מענה חירום

ועדת הבריאות מקדמת מערך להתערבות מקצועית במשברים נפשיים

לפי ההצעה שאושרה לקריאה ראשונה, יינתן מענה חירום בקהילה למצבי קיצון נפשיים באמצעות מומחים מתחום בריאות הנפש (בריאות ורווחה)

יהודה גל | כיכר השבת |
דיון ועדת הבריאות על הצעת החוק (צילום: צילומסך מאתר הכנסת )

על רקע הדיווחים על מצוקות נפשיות שמתגברות בעקבות יוקר המחיה והמחאות הסוערות שמובילות לקיטוב בחברה הישראלית, ועדת הבריאות של הכנסת בראשותו של חבר הכנסת אוריאל בוסו אישרה בתחילת השבוע לקריאה ראשונה הצעת חוק שהגיש חה"כ שמחה רוטמן ביוזמה משותפת עם סגנית השר חה"כ מיכל וולדיגר לפיה יוקם מערך בפריסה ארצית של צוותי התערבות שייתנו מענה ראשוני במצבים של משבר נפשי וימנעו החמרה במצב.

הרכב הצוותים יהיה רב תחומי ומקצועי ויכללו פסיכולוגים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים. הם יפעלו לאחר קריאה שתתקבל במוקד הארצי לסיוע נפשי ותיענה על ידי מוקדנים שיוכשרו לכך. במקרים בהם מעורב אדם עם מוגבלות – פיזית או נפשית, המוקד ישלח לאירוע צוות מקצועי בהתאם לצורך.

מדובר במענה ייעודי שאינו קיים היום בישראל, ומוקדי חירום אחרים כמו מד״א והמשטרה לא מצליחים לתת מענה ראוי למצבים אלה כמו מקרי נטייה לאובדנות, התקפים פסיכוטיים ועוד.

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "מערך של צוותי התערבות במשבר יחזק ויבסס את המענה בקהילה ולא בבתי החולים, יתרום למניעת אשפוזים ולמתן מענה למשבר בקהילה, יבטיח יחס אמפתי למטופל ומשפחתו תוך התחשבות ברקע החברתי והתרבותי של האדם במשבר ושל בני משפחתו".

בשונה ממקרים של סכנה פיזית ומצב חירום גופני כמו התקף לב, או תאונה, אז יש ארגוני הצלה זמינים ויעילים שמוזעקים ונותנים מענה, הנושא הנפשי נדחק ולעיתים רבות הגורמים שמוזעקים לאירוע נותרים חסרי אונים מבחינה מקצועית, לא פעם באירוע שמתמודד עם מצוקה נפשית חוסר המענה הנכון מוביל להחמרה ולמצבי קיצון ואף למעצר על רקע פלילי בהיעדר תשומת לב מיוחדת לפרטי המקרה.

ההצעה הזו באה לעשות סדר בתחום הרגיש והמורכב כל כך של מתן מענה נפשי והשאלות שנותרו פתוחות, כגון: כיצד יתנהל המוקד, מי יוכל לפנות ולפתוח קריאה, האם יהיה מאגר נתונים שישמור את ההיסטוריה הרפואית בהקשר של צנעת הפרט, כיצד יוזמן השירות והאם הוא יהיה כרוך בתשלום, וכן האם יתבצע בפועל בשטח שיתוף פעולה עם ארגוני ההצלה והאכיפה הקיימים במקרים שיתעורר צורך בפינוי.

במהלך הדיונים בהצעה, עלה הצורך לצרף לצוותים שוטר שיהיה אמון על הצד הפלילי במקרים בהם יש חשד לאלימות או טריגר אחר שהוביל להתפרצות, וכן למנוע פגיעה במקרי קיצון. על שלל ההיבטים האלו ואחרים, יצטרכו חברי ועדת הבריאות לתת את הדעת ולגבש באופן מושכל את נוסח החוק.

יו"ר הוועדה, ח"כ אוריאל בוסו אמר לאחר ההצבעה בוועדה: "זו היסטוריה; אחרי שנים של מאמצים הצלחנו לאשר את הצעת החוק, אשר שומרת על כבודם של מתמודדי הנפש ומונעת מצבי קיצון". הוא הבטיח לשפר ולייעל את ההצעה עד לגיבושה הסופי לקריאה שניה ושלישית במליאה.

סגנית השר, ח"כ מיכל וולדיגר אמרה: "זה חלום שמתגשם, נמשיך את התהליך בהסכמה רחבה, כדי למנוע את האסונות הבאים ולמנוע הסלמת משברים. אני נרגשת עד דמעות".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר