כל מה שבריא וחשוב לדעת, מא´ ועד ת´

לפניכם 22 מושגים שכדאי לדעת על שמן מאל"ף ועד תי"ו, שאספו עבורכם בחברת ´עץ הזית´. שמרו על הכללים ושמרו על הבריאות (בריאות)

א]

אומגה 3: חומצות שומן החיוניות לבריאות האדם ולהתפתחות תקינה של גוף האדם מראשית החיים. יש להן חשיבות מיוחדת בקרב נשים בתקופות ההיריון וההנקה וכן לתינוקות ולילדים. גם לאחר תקופות הגדילה, חיוניות חומצות שומן אומגה 3 להגנת מערכות הגוף מפני תהליכים דלקתיים מזיקים ובפרט לשמירה על בריאות הלב. יש חשיבות רבה להעשרת התפריט היומי באומגה 3 לאור חשיבותן הבריאותית, חיוניותן בתזונה והעובדה כי הן נצרכות במידה מועטה יחסית. מקורות מהצומח, לאומגה 3 ממקור צמחי [חומר מוצא שהופך בגוף, בשיעורים משתנים, לאומגה 3 "ימי" (EPA ו-DHA)]: זרעי פשתן ושמן פשתן, שמן קנולה, שמן קנולה אומגה 3, אגוזי-מלך ועוד. מקורות מהחי לאומגה 3 "ימי" (EPA ו-DHA): דגי-ים כמו סלמון, הרינג ועוד. דגי בריכה מועשרים כמו לברק, בורי ועוד.

ב]

'בריאות מהטבע': סדרת השמנים בריאות מהטבע של 'עץ הזית' מועשרת בויטמין E וב-3 נוגדי חמצון נוספים (טוקופרולים), אשר ריכוזם בשמן דומה לריכוזם בשמן מכבישה קרה. נוגדי החמצון תורמים הן לבריאות הלב והן לשמירה על עמידות השמן במהלך האחסון, הבישול והטיגון.

ג]

גמא-טוקופרול: נוגד-חמצון ממשפחת ויטמין E (משפחת הטוקופרולים) ואחד מארבעת נוגדי החמצון המוספים לשמנים מסדרת 'עץ-הזית' בריאות מהטבע. לגמא טוקופרול תרומה להגנה על מרכיבי הגוף השונים מפני תהליכי חמצון, כך הוא עשוי לסייע במניעת התפתחות מחלות. בנוסף, הוא תורם לשמירה על עמידות השמן במהלך האיחסון הבישול והטיגון.

ד]

דרגות איכות : דרגת איכות שמן הזית מוגדרת על פי ערכים כימיים קבועים לקביעת רמת החומצות החופשיות (חמיצות) שבשמן ועל פי קריטריונים נוספים המדרגים את שמן הכתית לשתי רמות: 1. כתית מעולה EXTRA VIRGIN שמן באיכות הגבוהה ביותר, בעל חמיצות בשיעור של עד 0.8%. 2. כתית VIRGIN בעל חמיצות בשיעור של 2% - 0.8%

ה]

הפחתת כולסטרול. שמנים צמחיים יכולים לסייע בהפחתת רמות הכולסטרול בדם. שמנים כמו שמן זית, זיתולה, קנולה וקנולה אומגה 3, עשירים בין היתר בשומן חד-בלתי-רווי התורם להפחתת רמות ה-LDL (הכולסטרול "הרע") בדם. לכן הם בין השמנים המומלצים ביותר לצריכה.

ו]

ויטמין E: ויטמין E הוא נוגד חמצון התורם להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי-דם, להאטת תהליכים הקשורים בהזדקנות ולהגנת העור מפני קרינת השמש. כמו כן, הוא מספק לשמן עצמו הגנה מפני חמצון, המגבירה את עמידותו באחסון, בישול וטיגון, כך נשמרת איכותו. ויטמין E הוא מרכיב מרכזי בשמנים מועשרים של 'עץ הזית'.

ז]

זיתולה:. שמן זיתולה משלב בתוכו את היתרונות הבריאותיים של שני השמנים קנולה וזית. לרכיבים הפעילים הייחודיים הנמצאים בצמחים חשיבות רבה, לכן אך טבעי הוא לשדרג את שמן הקנולה ולהוסיף לו שמן זית כתית מעולה, העשיר ברכיבים בריאותיים. זיתולה יכול לסייע בהפחתת כולסטרול, בהעשרת התפריט ברכיבים בריאותיים, באומגה 3 וכן בהפחתת תהליכי חמצון.

ח]

חד-בלתי-רווי : שומן חד-בלתי-רווי נחשב לשומן "טוב" כיוון שהוא תורם להפחתת רמות הכולסטרול "הרע" ((LDL בדם ובכך תורם להפחתת הסיכון לטרשת עורקים ולמחלות לב.

שומן חד-בלתי-רווי נמצא בכמות רבה (73%-59%) בשמני זית, זיתולה, קנולה 'אומגה 3', וקנולה וכן במאכלים כגון אבוקדו ושקדים. שומן זה נוטה להיות נוזלי בטמפרטורת החדר והוא בין השומנים המומלצים ביותר לצריכה. בנוסף השומן החד בלתי-רווי תורם גם לעמידות השמן , כיוון שהוא נוטה להיות יציב יחסית בתהליכי חימום.

ט]

טוקופרולים: נוגדי חמצון ממשפחת ויטמין E, הנמצאים בצמחים שונים ובשמניהם. הטוקופרולים תורמים למערך ההגנה של הגוף מפני תהליכי חמצון ומחלות. כשהם מוספים לשמנים הם גם תורמים להגברת עמידות השמן בטיגון, בישול ואחסון.

י]

יציבות בטיגון: יציבות השמן במהלך תהליכי הבישול ובפרט הטיגון הנה אחד הפרמטרים החשובים ביותר בבחירת שמן. השמנים העשירים ביותר בשומן חד-בלתי-רווי, כמו שמני זית, זיתולה וקנולה הם גם היציבים והמומלצים ביותר. השומן חד-בלתי-רווי, נוסף על תרומתו הידועה להפחתת כולסטרול, נוטה פחות להתחמצן בחימום ולכן שומר יותר על איכותו. (שמני זית כתית מעולה פחות מתאימים לטיגון עמוק וממושך).

כ]

כבישה קרה – שמן בכבישה קרה מופק על ידי דחיסה, סחיטה והידוק בלחץ, ללא תוספת חומרים כימיים וללא חימום מעל 35 מעלות. הכבישה הקרה שומרת על הרכיבים הבריאותיים בשמן, ולכן שמנים מכבישה קרה מכילים יותר רכיבים בריאותיים יחסית לשמנים

ל]

לפתית: צמח בעל פרחים צהובים שבהם נוצרים תרמילי זרעים קטנים, המכילים כ-40% שמן. הקנדים שיבחו את זני הלפתית על-ידי הכלאת זנים שונים, ובסופו של דבר פיתחו זן חדש, בעל הרכב משופר, שכונה קנולה. שמן הקנולה ידוע בהרכבו התזונתי המומלץ.

מ]

מיצוי: החלק הראשון של תהליך יצור השמנים הצמחיים, בו מנפים, מסננים ושוברים את הגרעינים למספר חלקים על מנת להגדיל את שטח הפנים ולמצות יותר שמן מהגרעין, ומעבירים אותם במערכת המיצוי, תוך הקפדה מדויקת ביותר על זמני שהייה במערכת וטמפרטורות, עד לקבלת שמן גולמי.

נ]

נוגדי-חמצון : מעין "חיילים טובים" הנלחמים בחומרים מזיקים, המכונים רדיקלים חופשיים של חמצן. הרדיקלים החופשיים נוצרים בגוף באופן טבעי, כתוצר לוואי של תהליכי החיים בהם מעורב חמצן, והם נמצאים גם בסביבה מזוהמת. נוגדי החמצון, כמו למשל פיגמנטים צמחיים וויטמינים מסוימים (למשל ויטמין E), תורמים להגנה על מרכיבי הגוף ולהאטת תהליכי הזדקנות ומחלות.

ס]

סובין אורז: שמן סובין האורז מופק מהחלקים החיצוניים של גרגר האורז המלא, הכוללים את הסובין. שמן סובין האורז מכיל כ-40% שומן מומלץ מסוג חד-בלתי-רווי התורם להפחתת כולסטרול וליציבות השמן. ייחודו של השמן בנקודת העישון הגבוהה שלו, התורמת לעמידותו הרבה ולהתאמתו לטיגון וכן בתכולה גבוהה של רכיבים בריאותיים מסוגים שונים התורמים להפחתת כולסטרול ולהגנה מפני תהליכי-חמצון.

ע]

עץ הזית: 'עץ -הזית' מבית 'שמן תעשיות' הינו המותג המוביל את שוק שמני המאכל בישראל, באמצעות מגוון שמני איכות, המהווים חלק בלתי נפרד מהטעמים והניחוחות של המטבח הישראלי מזה שנים רבות. 'עץ הזית' מביא לצרכן הישראלי מגוון רחב של שמנים בעלי תועלות בריאותיות, קולינאריות ופונקציונאליות, עליהן שמה החברה דגש רב. מותג 'עץ הזית' שוקד ללא הרף על פיתוח מוצרים חדשים בעלי ערכים תזונתיים גבוהים ומביא את בשורת הבריאות לצרכן הישראלי תחת הסיסמה - "מכניסים שמחה לאוכל“.

פ]

פיטוסטרולים: פיטוסטרולים הם רכיבים צמחיים טבעיים הנפוצים בגרעינים, בזרעים ובשמנים צמחיים. לפיטוסטרולים מבנה דמוי כולסטרול. הם מתחרים עם הכולסטרול על הספיגה במעי וכך תורמים להפחתת רמתו בדם. שמני סובין אורז, שומשום וקנולה מכילים כמויות גבוהות יחסית של פיטוסטרולים.

צ]

צבע שמן הזית: צבעו של שמן זית יכול לנוע מירוק כהה ועד לזהוב בהיר, והדבר תלוי כמעט אך ורק בדרגת הבשלות של הזית בעת הפקת השמן. שמן שגונו ירוק מופק מזיתים ירוקים, שלא הגיעו להבשלה מלאה. שמן זהוב בהיר מופק מזיתים בשלים מאוד (שצבעם שחור).

ק]

קנולה : שמן המופק מזרעי צמח הלפתית. שמן הקנולה הנו אחד השמנים המומלצים לצריכה, כיוון שהוא מכיל כמות גבוהה יחסית של שומן חד-בלתי-רווי, ויטמין E ואומגה 3. השומן החד-בלתי-רווי תורם להפחתת רמות הכולסטרול בדם, ויטמין E הוא נוגד חמצון התורם להפחתת תהליכי הזדקנות ומחלות ואומגה 3 תורם להפחתת תהליכים דלקתיים.

ר]

רווי: יחידת המבנה הבסיסית של השומנים, חומצת השומן, יכולה להיות בעלת מבנה כימי רווי או בלתי-רווי. ככל שיותר אטומי מימן מחוברים לשרשרת הפחמנים בחומצת השומן, כך השומן רווי יותר. חומצות שומן רוויות, הן מוצקות בטמפרטורת החדר, והן נמצאות למשל במאכלים שמנים מן החי ובשומן צמחי מוקשה. חומצות שומן אלה מומלצות פחות לצריכה, כיוון שבצריכה מוגברת הן מעלות את רמות הכולסטרול ועלולות להגביר את הסיכון למחלות לב. שמנים צמחיים, שהנם נוזליים בדרך-כלל, עשירים יותר בחומצות שומן בלתי-רוויות.

ש]

שמן תעשיות: קבוצת חברות לייצור שמנים צמחיים למאכל, וכוספא לבעלי חיים. החברה הוקמה בשנת 1906 והיא מחלוצות התעשייה העברית בארץ ישראל. כיום מובילה החברה את שוק השמנים הצמחיים בישראל.

ת]

תהליכי-חמצון. בגוף מתרחשים, גם באופן טבעי, תהליכי חמצון מזיקים, לכן מומלץ להעשיר את התזונה בנוגדי חמצון. אלה נמצאים בשפע בירקות, פירות ובמגוון מזונות צמחיים נוספים. שמנים צמחיים, המועשרים בויטמין E ובנוגדי חמצון נוספים, עשירים בנוגדי חמצון והם עדיפים על-פני שמנים מזוככים לא מועשרים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר