לא מפתיע

סקר: שני העמים לא מאמינים בשתי מדינות

גם הסקרים מוכיחים את הלך הרוח - רוב הישראלים והפלסטינים לא מאמינים בפתרון שתי המדינות לשני עמים ומצויים במשבר אמון חריף בכל הנוגע ליחסים (פוליטי מדיני)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
"שוב הסכמנו לא להסכים על כלום" (צילום: קובי גדעון, פלאש 90)

אם בעבר דמיין שמעון פרס מזרח תיכון חדש בו יהיו שתי מדינות לשני עמים, סקר חדש שמפרסם היום (שני) המכון הישראלי לדמוקרטיה והמרכז הפלסטיני לחקר מדיניות וסקרים מלמד כי הולך ומצטמצם שיעור הישראלים והפלסטינים אשר תומכים בפתרון שתי המדינות: רק 51% מהפלסטינים ו-59% מהישראלים.

הסקר הרחב כלל יותר מאלף פלסטינים מהגדה, הרצועה ומזרח ירושלים, ויותר מאלף ישראלים. שיעור התומכים ירד עוד יותר כשהם נשאלו לגבי פירוט הפתרון להסכם קבע, המבוסס על שתי מדינות בגבולות 1967 עם חילופי שטחים שווים, שיבת פליטים מצומצמת לישראל וחלוקת ירושלים: תמכו בכך רק 39% מהנשאלים הפלסטינים ו-46% מהישראלים.

עם זאת, רבע מהפלסטינים והישראלים שהתנגדו לחבילת הסדר הקבע אמרו כי ישנו את דעתם אם ההסדר יכלול שלום ישראלי-ערבי מקיף יותר או כלל אזורי או בשפה ברורה יותר משהו חלומי ומדומיין שכנראה לא יקרה לעולם.

עוד עולה מהסקר כי באופן לא מפתיע למדי שני הצדדים לא נותנים אמון זה בזה. כשנשאלו על הסיבות לכישלון סבבי המשא ומתן הקודמים האשימו רוב הנשאלים הפלסטינים את ישראל (62%), ואילו רוב הישראלים (52%) האשימו את הפלסטינים.

רק 43% מהפלסטינים, ושיעור זהה של הישראלים, השיבו כי הם מאמינים שהצד האחר רוצה בשלום, נתון גבוה למדי שלא הוסבר על ידי הסוקרים.

באשר לתפיסת "האחר", רוב מוחלט של הפלסטינים (89%) סבור כי אין לתת אמון בישראלים, ואילו רוב מתון יותר בקרב הישראלים (68%) סבור שאין לתת אמון בפלסטינים. במקביל, מחצית מהישראלים ו-70% מהפלסטינים הסכימו ש"שום דבר אינו טוב עבור שני הצדדים. מה שטוב לצד אחד רע לצד האחר".

עם זאת הסוקרים התנחמו גם במעט נתונים חיוביים: 10% בלבד מהנשאלים הפלסטינים אמרו שהשאיפה הפלסטינית העליונה היא לכבוש את מדינת ישראל ולחסל את רוב היהודים. האם מדובר בשינוי חשיבה או רק בפרקטיות עכשווית, לא ברור. באותה מידה רק 12% מהישראלים סבורים שמטרתה של ישראל הוא לספח את הגדה המערבית ולגרש את הפלסטינים המתגוררים בה מה שמלמד ככל הנראה על השוליים הצרים של השמאל הישראלי הקיצוני.

רוב הפלסטינים ציינו כי הם מעריכים את הדמוקרטיה הישראלית כטובה או טובה מאוד וכמחציתם העריכו את המצב הכללי של ישראל כטוב.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר