כיכר השבת

יש דבר כזה טעם של פעם?

מה בעצם מרכיב את הטעם? מהו "טעם של פעם" ומה הבדל בין מאכל זול למעדן יוקרתי? מסתבר שהמרכיב הפיסיולוגי של חוש הטעם הרבה יותר זניח ממה שחשבנו (אוכל)

4
דינה פלר | כיכר השבת | ז' באייר | 07.05.14
אילוסטרציה
אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

מה בעצם מרכיב את הטעם? מהו "טעם של פעם" ומה הבדל בין מאכל זול למעדן יוקרתי? מסתבר שהמרכיב הפיסיולוגי של חוש הטעם הרבה יותר זניח ממה שחשבנו, והלשון משחקת תפקיד פחות חשוב מאשר המוח, הזיכרון, מצב הרוח ועוד אלף ואחד גורמים מעניינים.

בצרפת אחד המקצועות היוקרתיים ביותר הוא "סומליה" – המומחה ליין. אלה אנשים שמסוגלים להרגיש את הטעמים הדקים והעדינים ביותר. הם יודעים להבחין בין מאות סוגי יין שונים. אך ניסוי מעניין שהתקיים לפני מספר שנים באוניברסיטת בורדו הראה שהעניין לא חד-משמעי כפי שנראה לנו. בניסוי השתתפו 57 מומחים מובילים ליין מכל רחבי צרפת.

המארגנים לקחו יין רגיל במחיר ממוצע ומזגו אותו לשני בקבוקים שונים: אחד של יין פשוט וזול והשני עם תווית של אחד היינות היקרים ביותר בצרפת. כמעט כל המומחים שיבחו את היין מהבקבוק המהודר ומצאו בטעמו ניחוחות מדהימים, ואילו היין מהבקבוק הפשוט הוגדר כמשקה דוחה שלא ראוי לשתייה.

האם זה אומר משהו על רמת המומחים? לאו דווקא. זה אומר שהטעם שלנו מורכב הרבה יותר מהאסוציאציות שיש לנו עם המאכל או המשקה, והרבה פחות מהתחושות שאותו מאכל או המשקה יוצרים בפה שלנו. בעצם הטעם מושפע רבות מההרגלים שלנו, הזיכרונות, הניסיון שלנו עם מאכל זה או אחר, הציפיות, מראה המוצר, האריזה שלו וכו'.

אנשי השיווק יודעים היטב כי התוויות, האריזה, המוזיקה והאווירה במהלך הטעימות מסוגלים להפוך מאכל פשוט ביותר למעדן של ממש בעיני הטועמים.

אנשים רבים אוהבים להשוות בין המאכלים של פעם למאכלים של היום. כולנו שמענו את המשפט "היום לאוכל כבר אין טעם כמו פעם". וחברות רבות מנסות לשחזר את "הטעם של פעם". מה שמעניין הוא שהדבר בלתי אפשרי מתוך הגדרה! ודווקא אין שום בעיה להגיע לטעם וריח של פעם. הרי החומרים לא השתנו מאז, וגם אין שינוי בנוסחאות הכימיות.

לכן הטכנולוגים בחברות האלה מצליחים בקלות לשחזר את החומרים מהם הכינו גלידות או חטיפים של פעם. אבל לאכזבתם הרבה הטועמים שמגיעים לבדיקות באותן החברות כמעט תמיד טוענים כי עכשיו הטעם שונה ממה שהם זוכרים.

הפתרון ל"תעלומה" הזאת פשוט. מדובר באותו המאכל שיוצר בפה שלנו את אותה התגובה הכימית כמו הוא עשה גם לפני 30 שנה. אבל המוח כבר מעבד את המידע שהוא מקבל מהפה בצורה שונה לחלוטין. הרי הגלידה של לפני 30 שנה זו הגלידה שנקנתה יחד עם חברים, כשכולם רכבו על האופנים למכולת בקצה השכונה, ואז ישבו בצל העץ, אכלו את הגלידה, צחקו והשתוללו כאילו אין מחר... ואין אף טכנולוג בחברת מזון שמסוגל לשחזר את התחושה המדהימה של ילדות מאושרת.

לכן גם הגלידה אף פעם לא תהיה יותר בטעם של פעם, למרות השחזור המדויק של החומרים. המוח שלא מקבל את התמיכה של שאר החושים מתרגם את המידע על טעם המאכל בצורה יבשה ועובדתית, לכן אותה הגלידה נראית לטועמים הרבה פחות טעימה. אי אפשר לאכול את אותה הגלידה פעמיים בחיים, ויש לזה מעט מאוד קשר לחומרי טעם וריח שבה.

תוכן שאסור לפספס
4 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
2
הרגשתי שזה ככה ולא ידעתי איך לומר את זה, כאן זה מוסבר בצורה טובה, עכשיו תהיה לי תשובה לבעלי שטוען שמאכלים מסויימים שאני לו היום זה לא טעים כמו אז...
אהבתי08.05.14
1
פעם גידלו תרנגולות בצורה חופשית יותר, כיום התעשיה להחדיר למזון בעלי החיים הורמונים, אנטיביוטיקה וגם בשינוי מזונם...כל זה משנה את הטעם הבסיסי של החלב והביצים. וגלידה עשויה מחלב וביצים, כך שמה שכתוב כאן איננו נכון!
חנה23.08.15
אולי גם יעניין אותך
אוכל לשבת - ומתכונים
ש

חגגו את חג הפסח עם וול דאן: סימפוניה של טעמים תחת קורת גג אחת

כיכר בשיתוף וול דאן | מקודם
ש

סימפוניה של טעמים

בואו לחגוג את חג הפסח עם היינות המשובחים של משפחת אסרף

כיכר בשיתוף אסרף ווין | מקודם
ש

מוח שליט על הלב • ריאיון

האישה שמעוררת השראה: סיפורה של מושקי לנדאו

כיכר בשיתוף תנובה | מקודם
ש

ריאיון מעורר השראה 

החרדית הכי בכירה על הדרך שלה לפסגת ההצלחה • צפו

כיכר בשיתוף תנובה | מקודם
ש

יוצא קצת מהגבולות

מוקפץ ירקות כתומים של שפים, בקלי קלות! למתכון המנצח>>

כיכר בשיתוף קנור | מקודם
ש

חצי מחיר מתל אביב

משרדים ב-100 אלף ₪ והשאר ב-24 תשלומים

כיכר בשיתוף בריטניה ישראל | מקודם
ש

עשיר ומושלם

טועמים שבת בכל מנה; חולמים על מנות גורמה לשבת?

שף ישראל דודק בשיתוף קנור | מקודם

טעם של עוד

מתכון לתבשיל עוף עם תפו"א ברוטב פיקנטי

ורד כהן | 07.02.24
ש

תת הרשת כשרה למהדרין בהשגחת בד"צ בית יוסף

רשת משלוחי הפיצה מתרחבת וכעת: תשעה סניפים, וממשיכים!

כיכר בשיתוף דומינו'ס | מקודם

תוספת מושלמת

מניפות תפו״א: תוספת יפה וטעימה לכל מטרה

ורד כהן | 01.02.24
ש

בדיקת התאמה בחינם

מחשבון הנחה להסרת משקפיים בלייזר לכל הקופות

כיכר בשיתוף קייר | מקודם

מחמם ומהנה

תבשיל שעועית ואורז: רך ומרגיע בימי החורף הסוערים

ורד כהן | 31.01.24
ש

הודעה לציבור • אסם

לידיעת ציבור הצרכנים: ריקול למיץ לימון משומר עסיס

כיכר בשיתוף אסם | מקודם

טעים ומחממם

מתכון למרק כתום: טעים במיוחד בימי החורף הגשומים!

ורד כהן | 28.01.24

לכבוד ט"ו בשבט

לשמחת הילדים: כך תצרו זר פרחים מירקות בקלי קלות! 

ורד כהן | 25.01.24
ש

כלי קודש

משרה מכובדת: הדרך למיצוי היכולת הלימודית

כיכר בשיתוף מלמ | מקודם

חג האילנות

מתכון לעוף באננס מתקתק: מיוחד לט"ו בשבט

ורד כהן | 24.01.24
ש

משתלם וקל!

שלחו תמונות והרוויחו סל מוצרי המותג הפרטי בשווי 1000₪

כיכר בשיתוף רמי לוי | מקודם
ש

ט"ו בשבט עם רמי לוי

ממלאים את שולחן ט"ו בשבט עם מוצרי קליית השקמה

כיכר בשיתוף רמי לוי | מקודם