החברה בקשיים

חברת 'טבע' תפטר 25% מעובדיה בישראל

בשל דו"חות כספיים גרועים ענקית התרופות הישראלית תאלץ לפטר חלק גדול מעובדיה. החברה ספגה לאחרונה מכה קשה כאשר איבדה את הפטנטים על תרופת הדגל שלה (כלכלה)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
(צילום: שאטרסטוק)

דרמה בחברת התרופות הישראלית הגדולה 'טבע': כמעט חודש לאחר כניסתו של המנכ"ל החדש קאר שולץ לתפקיד הוא פותח במהלכים דרמטיים. אלפי עובדים - כ־20%-25% מבין 6,860 עובדי החברה בישראל - צפויים לקבל מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורים החל מהימים הקרובים ועל פני כמה שבועות.

במסגרת מהלך ההתייעלות הדרמטי צפויה טבע להכריז על פיטורי עשרות אחוזים מהעובדים גם בארה"ב. בשלב זה הפיטורים באירופה יהיו במתכונת מצומצמת יותר. הנהלת טבע בראשות שולץ עובדת בימים אלה על פרטי המהלך בצוותא עם מנהלי החטיבות האזוריות של החברה בארץ ובארה"ב. מי שישלם את מחיר חילופי ההנהלה יהיה גם מייקל היידן, סמנכ"ל המחקר והפיתוח שהובא לטבע ב־2012 על ידי ג'רמי לוין, מנכ"ל החברה דאז.

המהלך מתיישב עם תדמיתו של המנכ"ל הנכנס, בתפקידו הקודם כמנכ"ל לונדבק, פיטר כמעט 17% ממצבת כוח האדם של החברה זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד.

גל הפיטורים מגיע בעקבות דו"חות גרועים לרבעון השלישי של 2017 שפירסמה טבע לפני שלושה שבועות בהם הציגה פגיעה קשה ברווחיות, ירידה בתזרים המזומנים והפחתה דרמטית בתחזית להמשך השנה. עיקר המצוקה של ענקית התרופות הישראלית נובעת מאובדן הפטנטים של קופקסון, תרופת הדגל שלה לטיפול בטרשת נפוצה. לפני כחודשיים קיבלה מיילן, מתחרתה של טבע, אישור לשיווק הגרסה הגנרית של קופקסון, מה שצפוי להוביל לפגיעה עמוקה בהכנסות ובעיקר בשיעורי הרווח של טבע כבר מהרבעון הרביעי.

קופקסון היא התרופה בעלת נתח השוק הגדול ביותר בארה"ב לתרופות לטרשת נפוצה. המכירות בארה"ב של קופקסון הסתכמו ב־3.3 מיליארד דולר ב־12 החודשים שהסתיימו ביוני 2017, וב־4.1 מיליארד דולר בעולם כולו בתקופה זו. מכירות קופקסון תרמו 18% ממחזור המכירות הכולל של טבע ו־44% מהרווח התפעולי לפני הוצאות הנהלה וכלליות והפחתות ברבעון השני של 2017. שיעור הרווחיות התפעולית מייצור ושיווק התרופה הגיע ל־80.6% ממכירותיה ברבעון השני של 2017.

בתחילת החודש, עם פרסום הדו"חות לרבעון השלישי, צנחה המניה ב־20% לשווי שנמוך ב־83% משווי השיא שלה. במקביל התשואה על האג"ח שלה קפצה דרמטית, משום שעל פי תחזיותיה של טבע, יש חשש ממשי שהחברה תיקלע בקרוב למשבר נזילות שיקשה עליה לפרוע את חובותיה במועד. גם בתרחיש האופטימי ביותר, יעמוד לרשותה ב־2018 סכום של 9.4 מיליארד דולר, כשעליה לפרוע 5.5 מיליארד דולר ב־2018, ובכל אחת מהשנים 2019–2021 תידרש לפרוע 4 מיליארד דולר בין היתר על רכישה כושלת של חברת תרופות בסך 38 מיליארד דולר, כשמלאי הנכסים שהיא מסוגלת להעמיד למכירה מתכווץ והולך.

במצב הזה ישנן קרנות השקעה שונות שמסתכלות על טבע ובוחנות השתלטות על החברה. המהלך הדרמטי של ההנהלה נועד ככל הנראה להתמודד גם מול אפשרות כזו, ולצמצם משמעותית את הוצאות השכר כדי לנסות להתמודד עם פרעון החוב הגדול של החברה ולייצב את המצב הפיננסי שלה. זאת לצד צעדים אפשריים כמו גיוס הון במניות בהיקף של 4–5 מיליארד דולר, שיחזק את הונה העצמי של החברה שעומד על 29.6 מיליארד דולר נכון לסוף הרבעון השלישי.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר