את האיזון שבין ביטחון המדינה לבין הזכויות והאינטרסים השונים כדוגמת בריאות הציבור, שמירה על קרקעות המדינה ואיכות הסביבה ושמירה על פרנסתם של התושבים המתגוררים באזור.

סעיף 1 (א) לצו הקיים, קובע כי כל ידיעה הנוגעת לחברת קו צינור אילת אשקלון בע"מ (קצא"א), או לחברת Trans Asiatic Oil Ltd. S.A., או לחברת Eilat Corporation S.A., לרבות זהות בעלי מניותיהן, עסקאותיהן בתחום הנפט, שוויין ואופן ניהולן, וכן כל ידיעה הנוגעת לחברת קו צינור אירופה אסיה בע"מ לרבות עסקאותיה בתחום הנפט ושוויה, מוכרזות עניין סודי לעניין החוק.

אחד השינויים שאושרו הוא מחיקת המילים "באופן בלבדי" כך שיאפשר לחשוף מידע ספציפי בנושא מסוים ללא פרסום היבטים אחרים האסורים בפרסום.

עוד קבעה הוועדה כי על אף האמור בסעיף קטן (א), ידיעה באותו סעיף קטן שפרסומה הותר בידי שר האוצר או מי מטעמו, לא תהיה עניין סודי. החליט שר האוצר או מי מטעמו ביחס לידיעה הנוגעת לחברה, תפורסם החלטתו באתר האינטרנט של משרד האוצר והידיעה תפורסם באתר האינטרנט של החברה, למעט החלטות שהתקבלו על ידי הצנזור הצבאי.

המידע שיותר בפרסום יכלול בין היתר אישור על ביצוע בדיקות תקופתיות של ציוד לפי הוראות יצרן; פנקס הדרכות אודות תנאי היתר הרעלים ויומן אירועים סביבתיים; אישורים בדבר פסולת מסוכנת, מסמכי היערכות לחירום ותגובה מידית לאירועי חומרים מסוכנים, פנקס תיעוד תרגילים ותחקירי תרגילים; תחקירי אירועי חומרים מסוכנים; סקרים סיסמיים וסקרים גיאולוגיים המעידים על עמידות חוות המכלים, הצינורות והמסוף הימי לרעידות אדמה; נהלי בטיחות ונהלים למניעות תאונות ודליפות במסופים הימיים ובחוות המכלים.

שינויי נוסף שאישרה הוועדה הוא הסמכת עובד אחד בלבד מבין עובדי כל אחת מהרשויות המקומיות הרלבנטיות ורשות הטבע והגנים, שיעברו התאמה ביטחונית על מנת שיהיו רשאים לעיין במידע לצורך פיקוח. הרשויות המצוינות בתוספת לחוק הן איגוד ערים נפת אשקלון; בני שמעון; חבל אילות; מרחבים; עיריית אילת; ערבה תיכונה ורמת הנגב.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר