כיכר השבת

טור דעה

סטודנט חרדי עונה לדו"ח המבקר // נתנאל שפיגלמן

נתנאל שפיגלמן, בוגר המכינה החרדית של האוניברסיטה העברית שהמשיך אחרי המכינה ללימודים אקדמאים באוניברסיטה, מסביר איפה טעו בדו"ח מבקר המדינה (דעות)

23
נתנאל שפיגלמן | כיכר השבת | ב' באייר | 07.05.19
סטודנטים חרדים, אילוסטרציה
סטודנטים חרדים, אילוסטרציה (צילום מסך: מתוך אתר המכללה החרדית)

בשנה שעברה למדתי במכינה החרדית של האוניברסיטה העברית בירושלים, והשנה התחלתי את לימודיי לתואר ראשון באוניברסיטה העברית.

לפי דו"ח מבקר המדינה שפורסם בצהרי האתמול, אני אמור לנשור מלימודי התואר בזמן הקרוב, כיתר ארבעים ושישה אחוזי הגברים החרדים הנושרים מן האקדמיה. למעשה, לפי הדו"ח לא הייתי אמור לסיים כלל את המכינה – הייתי אמור לנשור במהלך הלימודים בה, כמו חמישים וחמישה אחוזים אחרים, המתחילים ללמוד במכינה ולא מצליחים לסיים אותה.

"בחישוב משוקלל", מבהיר המבקר, "מכל 100 גברים חרדים שיתחילו ללמוד במכינות רק 24 מהם יקבלו תואר". לעומת אחוז גבוה זה בקרב בוגרי החינוך החרדי, רק עשרים אחוז מיוצאי החינוך הממלכתי נושרים מלימודיהם האקדמיים, במכינות ולאחריהן.

אבל לא – למרבה הפלא, את המכינה סיימתי בהצטיינות יתרה בכל המקצועות, וגם גיליון הציונים הנוכחי שלי מראה שאני לא נתון בסיכון סביר לנשירה. יש לכך סיבה: בחסדי שמיים, המכינה "שלי" היא מקום שונה לחלוטין מהמקומות עליהם נסוב דו"ח המבקר.

הנשירה הרב-שנתית מהמכינה החרדית של האוניברסיטה, בשבע שנות קיומה, עומדת על עשרה אחוזים, אחוזון נמוך משמעותית מחמישים וחמשת אחוזי הנשירה החרדית המתוארים לעיל. גם לכך יש סיבה: מכינת האוניברסיטה נמצאת מרחק שנות-אור מאחיותיה (החורגות) האחרות, ואני אפרט – ובקצרה ממש – אבל לא לפני שאשאל את השאלה המטרידה-באמת:

איך זה ייתכן שעידית החברה הישראלית, בוגרי ויוצאי החינוך הישיבתי, חוד החנית של האוריינות הישראלית, נושרים מלימודים אקדמיים? כיצד מי שעסקו עשור ויותר, מגיל שלוש עשרה ועד לחתונה ולאחריה, באימוץ השכל וחידוד החשיבה, נמצאים בפיגור כה משמעותי לעומת יוצאי החינוך הממלכתי?

מדוע מחצית ממסיימי המכינות החרדיות, שעמדו בהצלחה באתגרי שנת המכינה הלא-פשוטה בכלל, נוטשים את הלימודים לאחר מכן?.

התשובה העגומה, עליה עומד המבקר, היא שמרבית המכינות הקדם-אקדמיות אינן ראויות לשמן: הן לא מכינות את תלמידיהן לשנות האקדמיה שאחריהן. לפי המבקר, "צבר של חסמים מקשה על חרדים להתקבל ללימודים אקדמיים, להתמיד בהם ולהצליח". לדעתי, שלוש המשוכות הללו – הקבלה, ההתמדה וההצלחה – שלובות זו בזו.

אבל למה לי להכביר מילים על מוסדות אותם איני מכיר, כשאני יכול, ומעונין, להכביר על המקום אותו אני מכיר, והכה שונה מיתר המכינות הקדם-אקדמיות החרדיות. אבהיר כי אין בדבריי כדי לשדל לפנות ללימודים אקדמיים, ינהג בכך כל אחד כפי דעת ועצת רבותיו; דבריי נועדו אך ורק לעיני מי שנפלה בקרבו ההחלטה.

המכינה החרדית של האוניברסיטה העברית מעוצבת, על הסגל האקדמי שלה ועל דרישותיה מתלמידיה, על ידי האוניברסיטה העברית, בצלמה ובדמותה. לנתון זה נודעות משמעויות מרחיקות-לכת.

הראשונה, והברורה מאליה, היא ש"לא כל הרוצה ליטול את השם יבוא ויטול" – לא כל נרשם זוכה אוטומטית לבוא בשערי המכינה. ישנם שני מבדקי כניסה למכינה, אחד לפני קורס קדם-המכינה בן שלושת החודשים, והשני לאחריו, ערב פתיחת שנת הלימודים עצמה; ניפוי זה מבטיח שאכן רק היותר מוכשרים מבין הנרשמים יעמדו לפני קו הזינוק.

כאן טמונה הסיבה לאחוזי הנשירה המועטים מן המכינה החרדית: היא אליטיסטית, היא פונה מראש לסולתה-ושמנה האינטלקטואלית, והיא מאכלסת את הראויים לה בלבד.

המשמעות השנייה לאופייה של מכינת האוניברסיטה העברית, היא ששנת המכינה עצמה הינה אינטנסיבית ביותר. הדרישות מן התלמידים הן מן הגבוהות בארץ, והם מתמודדים בהצלחה עם רכישת ידע ומיומנות במקצועות הליבה: אנגלית, מתמטיקה, מיומנויות כתיבה אקדמית, ומקצוע בחירה אחד – פיזיקה או מדע המדינה.

הקורסים מועברים על ידי צוות מרצים מעולה, הנמנה על הסגל האקדמי של האוניברסיטה עצמה. מדובר במשמעת לימודים נטולת-פשרות, המזקיקה משאבי זמן בלתי נדלים, כמעט; אם אדרש לדבריו של מורי ורבי, ראש הישיבה שלי – "המקסימום האפשרי הוא המינימום הנדרש".

עם זאת, מעניקה המכינה שירותי מעטפת ברוחב-לב: מימון הלימודים ומלגות נוספות לזכאים, תגבור לימודים אישי או קבוצתי בעת הצורך, והרבה חום, הקשבה והכוונה, המבוססת על ניסיון אקדמי עתיר-שנים.

עד תום המכינה רוכש התלמיד, לצד שיפור מדהים במקצועות הליבה, גם סל כישורים הכרחי. סל זה כולל עמידה בלוחות זמנים נוקשים, היכרות עם מבחנים ובחנים ברמת קושי גבוהה, ויכולות כתיבה אקדמית – פרי הגשת מטלות כתיבה מדי שבוע, ואף עבודה שנתית בהיקף רחב. כישורים קריטיים אלה מוטמעים בתלמידים תוך מאמץ כביר.

זו הסיבה להצלחתם של בוגרי המכינה החרדית של האוניברסיטה העברית בהמשך לימודיהם האקדמיים, ולאחוזי הנשירה האפסיים שלהם מן התואר: כתום שנת המכינה הם לא מתייצבים בפני הלא-נודע. הם הועמדו מראש מול דרישות אקדמיות גבוהות, למדו להתמודד עמן, ויכלו להן.

אני יכול להרחיב עוד על ערוצי הקבלה לאוניברסיטה העברית, והמגוון העצום של תכניות הלימודים שלה, הנפתחים בפני בוגרי המכינה (עשרים ושמונה מבוגרי השנה שעברה החלו ללמוד באוניברסיטה רפואה, מדעי המחשב, הנדסת חשמל, משפטים, כלכלה, מדעים ביו-רפואיים, רוקחות, ביולוגיה, פיסיקה ועוד).

אני יכול להרחיב על הסיכויים המשופרים-משמעותית במציאת עבודה לבוגרי אוניברסיטאות. אני יכול להרחיב על דברים רבים אחרים, אך מבקר המדינה פטר אותי מכך: חמישים וחמישה אחוזי נשירה ממכינות חרדיות אחרות, עשרה אחוזים בלבד מהמכינה החרדית של האוניברסיטה

תוכן שאסור לפספס
23 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
18
אני למדתי עם כותב השורות באותו מחזור, ויכול להעיד ע"כ שנשרו מהלימודים לפחות 15 תלמידים מתוך כ 50 תלמידים. אמנם נתי התבלט יותר במקצועות הרוח אבל נראה לי שלחשב אחוזים הוא עדיין יודע...
יוסי07.05.19
? אשמח להתייעץ איתך בנוגע לנושא המדו' כאן.
יאיר07.05.19
17
במקום לדון במשמעות הדרמטית של הדו'ח, חברתית, פוליטית ותרבותית- עושים פרסומת עלובה לאיזה למכינה. לדבר כזה אפי' לימודי ליבה לא יעזרו.
גדליה07.05.19
16
אני סטודנט באוניברסיטה אחרת מזו שהזכרת. אני יכול לומר לך שלדעתי הנשירה המוגברת בציבור החרדי נובעת משני גורמים א. עד כמה שזה יפגע בי ובך, אלו שהולכים לאקדמיה הם בלשון המעטה אינם שמנה וסלטה של החברה החרדית. ב. בדרך כלל לסטודנט החרדי יש כבר משפחה פלוס מספר ילדים, דבר שמקשה על הלימודים ג. ישנו פער בנוש
איש הגשם07.05.19
כותב שיש שתי גורמים ומציין שלוש....
לא ברור לי07.05.19

הצגת כל התגובות

15
וגם לא צמודה לעובדות בכל הקשור לאחוזי הנשירה מהמכינה ורמות הציונים. בדיוק אתמול חבר שלמד שם סיפר לי שחבריו שהמשיכו לתואר בעברית מוציאים במקסימום ציונים של 70
סטודנט07.05.19
14
אינני רואה פה תשובה זה נראה יותר כמו פרסומת לאוניברסיטה העברית אך למען האמת אני לא בטוח שצריך תשובה אין ספק שסטודנט חרדי בדרך כלל עומד תחת לחצים של משפחה ושל פרנסה ככה שמסתבר שאחוזי הנשירה יהיו גבוההים בהרבה מה שנכון במאמר זה הצורך ללכת למכינה איכותית ולא סתם לעבור את השנה הזאת עם תעודת מכינה אנ
סטודנט חרדי07.05.19
13
סטודנט "חרדי" יקר !! 1. אני מצטט אותך "ניפוי זה מבטיח שאכן רק היותר מוכשרים מבין הנרשמים יעמדו לפני קו הזינוק" האם זה לא כבר נשירה יזומה של המכינה. 2. מי מממן את תקופת הלימודים שלך, מדובר בהון לא מבוטל, אשמח לדעת, פעם חשבת מדוע מממנים לך את זה "ברוחב לב" כפי שציינת .... כמו כן, כיצד בחורים נשואים
אמיתי07.05.19
12
מכון לב התותחים ממליץ
אבנר08.05.19
11
רוב החברה שהיו בשנה שלי פרשו באמצע.
מישהו שלמד שם07.05.19
10
אל תקרא לזה מכינה חרדית לא פלא שלא התייחסת מילה לרוחניות שם רובם הופכים חילונים במהלך שנות הלימודים אז אל תבלבל תמווייח
הנשירה שם. 90 אחוז07.05.19
9
עכשיו אוכל פלאפל... שהמבקר יבקר את בית המשפט על משפטיים הזוויים אז נדבר...
אבא 07.05.19
8
איזה פתרון אתה נותן למי שלא אלטיסט כמוך והןא מתאמץ במכינה פחות נחשבת ממש טור לא מכובד ומתנשא
מאיר07.05.19
7
אני לא מכיר את פרטי הדוח המדובר, אך לדבר הכותב הוא מדווח על 46 אחוזי נשירה חרדית ממוסדות אקדמיים. האם יש קשר בין מקרה קצה-ששייך ל-54 הנותרים- לבין כך שדוח המבקר טועה? תמוה ביותר. זאת מבלי להייחס שהכתבה נוטפת נרקסיסטיות ודמגוגיה וודאי לא עונה בשום צורה לדוח המבקר. (כותרת).
יעקב שוורץ16.05.19
6
אבל זה לא חוכמה להצליח כשאתב מוכשר. החוכמה היא שכל אלו שבינוניים יצליחו ואם אני רואה חילונים בינוניים מצליחים עם השיניים אין סיבה שחרדים לא יצליחו. והחסם המרכזי שאני רואה שלא ניתן להשלמה בשנה בוא לימודי אנגלית..זה לוקח זמן ולאורך שנים. את זה צריך לשנות...ויפה שעה אחת קודם
דייב07.05.19
5
שמצב המכינות החרדיות ושיעור הנשירה תלוי בעוד שני גורמים חשובים. א. הרבה מהפונים ללימודים עושים זאת כשהם מטופלים בילדים. המצב הזה הופך את הלימודים האקדמיים לכמעט בלתי אפשריים. ב. אנגלית, אנגלית ואנגלית. אלף מכינות, כולל זאת שלמדת בה לא יביאו סטודנט לידיעת השפה ברמה הנדרשת ללימודים אקדמיים. זהו הפשע ה
סטודנט חרדי07.05.19
4
וכמה נשרו מהיהדות במכינה הזו.
דוד07.05.19
3
כתיבה גרועה
אבשלום קור07.05.19
2
המכינה של האוניברסיטה העברית זאת המכינה עם הנשירה הכי גדולה. הם ממש לא מתחשבים שם בכלום. אני סיימתי שם מכינה בהצלחה רק בגלל ששילמתי למורים פרטיים.. למזלי ברחתי משם ואת התואר אני עושה במכללה אחרת.. כתבות יחצ זה נחמד אבל אל תגזימו...
הזוי07.05.19
1
ממש ממש מתנשא ולא עיניני
נתן08.05.19
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים

רבנים, אישי ציבור ועמך בית ישראל בהקבלת פני רבו לראש"ל

ישי כהן | 28.04.24

עמדו צפופים גג על גג

המונים בשמחת חג והקבלת פני רבו אצל ראש הישיבה | גלריה

חיים רוזנבוים | 28.04.24

המונים עלו לרגל

רחוב בן זכאי: ראש הישיבה קיבל את העולים בסבר פנים יפות

חיים רוזנבוים | 28.04.24

זמן חרותנו 

המונים עלו ברגל להתברך בחג מהגרמ"ש אדלשטיין 

חיים רוזנבוים | 28.04.24

ארבע שנים להסתלקותו 

נחנך בת המדרש החדש בביתו הראשון לציון הגאון רבי אליהו בקשי דורון זצ"ל

חזקי שטרן | 27.04.24
ש

תשואה פוטנציאלית של מאות אחוזים!

קרקע להשקעה במרכז הארץ, החל מ- 150,000 ₪

כיכר בשיתוף Lighter life | מקודם

חג האמונה

חוגגים את המימונה בשידור חי ב'כיכר השבת' | כל הפרטים

כיכר השבת | 27.04.24
ש

מול שריד בית מקדשינו

צפו בסרט המרגש: מאות חולי סרטן ובני משפחותיהם בערב תפילה ושירה

אסף מגידו | מקודם

יוסי אליטוב מגיש:

אור החיים אקטואלי: מי שקלקל, יקום ויתקן בעצמו | צפו

יוסי אליטוב | 27.04.24

הילולא דצדיקיא 

המונים השתתפו בהילולת הצדיק שערך בנו באשדוד | תיעוד

חיים רוזנבוים | 26.04.24
ש

בעלי עסקים?

כך תזהו חשבונית פיקטיבית • מסייעים למניעת פשיעה וטרור 

כיכר בשיתוף רשות המיסים | מקודם

נגיל ונשיש בזאת התורה

הרבנים ולב לבייב הוקירו את לומדי התורה מבני העדה הבוכרית | גלריה 

חיים רוזנבוים | 26.04.24

להרבות בהם בדברי תורה

זקן רבני חוג 'חזון איש' בשיעור כללי בענייני חג ומועד | תיעוד

חיים רוזנבוים | 26.04.24

מורשת יהדות תימן

בני הישיבות התימנים הקבילו את פני הגר"ש מחפוד | תיעוד

חיים רוזנבוים | 26.04.24

הותר לפרסום

לא ייאמן: זה מה שניסה תושב בני ברק להבריח פנימה לישראל

דוד הכהן | 26.04.24
ש

הזדמנות שלא רואים בכל יום

"פוטנציאל רווח עצום" • הזדמנות להשקעה במרכז גוש דן

כיכר בשיתוף בריטניה-ישראל על הפארק | מקודם

מאמר

האריז"ל חושף את הסוד: קיבלת סטירה? הגיעה גאולתך!

ורד שאלתיאל | 26.04.24