לגזור ולשמור: המדריך לשוכרים בעיר הגדולה

במציאות הישראלית הקשה, כולנו שוכרים דירה בשלב כזה או אחר של חיינו, בין אם בדירות שותפים או כמשפחה עם ילדים. במישור המשפטי, מה חשוב לדעת? (כלכלה, משפט)

עו"ד לאה מירלי | כיכר השבת |
נקודות חשובות לפני ששוכרים דירה. אילוסטרציה (צילום: unsplash)

החלטתם לשכור דירה. חיפשתם, יגעתם ומצאתם דירה הולמת ונעימה. הגיע שלב המו"מ לחתימה על חוזה. מה עכשיו? להלן מספר נקודות חשובות:

ערבים, שיק פיקדון או ערבות בנקאית?

בחוזה שכירות מקובל שהשוכר יחתום על שטר חוב שסכומו נקבע ביחס לערך הדירה וביחס לגובה השכירות החודשית. כמו כן, לרוב יחתמו שני ערבים טובים מטעמו. לחילופין, ניתן להנפיק שטר ערבות בנקאית לטובת המשכיר בגובה של עד ארבעה חודשי שכירות.

כמובן, שטר החוב או הערבות הבנקאית מוחזרים לשוכר בתום תקופת השכירות .

מה אני מחויב לתקן ומה לא נהוג להטיל על השוכר?

השוכר מחויב לתקן כל פגם , נזק או קלקול שנוצרו כתוצאה משימוש בלתי סביר של השוכר בדירה או במתקניה. על המשכיר חלה חובת תיקון של המערכות המובנות בדירה כגון: מערכות חשמל ואינסטלציה וכל מה שקשור בבלאי טבעי של הדירה ומתקניה.

עו"ד לאה מירלי. באדיבות המצלם

האם ניתן לחייב אותי לערוך ביטוח כלשהו?

חשוב שהדירה תהיה מבוטחת בביטוח מבנה סטנדרט כנגד נזקי טבע, שיטפונות, רעידות אדמה וכו'. מקובל כי המשכיר יעשה ביטוח שכזה (אם יש משכנתא על הדירה, ביטוח כזה כבר קיים).

מצדו של השוכר, מקובל כי יהיה אחראי לכל נזק שנגרם לצד שלישי – מבקריו או מוזמניו. לפיכך מקובל כי השוכר מבטח את המושכר בביטוח צד שלישי לכיסוי נזקים שיגרמו למבקרים במושכר.

החלטתי לעזוב את הדירה באמצע החוזה – מה עכשיו?

בדרך כלל, אם השוכר מבקש לעזוב בטרם הסתיימה תקופת השכירות, יהיה רשאי לעשות זאת במידה שיביא שוכר אחר תחתיו, אשר ייכנס בנעליו ויקבל על עצמו את תנאי החוזה, בכפוף לכך שהמשכיר הסכים לשוכר החליפי. המשכיר יכול שלא לאשר את השוכר החליפי מטעמים סבירים בלבד.

פייסבוק מלא בפרסומים בדבר דירות לשכירות משנה ("סאבלט"), בעיקר בתל-אביב. האםהדבר מותר?

האם מותר לי להשכיר דירה שאני שוכר? הדבר מותר בתנאי שבחוזה השכירות מופיע סעיף המאשר מפורשות לשוכר להשכיר את הדירה או חלקה בשכירות משנה.

מספר נקודות נוספות:

• אל תשכחו לתעד – תמונות הן ראייה חשובה שכדאי שתהיה ברשותכם, לכל מקרה.

• בדקו שהמשכיר הוא אכן הבעלים של הדירה – יש לבקש נסח טאבו, אישור זכויות או כל מסמך אחר המעיד על הבעלות בדירה.

• חשוב לדרוש בהסכם השכירות תקופת אופציה להארכת ההסכם ולקבוע מראש את המחיר שישולם בתקופה "השנייה".

• כמו כן, חשוב שיהיה סעיף המגן על השוכר במקרה שבו בעל הדירה מחליט למכור את הנכס לצד שלישי. במקרה שכזה יש לדאוג שזכויות השוכר על פי הסכם השכירות תישמרנה גם מול הרוכש החדש. כלומר, העברת הבעלות לא תשפיע על השוכר במהלך תקופת ההסכם.

• בדרך כלל עורך הדין שמכין את חוזה השכירות הוא מטעם המשכיר, זאת אומרת שהוא מייצג אותו ואת האינטרסים שלו. לכן חשוב להעביר את חוזה השכירות לבדיקה אצל עורך דין מטעמכם בטרם החתימה.

עורכי דין דיני מקרקעין

הכותבת: עורכת דין לאה מירלי עוסקת בתחום המקרקעין

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

* המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר