כיכר השבת

לתת פרופורציות לפרפקציוניזם

כך הפרפקציוניזם משפיע על חיינו ואיך נבחן אם הוא טוב או רע?

מדובר בתכונה נורמטיבית לחלוטין,  אך דווקא בגלל זה קשה מאוד להבחין מתי אנו עוברים את הגבול ומתגלגלים למציאות בה הפרפקציוניזם מסרבל את חיינו (אימון אישי)

9
יוסי רוט ומנחם אליטוב | כיכר השבת | ז' באדר א' | 16.02.24
כך הפרפקציוניזם משפיע על
חיינו ואיך נבחן אם הוא טוב או רע?
(צילום: שאטרסטוק)

פרפקציוניזם - טוב או רע?

ההלצה מספרת על בחור צעיר ונמרץ שהתבקש בעת ראיון עבודה - לתאר תכונה שלילית אחת שמאפיינת אותו. ענה הבחור: פרפקציוניזם.

שאל אותו המראיין בתמיהה האם פרפקציוניזם הוא חסרון? ענה לו הבחור בחיוך: בהחלט, עד היום לא מצאתי דרך להפוך אותו למושלם.

אנו אוהבים לסווג את המציאות סביבנו לתמונה בינארית של טוב ורע. אך בדרך כלל התמונה מורכבת יותר ובעלת פנים לכאן ולכאן. הדברים נכונים גם באשר להבנת הנטיה האנושית לפרפקציוניזם.

פרפקציוניזם הוא דפוס המאפיין אנשים בעלי דחף ומוטיבציה בוערת למלא כל מטלה ומשימה על הצד המושלם ביותר.

מצד אחד, 'אנשים מצליחנים' יודו במקרים רבים שחלק גדול מההצלחה שלהם נבעה מהדחף העיקש וחסר הפשרות להשלים כל משימה בצורה המדויקת והמושלמת ביותר.

אולם מעבר לפנים היפות של הפרפקציוניזם, ישנה גם מציאות מורכבת וקשה שעלולה לגרום לאדם סבל רב בעקבות נטיה מוגזמת לפרפקציוניזם.

האם אני פרפקציוניסט שלילי?

ללא ספק מדובר בתכונה טריקית ביותר, שכן מצד אחד מדובר בתכונה נורמטיבית לחלוטין, שיכולה לתרום רבות להצלחה של האדם בחיים ולהגביר את שמחת החיים והרווחה הנפשית שלו. אך דווקא בגלל זה קשה מאוד להבחין מתי אנו עוברים את הגבול ומתגלגלים למציאות בה הפרפקציוניזם מסרבל את חיינו ומדרדר את שמחת החיים והתפקוד היומיומי שלנו.

כיצד נזהה פרפקציוניזם שלילי?

כדי לבדוק האם הפרפקציוניזם משרת מקומות בריאים ושמחים בחיינו, או נובע מנטיות של הרס עצמי, האדם הפרפקציוניסט צריך לבחון עם עצמו ביושרה כיצד הוא מרגיש לאחר השלמת המשימה.

אם הוא חש תחושה של סיפוק ושביעות רצון, סביר יותר להניח שהנטיה הפרפקציוניסטית מתכתבת עם מקומות חיוביים ובריאיים, אך במידה וגם בשלב זה האדם חווה ריקנות וחיפוש מעייף אחר החלקים שבכל זאת נותרו לא מושלמים, הרי שמדובר בתמרור אזהרה שמזמין אותו להתחקות אחר השורשים הלא בריאים של אותו דפוס התנהגות.

כוס שאינה מתמלאת

במטרה לנסות ולהתחבר לחוויה והסבל הרב שעלולים להיווצר כתוצאה מהרצון והדחף המעייף למלא כל משימה בשלמות, נסו לדמיין, אדם צמא ומזיע שרץ לברז כדי למלא מים בכוס שבידו, אולם בתחתית הכוס ישנו חור שגורם למים להישפך על הקרקע. כך בדיוק האדם הפרפקציוניסט, הוא בעל בעירה וצמא עזים למלא את נפשו החסרה בהצלחות והישגים, אך כל הצלחה שהוא צובר חומקת לו מבין האצבעות ואינה מצליחה למלא את מאגרי האנרגיה ושביעות הרצון שלו. למרות זאת הצמא העז והחוסר האישי מונעים ממנו את היכולת לעצור את המרדף ולהתאוורר.

הולדת הפרפקציוניזם

המחקר אודות מקורות הפרפקציוניזם מציע שלל סיבות אפשריות להתפתחות הנטייה למושלמות, החל מהשפעת הסביבה והחינוך עליו האדם גדל וכלה בגורמים גנטית.

מפרספקטיבה פסיכולוגית - כדי להבין את המקורות של הפרפקציוניזם השלילי, צריך לבחון את ההשפעות הקשות שהוא עלולה להביא. בין ההשפעות השליליות שלו אנו יכולים למצוא תכונות כמו דחיינות, דימוי עצמי נמוך, ובמקרים קשים יותר הפרפקציוניסט יכול להיגרר לכדי דיכאון ופיתוח של דפוסים כפייתיים ואובססיבים.

שלל הסימפטומים הבלתי נעימים הללו מראים שפרפקציוניזם נובע מצורך נפשי עמוק שלא בא על סיפוקו .

במצב תקין ובריא האדם אמור לבסס את הרווחה הנפשית והשלמות הפנימית שלו על גורמים פנימיים שאינם תלויים במשתנים חיצוניים. אולם במצב של פרפקציוניזם שאינו בריא, האדם מבסס את השלמות הנפשית שלו על הצלחה והישגיות מפני שאין לו אפשרות להישען על גורם פנימי. כיוון שהחוסר הוא פנימי, שום השג בעולם לא יצליח לכפות אותו ולכסות עליו, כל עוד האדם לא יתחקה אחרי החוסרים הנפשיים שלו וינסה לבנות נפש בריאה וערך עצמי פנימי, הבעירה הפנימית לא תניח לו ותמיד הוא ירדוף אחרי משימות ויעדים חדשים שימלאו אותו, בדיוק כמו האדם הצמא שמוזג מים לכוס עם חור.

פרפקציוניזם ויחסים בין אישיים

במצבים קשים עוד יותר, במקום הניסיון למלא את הנפש בהצלחות והישגיות, האדם נמצא במרדף קבוע לנסות ולעטות תחפושת של מושלמות בפני הסביבה כדי שהיא תתפוס אותו כמושלם ללא קשר למצבו האמיתי ותעניק לו משובים של חיזוק שימלאו אותו.

מצב נוסף בו הפרפקציוניזם חורג מהגבולות האישיים ליחסים עם הזולת, מתרחש כאשר האדם הפרפקציוניסט מחיל את הציפיות שלו מעצמו על הסביבה. מה שגורם לו לחוש שכל פספוס קטן מהצד השני במערכת היחסים מעיד על זלזול וחוסר אכפתיות, שכן הוא מעולם לא היה מעלה על דעתו להתנהג בצורה דומה.

במקרה הזה מודעות עצמית יכולה לעזור, הכרה אישית בשוני הייחודי של האדם ובתכונתו הפרפקציוניסטית ,יכולה לעזור לו להבין שהתנהגות של אנשים אחרים בעלי אופי שונה מההתנהגות שלו.

נקודת מבט חדשה על החיים

תקופת הלימודים היא אחת התקופות הטובות ביותר למדוד את מידת הפרפקציוניזם בחיינו, מחקרים מצאו כי סטודנטים מערביים מאופיינים בנטייה גבוהה יותר לפרפקציוניזם מאשר סטודנטים לא מערביים.

החינוך המערבי-קפיטליסטי מכוון אותנו למדוד את הערך של כל מציאות לפי התפוקה שהיא מייצרת. הבעיה שתבנית החשיבה הזאת מופנית לא רק למשאבים פיזיולוגיים אלא גם לבני אדם בעלי רוח ונפש. כל מסלול החינוך המערבי החל משנות הלימוד מבית הספר והלאה נועד להכין את האדם להיות מכונה משוכללת שיכולה להניב תפוקה כדי להריץ את המעגלים הכלכליים. המבנה החינוכי הזה מוליד בכל אדם מערבי את החשיבה האוטומטית שרואה בהישגיות ותפוקה מדד מרכזי לערך העצמי שלו, ובהתאמה גם לוקה במידה כלשהי של פרפקציוניזם שלילי.

אם כן, כולנו צריכים להרגיע את הלהט המודד את מקומנו בחיים לפי מדדים מחמירים של מצליחנות חומרית והישגיות , ולהיות מחוברים לשלמות עצמית ואותנטית שאינה תלויה בדבר מלבד עצם היותנו בני אדם מעשי ידיו של הבורא.

כל המוסיף גורע

מסגרת החיים היהודים ועבודת ה' מציבים לאדם יעדים גבוהים שעלולים לגרור בקלות למצב של אובססיביות ופרפקציוניזם לא בריא.

כבר ספר קהלת מזהיר אותנו "אַל תְּהִי צַדִּיק הַרְבֵּה"

ובדינים רבים חז"ל הזהירו את האדם לא להדר יתר על המידה 'מפני היוהרה'. כפי שאמרו חז"ל בסנהדרין:

"אמר חזקיה מניין שכל המוסיף גורע שנאמר 'לא תאכלו ממנו ולא תגעו בו'"

מסביר שם רש"י: "הוסיפה על הציווי, לפיכך באה לידי גירעון, הוא שנאמר אל תוסף על דבריו".

ישנה חשיבות גבוה לקיום חיי תורה ומצוות מתוך רווחה נפשית. כאשר מאחורי החיים היהודיים עומדים מוטיבציות שנועדו למלא חוסרים נפשיים בלבד, האדם נמצא בסיכון לפתח תסכולים ומצבים לא בריאים, דוקא כאשר האדם שמח וטוב לב והמיקוד שלו הוא במימוש היעוד והשליחות האלוקית שלו ולא בפתרון הבעיות הרגשיות של עצמו הוא חופשי וגמיש לבנות קומה רוחנית גבוהה ומפותחת.

האזהרה של חז"ל - להישמר מפני היוהרה מזכירה לנו להכיר במגבלות האנושיות והטבעיות שלנו ולא לפול לתסכולים ועצבות כאשר אנו פוגשים בניסיונות וביצרים טבעיים שמושכים אותנו להנאות העולם.

תוכן שאסור לפספס
9 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
8
מדהים! הלוואי בישיבות היו זוכרים לחנך בצורה כזאת
עוזיה צ'ולק16.02.24
7
תוכן מדהים נותן איכות חיים במקום כל החדשות שבוודאי בתקופה הזאת לוקחות את השמחת ואיכות החיים
תמר 16.02.24
6
אהבתי את הטור גילה לי כמה מניעים על דברים שאני עושה בלי להבין למה והכי חשוב למרות שחכמה בגויים תאמין הבאתם מקורות יהודיים מושלם !
אבי18.02.24

הצגת כל התגובות

5
טור מדהים ומחכים רק בנוגע לגמרא בסנהדרין נראה ששם זה עניין אחר של גאווה ולא קשור לפרפקציוניזם
מוישי 19.02.24
4
כתבה מיוחדת! פתאם אני מגלה,כל כך הרבה נקודות חשובות שאפילו לא הייתי מודעת לקיומן והן משלימות לי חלקים שהיו חסרים. בכל שבוע מחדש,ממתינה בקוצר רוח לנוש שיובא. כל כך מענין ומרתק ובמיוחד מחכים. תודה רבה על כך
תמר17.02.24
3
פרפקציוניזם נובע מחוסר אמונה. אדם מאמין יודע שכל המעשים שלו הם השתדלות. הוא עושה כמיטב יכולתו ובוטח בקבה שיצליח מעשה ידיו.
Hh16.02.24
2
השאלה איך מטפלים בפרפקציוניזם מולד
מ.י20.02.24
מי אמר שפרפקציוניזם הוא מולד? לפי הפסיכולוגיה המודרנית פרפקציוניזם נולד בראשית החיים של הילד כאשר אינו מקבל מהוריו אהבה ללא תנאי וחייב לרצות אותם כדי לזכות באהבתם.הוא כל כל מתאמצץ לעשות את הכי טוב וכך מתפתח הפרפקציוניזם.
מיקי15.03.24
1
שאפו פשוט עזר לי אין איפה לראות דברים כאלו
יוחנן 12.03.24
אולי גם יעניין אותך
אימון אישי

אתה לא מסוגל להפסיק? // טור פסיכולוגי

יוסי רוט ומנחם אליטוב | 07.04.24

מי מטפל במטפלים?

המטפלת שמעה מהמתנדבים את הזוועות שראו ומשתפת על הקשיים, הטיפול והאמונה

ארי טננבוים | 28.03.24

בעלי עסקים? זה בשבילכם

אנושיות לצד אסרטיביות: מהי הדרך הנכונה לצמיחה עסקית בעת מלחמה?

ארי טננבוים | 07.03.24

בוחרים לריב?

פניה המכוערות של מערכת הבחירות / טור

יוסי רוט ומנחם אליטוב | 29.02.24

לבחור נכון

9 משפטים שישנו לכם את החיים לטובה - מן הקצה אל הקצה

ארי טננבוים | 29.02.24
ש

תעשו לעצמכם טובה ותכנסו

יותר זול ממחיר למשתכן - הכירו את ההזדמנות הנדל"נית

כיכר בשיתוף פוואר גרופ | מקודם

טור פסיכולוגי

הפסיכולוגיה שמאחורי המלחמות: למה יש קרבות בעולם?

יוסי רוט ומנחם אליטוב | 25.02.24

לימוד לחיים

"אל תעבירו עליי ביקורת, אני רגיש"

טובה אור | 11.02.24

טור

חלומות גדולים ומעשים קטנים: למה אנחנו דוחים דברים?

יוסי רוט ומנחם אליטוב | 09.02.24

תחשוב טוב

כיצד הפסימי ינתח את המלחמה, לעומת האופטימי?

טובה אור | 05.02.24
ש

יום פתוח בזום

בוגרי תואר ראשון? זו הדרך שלכם להתקדם לקריירה מצליחה

כיכר בשיתוף העברית | מקודם

טור מרתק

כיצד הרווחה הנפשית משפיעה על בריאותנו? / גוף ונפש

יוסי רוט ומנחם אליטוב | 02.02.24

מיוחד לסופ"ש

להתנתק מהרשתות החברתיות במלחמה? / טור פסיכולוגי

יוסי רוט ומנחם אליטוב | 25.01.24

מחר= אף פעם

למה לעשות היום אם אפשר מחר? מדריך לדחיינים

טובה אור | 21.01.24

מעבר לאינטרס האישי

מדוע אנו מושיטים עזרה? להבין את האלטרואיזם / טור

יוסי רוט ומנחם אליטוב | 19.01.24
ש

דואגים ליופי שלך

מלחמה?- זה לא אומר שאת צריכה להישאר עם שיער מיותר

כיכר בשיתוף אפילוגיק | מקודם