

ועדת השרים לחקיקה בראשות סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין אישרה לקריאה טרומית את הצעות החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה.
המדמות היא שתפקיד התובע הכללי יפוצל מהייעוץ המשפטי לממשלה.
ועדת השרים החליטה להעביר את ההצעות בקריאה הטרומית, בכפוף לשורה ארוכה של תיקונים שנועדו להגדיר באופן מפורש את סמכויות היועץ המשפטי לממשלה והתובע הכללי, את דרכי מינויים, ותוך התניית קידום החוק במציאת הסדר שימנע כל חשד להקמת גוף נוסף שינהג באכיפה בררנית.
השר שלמה קרעי היה היחיד שהתנגד לאישור ההצעה. לדבריו, "קודם כל צריך להשלים את מהלך הפיטורים לפני שמפצלים את הסמכויות."
עם זאת, היועצת המשפטית לממשלה עצמה, עוה"ד גלי בהרב מיארה מתנגדת לתכנית הפיצול ולפי חוות דעתה, מתעורר חשש כבד שההצעה והעיתוי שלה נועדו להשפיע על משפטו של ראש הממשלה והליכים פליליים מתנהלים נוספים


שר המשפטים יריב לוין התייחס לקריאות לפיטורי היועצת המשפטית לממשלה מצד הקואליציה בדיון של ועדת השרים לענייני החקיקה המקיימת דיון בהצעות החוק לפיצול תפקיד היועמ"ש.
"החלפת היועצת חייבת לקרות הרבה לפני סיום הליכי החקיקה בעניין הפיצול. אם היה לה טיפת אינטגריטי, היא הייתה מתפטרת בעצמה מיד", אמר לוין.


ועדת השרים לענייני חקיקה בעצם אישרה את הצעתו של ח״כ מישל בוסקילה לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה. ההצעה מבוססת על המתווה לפיצול התפקיד שגיבש שר החוץ גדעון סער, בעת שכיהן כשר המשפטים.
ההצעה באה לפתור את בעית ריכוז הכוח וניגוד העניינים המובנה לפיו מי שמייעץ לממשלה ולשריה הוא גם מי שמוסמך לחקור אותם ולהעמידם לדין פלילי. דבר זה לפי דברי ההסבר של ההצעה יוצר גם מתח מובנה בין תפקיד היועץ המשפטי לממשלה לבין חברי הממשלה.
לפי ההצעה יועברו סמכויות היועץ המשפטי לממשלה להחליט בנושא חקירה והעמדה לדין של נבחרי הציבור (חברי הממשלה וחברי הכנסת) למותב בו ישתתפו שופט בית המשפט העליון בדימוס (שימונה ע״י נשיא בית המשפט העליון), יועץ משפטי לממשלה לשעבר (שימונה ע״י שר המשפטים) וסנגור פרטי (שימונה ע״י הסנגורית הציבורית הארצית). מותב זה יאזן גם את הנטיה התביעתית המובנת של פרקליטות המדינה.
מהלך הדיון
כתבנו ארי כהן הביא את הציטוטים מוועדת השרים, סביב הצעת החוק - לפיצול תפקיד היועמ״שית.
אלקין לגיל לימון: ״אתה מדבר על היועמ״שית, ולכן אסור לה להביע עמדה בנושא הזה״.
גיל לימון: ״היועמ״שית לא נמצאת בניגוד ענינים, התפקיד שלה זה לשמור על שלטון החוק״.
קרעי: ״היא בתהליך הדחה איך היא לא בניגוד עניינים״?
מקלב: ״תוך כדי הדברים שלך התפרסמה הודעה של היועמ״שית, אולי כדאי שתתייחס לזה״.
לוין: ״היועמ״שית הייתה צריכה להיות מוחלפת,כל שרי הממשלה הביעו בה חוסר אימון״.
גיל לימון : ״אז השר לא מכחיש שזה פרסונלי״.
לוין: ״להפך היא צריכה להיות מוחלפת קודם, ואם היא הייתה הגונה, היא הייתה מפקידה את המפתחות ומתפטרת״
השר חיים ביטון: ״אני אומר את עמדת סיעת ש״ס -בגלל חוק הגיוס אנחנו לא מתנגדים לזה עכשיו, אבל ביום רביעי אנחנו כל חברי הכנסת נתנגד לזה, עד שיפטרו את סוגיית הגיוס״.
פרשננו הפוליטי ישי כהן מתח ביקורת על דברי השר ביטון מש"ס: השרירים של ש״ס סביב חוק פיצול תפקיד היועמ״ש נועדו לצרכים פנימיים בלבד בניסיון להוכיח למגזר שהם דואגים לסוגיית הסדרת מעמד תלמידי הישיבות. אם הם היו רוצים לאיים באמת הם היו מתעוררים לפני העברת התקציב ובטח שלפני העברת החוק לשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים. מאחורי הקלעים דרעי דאג שיהיה רוב בטוח לתקציב ולשינוי הרכב הוועדה. והתוצאה ידועה.
שר החוץ גדעון סער התייחס להחלטה: ״מברך על החלטת ועדת השרים לחקיקה. השינוי המבני בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה הכרחי. הוא מונע מצב של ניגוד עניינים מובנה בו היועץ המשפטי של הממשלה ושריה הוא גם התובע שלהם. אני קורא לחברי האופוזיציה לגלות אחריות לתמוך בהצעה ומזכיר שהיא נכללה כבר בתוכנית שעליה הוסכם כבר בממשלה הקודמת כחלק מההסכמים הקואליציוניים״.
"התנגדות היועצת המשפטית לממשלה להצעות החוק שעניינן פיצול תפקיד היועמ״ש לממשלה אינה עניינית, בלשון המעטה. הן היועצת המשפטית לממשלה והן פרקליט המדינה ידעו היטב לפני כניסתם לתפקידיהם על כוונתי לבצע מהלך זה (שלא בוצע בשעתו רק בשל נפילת הממשלה הקודמת). הדבר נאמר להם במישרין על ידי בראיונות איתם לפני בחירתם. אציין עוד שהמהלך נכלל בהסכם הקואליציוני של מפלגתי והיה חלק מהתשתית של הקמת הממשלה הקודמת. לא היתה אז התנגדות שלה לרעיון זה בזמן אמת. הפוסל במומו פוסל: מי שנגוע באינטרס אישי ומוסדי בענין זה היא היועצת המשפטית לממשלה"