כיכר השבת

האם מניית טבע התרסקה כעונש על סחיטת החולים?

"זה מה שקורה בסופו של דבר כאשר מנהלים מפעל גדול, וגורפים כסף מכיסיהם הדלים של המוני חולים, שחייהם תלויים להם מנגד, ומנצלים את מצוקתם של אותם אומללים" נכתב ב"המודיע" בהקשר להתרסקות מניית טבע. מתי הורוביץ, במאמר מנומק, מסביר למה זה לא נכון (דעות)

17
מתי הורוביץ | כיכר השבת | י"ז באב | 09.08.17
האם מניית טבע התרסקה כעונש על סחיטת החולים?
(צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

הזדמן לי לקרוא השבוע את עיתון "המודיע" מצאתי שם את הטור "איפכא מסתברא" המציג טענה מעניינת לגבי המשבר אליו נקלעה חברת "טבע", על פי הכותב, מנחם קלוגמן "זה מה שקורה בסופו של דבר כאשר מנהלים מפעל גדול, שלא כדרך הטבע סבורים, כי הדבר יכול להימשך כך לאורך ימים ושנים ולגרוף סכומי עתק של כסף, הנשאבים מכיסיהם הדלים של המוני חולים, שחייהם תלויים להם מנגד, ומנצלים את מצוקתם של אותם אומללים…" גם בהמשך חוזרת הטענה שהתעשרות חברת "טבע" מבוססת על ניצול בלי חמלה ורחמים: "ובאותו זמן שחברת "טבע" פשטה את עורם של מיליוני חולים אומללים ורוששה אותם מבחינה כספית, הלכו מנהליה והתעשרו בצורה שרירותית, שאין בה חמלה ורחמים, וקופתה של החברה הלכה ותפחה בצורה מדהימה". ובהמשך המאמר נרמז מפורשות כי המשבר הנוכחי הינו עונש על הניצול האכזרי.

בהמשך הוא טוען שלמעשה יש פה עושק כפול: "היו רבים בקרב הציבור, שהשמיעו צהלת שמחה על המפולת של חברת "טבע" שכל השנים עשקה אותם ללא רחם ומצצה את יתרת כספם הדל, אך, אלו, כנראה, אינם יודעים שרבים מהם מוכים כאן בכפליים, היות ורבות מהחברות המעניקות פנסיה לעובדים, השקיעו חלק גדול מכספם במניית חברת "טבע", וכאשר המניות נופלות, גם הפנסיה שלהם מצטמצמת באותה מידה של נפילת המניה. ובכן, מה יעשה האזרח המסכן, הנעשק מכל הצדדים? אין לו אפוא ברירה, אלא, להמתין, עד שהממשלה תחליט, לתת מענק כספי מיוחד ונדיב לחברת "טבע" כדי שתוכל לשקם את עצמה, ולהמשיך במעללי הסחיטה והעשרת כיסי מנהליה במשכורות עתק, עד המשבר הכספי הבא, וחוזר חלילה". אלה עיקרי דבריו.

ובכן, עבור אדם שאינו מבין בכלכלה, כלומר רובנו, הטור נראה משכנע למדי. יושבים שם ב"טבע" מנהלים על משכורות עתק, (על פי כלכליסט, ב-2015 חמשת הבכירים השתכרו בין 15 ל25 מיליון ש"ח כל אחד), ממה הם עושים את הכסף הגדול? מאנשים חולים שזקוקים לתרופות. ובמקום למכור את התרופות במחירים סבירים - הם מוכרים אותן במחירים גבוהים. ולא רק זאת, אלא שכדי למנוע תחרות וירידת מחירים - חברת "טבע" רשמה פטנטים על כמה תרופות כך שהיא היצרנית הבלעדית בשוק והיא יכולה להעלות מחירים ככל שתחפוץ.

ואכן למעשה, תרופות הפטנט מהוות מקור הכנסה משמעותי ומרכיב חשוב בשווי החברה, והמשבר הנוכחי הגיע מסיום תקופת הפטנט של תרופת הדגל "קופקסון". קופקסון מעכבת התקפי "טרשת נפוצה" והיא זו שהכניסה מיליארדים לקופת "טבע" ונטלה חלק מרכזי במה שקלוגמן מכנה "פשיטת עורם של מיליוני חולים אומללים". הנפילה כרגע היא בגלל סיום תקופת ההגנה של הפטנט והחשש הגדול מכניסת מתחרים וירידת מחירים כלומר ירידה בהכנסות החברה. ועל זה מוסיף קלוגמן שכאן בישראל דמי הפנסיה של רבים מושקעים במניית טבע - וכעת הפסידו גם בקרן הפנסיה שלהם. ולא עוד אלא שכעת יתכן שהממשלה תשים כספים כדי להציל את הפנסיה ולמעשה תעשוק את הציבור בשלישית על ידי הפניית דמי המיסים כדי לכסות על הפסדי "טבע".

אבל למזלנו, המציאות אינה כה מעוותת, עם מעט הבנה במושגים כלכליים, קל להבין שמדובר באי הבנה, ודברי הביקורת של קלוגמן מלאים בסתירות פנימיות. וכיון שחשובים הם הדברים מכדי להותירם בחלל הבורות, הבה נצא למסע פיננסי קצר, ואשתדל לעשות סדר ולהציגם באופן הנכון.

דבריו עוסקים למעשה בכמה נושאים כלכליים, ושלוש סוגיות מרכזיות:

1. קביעת מחיר של מוצר בכלל, ותרופה בפרט.

2. מוסד הפטנטים וההגנה על פטנט.

3. קרנות פנסיה, ואופן השקעת הכסף.

כל נושא הוא תחום לימוד מרובה פרטים ודעות בפני עצמו, אבל נעבור עליהם בקצרה:

קביעת מחיר של מוצר

בפשטות ניתן לומר שמחיר של מוצר נקבע לפי המקסימום שאנשים מוכנים לשלם עליו – נקודה זו נקראת "נקודת שיווי המשקל". מה גורם לאנשים לשלם? הערך של המוצר עבורם בנקודת הזמן והמקום שהם רוצים לרכוש את המוצר. לדוגמה: בקבוק מים במכולת יהיה שווה מספר שקלים, בעוד שעל אותו בקבוק בסוף טיול מפרך - אנשים יהיו מוכנים לשלם כפול ויותר. תרופת "קופקסון" המדוברת שווה אפס שקלים עבור אדם בריא. הוא יזרוק אותה לפח אם נציע לו לקבל את הזריקה. אבל אדם החולה בטרשת נפוצה שמוגבל מבחינה כלכלית, והוא יכול לקנות ב-4,000 ש"ח 28 אמפולות "קופקסון" שיספיקו לו לחודש, הוא יהיה מוכן לוותר על חלק מהמזון או טיב הדירה שהוא גר בה ולרכוש את התרופה. לחילופין, הוא יכול לבחור לחסוך בכסף על תרופה ולהוציאו על מזון, או שימושים אחרים.

אם מחיר התרופה גבוה מהמקסימום שאנשים מוכנים לוותר עבורו – כלומר, גבוה מנקודת שיווי המשקל - אזי אנשים פשוט לא יקנו את התרופה, וממילא לחברת "טבע" לא יהיו הכנסות. ולכן חברת "טבע" גם כיצרן יחיד ובלעדי חייבת להתאים את מחיר התרופה בהתאם לשיווי המשקל בשוק – האיזון בין מה שאנשים מוכנים ומסוגלים לשלם.

מרכיב נוסף שגורם להורדת נקודת שיווי המשקל - הוא קיומם של מתחרים שמוכנים למכור מוצר דומה בזול, או אז אנשים הולכים ליצרן הזול, ומי שרוצה להיכנס לשוק צריך להוריד את המחיר בהתאם למתחרים. וזה, אגב, התחום המרכזי שבו עוסקת חברת "טבע", היא מוכרת בזול גירסות גנריות לתרופות שפקעה להן תקופת ההגנה ה"פטנטית", ולדוגמה "אקמול" שמחירו לקופות החולים הוא פחות משקל לחפיסה.

כך שכל רכישה שאינה כפויה (כמו רכישת ביטוח מ"ביטוח לאומי", שנכפית בחוק) אין בה שום מרכיב של ניצול, או פשיטת עורו של החולה האומלל. הוא לא *חייב* לקנות תרופות, הוא *רוצה*, והוא עושה את השקלול מה הוא רוצה יותר. הרבה אנשים בוחרים לוותר על טיפולים רפואיים יקרים כי זה לא שווה להם בשקלול המלא. אפשר אפילו לומר בזהירות הראויה שרוב האנשים מוותרים על טיפולים רפואיים יקרים. רוב מרכיבי המשקפיים לדוגמה היו מעדיפים לבצע ניתוח להסרת משקפיים - אבל התועלת שבזה לא שווה להם את העלות. ולכן הם מוותרים. על הקופקסון, לעומת זאת, החולים הצביעו ברגליים, כי התועלת שלה עבורם היא משמעותית.

יתרה מזו, ככל שמדובר בתרופות והצלת חיים - אזי מדובר בעסקת win-win ששני הצדדים מעוניינים בה ושמחים בה. הרי אם חברת "טבע" לא הייתה מצליחה לפתח את התרופה, אזי החולים היו צריכים להסתפק בתרופות הישנות, שגרמו לתופעות לוואי קשות מסוג של דמוי שפעת או דיכאון, אובדן תפקודי כבד ועוד. ואם נלך עוד דור אחורה - אזי חולי הטרשת היו נאלצים לסבול ללא שום אפשרות עיכוב ההתקפים. סוד ההצלחה של ה"קופקסון" אם כן הוא בגלל שהוא נותן תמורה טובה יותר למחיר, ולכן אנשים מוכנים לשלם עליו יותר.

אז אמנם במבט שטחי זה נראה נצלנות של החברה, אבל ככל שמתבוננים באופציה החילופית - היא פחות זוהרת. מצד שני, ברור שהחולים היו מעדיפים שתהיה תחרות בתחום, וככל שעלות הייצור נמוכה ומאפשרת - אזי המתחרים ינסו להוריד מחירים כדי להעביר את הקונים אליהם. ופה אנחנו מגיעים אל תחום הגנת הפטנטים.

מוסד הפטנטים וההגנה על פטנט

ה"פטנט המשפטי" הוא עצמו "פטנט" כלשון העם - המצאה מבריקה. בתחילת המהפכה התעשייתית אנשים העלו רעיונות מבריקים וחדשניים, והשקיעו בביצוע וייצור המוצרים זמן וכסף רב, הן בשלב המחקר, הן בשלב ייצור האב טיפוס, ולאחר מכן בייצור המוצר הסופי. אך מיד לאחר שהמוצר יצא לשוק - הגיעו חקיינים והוציאו לשוק מוצר חיקוי, ויתכן אפילו שהחיקוי היה טוב יותר מהמקור אבל בסופו של דבר הממציא לא הצליח למכור את מוצריו ולכסות על ההוצאות, שלא לדבר על רווח. מה שגרם לממציא להפסיד את כספו והשקעתו. כתוצאה מכך, ממציאים רבים ויתרו על ההשקעה המרובה הנדרשת כדי להוציא רעיונות חדשניים לפועל.

כדי לעודד את היצירה והחדשנות - הומצא "פטנט" מבריק, ממציאים יוכלו לקבל הגנה חוקית מפני תחרות. מה שאומר שהם יוכלו למכור את המוצר באופן בלעדי, בדרך כלל למשך 20 שנה, כך שמי שינסה ליצור דגם חיקוי יוכר כ"מפר פטנט" שניתן לתבוע אותו בדמי פיצויים נרחבים, וכן לקבל "צו מניעה" להמשך ההפצה.

כלומר, המטרה של הגנת פטנט היא להביא לפריחה של המצאות וחידושים.

כך גם חברת "טבע", קרוב לוודאי שהיא לא הייתה משקיעה זמן ומחקר כדי למצוא פיתרון לטרשת נפוצה אלמלא היכולת לרשום פטנט. מחקר ופיתוח של תרופה מצריך משאבים אדירים, ותהליך מחקר יקר מאוד עד שהתרופה מאושרת לשימוש, והכשלונות בתחום מרובים. במסגרת הליך הפיתוח צריך לאתר חולים שמוכנים לשמש נסיינים, ולהגיע למינונים המדויקים, הצורך לבצע ביקורת סמיות כפולה שבה חלק מהחולים מקבלים תרופת פלצבו - שגם הרופאים אינם יודעים שמדובר בתרופת פלצבו, ולהוכיח שהתרופה אכן עזרה לחולים, ושאין לה השפעות לוואי מסוכנות וכו' וכו'. אלה גם הסיבות שחברת "טבע" קיבלה מענק של שני מיליארד דולר, רק כדי לבצע את הניסויים בבני אדם. תהליך המחקר והפיתוח במסגרת "טבע" התמשך כ20 שנה, שהיווה למעשה הימור רחב היקף. כי אמנם הם קיבלו מוצר בשלב מתקדם - אחרי ניסוי ראשוני בבני אדם, אבל גם בשלב זה התרופה עשויה להתברר כמסוכנת או לא מספיק יעילה, ולא לקבל את אישור הFDA. ובקיצור, אלמלא הגנת הפטנט - חברת "טבע", וכל חברה מסחרית אחרת, לא הייתה נכנסת לתהליך מסוכן ויקר שכזה. והחולים, הם היו המפסידים הגדולים.

ולמעשה התרסקות המניה היא לא עונש ולא מעידה על מחיר בועה לא הגיוני, אלא בגלל שבכוונה תחילה קבעו תאריך תפוגה לפטנטים. הרי הגנת פטנט היא התערבות בשוק החופשי ומעלה את נקודת שיווי המשקל, ולכן הגנת הפטנטים מוגבלת מראש כך שבבוא הזמן ולאחר שהממציא בא על שכרו - יכנסו מתחרים לשוק, והשוק יחזור לתחרות הטבעית. למעשה לא היה ל"טבע" מה לעשות נגד זה.

אבל רגע, מי אמר ש"טבע" מתעשרת ממכירת התרופה? שמועה שמעתי שהירידה בערך המניה של "טבע" פוגעת בציבור שחוסך לפנסיה. מה הקשר בין חברת "טבע" לציבור החוסך? פה אנחנו מגיעים לסתירה הפנימית הזועקת מטורו של קלוגמן כשהוא טוען שאנשים מוכים כפליים. משום שהציבור הוא הבעלים של טבע, זוהי חברה ציבורית, הציבור הוא זה שמתעשר ממכירת התרופות, הציבור הוא זה שעושק את עצמו…

קרנות פנסיה ואופן השקעת הכסף

פנסיה? מה זה פנסיה? כשהייתי צעיר תמיד נעצמו לי האוזניים כששמעתי את המילה הזו, זה מריח זקנים, "פנסיונרים", מה לי ולפנסיה?

הפנסיה היא אחד המפעלים הפיננסיים החשובים בחברה המודרנית. כשבגרתי קצת, הבנתי שביום שאדם כבר לא מסוגל לעבוד או מחמת זקנה או בגלל נכות, אזי אין לו יותר הכנסות, אין לו איך לקנות מזון ושתיה, והוא נידון למות ברעב. האפשרויות שלו להמשיך לחיות היא לחיות על חשבון אחרים, אם עדיין יש לו כוח הוא יכול לנסות לאתר אוכל באשפתות או לקבץ נדבות. אפשרות טובה יותר היא לחיות בחברה שמגוננת על קשישים ומעניקה להם סכום סמלי כתרומה/צדקה. אפשרות טובה יותר היא אם הוא בוחר בצעירותו כשהוא לא מסוגל לשמוע על "פנסיה" - לחסוך כסף שיעמוד לו לעת זקנותו/נכותו.

"קרן פנסיה" היא תוכנית חיסכון למצב שבו אין יכולת להתפרנס. אם אדם יפריש כל חודש סכום כסף בצד, בדרך כלל ולאור המציאות בשטח - הכסף יאבד מערכו. כל זקן בימינו התחיל את החסכונות שלו בלירות ובשקלים ישנים. מה הוא אמור לעשות איתם היום? או אפילו בשקלים חדשים - הרי השקל של פעם היה בעל כוח קניה חזק יותר, עם שני שקלים היה אפשר לקנות כיכר לחם. מי שהיה משאיר לעצמו שני שקלים ליום כדי לקנות כיכר לחם - היה מוצא את עצמו כיום רעב. ולכן, עוד לפני שננסה לסחור בכספי החיסכון סתם כדי להגדיל את ההון המצפה לעת זקנה - חשוב לסחור בכספי החיסכון באופן שלפחות ישמר את הערך הקודם. כך ששני השקלים שהופקדו לפני 30 שנה, ישיגו רווחים שיצטברו לאחר 30 שנה ל4 ש"ח. 4 ש"ח מאפשרים כיום לרכוש לחם בחנויות מסוימות. (פנסיה עם תשואה שנתית של 3% לשנה, משיגה הכפלה לאחר כ40 שנה.)

בשוק ההון, כמו בכל שוק, כדי להגדיל רווחים צריך לקחת סיכונים גדולים יותר, וכדי לשמור על כסף בטוח צריך להרוויח פחות. אז מה עושים מנהלי קרנות הפנסיה? בדרך כלל משקיעים באפיקים שונים, ויוצרים תמהיל שמותאם לגיל החוסך. כספי הפנסיה של אדם צעיר יושקעו בחשיפה לסיכונים גבוהים יותר כיון שלטווח ארוך הסיכון הגבוה משתלם יותר, וככל שהחוסך מתבגר - ההשקעה תהיה סולידית יותר ובעל סיכון נמוך יותר.

חשיפה למניות, כלומר אם לוקחים את כספי החיסכון וקונים איתם מניות - היא חשיפה עם סיכון גבוה, כי הנה כמו שקרה רק עכשיו - תוך יומיים נמחקו 6 מיליארדי ש"ח. מצד שני גם הרווחים גבוהים, מניית "טבע" השיגה לחוסכים שהשקיעו בה עם ההנפקה - סדר גודל של אלפי אחוזים!

כך שאם נשאל - למה מנהלי תיקי פנסיה השקיעו ב"טבע"? פשוט, כדי להשיג תשואה גבוהה לציבור החוסכים. ועל חשבון מי? על חשבון החולים האומללים! זאת אומרת שמי שרצה למכור את "קופקסון" באלפי שקלים - הם ציבור החוסכים לאורך זמן שרצה לשמור ולעלות את ערך הכסף שלהם. וכשהמניה עלתה ועלתה, הם לא עצרו לרגע לצעוק על עצמם שזה על חשבון החולים, אלא ראו ב"טבע" חברה הוגנת ומצליחה שבזכותה יהיה להם כסף לעת זקנה. וכעת שהפטנט פג, הם התחילו לחשוש שההכנסות של "טבע" ירדו, ולכן התחילו למכור את המניה אפילו בזול, והבהלה סביב זה רק התעצמה - וכך כולם ניסו להיפטר מהמניה של "טבע" ומחקו *לעצמם* את ערך הכסף של עצמם.

ובשולי הדברים קלוגמן טוען בצדק שנכנסה כאן בישראל נורמה פסולה לפיה - אנשים שניסו לסחור בכספי החיסכון שלהם והפסידו - אזי הם מבקשים מהממשלה - כלומר ממשלמי המיסים האחרים - לכסות להם את ההפסד.

כמובן שלפעמים ישנו אינטרס ציבורי רחב לייצב חברה במשבר, ואז זה מוצדק לשלוח יד לכיס של כלל משלמי המיסים, אבל ביותר מידי מקרים כאן בישראל, שולחים את היד לכיס שלך ושלי - כדי לממן אנשים אחרים שאיך נאמר בעדינות? הלוואי שההצלחות שלנו יראו כמו הכישלונות שלהם.

ולסיכומו של מסע פיננסי זה, אני מקווה שהדעה של אי אלו אנשים תהיה בהירה יותר על סוגית המחיר, הצורך בהגנת פטנט, ואופן החיסכון הפנסיוני.

אסכם בקצרה:

1. חברת טבע הצילה חולים רבים (כ-250,000) מסבל קשה, וקיבלה על זה מחיר הוגן, סביר להניח שחולים רבים ויתרו על התרופה - ורכשו תרופות אחרות זולות יותר, כפי שרוב האנשים בעולם חיים ברמת חיים נמוכה ממה שרצו אילו היה להם כסף.

2. הבלעדיות שהייתה לחברת טבע ושהגנה על המחיר היקר - היא הגנה משפטית מהחשובות בתבל, לולי הגנות הפטנטים והקניין הרוחני - לא היו לנו הרבה תרופות וטכנולוגיות הן אלו שמצילות חיים והן אלו שמאפשרות לנו לכתוב ולקרוא את המילים הללו.

3. שוויה הגדול של חברת "טבע" היא תוצאה של ציבור רוכשי המניות שנהנו מהמצב שבו מחירי התרופות גבוהים, וכעת לקראת סיום "הימים הטובים" זרקו את המניה.

ולא, לא הכל מושלם, לא הכל מתקתק תמיד בדייקנות, אבל חשוב שלא לעקור את הבסיס להתפתחות הכלכלית שאנו חווים, במחי מעט חוסר הבנה.

תוכן שאסור לפספס
17 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
15
טבע נפלה נפלה
יעקב10.08.17
14
איך אתה לא מתבייש לכתוב נגד המודיע? כולם יודעים שהמודיע מודיע חשבונות שמיים. מנחם קלוגמן העיתונאי הוא צדיק גוזר והקב"ה מייד מקיים. גם כל העיתונים החרדים והצדיקים ככה. ירחם השם, ככה נראה פרי הביאושים של ההתקרבות המסוכנת לנורמליות הדתית הכופרת והמשוקצת.
חנן .ב.10.08.17
13
עניין הפטנט ברור. אבל האם נקודת "שיווי המשקל" צריכה להיות המחיר לצרכן? האם כל השיקולים צריכים להיות רק כלכליים? האם אין אנחנו בני אדם? האם אין להתחשב בחולה שצריך (לא רוצה) לשלם "רק" 4000 ש"ח לתרופות לחודש = כ-50000 ש"ח לשנה. האם אין זה הון עתק שמכסה את ההשקעה בפטנט ונותן רווחים של עשרות או מאות מוני
חוכמולוג09.08.17

הצגת כל התגובות

12
טבע נפלה בגלל סובה אחת ויחידה ! בגלל שהשתתפה בחרם פירסומות על ביטאון עולם התורה "הפלס" וזה יהיה העונש של כל מי שממשתתף בחרם
הפלס10.08.17
מצחיק ! (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
נתן16.08.17
גם צפון קוריאה הולכת לחטוף בגלל שלא פירסמו בהפלס. הבעיה היא שאם טבע תיפול מי יממן את התרופות של כת העץ.
יוסף10.08.17
11
ניתוח יפה של הדברים. הורדת את זה לעם (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
נ.מ.09.08.17
10
חברות תרופות בעולם נותנת בחינם תרופות לנזקקים!!רק לא טבע??
יפה10.08.17
9
כתבה של דובר טבע! טבע וכל חברות התרופות מושחתים ועושים כסף על חשבון החולים חולה=קליינט בריא=לא קליינט מת=לא קליינט מכאן נובעת המסקנה הלוגית הפשוטה כל חברות התרופות ונגזרותיהן כגון אונברסיטאות ללימודי רפואה בתי חולים וכ׳ו מטרתם להשאיר את הבן אדם חולה!! אנשים פעם מתו משפעת כשסוף סוף מצאו לזה תרופה הג
ברקוביץ הגינגי09.08.17
8
וכי יעלה על הדעת שכי טוב זה היצר הרע? כן, כך קובעים חכמים. והדוגמה היא טבע, שבזכות היצר הרע להרוויח מליארדים, מייצרת תרופות שבלעדיהם מליונים היו מתים.
דן סגל10.08.17
7
כל עסק שלא נעשה ביושר סופו ליפול. טבע ניצלה את הבלעדיות שלה בתחום לעשוק את החולים. טבע התגאתה בכוחה הכלכלי ולא ראתה את הנצרכים חסרי כל ממטר. לא ראינו מישהו שהזיל דמעה על החברה הזאת...וזה אומר דרשני.
חנן09.08.17
6
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
חרדי שפוי וחרד10.08.17
5
תגיד. אתה עובד בחברת תרופות שאתה מנסה כך להטעות את הציבור? ההונאה לא מתחילה רק בטבע . האמת שטבע וחברות אחרות לא רוצות שהציבור ידע היא, שרוב מוחלט של המחלות נובעות מאורח חיים ותזונה קלוקלים (רמב"ם 'אתה לא חולה אתה רק צריך לחיות
משה09.08.17
4
אם הממשלה עזרה במיליארדים לחברה הזאת להמציא את התרופה זה אומר שכל אחד שותף ברווחים של החברה ואי אפשר שיקחו גם את הכסף שלי וגם ירוויחו עליו וגם אני ישלם להם מהכיס שלי את מה שכביכול כבר שילמתי ולכן מן הראוי שהממשלה תספסד את התרופה ובפרט אם היא מצילת חיים (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
יוני10.08.17
3
בגלל גזירת הגיוס (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
מרן09.08.17
2
אני לא קראתי את ההמודיע, אבל לפי הציטוטים אני חושב שכל הכתבה מעוות. לא הסברת את העניין הכי מרכזי, למה המנהלים הכניסו כ"כ הרבה מליונים. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
שמואל09.08.17
1
מי שזוכר לפני עשר וחמש עשרה שנה הרבנים דיברו כנגד חברת טבע בגלל חיללי שבת ואמרו שסופה יהיה מר ואנו רואים את זה לנגד עינינו כל מה שהחברה הזאת עשתה בעשורים האחרונים יורדים לטמיון!!!!!! (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
חמור של משיח09.08.17
אולי גם יעניין אותך
כלכלה בעולם

האם יהיו חסרות עגבניות בצרכניות בארץ - בגלל ארדואן?

בני סולומון | 15.11.23

עולה ויורד

ברקע האינפלציה - ה'ביטקוין' נחשב מטבע בטוח? | סקירה 

ישראל גראדווהל | 15.06.23

לראשונה אחרי יותר משנה

בקרוב בישראל? הבנק המרכזי בארה"ב לא מעלה את הריבית

ציקי ברנדוין | 14.06.23

סאגת תקרת החוב

רגע לפני אסון כלכלי: ההצעה הדרמטית עוברת לאישור הסנאט

ציקי ברנדוין | 01.06.23

בצל אובדן הרוב

לפני התפוררות כלכלית בארה"ב: הנשיא ביידן הגיע להסכם

ציקי ברנדוין | 28.05.23
ש

לימודי דיינות

כך אלפי בוגרי ישיבה הפכו לדיינים מוסמכים

כיכר בשיתוף מ.ל.מ | מקודם

בזמן שבישראל מתייקר

בקרוב כאן? לראשונה זה חודשים, ירידה באינפלציה בבריטניה

ציקי ברנדוין | 24.05.23

8 ימים נותרו

בגלל מחלוקת בין הרפובליקנים לביידן: ארצות הברית בדרך לקטסטרופה כלכלית?

ציקי ברנדוין | 23.05.23

נהגים שימו לב

מחירי הדלק יעלו  בתחילת השבוע: יעברו את ה-7 ש"ח לליטר

כיכר השבת | 28.04.23

בעקבות המצב בארץ

 אופק דירוג האשראי של ישראל ירד | נתניהו וסמוטריץ': "כלכלת ישראל תישאר יציבה"

ציקי ברנדוין | 15.04.23
ש

'ווסט פארק' בירושלים

הזדמנות חסרת תקדים למשפרי דיור בפארק מגורי היוקרה החדש

כיכר בשיתוף ווסט פארק | מקודם

המדד הנחשב פורסם

איזה אושר: ישראל מזנקת מהמקום התשיעי לרביעי במדד

ציקי ברנדוין | 20.03.23

המשבר בשוק הבנקאות

סמוטריץ' לבכירי 'סיטי בנק' בארה"ב: "עוקבים מקרוב"

יוני גבאי | 14.03.23

פאניקה בהייטק

הבנק אליו העבירו רבים את כספיהם בגלל הרפורמה - קורס

כיכר השבת | 10.03.23

הרשימה נחשפת

מאסק כבר לא הראשון: אלו 50 "עשירי העולם" לשנת 2023

ארי טננבוים | 10.01.23
ש

תשואה פוטנציאלית של מאות אחוזים!

קרקע להשקעה במרכז הארץ, החל מ- 150,000 ₪

כיכר בשיתוף Lighter life | מקודם

התחזות יקרה

בגלל פייק ציוץ בטוויטר: חברת ענק הפסידה מיליארדי דולרים

ארי טננבוים | 13.11.22

המשבר בענף הטכנולוגיה

"רגע עצוב" פייסבוק ו'וואטסאפ' בגל פיטורין; 11 אלף יפוטרו

ציקי ברנדוין | 09.11.22

שפל של 20 שנים

תוצאת המלחמה באירופה: אירו שווה פחות מ-99 סנט

ציקי ברנדוין | 05.09.22

לקראת הקלה ביוקר המחיה?

היסטורי: מטבע האירו שווה פחות מערך הדולר

ציקי ברנדוין | 22.08.22
ש

לבעלי הון עצמי של ₪255,000

ההזדמנות: פרויקט יוקרתי בבני ברק, צמידות לפארק ירקון

כיכר בשיתוף בריטניה-ישראל על הפארק | מקודם

האיש העשיר בעולם

מאסק מכר מניות טסלה בשווי כ-7 מיליארד

כיכר השבת | 10.08.22

לראשונה ב-20 שנים

שפל כלכלי באירופה: היורו והדולר משתווים

כיכר השבת | 12.07.22

דרישה לחקור את נשיא צרפת

סערה עולמית: 'אובר' הפעילה לחץ על נתניהו, רוסיה ומקרון

ציקי ברנדוין | 11.07.22