
כנס הקיץ של הכנסת נפתח היום (שני) לאחר חודש של פגרה. מושב החורף, שהיה רווי במשברים קואליציוניים, הסתיים בתחילת חודש אפריל וכלל חברי הכנסת ופעילות הממשלה נעצרה עד להיום. הכנסת תשוב ותדון בעניינים שעל סדר היום.
הכנס הרשמי של הכנסת יחל בשעה 13:00 באולם המליאה. בשעה 16:00 תחול מליאת הכנסת הראשונה למושב הקיץ.
על שולחן הכנסת צפויים לעלות שורת חוקים נפיצים, כאשר בכל אחד מהם ישנו פוטנציאל לזעזע את הקואליציה או לעורר הפגנות המוניות כנגד הממשלה.
חוק הגיוס: החוק הנפיץ והרגיש ביותר מבחינת הציבור והממשלה, נדחה כבר זמן רב על אף דרישות החרדים. בסיעות החרדיות מאיימים שלא להצביע עם הקואליציה במידה ולא תהיה התקדמות משמעותית בחקיקת חוק הגיוס.
מנגד, לבג"ץ ישנו דד ליין משלו, ובשבוע שעבר הוציא צו על תנאי נגד הממשלה, והורה לה לנמק מדוע לא מוציאים צווי גיוס למלש"בים חרדים בהיקף המתאים לצורכי הצבא, ומדוע לא מפעילים סנקציות אישיות אפקטיביות כלפי מי שהוצאו להם צווי גיוס ולא מתייצבים. הממשלה התבקשה להשיב על הצו לבג"ץ עד 24 ביוני.
אמש דיווחנו כי גורם בקואליציה הבהיר למספר בכירים בסיעות החרדיות כי חקיקת חוק הגיוס והסדרת מעמד תלמידי הישיבות תצטרך להידחות בשל גיוס עשרות אלפי אנשי המילואים לקראת הרחבת התמרון ברצועת עזה.
הגורם הסביר כי על רקע גיוס אנשי המילואים, כל התקדמות בהסדרת מעמד תלמידי הישיבות תיתקל בהתנגדות מתוך הקואליציה ובזעם ציבורי חסר תקדים.
גורם בכיר בקואליציה אישר ל'כיכר השבת' את הפרטים והוסיף: "מקווה שבסיעות החרדיות יבינו שסוגיית חוק הגיוס לא תעלה בקרוב, זה לא יעבור בקואליציה ובטח בשיח הציבורי כשיש עשרות אלפי צווים שנשלחו לאנשי המילואים. נצטרך לדחות את חקיקת החוק תקופה נוספת״.
חוק סמכות בתי הדין הרבניים: מחר תקדם הוועדה הצעת חוק להחזרת הסמכות של בתי הדין הרבניים לדון במחלוקות כספיות כבוררים. הצעת החוק הוגשה על ידי ח"כים מש"ס ויהדות התורה, ואותה מוביל יו"ר ועדת הכספים משה גפני.
ההצעה שאושרה בקריאה טרומית בפברואר 2023 והוקפאה, מבקשת להסדיר את מעמדם של בתי הדין הרבניים כבוררים בסכסוכי ממון, זאת לאחר פסיקת בג"ץ ב-2006 שקבע שבית משפט של המדינה אינו יכול לקיים דיונים בלי שקיבל הסמכה בחוק.
הדחת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה: הקואליציה תקועה בתהליך בשל מחלוקות פנימיות, והיום ראשי מפלגות הקואליציה יתכנסו במטרה להביא לפתרון גם בסוגיה הזאת.
לצורך החלפתה נדרשת הקמת ועדת איתור לבחירת היועמ"שית, מקבילה לוועדה שהמליצה לפני כשלוש שנים וחצי על מינויה של בהרב מיארה. במקביל בקואליציה נמשכת ההתגוששות סביב איוש המקום המיועד לכנסת בוועדה. הקרב המרכזי הוא בין דרעי, שדוחף את חבר סיעתו ח"כ ינון אזולאי, לבין יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ', המקדם את מינויו של איש מפלגתו, יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן.
במקביל, על הקואליציה למנות ראש שב"כ חדש, מיני נציב שירות המדינה חדש, מינוי נציב תלונות על השופטים, הוצאת מח"ש מהפרקליטות ועוד.
היום תקיים ועדת החוקה דיון ב"חוק העמותות" שהגיש ח"כ אריאל קלנר, הקובע הטלת מס של 80% על תרומה לעמותה שתתקבל מישות זרה, וכן על גופים המתוקצבים על ידי המדינה, למעט גופים שיקבלו פטור משר האוצר. ייאסר על בית המשפט לדון בבקשות מגוף שרוב תרומותיו מגיעות ממדינות זרות. הצעת החוק תפגע קשות בחלק גדול מעמותות השמאל המקבלות מימון גבוה מהאיחוד האירופי, שגרירויות זרות והאו"ם.
חוק הרייטינג: שר התקשורת שלמה קרעי דורש להקים בכנסת "ועדת תקשורת", שבה יוכל לקדם את יוזמותיו, בשל התנגדותו של יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן לחלק גדול מהצעותיו כמו הפרטת תאגיד השידור הציבורי ו"חוק הרייטינג", הדורש את שינוי שיטת מדידת הרייטינג של ערוצי הטלוויזיה.
הצגת כל התגובות