תיעוד: פסיפס מדהים בן 1,700 שנה נחשף בלוד

במהלך עבודות לבניית מרכז מבקרים עבור 'פסיפס לוד', שנחשף בעבר ונחשב לאחד המרהיבים שנתגלו בארץ, התגלה במתחם פסיפס מרשים נוסף. צפו בתיעוד (מעניין)

(צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות)

בחודשים יוני-נובמבר 2014 ניהל צוות של ארכיאולוגים מרשות העתיקות חפירה גדולה בשכונת נווה ירק בלוד, באזור בו נחשף בעבר פסיפס מרהיב ששימש כרצפה של סלון וילה לפני כ-1,700 שנה. מטרת החפירה הייתה להכשיר את הקרקע לבניית מרכז מבקרים, אליו יוחזר הפסיפס היפהפה, כאשר ישוב ארצה מסיבוב תערוכות במוזיאונים בעולם.

בחפירה החדשה התגלו ממצאים חשובים, שהבולט בהם הוא פסיפס צבעוני נוסף יפהפה בגודל 11X13 מ', אשר שימש כריצוף של חצר הוילה המפוארת, אשר בסלונה עמד הפסיפס המפורסם.

לדברי ד"ר אמיר גורזלזני, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, "הוילה שמצאנו היתה חלק משכונה של בתי אמידים שעמדה כאן בתקופות הרומית והביזנטית. לוד נקראה אז דיוספוליס והייתה בירת המחוז, עד שהוחלפה ברמלה לאחר הכיבוש המוסלמי. המבנה היה בשימוש במשך זמן רב".

צילום: EYECON, באדיבות רשות העתיקות

החלק הצפוני של המתחם נחשף במהלך פיקוח של רשות העתיקות על עבודות פיתוח בראשית שנות ה-90 לפני סלילת כביש, ונחפר ע"י מרים אבישר ז"ל. הפסיפס שנתגלה אז הוא מהיפים בארץ, ובשנים האחרונות הוצג במוזיאונים החשובים ביותר בעולם, ובהם המטרופוליטן, הלובר, הארמיטז' ועוד. בימים אלה הוא מוצג בגלריה צ'יני שבונציה, ובעתיד ישולב במבנה המרכז שייבנה בלוד.

בחפירות הנוכחיות נחשף החלק הדרומי של המתחם, הכולל, בין השאר, חצר גדולה ומפוארת מרוצפת פסיפס, ומוקפת סטוים (גלריות מקורות הפתוחות אל החצר) אשר תקרתם היתה מוחזקת על ידי עמודים. לדברי ד"ר גורזלזני, "חשיפת אזור המזרחי של המכלול לא הושלמה, שכן הוא משתרע מתחת לבתי השכונה בת ימינו".

פסיפס זה מציג סצנות של חיות צדות וניצדות, דגים, פרחים בסלסילות, אגרטלים וציפורים. לדברי ד"ר גורזלזני, "איכות התיאורים בפסיפס מצביעה על יכולת אומנותית מפותחת". שברים רבים של פרסקו (ציורי קיר שנעשו על טיח לח) מעידים על עיטור ועיצוב מוקפד ויוקרתי, לפי מיטב המסורת של המעמד הגבוה בתקופה. בעקבות הגילויים החדשים, ישולב גם חלק זה של הוילה במרכז המבקרים.

צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות
צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות
צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות
צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות
צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות
צילום: ניקי דוידוב, באדיבות רשות העתיקות

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר