על שמנים, שומנים ותזונה בריאה

מומחי ´עץ הזית´ מסבירים מדוע יש לצרוך שמן ולא מרגרינה, ומהי תזונה נכונה כשמדובר בצריכת שמן. יש גם שמן בריא (משפחה)

מסיק זיתים. (פלאש 90)

כולנו עדים למהפך שחל בשנים האחרונות בתפיסה של חשיבות השומן לבריאותנו. אם פעם ההמלצה הגורפת הייתה להפחית בכמות השומן הנצרכת, היום אנחנו יודעים שיש להבחין בין שומנים בריאים למזיקים.

ממחקרים שנערכו לאחרונה עולה כי מאכלים כגון שקדים, אגוזים, גרעינים, אבוקדו ושמן זית הם מאכלים מומלצים ובריאים התורמים לבריאות הגוף ולהפחתת הסיכון למחלות. כיום ברור, שהצמחים, גם אלה העשירים בשומן, אוצרים בתוכם שפע של רכיבים בריאותיים חיוניים, חלקם נמצאים גם בשמנים המופקים מהם.

לעומת זאת, מאכלים העשירים בשומן רווי, כדוגמת חמאה ומרגרינה, אינם מומלצים כיוון שהם תורמים להעלאת רמות הכולסטרול בדם.

מהו תפקיד השומנים בגופנו?

השומנים מהווים אבן יסוד במעטפת התאים בגוף. הם מהווים חומרי בסיס לבניית הורמונים, ולבניית חומרים המווסתים את לחץ הדם ומערכת הקרישה. השומנים משמשים כממיסים של חלק מהויטמינים ומסייעים בתהליך ספיגתם במעי ונשיאתם בדם. חלק מהשומנים חיוניים גם להתפתחות תקינה של המוח והראייה.

אילו שמנים מומלצים?

בין השמנים הבריאים והמומלצים נכללים שמנים מכבישה קרה – כדוגמת שמני זית, וכן זיתולה של עץ הזית – שילוב של שמן זית כתית מעולה וקנולה, וכן שמנים המועשרים ברכיבים בריאותיים הייחודיים לעץ-הזית, כגון קנולה, וקנולה אומגה 3 מסדרת 'עץ הזית – בריאות מהטבע'. שמנים אלה הם העשירים ביותר בחומצות שומן התורמות להפחתת כולסטרול (חד-בלתי-רוויות) וכן בנוגדי חמצון וברכיבים בריאותיים ייחודיים, כגון ויטמין E התורם להפחתת תהליכי הזדקנות ומחלות.

כמה ואיך לאכול?

ההמלצה היא שמקורות השומן יספקו עד 30% מצריכת הקלוריות בתפריט היומי, ושמרבית השומן יסופק ממקורות בריאים ומומלצים.

מומלץ לשלב בארוחות השונות כמויות קטנות ומתונות של שמן מומלץ ואיכותי או טחינה גולמית (2-1 כפיות) או אבוקדו או אגוזים/שקדים/גרעינים/זרעים לא קלויים ולא מומלחים (כ-2-1 כפות), במסגרת הצריכה הקלורית המומלצת.

מעבר לתרומה התזונתית והבריאותית של מאכלים אלה, לשומנים ישנו תפקיד באיזון התגובה הפיזיולוגית של הגוף לארוחה. השומנים מאטים את קצב מעבר המזון מן הקיבה אל המעי וכן את קצב ספיגת הפחמימות אל הדם. כך הם תורמים למיתון העלייה בערכי הסוכר לאחר הארוחה ולתחושת שובע ממושכת יותר.

בנוסף, ובפרט בארוחה מאוזנת המכילה גם ירקות, יסייעו השומנים גם בספיגת ויטמינים ונוגדי חמצון, המסיסים בשומן.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר