פריחתו של יישוב

הפיכתה של גבעת זאב - מפרבר לעיר מתפתחת

מאגן איילות ורמת גבעת זאב ועד פרויקטים חדשים כמו "הבננה" ו"נוף הגבעה" - גבעת זאב צומחת במהירות ומממשת את פוטנציאל ההתפתחות הרב שלה בזכות מיקומה האסטרטגי, ההשקעה בתשתיות ובנייה חדשה ומגוון האוכלוסיות החזקות שמגיעות להתגורר בה

פסיפס של שכונות חדשות וותיקות על גבעות ירוקות - זוהי גבעת זאב, העיר הצומחת בירושלים (צילום: יח"צ)

בתוך פרק זמן קצר עתידה להפוך גבעת זאב לעיר בישראל. קצב ההתפתחות והגדילה שלה הולך ומתרחב והיא טרם הגיעה אמנם למימוש הפוטנציאל שלה, אך ורק משום שהוא רחב ממדים בהיקף שאין בהרבה מקומות אחרות. אולי היו כאלו שחשבו שהדבר לא יקרה לעולם ומועצת גבעת זאב פשוט תישאר המועצה המקומית הגדולה ביותר בארץ, אלא שאנשים מוכשרים וטובים שלא ויתרו והאמינו בכל לבם שהדבר אפשרי, פעלו ללא לאות והפירות כבר מתחילים להבשיל.

על מנת להבין מה בדיוק קורה בגבעת זאב ועד כמה ההשפעה שלה גדולה, לא רק על אזור ירושלים, אלא גם על אזור המרכז ונתב"ג, עלינו לחזור מעט אחורה.

ר' יעקב רובין, מקדם פרויקטים ביו"ש ובגבעת זאב, שימש במשך שנים רבות כסמנכ"ל חיש נופי ישראל, מכיר היטב את גבעת זאב קרוב ל-20 שנה (צילום: יח"צ)

גבעת זאב נוסדה בשנת 1983. מאז ומעולם נחשבה לסוג של אחד מפרבריה של ירושלים. מרחק נסיעה של 10 דקות בלבד. אחד המאפיינים הייחודיים של גבעת זאב הוא, שגם אם היא נמצאת מרחק נסיעה כה קצר מירושלים, היא קרובה במיוחד גם לאזור המרכז. רק 20 דקות נסיעה מפרידות אותה מנתב"ג ומעט פחות מהעיר החרדית הגדולה, מודיעין עילית. איכות המקום היתה גבוה כבר מהתחלה. זכתה גבעת זאב ובראשה ניצבו אנשים שהיה להם אכפת מכל הלב, שכל תושב ותושב יקבל את כל מה שהוא צריך על מנת לחיות חיים באיכות גבוהה.

היכן בכל זאת היו נקודות חולשה למקום? בניגוד לערים שאפשר להשוות ביניהן, כמו בית שמש לדוגמה, הסמוכה אף היא לירושלים והתפתחה בקצב אדיר. אלא שאם ננסה לערוך השוואה, בבית שמש רוב הקרקעות הן קרקעות מדינה ולכן העירייה יכולה היתה להציע מכרזים רבים בזה אחר זה, אלא שבגבעת זאב מרבית הקרקעות הנן פרטיות, חלקן פרטיות בבעלות ערבית ולכן יכולת ההתפתחות היא בקצב שונה.

על אף שיש קשיים רבים של התפתחות, מועצת גבעת זאב מתאפיינת בדאגה עד לרזולוציות שהתושבים בעצמם לא חשבו לבקש. כל מי שייכנס יבחין מיד שמדובר במקום מטופח ושמור ללא רבב. השכונות שנבנו בשנים האחרונות מאכלסות בעיקר ציבור חרדי, כמו שכונת אגן האיילות ורמת גבעת זאב, שמאוכלסת בעיקר על ידי חרדים במעמד סוציו אקונומי גבוה.

ר' יעקב רובין, מקדם פרויקטים ביו"ש ובגבעת זאב, שימש במשך שנים רבות כסמנכ"ל חיש נופי ישראל, מכיר היטב את גבעת זאב קרוב ל-20 שנה שבהן הוא פועל לקידום פרויקטים ומלווה כל שכונה ושכונה. יותר מ -40 תב"עות להן היה שותף, מקנות לו בהחלט ידע רב ומשמעותי בכל שאלה שיישאל על גבעת זאב.

"אז נכון", מסביר רובין "שכיום רחוב המכבים פקוק במשך רבות משעות היום, אך אנו יודעים שהסיבה המרכזית היא מניעת אפשרות סלילת כבישי גישה נוספים, היות וחלק מהדרכים עדיין שייכות בבעלות, לאנשים ערבים. במועצת גבעת זאב לקחו על עצמם לפתור את הבעיה הזו. בעשור האחרון אנו עדים לצמיחה אדירה וחסרת תקדים שמהוות אחוז יפה ממימוש הפוטנציאל של גבעת זאב, שייקח עוד זמן לממש אותו עד תומו, אם כי בהחלט נעשית עבודה מדהימה".

כך למשל כביש 443 שכיום פתוח באזור גבעת זאב לתושבים בלבד, יהיה פתוח לקהל הרחב. "זאת בזכות פרויקט הבננה", מסביר רובין "שנמצא בכניסה לגבעת זאב החדשה ושם עתיד בקרוב לקום מרכז מסחרי גדול של כ- 50,000 מטרים וכן שכונה של כ-552 יחידות דיור, אותה בונה חברת עמים גרופ, אחת החברות הגדולות שבונה הרבה בבית שמש, בנתה את מלון וולדורף אסטוריה ועוד. תנאי לאכלוס קל המרכז המסחרי והתעסוקה הגדול ייפתח היה שהכניסה לכביש 443 ייפתח לכלל הציבור! הבשורה הזו היא גדולה מאוד לתושבי גבעת זאב ובכלל, לכל מי שירצה ליהנות ממרכז מסחרי ותעסוקתי במקום אסטרטגי".

ומה בעניין מחירי הדיור, אתם שואלים?

"בשנת 2007 אנשים רכשו במקום דירות ארבעה חדרים במחיר של 650 אלף שקלים", משחזר יעקב רובין. "כיום אותה דירה שווה לפחות 2.3 מיליון. העניין הוא שחברה כמו נופי ישראל, שהחלו את המהלך עם גבעת זאב החדשה והוציאו קרקעות למכרזים, הביאו עמן חברות נוספות שרצו לקחת חלק. כך מעל רמת גבעת זאב קיבלנו את פסגת הרמה, קיבלנו את אפיקים גרופ שהוציאו קרקעות בהצטברות של למעלה מ1000 יחידות דיור, משה"ב שבונה אף היא כמו גם כנריקה. הגיעה אוכלוסייה טובה מאוד לרכוש דירות במקום ואנשים שהיה להם אורך רוח, יכלו לעשות עסקאות מדהימות, כי אכן היו צריכים להתחיל תהליכי תב"ע, מה שלוקח זמן, אם כי בהחלט היה משתלם.

"אחת השכונות המשמעותיות שעתידות להשפיע על גבעת זאב כולה, סמוכה לשכונת אגן האיילות הגדולה בגבעת זאב", אומר ר' יעקב רובין. "שכונת 'נוף הגבעה', היא נבנית על ידי חברת גרין פארק, שהביאה בשורה גדולה למאות משפחות ברחבי הארץ וכעת מביאה אותה גם כאן, כשהיא משווקת הזדמנות נדירה לקרקע בהנחה משמעותית. השכונה משפיעה מכיוון שהיא ממוקמת במקום אסטרטגי, על גבעה הצופה אל הנוף הקסום של עיר הנצח – ירושלים ובמרחק נסיעה קצרה ללב הבירה, לשכונות הוותיקות של ירושלים וחצרות היכלי התורה והחסידות. ממש להרגיש קרבה להוויה הירושלמית וליהנות משקט ושלווה של גבעת זאב הפסטורלית". כמובן שהתושבים בשכונות החדשות, כפי שמצהירים העוסקים במלאכה, יוכלו ליהנות מכל מה שיש לגבעת זאב להציע: בתי כנסת רבים, ישיבות מובחרות לצד מוסדות חינוך מהשורה הראשונה ושירותי קהילה מגוונים.

"מועצת גבעת זאב שלא הכירה לעומק את צרכי הציבור החרדי, החליטה מיוזמתה ללמוד לעומק את כל הדרישות", מסביר רובין. "אומנם המקום מאז ומעולם היה מסורתי ומספר בתי כנסת לנפש בגבעת זאב הוא גבוה יותר מכל מקום אחר בארץ, אם כי דרישות ייחודיות לציבור החרדי, היו פחות במודעות. אלא שכיום, כל שכונה שנבנית, בין אם זו שכונת הבננה שבה 552 יחידות דיור, או נוף הגבעה של גרין פארק, המוצעה דורשת להקצות מספיק שטחים עבור שכונה בפני עצמה. מה הכוונה? שאם נבנית שכונה בסמיכות לאחת שכבר קיימת ויש בה גנים, פארקים, בתי כנסת, שירותי דת נוספים, קופות חולים ועוד, המועצה דורשת שבכל שכונה יהיו את הדברים שלהם נזקקים התושבים, כאילו מדובר במקום בפני עצמו. מדובר לא רק בבשורה אלא גם בהבעת אמון בגודל המקום ובאיכותו".

חברות נדל"ן רבות רכשו קרקעות רבות מבעלות שאינה יהודית, במטרה לקדם, לחבר ולמזג את גבעת זאב עם ירושלים ועם המרכז. לאחר עבודה סיזיפית, המאמצים נושאים פרי. בתוכניות שנמצאות תחת קטגוריה של תכנון וביצוע, ישנן עשרות כיתות לימוד לבתי ספר, בנים ובנות בנפרד כמובן, תיכון וסמינר לבנות, מעונות, אולם ספורט, בתשתיות מעבר לכביש הגישה, מתוכננים שדרוגים למערכות ביוב, מים, פארקים. "גם נושא התעסוקה אינו נזנח לרגע", מציין רובין. "ככל שנבנה יותר פרויקטים של מגורים ומרכזים מסחריים, גם התעסוקה תהיה בהתאם. כיום מספר הפרויקטים למגורים שבהקמה, הם משמעותיים ויש גם תוכניות בהליכי אישור, כמו שכונת הרכס שעתידה להיבנות עם 2000 יחידות דיור, מתחם דורית, מתחם פרי הארץ, מתחם ברדריאן במשה"ב עם יחידות דיור רבות, גני ילדים ומעונות, מתחמי הבננה הקטנה, בנה ביתך באגן האיילות ועוד".

הם ההשפעה של גבעת זאב החדשה משפיעה גם על הוותיקה? "בהחלט", עונה רובין. "התושבים הוותיקים נהנים מעלייה משמעותית של מחירי הדיור שלהם עד לכדי הכפלת מחיר הדירה ב10 שנים האחרונות.

משרד השיכון הכריז על גבעת זאב כאזור עדיפות לאומי א' כאשר מחיר ממוצע לדירת 4 חדרים עומד כיום על 2,580,000 ₪. בעשור האחרון נרשמה עלייה משמעותית במחירי הדירות במקום ובעיקר ניכר מחסור בדירות חדשות לצד ביקושים גדולים. מספר פרויקטים שנמצאים בהקמה בימים אלו, עתידים לתת מענה חלקי למחסור המדובר, אך הקרקעות במקום הולכות ואוזלות. כאשר יסיימו למצות את הבנייה במקום – לא תהיה הזדמנות נוספת. מספר פרויקטים שנמצאים בהקמה בימים אלו, עתידים לתת מענה חלקי למחסור המדובר, אך הקרקעות במקום הולכות ואוזלות. כאשר יסיימו למצות את הבנייה במקום – לא תהיה הזדמנות נוספת. לכן ראש המועצה מפעיל משאבים גדולים במטרה לסייע לאישורים סופיים של הקרקעות האחרונות שנותרו בעיר. גם נושא התשתיות עובר התפתחות מואצת, במטרה לאפשר כר נוח ונרחב עבור הפרויקטים הגדולים שמתוכננים לשנים הקרובות. בין מאות תוכניות עתידיות, כביש הרכס + הכנסת כביש 4361 לתחום הרשות וכן כביש מכבים – אלו עתידים להפוך את גבעת זאב לאטרקטיבית ונגישה אף יותר מהיום.

גבעת זאב בגלל מיקומה האסטרטגי , בגלל הקרקעות שעדיין ישנן ובגלל האוכלוסייה החזקה שהגיעה לגור בה ממצבת את עצמה כאחד היישובים המתפתחים ביותר במדינת ישראל בכלל ובירושלים.

אודות הפרוייקט של גרין פארק- כנסו >>

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר