דרמה משפטית פוליטית

ההסבר של השופטים להתעקשות לפרסם את פסק הדין בעת מלחמה

בפסק הדין הדרמטי וההיסטורי של בית המשפט העליון שהכריע יש לו את הזכות לבטל חוקי יסוד, שופטי העליון מתייחסים להחלטה לפרסם את פסק הדין השנוי במחלוקת בעת מלחמה | ההסברים (חדשות)

ישי כהן | כיכר השבת |
הרכב בית המשפט העליון (צילום: Photo by Chaim Goldberg/Flash90)

החלטת שופטי העליון לפרסם בעת מלחמה את פסק הדין הדרמטי - המקנה לשופטים זכות להתערב בחוקי יסוד ובמקביל הפסילה של ביטול עילת הסבירות - עוררה סערה גדולה ותגובות חריפות במערכת הפוליטית.

בפסק הדין המנומק, התייחסו השופטים להחלטה לפרסם את פסק הדין בעת מלחמה והסבירו כי לא הייתה ברירה. יצוין כי בהצעת חוק שהגישה ש"ס ניתנה לשופטים אפשרות לדחות את פרסום פסק הדין מבלי לשנות את הרכב השופטים, אך בית המשפט מיהר לפרסם את פסק הדין עוד לפני קידום הצעת החוק.

הנשיאה בדימוס, אסתר חיות, הסבירה בפסק הדין שלה: "כחודש לאחר שהתקיים הדיון בעתירות דנן, התרגשה עלינו מתקפת טרור אכזרית ומאז נתונה מדינת ישראל במלחמה קשה ונחושה נגד ארגוני הטרור המבקשים לכלותינו. אנו נושאים תפילה לשלום החיילות, החיילים ואנשי כוחות הביטחון המחרפים נפשם למען ביטחון המדינה וכן לשובם של החטופות והחטופים לביתם במהרה.

"אך גם בשעה הקשה הזו, על בית המשפט למלא את תפקידו ולהכריע בסוגיות המובאות לפתחו. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בסוגיות הנוגעות למאפייני הזהות הגרעיניים של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. לכך מתווספת העובדה כי פרסום הכרעתנו במועד הנוכחי מתחייב על פי סעיף 15(א) לחוק בתי המשפט, בהינתן מועד פרישתה של השופטת (בדימ') ברון ומועד פרישתי שלי מכס השיפוט".

השופט עופר גרוסקופף הסביר: "הימים בהם נכתבים דברים אלה הם ימי מלחמה. מלחמת אין ברירה, שנכפתה עלינו על ידי עמלק אכזר, אשר הבסתו חיונית לקיומה של מדינת ישראל ולהבטחת שלומם של כל החיים בה. הדאגה לבנינו ובנותינו הנלחמים בשלוש חזיתות, כמו גם לשלומם של החטופים והחטופות, מציפה את כל הווייתנו ומאחדת את כולנו.

"אכן נוח וטוב היה לנו שלא לעסוק בתקופה נוראה זו, כשבשורות איוב משדה הקרב רודפות אותנו זו אחר זו, בסוגיות חוקתיות, חשובות ככל שיהיו, המפלגות את העם והמעוררות מחלוקת גם בקרב שופטי ושופטות בית משפט זה".

"אלא שהרשות השופטת", הבהיר: "בשונה מרשויות השלטון האחרות, אינה קובעת את הנושאים המונחים לפתחה, ובמקרה דנן, גם לא את עיתוי מתן פסקי דינה. אלה מוכתבים לה על ידי המציאות, המייצרת סכסוכים משפטיים, ועל ידי הצדדים העותרים למתן הכרעה שיפוטית בהם.

"במקרה דנן, גם המגבלות המוטלות על תקופת כהונת שופטים יוצרות אילוץ, המונע את השהיית מתן פסק הדין לזמנים טובים מאלה. אכן הרשות השופטת לא רק שאינה ״כל יכולה״, אלא שהיא, כפי שציין המילטון, ״החלשה ביותר, לאין ערוך, מבין שלוש מחלקות השלטון״ ובכלל זה בשל חוסר יכולתה לשלוט בסדר יומה".

גרוסקופף הוסיף: "המלחמה האכזרית באויבי המדינה השקיטה לעת הזו את המאבק הפנימי הקשה שהתחולל בעקבות תכנית "הרפורמה המשפטית" שקידמה הקואליציה הנוכחית. השקיטה, אך לא השכיחה. תיקון מס׳ 3 לחוק-יסוד: השפיטה, המבטל את עילת הסבירות, עודנו כתוב עלי ספר החוקה הישראלית, והעתירות כנגדו עודן מונחות לפתחנו. לפיכך, מחובתנו להכריע בהן".

השופטת דפנה ברק-ארז: "לא אוכל לצלול לגוף הדברים מבלי לציין שכמו עבור חבריי כולם, גם עבורי כתיבתו של פסק דין זה בימים אלה של מלחמה עקובה מדם, ימים של שכול ואובדן בחברה הישראלית, מכבידה על הלב. אולם, זוהי מלאכתנו כשופטים, וכפי שאסביר – נוכח הסכנה הגלומה בתיקון מס' 3 ליציבותה הדמוקרטית של המדינה – זוהי מלאכה שיש בה אף הכרח. אין אנו בני חורין להיבטל ממנה".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר