כיכר השבת

משפחולוגיה 

האחות הצעירה לאחיותיה: "שרותי השמרטפות נסגרו"

כשהאחות הצעירה נקראת כל יום לבייביסיטר על האחיינים, יש דברים שמתחילים להציק לה • כך תכירו תודה ותתחשבו באחות המקסימה שמתנדבת לעזור לכם • נערות: "שימו לב לחסד שמתגלגל לפתחן" (נשים). 

5
טובה אור | כיכר השבת | כ"ז בשבט | 06.02.24
"כשהבייביסיטר כולל ארגון בית והשכבה..."
"כשהבייביסיטר כולל ארגון בית והשכבה..." (צילום: שאטרסטוק)

ריקי, נערה בת תשע עשרה משתפת:

"יש לי היום חתונה, אני חייבת לצאת". אמרה אחותי והמסר ברור: "אני צריכה אותך היום לבייביסיטר". הנהנתי בראשי מתוך רחמים. מה לעשות?! היא חייבת לצאת. מתי אלמד למבחן שייערך מחר?! נראה. נסמוך על ה'. ברור לי שכשאני עושה בייביסיטר בביתה של אחותי דיני- לא יתאפשר לי ללמוד למבחן. מצד שני, דיני מטופלת בקטנטנים וגם כך החיים שלה עמוסים ומאתגרים.

אני עסוקה כמעט בכל ימות השבוע כשמרטפית המשפחה. בכל יום לאחד מבני המשפחה יש יציאה דחופה והם חייבים, אבל ממש חייבים בייביסיטר. בדרך כלל אני עושה את זה בשמחה. למה לא? אני עושה חסד ובדרך כלל גם לא מפסידה מכך. לרב, זה נעשה בשעות הלילה, כשהילדים ישנים ויש לי את כל הפנאי לעיסוקיי האישיים. עם זאת יש יוצאים מן הכלל, יש 'מצוות שמרטפות' הנעשית בעמל וביזע:

יש את אלה שדורשים את זה כמובן מאליו. לא זוכרים להודות וגם כשלא מסתדר לי הם לוחצים אותי חזק לקיר וגורמים לי להסכים מתוך חוסר נעימות. יש את המשפט הזה: "וואו, כמה שמרנו עליך כשהיית קטנה". זה לא גורם לי לחשוב שאני צריכה לוותר על פעילות חברתית או למידה דחופה למבחן לטובת האחות או הגיסה.

יש את המשפחות שאני מגיעה אליהן מאוחר בערב והילדים הקטנים עדיין לא מאורגנים לשינה. ממילא ריקי תבוא ותעזור היום בהשכבה. הם לא ממושמעים, הבית לא מאורגן בלשון המעטה וקשה לי- בהחלט קשה. לעיתים הם מאחרים באיחור ניכר מהשעה שקבענו ואני חוזרת בשעות הקטנות של הלילה ללא ליווי, כששמורות עיניי כמעט נעצמות.

אז לכל הנשים הצעירות שזקוקות לבייביסיטר- דענה: גם אם יש לכן אחות או גיסה צעירה אשר מגיעה תמיד בשמחה, אל תנצלנה את העובדה הזאת:

קודם כל זכרו- אף אחד לא חייב לכם כלום! זכרו להודות ולצ'פר, זכרו להתחשב גם בעיסוקיה. יש תקופות עמוסות כמו תקופת מבחנים. בזמנים כאלה השתדלנה לא לבקש, ודאי לא להתחנן. שמנה לב להפריד בין צורך אמיתי לרצון. לצאת למסעדה- זה רצון: אם זה נעשה בזמן שמתאים לי וכיף לי, אז בשמחה. אבל אם זה כרוך בקושי רב מצידי. תתגברו על הרצון. לעומת זאת- אם אבין שמדובר בצורך- כמו חתונה של גיס קרוב, טיפול חיוני, אשתדל להתאמץ אף בזמן לחוץ. הבינו שאתם לא היחידים שמבקשים וקחו את זה בפרופורציה הנכונה.

השאירו בית מאורגן ומסודר, ארגנו את הילדים לשינה. נכון שאני אבוא גם אם הבית יהיה מבולגן ואני אשכיב את הילדים. אך אל תתפלאו אם לאחות האחרת אלך יותר בשמחה.

חזרו בשעה הגיונית, וודאי אל תחזרו בשעות הקטנות של הלילה. פעמים רבות מצאתי את עצמי מביטה בעצבנות בשעון. הבטחתם לבוא ב-23:00 ושעת חצות מזמן חלפה. אני נאבקת בעיניי הנעצמות ומתוסכלת לחזור הביתה בשעה מאוחרת לבדי. ומעל הכל- אף אחד לא יתחשב בעייפות שלי או בכישלון שיבוא בעקבותיו במבחן שלמחרת.

היו זמינות ותנו מענה לבעיות שיצוצו: כשהקטן מעלה חום ואני לא מוצאת את האקמול, או אפילו אין לי טיטול להחליף לתינוק שלכלך, זה מתסכל. אך התסכול גובר כשאני מנסה להתקשר במשך שעות ואין לי מענה.

ואגלה לכן עוד סוד קטן- בחורות הן לא משועממות. ככל שהן גדלות, כך העיסוקים גוברים. אני היום לא אותה בחורה בת שתיים עשרה שחיפשה תעסוקה ושמחה לשמור על האחיינים. אני עסוקה בלימודים, עבודה, חברה, ועוד. כדאי שתפנימו את זה.

בשבילכן- כבדו את האחות שעוזרת לכן והתחשבו בה, כי אם לא, בסוף תמצאו את עצמכם ללא שמרטפית!

מנגד חשוב לנו להביא גם את קולה של האם שזקוקה נואשות לבייביסיטר, על מנת לעודד את הנערות להרבות בחסד:

אני אמא לארבעה ילדים מתוקים. הגדולה בת שבע. החיים שלי ברוך השם עמוסים בשגרה מבורכת של עבודה, ילדים, כביסות, בישולים. אני מרגישה 'מסתדרת' ביומיום. הקושי מתחיל כשאני ובעלי צריכים לצאת בערב. אז אני מוצאת את עצמי אובדת עצות אל מול מציאת 'בייבי- סיטר'. אני גרה בשכונה צעירה ואין כמעט בנמצא בחורות המתאימות למשימה, אפילו בתשלום.

במצב כזה יוצא שאנחנו לא יוצאים מהבית, אלא אם זה כורח המציאות; וכורח המציאות קורה לפעמים. יש חתונות של קרובי משפחה, אירועים ועוד אילוצים. בזמנים כאלה, אני מוצאת את עצמי מתקשרת לאחותי הצעירה, שבדרך כלל מסרבת לתחינה בנימוס. אני מבינה שזו זכותה ובכל אופן פונה לכל הבחורות: נסנה להבין את הקושי של הנשים הצעירות, הושטנה יד, החסד מתגלגל לידכן. אני מכירה בנות שהולכות להתנדב בבתי זרים, בעוד במשפחתן זקוקים נואשות לעזרה. חסד במשפחה לא נחשב כבעל ערך פחות מחסד בבתים אחרים.

ובאופן כללי אני פונה לכל האימהות לנערות צעירות. אם אתן מכירות שכנה, חברה, קרובת משפחה הזקוקה לעזרה עם הילדים?- עודדנה את בנותיכם לעזור ולסייע גם ללא תשלום. בזמני, ידענו להתנדב ולעזור גם ללא תשלום. היום בחורות רבות עסוקות במשא ומתן קשוח על גובה התשלום לבייביסיטר וקצת שכחו שיש דבר כזה הנקרא חסד.

כמובן שאני מסייגת את דבריי באזהרה: בדקו היכן הבנות מבקרות, למרות הרצון לעזור, אל תשלחו אותן לכל בית ולכל משפחה, וודאו שאין שם מכשולים רוחניים וגשמיים!

רוצים לשתף מאתגרים/ חוויות/ סיפורים/ תובנות מהמשפחה, בית, ילדים, עבודה?- שלחו מייל לכתובת: rivky@kikar.co.il כתבו בנושא המייל: "שיתוף". שתפו מחייכם ואולי השיתוף יתורגם לכתבה שתסייע לרבים כמוכם.

עוד על בייביסיטר

תוכן שאסור לפספס
5 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
5
אפשר לשלם לנערה על בייביסטר במקום לנצל אותה 24/7. עצוב שלא רואים אותה ממטר והיא רק אובייקט לסיפוק צרכים
ניצול לכל דבר. 07.02.24
4
תודה על העלאת הנושא החשוב! רציתי להזכיר לכל המשפחות שנהנות משרותי בייביסיטר חינם: בבקשה תזכרו להחזיר לה. כשהיא תזדקק לעזרה ותשלחו את הבנות שלכן. כותבת את זה בכאב כאחת שוויתרה המון מעצמה למען המשימה וכיום אני מתחננת לאחיותיי שישלחו את האחייניות לעזור, אך משום מה תמיד יש להם משהו חשוב באותו יום.
מג'ינקלה ואמא07.02.24
3
ניצול אפשר לשלם לבייביסיטר. היא חייבת ללמוד להגיד לא. גם אותי ניצלו ככה כנערה..
אאא08.02.24

הצגת כל התגובות

2
כאן אין שני צדדים של אותו מטבע. האמא הצעירה פה באמת צריכה אבל לא כל אמא צריכה. בכל מקרה יש להודות יפה, להגיע בזמן, ללוות חזרה ולהיות זמינה. מותר לשלם ו/או לתת מתנה, גם לאחות הרווקה.
נעמי06.02.24
1
אכן, השכלת להביא את שני הצדדים בצורה יפה. כאמא ששולחת את בתה הקטנה לשמור על האחיינים אני באמת מזדהה עם הבחורה שעייפה ומקבלת בית מבולגן וילדים ערים. לפחות תתאמצו קצת כדי שתרצה להגיע. וכן, אפשר לקנות מתנה קטנה ולא יקרה לשמח את הנערה.
נהניתי מהכתבה06.02.24
אולי גם יעניין אותך
משפחה

סבתא, כך תבחרי לנכדים מתנת חנוכת מושלמת 

טובה אור | 03.12.23

אימהות וילדים בשגרת מלחמה

העצמה עם הרבנית ימימה מזרחי: כך תתמודדי בעת מלחמה

כיכר השבת | 22.11.23

חירום, שגרה ומה שביניהם

בשיא המלחמה - כך ניתן לשמור על שגרה שפויה ולהחזיק מעמד

חיים דיין | 02.11.23

בימי לחץ וגם בשגרה

כיצד אימא יכולה להפוך את ביתה לאי של שלווה?

טובה אור | 24.10.23

אמא משתפת: 

כיצד משפיעה המלחמה על ילדים מיוחדים וכיצד נעזור להם?

טובה אור | 18.10.23
ש

אלפי אנשים כבר מרוויחים

המנוי הזה שווה בממוצע 2,473 שקלים בחודש!

כיכר בשיתוף רייזאפ | מקודם

"שמע אשמע צעקתו"

"החגים בצל האלמנות"- ראיון חושפני עם שתי נשים גיבורות  

טובה אור | 27.09.23

טיפים ליוצאים לר"ה

חסר סיר, המרק נשפך והעוף נמעך: היציאה לא חייבת להיראות כך!   

טובה אור | 14.09.23

בלגן לא כאן

מיומנה של חמות: האם אצל הסבתא הכל מותר?

טובה אור | 04.09.23

... במשפחות הכי טובות

איך ניתן לחזק את הקשר בין בני המשפחה?

טובה אור | 22.08.23
ש

ההרשמה בעיצומה

אלו החרדים שעובדים בחטיבה הסודית של מערכת הביטחון

כיכר בשיתןף סייבלו | מקודם

"בזעת אפך..."

האם צריך להתענות במקום העבודה? קראו עדות  עם מסר חשוב

טובה אור | 07.08.23

מחוץ לקופסא

מה לעשות עם הילדים בחופש? טיפים חינוכיים ויצירתיים

ארי טננבוים | 06.08.23

ראיון מטלטל

איך נראה החופש אצל ילד עם צרכים מיוחדים וכיצד מתמודדים ההורים?

טובה אור | 03.08.23

מתחם ציבורי

גרים בדירת "סלח לי"? הכתבה הזאת בשבילכם! פרק 3

טובה אור | 01.08.23
ש

זה עובד!

ישראלים רוכשים אתרים וגוזרים "שכר דירה"

כיכר בשיתוף דיגיטל פרופטי | מקודם

לעבוד מהבית?

אימא, איך את מתמודדת עם השילוב הקטלני של חופש ועבודה?

טובה אור | 01.08.23

חופש= 'גאנק- פוד'

8 טיפים לעידוד תזונה בריאה בחופש הגדול

טובה אור | 30.07.23

"סדרו אותי"

 טיפים יעילים לארגון הכביסות החל מהמיון הראשוני ועד לארגון הסופי בארון 

טובה אור | 30.07.23

טור חשוב לבין הזמנים

"אמא, אבא - מ-ש-ע-מ-ם לי" | הילדים משגעים אתכם בחופש? • זה הפתרון

חיים דיין | 20.07.23
ש

הכרות עמוקה עם המגזר

מחדשים תנור או מקרר לפסח? מצאנו לכם את המחיר המשתלם ביותר

כיכר בשיתוף חשמל הקרן | מקודם

חווים קשיים בנישואים? תקראו!

אחרי 15 שנה הוא החליט להתגרש: "היא לא נקייה ומעולם לא החמיאה לי" | כך זה נפתר

מרדכי רוט | 20.04.23

בצרה? אל תתייאשו

אשתו נכנסה לדיכאון וליד עץ האשכוליות הוא הבין: "זו לא יוכבד - זה אני"

מרדכי רוט | 23.03.23