כיכר השבת

נֵר ה' נִשְׁמַת אָדָם • פרק 3

איך מונעים נשירה? "מוכרחים לחסן מפני תחלואה רוחנית"

שאלת השאלות - 'איך מונעים נשירה?', מגיעה לדיון ב'אולפן כיכר', במסגרתו אנשי החינוך אומרים כי "דרוש חיסון רוחני"; הם מתריעים מהמצב אצל בעלי התשובה ויש גם סקר חדש • פרק 3 (אקטואלי)

31
אלי דן | כיכר השבת | כ"ט בכסלו | 15.12.20
הדיון באולפן (צילום: כיכר השבת)

נֵר ה' נִשְׁמַת אָדָם: במסגרת הסדרה "שומרים על הנר", אנו עוסקים ב'כיכר השבת' בתופעת 'הנשירה' שהתעצמה בימי מגיפת ה'קורונה'. לאחר שעסקנו בהתמודדות בשטח של הנוער - שמצבו הרוחני התערער ובשאלות של זיהוי מוקדם, טיפול מקצועי והכוונה למוסדות מתאימים, בפרק השלישי נעסוק ב"מניעת הנשירה".

שומרים על הנר • הפרקים הקודמים >>

בפרק זה, נעסוק, כאמור, בדרכים למניעת נשירה עוד טרם החל תהליך של התדרדרות, כמו כן נמשיך ונעסוק בהכוונה, מלכתחילה - למוסדות מתאימים, שכן, גם לכך יש השפעה משמעותית כדי למנוע בהמשך הדרך - נשירה.

בנוסף, נעסוק, ברגישות המתבקשת כמובן, בהתמודדות עם נערות במצבי סיכון וטרום סיכון, נושא שלא מדובר עליו מספיק, וכן נציג סקר חדש שנערך בקרב גולשי 'כיכר השבת' ובדק את המצב בתחום הסמינרים.

והיום, בתוכנית השלישית בהגשת קובי ברומר, מתארחים: הרב בניהו דביר, יושב-ראש תל''ם; הרב אודי עטיה, יושב-ראש 'מרכז כיוונים לחיים'; הרב יוסף אלבז, יועץ חינוכי בכיר בתיכונים חרדיים.

הראיון המלא

מה המקום של מוסדות החינוך במניעת התחלה של תהליך נשירה?

הרב אלבז: "המניעה היא הרפואה הכי טובה. בכל התחומים יש יותר חשיבות למניעה מאשר לטיפול. רואים זאת בתקופת הקורונה העולם משקיע מאמצים בעיקר במציאת חיסון ופחות במציאת תרופה. בשנים האחרונות יש השקעה אדירה ומבורכת בטיפול בנשירה, אך מניעת נשירה היא הרבה יותר אפקטיבית. כל חברה עסקית חשובה מחזיקה מחלקה שתפקידה לשמר לקוחות ולשמר את העובדים כך שיהיה להם טוב והם ירצו להישאר בחברה. במה זה שונה ממערכות החינוך?

"העבודה של היועץ החינוכי היא מול המחנך, אם תיתן למחנך כלים להתמודדות, אתה משפיע על כיתה שלמה ומונע נזקים עוד לפני שהם התרחשו. זה יותר יעיל מלעבוד מול כל ילד בנפרד".

הרב עטיה, בהקשר הזה אתה עוסק רבות בהכוונה למוסדות מתאימים כבר בגילאי הילדות...

הרב עטיה: "אכן, חשוב ביותר לשבץ למסגרת חינוכית מתאימה מראש, זה עיקר העיסוק שלנו בארגון, למצוא את המסגרת הטובה ביותר עבור הילד, לא שייך להתפשר על זה, אני רואה איך שיבוץ למוסד מתאים יכול למנוע מלהגיע למצב של נשירה חלילה, וכן להפך שיבוץ של ילד למוסד שלא מתאים לו, עלול לגרום למצבים כואבים מאוד. המעבר בין המוסדות מת"ת לישיבה קטנה ואח"כ לישיבה גדולה צריך להיות מתוכנן היטב".

מה המצב כרגע בהתמודדות מול נערות שהלכו לאיבוד בתקופת הקורונה?

הרב בניהו: "הפסוק כל כבודה בת מלך פנימה נכון גם למצבי מצוקה, הבת מטבעה מתביישת ומתייבשת, הכאב מחלחל פנימה ועלול לקלקל כל חלקה טובה אם לא נתייחס לאותות המצוקה שבאים לידי ביטוי בפרטים הקטנים כמו לבוש, שפה שונה, ושבירת גבולות.

"בנוסף, קשה יותר לאתר את ההתדרדרות כי בניגוד לנערים בסיכון, שמייצרים סביבם רעש, וונדליזם וכדומה, אצל הנערות זה פחות בא לידי ביטוי חיצוני.

"גם המשפחות מתביישות יותר ולא משתפות. תופעה יותר חמורה היא שבניגוד לנערים שחוצים גבולות כמעט תמיד אם הם יהיו מעוניינים לחזור תפתח עבורם הדלת, לנערה שחצתה גבולות ו"המיטה בושה" כביכול על המשפחה יהיה הרבה יותר קשה להכיל אותה חזרה".

אתמול דיברנו על מחסום הבושה שמונע פניה לעזרה, מה ההשפעה של משפחות מרקע לא חרדי, בעלי תשובה, על הסיכון לנשירה, ואיך אפשר לבצע מניעה טובה יותר.

הרב אלבז: "הדבר ברור שאצל דור שני של בעלי תשובה יש נשירה גבוהה יותר. ההורים שחזרו בתשובה היו עם 'אורות ללא כלים', הבנים שלהם עם 'כלים ללא אורות'.

"מה גם שבעל תשובה חווה קורונה מאז שהוא חוזר בתשובה, אין לו משפחה, תחושת בדידות, התמודדות לבד עם משברי החיים, הקהילה אינה מקבלת אותו, הוא ללא זהות ומסורת, העומס והלחץ שהם חווים הם ברמה גבוהה יותר מהחברה החרדית הרגילה.

"בעלי תשובה באמצע החיים בגילאי ה-40 לערך מתחילים לפעמים לחשב מסלול מחדש בעקבות מה שהם עברו, תחושת חוסר הסיפוק מחלחלת לילדים שלהם שנמצאים כרגע בגילאי ההתבגרות וממילא מתרחשת נשירה מבית. חשוב לשים לב לפלח זה במיוחד ולתת לו מענה ייחודי למאפיינים שלהם. בסופו של דבר השבר הזה חוזר בחזרה הן לתוך החברה החרדית והן לתוך החברה הכללית".

מסקר שערכנו לאחרונה ב'כיכר השבת' עולה כי כ-60% מהמגזר החרדי סבור שבעקבות המשבר המצב הרוחני בסמינרים בעייתי מאוד, גם משיחות שלנו עם מנהלים מוסדות עולים נתונים דומים, מה ניתן לעשות בנידון?

הרב בניהו: "לצערי אני לא מופתע מהנתונים אני רואה את זה בשטח, הקורונה הביאה את האתגרים שהיו בשוליים אל לב המיינסטרים, מהמשפחות הכי טובות מגיעים אלינו, נערות שמסתובבות עד 2 בלילה בגלל החוסר במסגרת. אל המרכז שאנחנו מפעילים בעיר מגיעות אפילו ילדות בנות 12 במצבי מצוקה.

"בסופו של דבר הנערות הללו מתמודדות עם פגיעות, עם בושה, ועם בדידות. חסרה להם תחושת הביחד, אנחנו מנסים להעניק להם גם את המודעות לסכנות האפשריות, וגם לתת להם את ההרגשה שיש עם מי לדבר, שהן לא אשמות במצב שלהן, אנחנו מנסים יותר להכיל, ופחות לשפוט אותן".

להצבעה בסקר 'כיכר השבת' - לחצו כאן

איך מתמודדות הישיבות עם משבר הקורונה?

הרב עטיה: "לצערי יש תופעה לא נעימה שישיבות מסוימות ניצלו את המשבר על מנת להיפטר מתלמידים מאתגרים, כמי שעוסק כבר 20 שנה בתחום ההכוונה למוסדות, זה חמור מאוד ופוגע פגיעה משמעותית.

"היו יוזמות פרטיות יפות לתמיכה במצבים חינוכיים מורכבים, אבל לא מספיק, הילדים זקוקים לתמיכה עוד לפני הנפילה, הילד לא צריך להפסיק להניח תפילין על מנת שנתחיל להעריך אותו בכל פעם שהוא מתאמץ ומניח".

מתוך סקר כיכר השבת

מה המסר שתרצו להעביר להורים ומחנכים?

הרב בניהו: "אנחנו חייבים לייצר עוגן לנערה בפרט האבא שיעניק לה תחושת בטחון וקרקע יציבה ושלא תחוש עגונה ומנותקת ממקור חיותה, אחרת היא עלולה לחפש יציבות מדומה במקומות זרים.

"אנחנו צריכים לגרום לנערה לעבור מבריחה לבחירה, פחות להעיר, ויותר להאיר בפרט בתקופת הקורונה הרגישה שזקוקים יותר לקרני אור מול סגר ובדידות שנכפו עליהן ועל כולנו".

הרב עטיה: "מחובתם של הורים ומחנכים להתכונן ולעצב את הילד הרבה לפני ימי הבחרות על מנת למנוע נפילה רוחנית. הילדים הם כמו ספרי תורה".

הרב אלבז: "מערכות החינוך שלנו צריכות למנות יועצים חינוכיים בתוך המערכת שיעסקו בין השאר במניעת הנשירה ע"י איפיון המוסד, מיפוי נקודות התורפה, קבוצות הסיכון, פיתוח חוסן אצל תלמידים, נתינת תחושת ערך ומסוגלות לא רק בתחומי הלמידה בהם המוסדות דווקא מצטיינים.

"איש המניעה ידע לזהות את הקשיים, להדריך את הצוות, לעבוד לשתף וללוות את הקהילה והמשפחה ובכך גם ייצור תחושת חיבור עם המוסד החינוכי דבר שגורם ללכידות והשתייכות לקבוצה ומונע נשירה. בכל פרמטר השקעה במניעה עדיפה על טיפול הן בעלויות והן ביעילות".

תוכן שאסור לפספס
31 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
19
מצב הנשירה גרוע!! שאבא בשמיים ירחם עלינו! קובי ברומר אתה אלוף ותותח! עלה והצלח!
חסוי15.12.20
18
הרב יוסף אלבז רהוט, חד ומדוייק. אשרי הדור שאלו הם מחנכיו.
נתי מנדל16.12.20
17
איך מונעים תחלואה רוחנית? קודם כל שומרים על הנחיות משרד הבריאות. ההנחיות בנושאים רפואיים צריכים לבוא מרופאים ולא רבנים. ברגע שרבנים התערבו לטובת "רוחניות", נוצרה בעיה קשה מאד מבחינה "גשמית". זה בכלל לא פשוט להסתובב בסביבה שורצת קורונה ולא לחשוש שמא תיפגע. היות שרוב הרבנים טעו בקשר למחלה, נוצר אי אמו
האמת15.12.20
ניכר מדבריך שאתה לייטי ובור
טליה16.12.20

הצגת כל התגובות

16
תלמדו מהציבור הדתי לאומי הבחורים נהיו רק יותר פנימיים בעבודת ה', הבחורים טוענים שזה בגלל המנוחה מהמרוץ, מה שעושים חושבים הרבה יותר על הקב"ה.
יהודה15.12.20
15
תזמינו את הרב רונן חזיזה הוא תותחחחחחחחח
רות15.12.20
14
מילה אחת, הבית. ואל תחשבו רק על אהבה. כי המשמעת לא פחות חשובה ואולי אפילו יותר. ההורים צריכים להעניק לילדים גם את האהבה וגם את הגבולות. אחד בלי השני לא שווה כלום
תשובה פשוטה15.12.20
13
מה זה המנחה הזה
יאיר15.12.20
מה זאת אומרת?! זה קובי ברומר הנסיךךךך 😇❤💖
אנהה09.05.21
12
הורים ורבנים שהם חילונים בפנים ומזלזלים במצות פיקוח נפש בניגוד גמור למצות התורה הם הגורם המרכזי. כשילד רואה הורים ורבנים פייק חרדים הפועלים כנגד השכל הישר ומצות התורה הנזק בלתי ישוער.
משה 15.12.20
11
יאא קובי כזה מאמיייייייי אמאל'הההה חולה על הדבר הזה💖😍❤😘💖❤😘
אוריה09.05.21
חחחחח נכון הוא בנאדם מתוקקקקקקקקקקק
.26.07.22
10
רק בגלל קובי נכנסתי, הנושא לא מעניין חחחחח אבל מצב הנערות חמור!!! סמכו עלי
תהילה15.12.20
קשהההההה
ואללה סומכים 16.12.20
חח יואוו גם אני בדיוק ככה ראיתי את קובי ונכנסת בלי לשאול שאלות😂
שירהההההה 09.05.21
הוא עושה את זה מעניין...
ג15.12.20
9
ריאתי את זה רק ביגלל קובי הנסיך❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗
ישראלית גאה15.05.21
8
מניעת נשירה לדעתי (חוץ מכמובן תפילה) להשים בבית את כל החלקים הטובים שבאינטרנט, שיעורי תורה, התוועדויות, זמרים חסידיים, בנוסף לכך לימודי נגינה וציור וכן צריך שיהיה בכל ישיבה זמן מסוים (כל תלמיד לפי כישרונותיו ותכונותיו) ללימודי מקצועות דת; רב, סופר סת"ם, שוחט, מוהל, חזן, דרשן ונואם, עיטור ספרי קודש,
משה בן אברהם15.12.20
וכמובן 1) שהמגידי שיעור ידעו למשוך את התלמידים לחשק בלימוד והבנת התורה. 2) ולהגביל את השימוש באינטרנט החיובי והמסונן לזמנים מסוימים שיהיה מחוץ לזמני התפילה והלימוד (לדעתי 4-6 שעות - בכלל הגבלה זו טובה לכל אדם נגד התמכרות)
מ16.12.20
7
ואני בעצמי נעזרתי בו, מבין עניין, יודע להבין מצבים, מקושר למקומות הנכונים, בקצור כמו שאמרו חז"ל "לא מאסתים ולא געלתים-שהעמדתי להם את רבי וחכמי דורו" כך גם היום יש למי לפנות. וממליץ לכל מי שצריך עזרה עם מוסדות לימוד, אודי הוא הכתובת
ספי15.12.20
6
1) כאשר שוללים גם טכנולוגיה מסוננת נקיה ותורנית א) גורמים לנער להימשך לחילוניות ששם נראה לו יותר מעניין ומלא צבע, וגורמים לנעול דלת מחילוני לחזור בתשובה כי רגיל בטכנולוגיה. [בנוסף לדברי המשנה כל מה שברא הקב"ה בראו לכבודו שהרבי לומד מזה שהטכנולוגיה נוצרה לחסד ולתורה] ב) רצון ה' שתהיה השבת אבידה, אם י
משה בן אברהם15.12.20
אפשר גם לתת לבחורים להתפרק מידי פעם עם משחק כדורגל או ספורט כלשהוא ולא כל דבר להגיד אסור!!
יהודי16.12.20
למה לא? אם קורא זאת עסקן גדול המקושר לבעל אמצעים גדול ומשתכנע בנכונות הדברים אולי בע''ה זה יקרה
מ16.12.20
5
הדבאר הנורא ביותר זה הוואצפ העולמי אין ספק שזה אחד הגורמים לקילקול חייב לעשות משהוא בנושא ולא להיות אדישים!!!!
אחת15.12.20
4
הרבה נושרים, מה לעשות שהעולם החילוני מפתה ומסקרן את הצעירים, שפשוט מפחדים מעונש משמיים.
ג15.12.20
3
החיסון מהנשירה לחיי בטלה, יגיע כפיך כי תאכל, ללמוד מקצוע מכובד לפרנס המשפחה בכבוד, אפס נשירה.
רבינו15.12.20
2
כאחד שנשר וראה את כל העולם הזה, אני יכול להגיד בפה מלא שאין אצל העולם החילוני כלום כלום, תזכרו זאת טוב טוב מאחד שהיה שם ואומר את זה, יש כלל שהדשא של השני נראה ירוק ויותר יפה, וזה פסיכולוגי שחושבים שכאילו אם תהיה חילוני הכל חופשי ומתר, אבל אחרי שאתה טועם מכל העבירות והאיסורים, אתה מתחיל להקיא ומתחרט
אהרון15.12.20
כל הכבוד לך מצדיעה לך!
שיראל16.12.20
1
קובי ברומר????????????. וואלה!
תהילה15.12.20
שווווווווווווק
אחת שחשבה על זה16.12.20
❤❤❤❤❤
שירה09.05.21
אולי גם יעניין אותך
פרוייקט מיוחד של כיכר השבת - התמודדות עם אתגרים חינוכיים בעקבות משבר הקורונה

מצוקת הבנות: "הקורונה העצימה אתגרים"

מרב סבר | 20.12.20

וְנֵר אֱלֹקִים טֶרֶם יִכְבֶּה • פרק 2

ההתמודדות עם המתמודדים; "יש מחסום של בושה" • צפו

אלי דן | 14.12.20

פרק 1: הנרות הללו קודש הם

סקר: רוב הציבור החרדי חושש מסכנה רוחנית - בגלל הנגיף

אלי דן | 13.12.20