מגזין כיכר

ההישג האדיר, התופעה וההפתעה | 'המבקר' מסכם את שנת תשפ"ג

עת הסיכומים של תשפ"ג, שהסתיימה זה מכבר - כבר כאן | המצעד השנתי בו אתם בחרתם את אנשי השנה במוזיקה יפורסם בעזרת השם בחג הסוכות, אך בנתיים - 'המבקר' נתנאל לייפר עם הסיכום האישי שלו לתשפ"ג המוזיקלית (מגזין כיכר)

נתנאל לייפר | כיכר השבת |
(צילום: שאטרסטוק)

שנת תשפ"ג הסתיימה וכעת הגיעה גם עת הסיכומים. המצעד השנתי בו אתם בחרתם את אנשי השנה שלכם, יפורסם בעזרת השם בחג הסוכות, אבל בינתיים, זה הסיכום האישי שלי לתשפ"ג המוזיקלית.

>> למגזין המלא - כנסו

הייתה זו שנה קצת חלשה מבחינת ה"גדולים" לא קיבלנו מספיק חומרים מעוררי עניין מצמרת המוזיקה היהודית. ישי ריבו הוציא שיר אחד או יותר נכון חצי גימיק - "אני שייך לעם". הוא חמוד נחמד וזורם אבל לא מדובר בלהיט שמשהו יזכור יותר מידי.

דווקא השנה של ריבו הסתיימה עם שיר שיכול להפוך אולי ללהיט משמעותי - "אתה זוכר", הדואט המדובר בין ישי ריבו ומרדכי בן דוד. הלחן של הרשי ויינברגר מה שמלמד שהלחן יותר שייך לעולמות של MBD, מאשר לעולמות של ריבו הצעיר ששאף לשיתוף הפעולה הזה עם גיבור הילדות שלו. זה שיר נעים להאזנה, אך בניגוד ל"נפשי" שם הדואט היה משמעותי במיוחד הן מבחינת שילוב הקולות והגבהים שחשפו לראשונה לעולם הכללי את שטיינמץ, הפעם אני לא בטוח שמדובר ב"נפשי 2". האם הוא ייכנס לפלייליסט הימים הנוראים הבא שלנו? קצת מוקדם לומר על שיר בן שבוע, אבל בהחלט יש פוטנציאל כזה.

אברהם פריד הוציא לנו את "בוקר טוב ריבונו של עולם", שוב שיר נחמד ממחוזות הגימיק שהכותרת הכי גדולה שלו היה חזרה לשיתוף הפעולה עם יוסי גרין. מבחינת פריד ההישג הכי גדול השנה ולא מדובר בהישג קטן הוא הדואט עם חיים ישראל ובנצי שטיין - "אל תיפול", בלחנו של שטיין שהייתה לו שנה נהדרת במיוחד כמלחין. השיר הפך מהר מאד ללהיט משמעותי. הוא יצא בתחילת בין הזמנים של ניסן ומאז שמענו אותו בכל מקום בקיץ האחרון.

פריד מתעתד להוציא בקרוב אלבום חדש ומקורי, אם כי נראה שבינתיים הקהל מתרפק על להיטי העבר הגדולים שלו בהנאה רבה. מבחינתי, פריד העניק לי השנה את הכבוד הגדול להעניק לו על במת בנייני האומה במהלך המופע שלו את עבודת התזה שכתבתי עליו בשנתיים האחרונות, עבודה שמסכמת יותר מ-40 שנות קריירה.

מי שהמשיך ללחוץ על הגז השנה, היה נפתלי קמפה, שהוציא אלבום מצליח נוסף - "ליבי", שהתקבל באהבה רבה. קמפה ממשיך בנוסחה הטובה והיעילה שלו, בה הוא מלחין שירים נעימים וקליטים במיוחד, כשהוא ממשיך לכבוש קהלים חדשים ולהופיע רבות בארץ ובחו"ל. קמפה הוא הזמר הישראלי היחיד שפותח קופות ענק ומופיע בפני אלפים שרכשו כרטיסים למופע וזה לא מובן מאליו כלל.

ודווקא כשהגדולים קצת שתקו השנה, צמחו פה כמה אמנים צעירים מוכשרים שעשו עבודה נהדרת. המנצח הגדול בתחום הזה היה זמר חדש שלא הכרנו בכלל עד לחצי השנה האחרונה - נותי ליברמן. בחור צעיר מוכשר, כותב ומלחין ובעל קול נעים ואנרגטי. ליברמן שהוציא את סינגל הביכורים שלו - "ים של דמעות" אותו כתב והלחין בעצמו בהפקה מוזיקלית מרשימה של יענקי כהן, הפך לכוכב משמעותי. השיר הושמע גם בתחנות הרדיו הכלליות וליברמן קיבל חשיפה מכובדת במיוחד.

מאז הוא הוציא עוד שני שירים נוספים, "לונה פארק" ו"מילים". מבחינה מוזיקלית, "מילים" הוא משמעותי ויצירתי יותר ומעורר תאבון לשמוע שירים נוספים מהבחור המוכשר הזה. על פי ההבטחות, ליברמן מתעתד להוציא לנו אלבום מקורי מלא כבר לאחר החגים ואני כבר מחכה לראות האם אכן נקבל פה סוף סוף יוצר צעיר חדש ומשמעותי מעבר לשיר-שניים.

פינת הפירגונים הקטנים, התופעה והזיכרון

• ל'שמואל' הייתה שנה נהדרת במיוחד, אחרי שזכה במקום השני בתואר תגלית השנה במצעד כיכר השבת, הוא פרץ עם שני להיטים גדולים - "תן לי תפילה" שפתח לו לראשונה גם את הדלתות בארה"ב עם סיבוב הופעות ודואט מפתיע במיוחד עם מרדכי שפירא - "יש לי אמונה" והלהיט האנרגטי והכיפי "נקודות" שהפך להצלחת ענק כאחד מלהיטי הריקודים הטובים יותר של תשפ"ג.

פיני איינהורן נסק השנה עם האלבום השני והמשובח שלו "במסתרים". איינהורן שדייק השנה בצורה טובה את דמותו המוזיקלית, באדיבותו של המנהל האמנותי החדש והמשובח שלו, מוישי רוט, הופיע רבות ושיריו החדשים קיבלו השמעות רבות והפכו לאהובים במקומות רבים. אירוע הסליחות הראשונות שלו היה הצלחה גדולה מאד עם קרוב לאלף משתתפים שבחרו להשתתף בסליחות שלו.

• אחרי הפריצה בשנה שעברה עם "יש בי אמונה" והלהיט הגדול "אהבת תורה", ארי גולד המשיך השנה עם יצירה מדויקת יותר לקולו, שני השירים שהוציא השנה "חיזוקים" ו"ימים טובים", שניהם במילותיו ולחנו של היוצר הכי גדול שצמח פה בשנים האחרונות - אלחנן אלחדד, מבליטים את היכולת הווקאלית שלו והם התקבלו באהבה גדולה. ואם כבר אלחנן אלחדד... לאוזניי גונבו כמה סקיצות של הבחור המוכשר הזה ואני יכול לומר לכם בפה מלא, לו היה בוחר לשיר בעצמו את שיריו הוא היה ה"ישי ריבו" החדש. מעבר לכתיבה וההלחנה המושבחים, אלחדד הוא זמר נהדר ממש, חבל שהוא צנוע מידי...

• אפשר להמשיך עם עוד אלחנן אלחדד, "שבילים" הדואט שכתב והלחין לאיציק דדיה ואבי אילסון. הלהיט המצליח מבליט את היכולות הווקאליות המשובחות של שני הווקאליסטים האדירים האלה. לדדיה היה השנה שיתוף פעולה מוצלח נוסף עם אלחדד עם השיר שלו "סופות". באופן כללי הגיע הזמן שאחרי כמה שנים של כאוס שדדיה קצת יאפס את היצירה שלו לכדי מוצר מגובש מסודר, מגיע לנו.

"קולולם"

כל מופע השנה התהדר בקטע שירת המונים בניצוחם של יואלי דיקמן, יהודה גלילי, ישראל סוסנה ועוד. אין ספק שאם זה עשוי טוב זה משדרג את החוויה של הקהל, שמרגיש שותף ליצירה. אולי הגיע הזמן ליצור ביצועים פשוטים יותר, כאלה שבאמת יאפשרו לקהל להרגיש שהם אלו שביצעו את העניין ולא הקלטות אולפניות שנעשו לאחר מכן. בכל מקרה מדובר בתופעה שאני מניח שנראה גם בשנה הקרובה. וזה כיף.

ההופעות

השנה זכינו למגוון הופעות מטורף, החל בקומזינג הגדול בתחילת השנה עם מרדכי בן דוד שביצע לנו את מיטב שיריו מכל הזמנים, מופע המחווה המרגש לישי לפידות 'הישיבשיר 5', מופעי ענק של בני פרידמן, מרדכי שפירא, עקיבא, ישי ריבו, 'אזמרה', 'צמאה', רפי ביטון ומופעי החזנות הרבים שהיו השנה בירושלים. המבחר היה עצום והגיוון משובח וראוי. כל הכבוד ואני מקווה שגם בשנה הקרובה נזכה לגיוון לפחות כמו בשנה שקדמה לה.

ולקטע העצוב...

דדי גראוכר ז"ל. גיבור הילדות שלי הלך לעולמו השנה לאחר שנים של התמודדות רפואית קשה. הוא היה הזמר האהוב עליי כילד. האנרגיות, הצרידות בקול ובחירת השירים המשובחת היו תענוג צרוף והיה לי חבל כשהוא החליט לפרוש מהמוזיקה לפני כ-15 שנה. הפרידה מדדי הזכירה לי שלמעשה מעולם לא ראיתי אותו מופיע לייב... דדי הופיע בשנות הפעילות שלו בעיקר בארה"ב. באותן שנים בישראל כמעט ולא היו הופעות חיות וכל קטעי ההופעה שלו שראיתי היו צילומים ממופעים בארה"ב. אני מקווה שבשנה הקרובה נראה מופעים לזכרו עם מיטב שיריו המצוינים. מגיע לו, מגיע לנו.

השנה נפרדנו גם מהזמר מיכאל שניצלער ז"ל, מגדולי הזמרים החסידיים האותנטיים. לא גדלתי על שיריו ובאידיש אני יודע בערך 5 מילים... אבל קולו החמים תמיד עורר בי תחושה של עוד וחמימות בלב. אולי גם הגיע הזמן שנקבל לפחות תרגום טקסט על שיריו, כדי שגם אנשים כמוני יוכלו להבין ולהתרגש.

והמנצח הגדול

המנצח הגדול והאמיתי של השנה מבחינתי, הוא השיר "לחי עולמים" של מאט דאב בו הוא מארח את מרדכי שפירא ובני פרידמן. נכון שלארח את שני ענקי הפופ האלה זה כבר מתכון טוב להצלחה, אבל הלחן הקליט והפשוט של מאט דאב היה פשוט בינגו. השיר בליווי הקליפ האנרגטי והכיפי, הפך להצלחת ענק עם אין ספור השמעות, גרסאות רמיקס וריקודים בכל מקום.

מה שהופך את "לחי עולמים" למשהו באמת מיוחד ברמה שכבר הרבה שנים לא היה לנו פה, זו העובדה שהשנה בבתי הכנסת ברחבי העולם בשמחת תורה, השיר הזה יהפוך לחלק מהפלייליסט הקדוש של ההקפות. להצליח להכניס שיר חדש לפלייליסט הזה, זו משימה כמעט בלתי אפשרית, אבל מאט דאב והחברים עשו את זה וזה הישג אדיר ברמה שקשה לי להצביע על משהו דומה לו בעשור אולי אפילו שניים האחרונים. שאפו ענק.

ובנימה אישית...

הייתה זו שנה מוזיקלית (ולא רק) מרגשת במיוחד עבורי. בשנה הזו קצת חציתי את הקווים מעמדת המבקר לעולם היצירה, עם שישה שירים חדשים (חמישה מהם בלחן שלי) מתוך 'הפרויקט של הלב'. זהו פרויקט מרגש במיוחד, למילים שכתבה היוצרת חגית שמחה בן צבי. השירים נכתבו מתוך התמודדות עם מצב רפואי סבוך (מוזמנים להתפלל: חגית שמחה בת יפה לרפואה שלמה) והם מלאים בתקווה, תפילה והמון לב. זכיתי לשתף פעולה בפרויקט עם יוצרים משובחים במיוחד ובעלי לב ענק ומרגש דוגמת דוד בן ארזה, שרולי, יוסף נטיב, ארי גולד, יונתן שטרן, רועי לביא, יוחנן בלייך, איתמר שקדי, מקהלת משאלות ודניאל ישי ועוד. ובקרוב (ממש ממש) יש כבר כמה הפתעות חדשות ומסקרנות מתוך האלבום הראשון של הפרויקט, שיצא בעזרת השם כבר בתחילת החורף.

מאחל לכולנו שנה טובה ומתוקה, מלאת מוזיקה משובחת ומעניינת. נתראה במצעד.

  • להערות, הארות ואיחולים לשנה טובה: nl@kikar.co.il

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר