כיכר השבת

איך מטפחים ביטחון עצמי אצל ילדים

המושג "ביטחון עצמי" זכה בשנים האחרונות לפופולאריות רבה. אנשים רבים מייחסים לביטחון עצמי תכונות קסם ומאמינים כי כל בעיותיהם נובעות מחוסר ביטחון עצמי. האם אמונה זו נכונה? מהו ביטחון עצמי, איך מעודדים ביטחון עצמי אצל ילדים, וכיצד רמת הביטחון העצמי שלנו משפיעה על חיינו

14
בת-שבע ברטמן | כיכר השבת | כ"ט בשבט | 22.02.12
אילוסטרציה. למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה
אילוסטרציה. למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה ((צילום: פלאש 90))

ההתייחסות שלנו לעולם היא התייחסות שיפוטית. גם מבלי שנשים לב אנחנו באופן מתמיד מפתחים דעות, רעיונות והערכות כלפי כל דבר שמופיע בסביבתנו - אנשים, מאכלים, ארצות, פוליטיקה וכו'. כל דבר שאנו נחשפים אליו מקוטלג אוטומטית אצלנו במוח ומקושר לדברים דומים ולחוויות קודמות. באותו האופן בדיוק, גם לגבי עצמינו יש לנו דעות והערכות שנובעות מחוויות קודמות, מהניסיון שלנו בעולם ומדברים שאנשים אחרים אומרים לנו על עצמינו. מכלול האמונות והדעות שיש לנו כלפי עצמינו נקרא בשפה המקצועית "תפיסת העצמי".

התפיסה העצמית שלנו היא אחת התפיסות החשובות ביותר והיא משפיעה באופן ישיר על כל היבט מחיינו. באופן פרדוקסלי, דווקא בגלל שהתפיסה העצמית היא כל כך חשובה עבורנו, לכן היא מושפעת ביותר מהצרכים והרצונות הפנימיים שלנו. התפיסה העצמית מושפעת מהדרישות שלנו מעצמינו, מהנטייה לראות את עצמינו באור חיובי, מהרצון להרגיש שאנחנו יותר טובים מכולם וכו'. בעקבות ההשפעות הללו קשה מאד לדייק בתפיסה העצמית, ואנשים עושים טעויות רבות בתפיסת העצמי שלהם ולרוב מעריכים באופן שגוי את עצמם ואת יכולותיהם.

ביטחון עצמי והערכה עצמית

ביטחון עצמי הוא חלק מהתפיסה העצמית שלנו, והוא משקף את המידה שבה אנו רואים את עצמינו באור חיובי או באור שלילי. בדרך כלל כשאנו מדברים על ביטחון עצמי אנו מתכוונים להערכה שלנו את עצמינו באופן כללי: עד כמה אנו מרגישים מוצלחים, אהובים, מיוחדים, בעלי סיכויים גדולים להצלחה בחיים וכו'. עם זאת אפשר גם לדבר על ביטחון עצמי ספציפי לתחום מסוים, כלומר להערכה שלנו את עצמינו בתחום מסוים - עד כמה אנחנו עובדים מוצלחים, הורים טובים וכו'.

הגורמים לביטחון עצמי - ההורים והסביבה

כמו כל תפיסה גם תפיסת העצמי מתעצבת בעיקרה בילדות וקשה מאד לשנות אותה אחר כך. ההורים הם הראשונים שמספרים לילדים על עצמם. הם יכולים לצעוק על הילדים ולומר להם שהם חסרי ערך, או לחילופין לעודד אותם ולומר להם שהם טובים ומדהימים. הילדים מאמינים לכל מה שההורים מספרים להם על עצמם, ולאורך שנים זאת תהיה התפיסה שלהם את עצמם.

אי אפשר להגזים בחשיבותם של ההורים בהתפתחות הביטחון העצמי. יכולה להיות אישה שמצליחה בעבודה ובלימודים, היא אמא נהדרת ועושה את הכל נכון, אבל היא עדיין מרגישה חסרת ערך בגלל שזה מה שההורים שלה הכניסו לה לראש כשהיא הייתה ילדה קטנה. לעומתה יכולה להיות אישה שחווה קשיים רציניים וחייה רצופים בכישלונות, אך למרות זאת היא מרגישה טוב עם עצמה כי ההורים שלה הכניסו לה לראש שהיא מיוחדת ומדהימה בדרכה שלה.

הורים שמזלזלים בילדים שלהם, צועקים עליהם באופן מתמיד, משפילים אותם או גורמים להם להרגיש חסרי ערך, מזיקים נזק עצום לילדים, נזק שממשיך לאורך כל החיים. הורים רבים אינם מודעים לזנק אותו הם גורמים לילדים בזלזול שלהם. הם יכולים לומר "זה החיים, ככה התייחסו גם אלי כשהייתי קטן". אבל צריך להבין את הכוח שנמצא בידיים של ההורים. כל הורה יכול לגרום לילד שלו להרגיש מליון דולר עם עידוד קטן ומחמאה, או לרסק אותו עם ביקורת.

בשנת 1967 חוקר פסיכולוגי בשם קופרסמיט החליט לבדוק באופן מדעי את הקשר שבין התייחסות ההורים לילדיהם לבין הביטחון העצמי שלהם. המחקר נערך על קבוצת ילדים בגילאים עשר עד שתים עשרה בעלי הערכה עצמית נמוכה במיוחד ובעלי הערכה עצמית בינונית עד גבוהה. אמהות הילדים הללו רואיינו וענו על שאלונים רבים. תוצאות המחקר היו משמעותיות ביותר. נמצא כי אמהות לילדים בעלי הערכה עצמית גבוהה או בינונית גילו כלפי ילדיהן חיבה רבה יותר, כבוד רב יותר ובילו בחברתם זמן רב יותר בהשוואה לאמהות של ילדים בעלי הערכה עצמית נמוכה. כמו כן, נמצא כי אימהות לילדים בעלי הערכה עצמית גבוהה או בינונית נטו יותר לשתף אותם בהחלטות משפחתיות הנוגעות להם ובשעת אי הסכמה לא דרשו ציות מיידי אלא ניסו להסביר לילדים את חשיבות העניין.

התייחסות מכבדת לילדים אין פירושה חוסר גבולות, או לתת לילדים לעשות ככל העולה על רוחם. אלא להיפך - באותו מהחקר נמצא שהורים לילדים בעלי הערכה עצמית גבוהה ובינונית דווקא היו קפדנים יותר והציבו דרישות רבות יותר לילדים מאשר הורים של ילדים בעלי הערכה עצמית נמוכה.

אם כן, המתכון המנצח לילדים בעלי ביטחון עצמי גבוה הוא שימת גבולות ברורים, הצבת דרישות לילדים תוך כדי כבוד והתחשבות בהם.

בטחון עצמי והצלחה בחיים

אז עד כמה חשוב הביטחון העצמי בחיים? המון.

מחקרים מראים כי אנשים בעלי ביטחון עצמי גבוה נוטים לחפש עבודה באופן יעיל יותר מאשר אנשים בעלי ביטחון עצמי נמוך. הם נוטים להיות מרוצים יותר מחייהם, להיות במצב רוח יותר טוב מבעלי ביטחון עצמי נמוך ואפילו להיות בריאים יותר!

חשיבות הביטחון העצמי בחיים רק מחדדת את האחריות העצומה שיש להורים ואת השפעתם האדירה על עתידם של ילדיהם. בפעם הבאה שאנחנו עומדים לומר לילד שלנו שהוא מעצבן ונודניק ונמאס לנו ממנו, נזכור כי הילד הזה מאמין לכל מה שאנו אומרים לו, וכי בהמשך חייו יקשה עליו מאד לשרש את האמונות השליליות האלו על עצמו ולהאמין כי הוא שווה ערך ויכול להצליח בעולם. ההתייחסות שלנו לילדינו היום, משפיעה רבות על חייהם בעתיד, על הצלחתם ועל מצבם הרגשי.

בשבוע הבא בעזרת ה' - איך אפשר לשפר את הביטחון העצמי שלנו.

תוכן שאסור לפספס
14 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
6
ההורים שלי תמיד השוו אותי לאחותי והיו אומרים שהיא מוצלחת יותר ולמה אני לא לומדת ממנה והיא בחיים לא הייתה עושה את מה שאני עושה. ועד היום תמיד אני מרגישה נחיתות לא משנה מה אני עושה אני מרגישה לא בסדר עם זה
מישהי אחת22.02.12
הוכח שכל אלה עם רגשי הנחיתות ושחשו קטנים ועלובים, הם הצליחו בגדול כי רצו להוכיח לכולם, שלא כך הוא. לכן כל חולשה בסופו של דבר היא הופכת ליתרון. העיקר לקבל גם את זה שאתה חש ככה ואת כל החסרונות שלך והיתרונות שלך, וגם את זה שידוע שמי שמוריד את עצמו וחש נחיתות, המקום מרים אותו למעלה. כל אלה שהיו נדחים
א. 22.02.12
5
אם יש לי ביטחון עצמי נמוך אז אני צריכה להאשים את ההורים שלי בזה?? לדעתי למי שיש ביטחון עצמי כאילו ממש גבוה אז הוא כבר מתחיל להתגאות ולהתנשאות... וזה אני לא אוהבת...
ortal22.02.12
4
אך לשים גבול ולתת לילד להתמודד.... לפעמים קורה כי ההורים כ"כ דואגים לילדיהם ונותנים להם ביטחון אך לפעמים הוא לרעתם...או שהם חוסכים לילדיהם את ההתמודדות בחיים ואחר כך הילדים לא מתחשלים ונכשלים!!!!!!!! לדוגמא: הילד לא התנהג יפה בביה"ס אז ההורה מגבה אותו ע"כ אפילו יבוא לביה"ס ויעשה מהומה על היחס לילד
לאה כהן25.02.12

הצגת כל התגובות

3
קחו אחריות על הילדים שלכם!!!! התפקיד שלכם לא מסתיים באוכל בגדים ונקיון!!! צריך גם לכבד את הילדים ולתת להם תשומת לב!!!!!
מודאג מהמצב22.02.12
2
כבעל נסיון, אני מעיד על הגברת ברטמן, שכל מילה שהיא כתבה נכונה מאד, הורים אינם מודעים עד כמה הם פוגעים בנפש הילד ובביטחון העצמי לנצח, ע"י אמירות מזלזלות ומביישות, אולי מכאן תבוא הישועה לדור החדש, ע"י זה שהורים יקראו מאמרים אלו ואחרים, ואז הם יפנימו וידעו איך להתייחס ליהלום-הבן שלהם.
בעל נסיון22.02.12
1
אסור לחנך לביטחון עצמי, כי זה שקר. יש ביטחון רק בשם והוא נותן הכל לפי הזכויות או החובות שלנו. רַבִּים מַכְאוֹבִים לָרָשָׁע, וְהַבּוֹטֵחַ בה' חֶסֶד יְסוֹבְבֶנּוּ (תהילים) וזה מביא לביטחון אישי אם יש ביטחון בשם.
א. לוי22.02.12
בלי ביטחון עצמי אין שום אפשרות לבטוח בה' באמת
הילה22.02.12
אבל יש לי ביטחון בקב"ה..
ortal22.02.12
בטחון עצמי שאפשר להצליח בעבודת ד' ובהבנת סוגיות לחוד, ובטחון בד' שהכל לטובה לחוד.
עצבני22.02.12
יש ביטחון בה' ואותו אי אפשר לשנות!!!!!!!!! יש הבדל בין ביטחון בה' לביטחון עצמי!!!!!!!!!! ה' הוא זה שדואג לבטחוננו ואין ביכולתינו לעשות כלום אם הוא ירצה אחרת!!!! זה לא שמלמדים פה "כוחי ועוצם ידי".... אך ביטחון עצמי הוא השתדלות וזה מה שהקב"ה רוצה... לראות שאתה משתדל, שואף, מתכוון ומנסה... הוא לא מחפ
לאה כהן25.02.12
אולי גם יעניין אותך
הורים

מחקר הקופים שלא מותיר מקום לספק: לטפו את הילדים כדי שיצליחו בחיים

ארי טננבוים | 22.02.24

הקשבה, דמיון, דיבור 

הילדים בטראומה מהמלחמה, איך מתגברים על זה? המומחים עונים

ארי טננבוים | 08.02.24

משפחולוגיה 

האחות הצעירה לאחיותיה: "שרותי השמרטפות נסגרו"

טובה אור | 06.02.24

המדריך לכועס המצוי

מתפוצצים שוב ושוב מרוב כעס? מסתבר שיש מה לעשות עם זה

ארי טננבוים | 25.01.24

הלוואי שהייתי יכול...

'האברך' שמר בסוד שיצא לעבוד - ואז חמיו נכנס אל החנות אותה הוא מנהל | סיפור מטלטל

משה רבי | 18.01.24
ש

כלי קודש

אברכים טוענים: זאת השיטה להישאר בכולל ולהתפרנס בכבוד

כיכר בשיתוף מלמ | מקודם

נעצור לחשוב

האם חברות של אחות הכלה צריכות להשתתף בחתונה? 

טובה אור | 10.01.24

מעורבות אימהית

אמא, מה דעתך? האם הרמה הלימודית בבי"ס מוגזמת?

טובה אור | 08.01.24

להקשיב היום, בשביל מחר

אבינועם עבר מסע עינויים בחיידר - אך אמא שלו לא שמה לב לנורות האזהרה | סיפור מטלטל

משה רבי | 04.01.24

שגרת בוקר סוערת

"מה אתה רוצה בלחם?" כך תתמודדו עם סאגת הסנדוויץ'

טובה אור | 31.12.23
ש

הצדיק הבטיח והצדיק מקיים!

הזוי: מזכיר בת"ת ניצל מחוב של מיליון שקל

כיכר בשיתוף הצדיק מיבנאל | מקודם

מדריך לשנת ילדים

הפלישה הלילית: כיצד נתמודד עם 'פולשי השינה' הקטנים?

טובה אור | 28.12.23

מדריך להורים

כך תהפכו את המקלחת משגרה אימתנית לפעילות חיובית

טובה אור | 26.12.23

דילמה משפחתית

האם ילד צריך לפנות את מיטתו בשבת לטובת האח הנשוי?

טובה אור | 26.12.23

לראות את הטוב

באספת הורים: מותר להקשיב גם למילים הטובות

טובה אור | 26.12.23
ש

פארק מגורים חדשני

דירת החלומות שלכם במיקום הכי מבוקש בירושלים >>

כיכר בשיתוף ווסט פארק | מקודם

טור מלחמה

עד שלא תרגישי את זרועם של ה'בלתי מעורבים', לא תשתקי?

אתי קצבורג | 25.12.23

טיפים בהורות

האם הורים צריכים להיות השוטרים לאכיפת שיעורי בית?

טובה אור | 25.12.23

איזה סוג אורחים אתם? 

"מתארחים בשבת"? הציצו במראה ולימדו מה לא לעשות

טובה אור | 24.12.23

הציצו ותהנו יחד

7 פעילויות חווייתיות של אור וחושך עם פנס לערבי חנוכה

טובה אור | 12.12.23
ש

חצי מחיר מתל אביב

משרדים ב-100 אלף ₪ והשאר ב-24 תשלומים

כיכר בשיתוף בריטניה ישראל | מקודם