חששות באירופה

איטליה אמרה "לא" - וראש הממשלה רנצי התפטר

60% מתושבי איטליה הצביעו "לא" במשאל העם שנערך במדינה. התוצאות הביאו להתפטרותו של ראש הממשלה מתיאו רנצי ולחששות כבדים באירופה מפני משבר (בעולם)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
רנצי מנסה לשכנע את הקהל לאשר את המשאל (צילום: שאטרסטוק)

חשש באירופה מתוצאות משאל העם באיטליה: ראש ממשלת איטליה, מתיאו רנצי, הודיע הלילה (שני) על התפטרותו בעקבות התבוסה הקשה שספג במשאל העם שנערך אתמול על השינויים שהציע בחוקה. "אני הפסדתי, לא אתם. כהונת הממשלה שלי מסתיימת כאן", אמר רנצי בנאומו.

רנצי הוסיף כי הוא לוקח אחריות מלאה על התבוסה "הברורה בצורה יוצאת דופן". הוא הודיע כי אחר הצהריים יכנס את הממשלה, ולאחר מכן יגיש את התפטרותו לנשיא סרג'ו מטרלה, בתום כהונה של כשנתיים וחצי. "בהצלחה לכולנו", הוסיף.

לפי מדגמי הטלוויזיה ותוצאות האמת המסתמנות, מחנה ה"לא" זכה לכ-60 אחוזי תמיכה, לעומת מחנה ה"כן" של ראש הממשלה שזכה לכ-40 אחוזים בלבד.

האיטלקים הצביעו על תוכניתו של ראש הממשלה רנצי לערוך שינויים דרמטיים בחוקה ובמערכת הממשל באיטליה: הרפורמות כוללות החלשה של סמכויות הסנאט לעומת בית הנבחרים בענייני חקיקה, העברת סמכויות מסוימות הנתונות כעת בידי רשויות מקומיות לממשלה המרכזית, והסרת המגבלות שהוטלו על השלטון האיטלקי בסוף מלחמת העולם השנייה כלקח משלטון הפשיזם במדינה בזמנו של מוסליני.

רנצי הסביר שהרפורמה ההיסטורית נחוצה כדי לשים סוף לשיתוק בפרלמנט ולהקל העברת חוקים מסובכים, וכי היא נועדה להשלים את הרפורמה בשיטת הבחירות, שאמורה להבטיח רוב בפרלמנט למפלגה שתקבל את מירב הקולות. הוא טען כי אישור הרפורמה במשאל העם היה חוסך לאיטליה עלויות תפעול בסך חצי מיליון דולר מדי שנה.

רנצי הופיע בעשרות עצרות בחירות לפני משאל העם וטען שהרפורמות בחוקה ישימו סוף לתהליך קבלת ההחלטות המסורבל במדינה, שבה כיהנו לא פחות מ-60 ממשלות מאז 1948. "יום ראשון הקרוב יכול לשנות את חייהם של ילדינו", אמר בעצרת גדולה ליד ביתו בפירנצה, והדגיש כי איטליה יכולה להפוך למדינה החזקה ביותר באירופה אם הרפורמות יאושרו במשאל העם.

הנשיא האיטלקי יצטרך להחליט האם לקבל את התפטרותו של רנצי, שצפוי להתבקש להישאר בתפקיד לפחות במהלך החודש הקרוב, עד שהפרלמנט יאשר את הצעת חוק התקציב וייתכן שאף ישנה את חוק הבחירות לפני שייקבע המועד שבו הן ייערכו.

מצביעה איטלקית במשאל

מפלגת "חמשת הכוכבים" הפופוליסטית הודיעה כי היא מתכוננת להקים ממשלה בעקבות התפטרותו של רנצי. המפלגה, שבראשה עומד הקומיקאי לשעבר בפה גרילו, הובילה את הקמפיין של מחנה ה"לא". לואיג'י די מאיו, אחד ממנהיגי המפלגה, אמר כי תוצאות ההצבעה מראות ש"האזרחים הם אלה שמנהלים את המוסדות", ולא ראש הממשלה. די מאיו הוסיף: "מחר נתחיל לעבוד על הקמת ממשלה בהנהגת חמשת הכוכבים".

רוב חברי "המפלגה הדמוקרטית" של רנצי מהמרכז-שמאל ושותפיה לקואליציה תמכו ברפורמה שהוא הציע, וכך גם רוב הבכירים בעולם העסקים. מנגד מפלגות האופוזיציה הגדולות, בהן מפלגת "חמשת הכוכבים" הפופוליסטית, "פורצה איטליה" של סילביו ברלוסקוני ו"הליגה הצפונית" שנחשבת למפלגת ימין קיצוני – התנגדו לרפורמה. במתנגדים היו גם כמה אישים בכירים במחנה השמאל שאליו משתייך רנצי ומומחים חוקתיים רבים.

למרות שמדובר כביכול בסוגיה פנים איטלקית, תוצאות המשאל עשויות לגרור טלטלה שתשפיע על כל אירופה - ותהיה סימן נוסף לגל האנטי ממסדי ששוטף מדינות ברחבי העולם, מבריטניה שהצביעה בעד הברקזיט - פרישה מהאיחוד האירופי ועד ארה"ב אשר בחרה בדונלד טראמפ שנחשב אף הוא כאנטי ממסדי.

בשוקי אירופה ובצמרת האיחוד האירופי חוששים שניצחון מחנה ה"לא" יערער את היציבות הפוליטית באיטליה ויוביל לטלטלה מחודשת במערכת הבנקאית החבולה של איטליה – מה שיגרור את גוש האירו למשבר חדש.

מעבר לכך, התפטרותו של רנצי עשויה לגרום לכך שמפלגת "חמשת הכוכבים" של הקומיקאי לשעבר בפה גרילו, מפלגה אנטי-ממסדית ואנרכיסטית שעם מטרותיה נמנית גם הוצאת איטליה מהאיחוד האירופי, להתקרב לשלטון. אחרי שהצביע אתמול בגנואה אמר גרילו כי איטליה צריכה ללכת לבחירות חדשות.

במחנה המתנגדים לרפורמות בחוקה ניצלו את הבטחתו של רנצי להתפטר אם יפסיד במשאל העם, והציגו את ההצבעה אתמול כהצבעת אמון או אי-אמון בראש הממשלה האיטלקי. עובדה זאת פגעה קשות ברנצי על רקע מצבה הכלכלי הקשה של איטליה ושיעור האבטלה הגבוה במדינה וגם גרמה לכך שהוא יהיה חייב רגשית להגיש את התפטרותו על רקע התוצאות.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר