הפלסטינים מאוכזבים

השליחים האמריקאים יבקרו היום ברמאללה

ג'ייסון גרינבלט וג'ראד קושנר הגיע לסבב שיחות באזורנו הכולל ביקורים ברמאללה ובירושלים כמו גם בקהיר. האמריקאים מנסים לקדם חזרה לשיחות אם כי הסיכוי נמוך (פוליטי מדיני)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
טראמפ בביקורו ברמאללה (צילום: Official White House Photo by Shealah Craighead)

המשלחת האמריקנית בראשות שליחיו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הגיעה אמש ( ד') לישראל ותעבור לרמאללה לפגישה עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. המשלחת מורכבת מחתנו ויועצו של הנשיא ג'ארד קושנר, השליח למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט והמשנה לענייני אסטרטגיה של היועץ לביטחון לאומי דינה פאוול.

גורם בבית הלבן אמר לאתר "פוליטיקו" כי מטרת הביקור של קושנר ושותפיו היא "להתמקד בדרך להגעה לשיחות שלום ממשיות בין ישראל לפלסטינים, להילחם בקיצוניות ולדון במצב בעזה והמשבר ההומניטארי שם". הגורם אמר כי "הנשיא סבור כי החזרת השקט וייצוב הסיטואציה בירושלים אחרי המשבר האחרון בהר הבית יצרה הזדמנות להמשיך בשיחות לעבר השלום".

פגישת נתניהו והבכירים האמריקנים תיערך יממה לאחר ביקור הבזק שלו בסוצ'י, שם איים בפני נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי ישראל תמנע מאיראן בת בריתה של רוסיה לבסס עוד יותר את שליטתה בסוריה.

בשמונת החודשים הראשונים שלו כאיש של טראמפ למזרח התיכון, קושנר התבסס בעיקר על שליח אחד - גרינבלט, לשעבר עורך הדין של ארגון טראמפ. אבל לפני חודש, היועץ לביטחון לאומי ה.ר. מקמאסטר ערך פגישה במשרדו בבית הלבן עם גרינבלט כדי לדון בשינויים בפעילות הממשל מול ישראל - ובכלל זאת הענקת השפעה רבה יותר למועצה לביטחון לאומי. בעקבות הפגישה הוחלט כי תחת גרינבלט תעבוד ויקטוריה קואטס, לשעבר יועצת לסנאטור טד קרוז ועתה חברת המועצה לביטחון לאומי.

בינתיים, בביקור זה קואטס נשארה בארצות הברית ואילו למזרח התיכון המריאו ביום ראשון דווקא היהודים האורתודקסים קושנר וגרינבלט ואיתם פאוול, שנולדה במצרים ומדברת ערבית. לפני ההגעה לישראל הם פגשו מנהיגים מאיחוד האמירויות, ירדן, קטאר וסעודיה - ואתמול נועדו גם עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. זהו ביקורו השלישי של קושנר במזרח התיכון מאז שנכנס לתפקידו כיועצו של טראמפ, אחד הביקורים היה בליווי הנשיא בביקורו ההיסטורי בישראל.

למרות שהובאה כדי לפקח אחר צעדיו של גרינבלט, בראיון שנערך עימה לאחרונה העניקה קואטס קרדיט לגרינבלט על הצלחתו לדבריה למנוע הסלמה, לאחר הפיגוע בהר הבית ומשבר המגנומטרים. "כל הזמן מותחים עליו ביקורת על כך שהוא לא דיפלומט מקצועי. אני לא יודעת אם דיפלומט מקצועי היה מטפל במצב טוב יותר. אנחנו כבר לא במצב משברי".

הגעת המשלחת מלווה באכזבה פלסטינית קשה מהאמריקנים מאז החל מסע הדילוגים של שליחי טראמפ במזרח התיכון במטרה לנסות ולחזור למסלול תהליך השלום. ברמאללה זועמים על כך שממשל טראמפ מנסה להביא את הצדדים לשולחן המשא ומתן מבלי להיענות עד כה לדרישותיהם - הכרזה על חזון שתי המדינות על בסיס גבולות 67' והקפאה של הבנייה בהתנחלויות במהלך המשא ומתן, זאת לאחר שהתרגלו ליחס הרבה יותר מפנק מאובמה.

הפלסטינים גם דורשים להגדיר מסגרת זמן ברורה להגעה להסכם כדי שלא להיכנס למשא ומתן רק לשם קיומו. "השאלה שנותרה היא מידת המוכנות של האמריקנים להגיע לעסקה האולטימטיבית - כפי שהציג אותה הנשיא טראמפ", אמר אתמול בדיפלומטיות בכיר פתח נביל שעת.

ואולם, בשיחות סגורות ההנהגה הפלסטינית מותחת ביקורת קשה על האמריקנים ועל יכולתם לשמש מתווך הוגן בין הצדדים, בשעה שהם נענים לדבריהם לדרישות הישראליות ומסרבים להצהיר בפומבי על חזון שתי המדינות. הפלסטינים מצפים לקבל על שתי הסוגיות שהעלו תשובות בפגישה הקרובה עם האמריקנים, אך הציפיות שלהם לפריצת דרך נמוכות עד קלושות במיוחד לאור הפגישה הקשה של טראמפ עם אבו מאזן בעת ביקורו בשל מה שמכנה טראמפ תמיכה בטרור של הרשות.

בנוסף לכך, במוקטעה מביעים כעס רב מכך שארה"ב מתנגדת לסנקציות של אבו מאזן נגד חמאס בעזה אשר פוגעות בכלל האוכלוסייה הפלסטינית ברצועה. הפלסטינים מאיימים כי יחזרו לפעילות נגד ישראל באו"ם ובהאג צעדים אותם נטשו מאז נכנס טראמפ לבית הלבן בשל ההבנה שכללי המשחק השתנו לחלוטין.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר