כיכר השבת

תוספי תזונה - כן לא? חשוב שתדעו תשובה

תעשיית תוספי התזונה מבוססת על הפנטזיה הטכנולוגית הגורסת שניתן לענות על הדרישות התזונתיות של גוף האדם באמצעות אבקות, כמוסות או קוביות. האם זה נכון? (בריאות)

9
אוסנת לוי | כיכר השבת | י"ד באדר א' | 19.02.19
תוספי תזונה - כן לא? חשוב שתדעו תשובה
(צילום: שאטרסטוק)

מודעה קטנה באחד השבועונים צדה את עיני. המודעה מציעה לעשות "גם בריאות וגם כסף", ולהצטרף מיידית לשורת "ברי המזל" שיזכו להיכלל בתוכנית.

צילצלתי לאחד הסוכנים שהופיעו ברשימה, לא כדי להצטרף חלילה, אלא כדי להיות בטוחה שהבנתי נכון למה התכוון המשורר. ובכן, מדובר בשיטת הפצה (שלא התעמקתי להבין כיצד היא עובדת), הדורשת מהסוכן "לדחוף" לאנשים כמה שיותר "מוצרי בריאות" ותוספי תזונה, ועל זה יבוסס שכרו של הסוכן.

למי שעוד לא יודע, תעשיית תוספי התזונה מבוססת על הפנטזיה הטכנולוגית הגורסת שניתן לענות על הדרישות התזונתיות של גוף האדם באמצעות אבקות, כמוסות או קוביות. החברות הגדולות מנסות ללא לאות לנתח את המזונות הידועים כבריאים, לבודד מהם את החומרים הפעילים ולייצר אותם באופן מלאכותי, או למצות אותם בסדרה שלמה של תהליכים שספק אם מותירה בסוף זכר לחומר הבריא שהיה מלכתחילה.

בני אדם רבים סבורים כי תוספי המזון/צמחי מרפא הם בריאים בכל מצב, ואין שום נזק בצריכתם. ובכן - לא מדויק.

נתחיל עם כמה עובדות מחקר. תוסף מזון מוגדר כמוצר המיועד לספק חומר מזין לברות (דיאטה) המכיל אחד או יותר ממרכיבי התזונה לרבות ויטמינים, מינרלים, סיבים, צמחים, חומצות שומן או חומצות אמיניות.

בישראל ובארה"ב תוספי מזון נמכרים ללא מרשם, אינם מחויבים בבקרת איכות, יעילות ובטיחות בתקן המחויב לאישור תרופות ואין חובת הוכחה לגבי יעילותם. צמחי מרפא מוגדרים אף הם כתוסף מזון ועשויים לכלול עלים, קליפות עצים, גרגרים ופרחים.

במדינות המערב, שיעור הצריכה של תוספי מזון עולה והולך. עם השנים חלה עלייה משמעותית בצריכה של תוספי תזונה. בארה"ב, דווח על עלייה בשיעורי הצריכה של תוספי תזונה מ- 2.5 אחוזים בשנת 1990 ל- 12.1% בשנת 1997, ועד כדי 73% בשנת 2002. היקפי צריכה גבוהים של תוספי מזון דווחו גם בישראל. מחקר שנערך בשנת 2006 במתווה אשפוזי במחלקות פנימיות מצא כי 27% מתוך 299 נשאלו, דיווחו כי הם צורכים תוספי מזון וצמחי מרפא [1].

קודם כל, אפשר (וחשוב) להסיק מהכתוב לעיל מספר תובנות חשובות. למשל, שאין חובת הוכחה שתוספים אלו יעילים בכלל. כלומר, כל אדם שרוצה למכור חומר שהוא תוסף מזון/ תוסף תזונה/ צמחי מרפא יכול לעשות זאת. כל מה שעליו לעשות זאת הוא לספר לשומעים ניסים ונפלאות על המוצר, גם אם אין לו מחקרים ביד, כאלו שקבילים מדעית.

מחקר קביל מדעית הוא מחקר שקשה לייצר, הוא אורך תקופה ארוכה יחסית והוא עולה כסף, הרבה כסף. כשזה נוגע לתרופות קונבנציונאליות, מחקרים מדעיים הם חיוניים (ואפילו מספר רב של מחקרים) לשם בטיחות החולים ואפקטיביות התרופות. תרופה לא תצא לשוק ללא מחקרים קליניים/מעבדתיים. אבל בתוספי תזונה, אין חובת הוכחה שזה עוזר, וכאן קיימת "פרצה הקוראת לגנב", פתח נרחב לשרלטנים.

תובנה נוספת היא שלתוספי מזון אין תווי תקן מוגדרים בחוק, אין להם בקרת איכות, מה שעלול לפעמים להיות מקור לפגיעה ישירה או עקיפה בבטיחות המשתמשים, ולכן נדרשת זהירות רבה במיוחד. חשוב לציין, כי בשנת 2007 פרסמה רשות הבריאות האמריקאית הוראות חדשות בדבר קיום תנאי ייצור נאותים (GMP) לכל יצרני תוספי תזונה [2].

עכשיו נעבור לבחון האם בכלל תוספי מזון יעילים, מתוך מחקרים מדעיים שנערכו בעבר. בשנת 2000 בדקו פרופסור ליו ועמיתיו את כמות ויטמין C הנמצא בתפוח. הם גילו כי ל- 100 גרם תפוחים טריים (כחצי כוס) הייתה השפעה נוגדת חמצון שוות ערך ל- 1,500 מ"ג ויטמין C. כשהם ערכו ניתוח כימי הם גילו כי כמות ה- 100 גרם של התפוח הכילה רק 5.7 מ"ג ויטמין C. כלומר, ההשפעה שהייתה ל- 100 גרם של תפוח הייתה יעילה פי 263 מההשפעה של הוויטמין שבודד מתוך התפוח. המסקנה של החוקרים הייתה שהיכולת של ויטמין C לפעול כנוגד חמצון, היא יעילה הרבה יותר כאשר צורכים אותו כחלק מהפרי השלם ולא כוויטמין מבודד בקפסולה!

המחקר הזה זכה להד תקשורתי נרחב ופורסם בכתב העת היוקרתי Nature, כי בעצם מסתבר שאם רוצים להפיק את מלוא הפוטנציאל הבריאות של התפוח (או של כל פרי/ירק אחר) יש לצרוך אותו כיחידה אחת שלמה [3].

ממצאים דומים התקבלו גם בנוגע לוויטמין E. מחקרים טוענים כי ויטמין E במניעת מחלות לב וכלי דם. אולם, במחקרים בקרב אנשים שנטלו ויטמין E כתוסף תזונה לא נמצא הפחתה במחלות לב וכלי דם [4], ייתכן בשל העובדה שאלו שנטלו אותו כתוסף לא נהנו ממלא האפקטיביות לו צרכו את הוויטמין עצמו בצורתו הטבעית. ויטמין E בצורתו הטבעית נמצא בעיקר בדגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים, וירקות צמחיים שומניים כמו אבוקדו ושמן זית, ובירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב, ברוקולי, צנון ועלים ירוקים.

ומכאן לתשובה על השאלה - לקחת או לא. לזה אין תשובה אחת החלטית. אם אתם אנשים בריאים וסתם כך מעוניינים לשפר את בריאותם, אז התשובה היא ברורה - תצרכו את הוויטמינים מהטבע,מהפירות והירקות בצורתם הטבעית ולא המעובדת. זכרו - קפסולות ויטמינים הם מזון מעובד! אם אתם אנשים שנוטלים תרופות לסירוגין או בקביעות אל תתחילו עם תוספים תזונתיים, "בריאים" ככול שיהיו, לפני שתתייעצו עם הרופא (שמכיר את ההיסטוריה הרפואית שלכם) ויש לכך מספר סיבות חשובות.

במקרים רבים תגלו שאין צורך בוויטמין האמור בכלל, וכך תחסכו כסף. שנית, פעמים רבות תוספי מזון או צמחי מרפא עלולים להתנגש עם תרופות אחרות שנוטלים בקביעות או בצורה חד-פעמית. אינטראקציות כאלה עלולות להשפיע על בטיחות ויעילות הטיפול התרופתי, או על המצב הבריאותי שלכם. מתוך כלל תרופות המרשם, הקבוצות שצוינו כשכיחות ביותר לאינטראקציות פוטנציאליות עם תוספי תזונה הן נוגדי הקרישה, תרופות הרגעה, תרופות נגד דיכאון ותרופות לטיפול בסוכרת [5]. בקיצור, תהיה צרכני בריאות נבונים, ואל תקנו כל מה שמוכרים לכם, תרתי משמע!

הכותבת היא B.Sc, MPH (הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב)

***אין לראות בכתבה זו הנחייה או ייעוץ רפואי כלשהו

רשימת מקורות

1. קדור, ע', בן-אריה, ע', גולדשטיין, ל', אטיאס, ש' ושיף א' (2015). תוספי תזונה בקרב מאושפזים: רב הנסתר על הגלוי, הרפואה, 154 (1), 39-42.

2. Gardiner P, Sarma DN, et al. The state of dietary supplement adverse event reporting in the United States. Pharmacoepidemiol Drug Safety. 2008;17:962-970.

3. Eberhardt, M. V., Lee, C. Y., & Liu, R. H. (2000). Nutrition: Antioxidant activity of fresh apples. Nature, 405(6789), 903-904.‏

4. Sesso, H. D., Buring, J. E., Christen, W. G., Kurth, T., Belanger, C., MacFadyen, J., ... & Gaziano, J. M. (2008). Vitamins E and C in the prevention of cardiovascular disease in men: the Physicians' Health Study II randomized controlled trial. Jama, 300(18), 2123-2133.‏

5. Sood A, Sood R, et al. Potential for interactions between dietary supplements and prescription medications. Am J Med. 2008;121:207-211.

9 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
9
יש גם וגם יש בזה מסחרה אבל יש בזה גם דברים טובים טהורים ואמיתיים ששום תרופה או םרי לא יכול לתת מרוב הנדסה גנטית ומים וכל מיני דהרים שמנפחים את הפירות ולמשל יורינגה זה מזון על שמכיל הרבה דברים טובים ...בידקו היכן עודים את זה הכי טהור וקנו אל תסתמכומעל היוכרחם בםארמה
אילה23.02.19
8
יש ויטמינים ישירות מהבורא... פירות וירקות עסיסיים... למה צריך לפרנס שרלטנים?
מנסיון...22.02.19
7
כתבה מענינת מאוד, אהבתי
ה' יעזור19.02.19

הצגת כל התגובות

6
היא, בשונה ממך, הציגה מחקרים לכל מה שכתבה. ואולי לא קראת את משפט המפתח בכתבה שלה, אם אתם רוצים לקחת תתייעצו עם הרופא שלכם, אולי לא חסר לכם בכלל. פעם הגעתי כמעט לבית חולים כשמכרו לי חמוציות לדלקת בדרכי השתן, במקום לקחת אנטיביוטיקה. מאז לא מאמינה לכלום. מאמינה לטבע הנקי והטהור.
מכיר20.02.19
5
כתבה מענינת מאוד כצפוי מהפרופסורית לתזונה צמחונית, אבל בסופו של יום הדבר הכי טוב זה לקהל חיבוק מהמאמא.
דישדוש19.02.19
4
בסופו של דבר עדיף לאכול תפוח ובננה, וגם פרי שרובנו לא שמענו עליו בשם הככה
בועד19.02.19
3
כתבה צודקת כלכך כמה בלופים מוכרים לנו בחנויות הטבע כתבה צודקת
Semone19.02.19
2
גבב של שטויות מפי אשה שאינה מכירה את שוק תוספי התזונה. תוספי תזונה זה לא רק ויטמינים אלא הרבה נוטריאנטים אחרים שהמזון כיום אינו מספק אותם
פרופ' שמואל אדלשטיין19.02.19
1
שלום אני חולה מחלה סקולדרמה אם יש לכם תפול
חוסאם20.02.19
אורח חיים בריא

הסוד של נשים עם עור מבריק שלא משקיעות בטיפוח העור

טובה אור | 10.01.24

אכילה רגשית

נזקי המלחמה: כך תשמרו על תזונה בריאה גם בזמני לחץ

טובה אור | 15.11.23

החוקר מהרווארד חושף

"הימנעו מחברת מטומטמים"; 4 טיפים להישאר צעירים

מישאל לוי | 19.03.23

אוי, ההרגלים

רוצים לשמור על המשקל שלכם? שימו לב לפרטים הקטנים

מישאל לוי | 13.03.23

רק בריאות

שותים קפה בבוקר על בטן ריקה? כדאי שתחשבו על זה שוב

ארי טננבוים | 12.03.23
ש

עסקת אקזיט נדירה

הייתם מאמינים? התפנו קרקעות בהרצליה!

כיכר בשיתוף פדרמן | מקודם

כך תצלחו את ימי הפורים בבריאות ובשמחה

רוחמה פרנקל | 06.03.23

המאכל הישראלי

פלאפל - זה בריא או מסוכן? | בדקנו לכם

מישאל לוי | 27.02.23

חוקרים מסין גילו:

כך 'תפוצצו' את הצלחת ותורידו במשקל

כיכר השבת | 24.02.23

האם ארוחת בוקר היא *באמת* הכי חשובה ביום?

אביטל לוי | 22.02.23
ש

מבצעים של פעם בשנה

מוסד הרב קוק; לא הספקתם להגיע למכירה? כנסו >>

כיכר בשיתוף מוסד הרב קוק | מקודם

קפיצה בטרמפולינה: האימון הכי טרנדי כרגע

אביטל לוי | 22.01.23

תפוז אחד ליום

"הפרי הג'ינג'י" - הכירו את מעלות התפוז

מישאל לוי | 17.01.23

צ'יפס ב-2 בלילה?

זה מה שעובר על הגוף שלכם באכילת לילה

לאה מילר | 17.01.23

מונע סרטן

זאת הסיבה שכדאי לכם לאכול 'זנגביל'

דוד הכהן | 30.12.22
ש

מרגש • צפו בראיון

התפילין של הזולת: סיפורים מרגשים מפרויקט החיבור בין יהודים

אסף מגידו | מקודם

אסטרטגיה נבונה

מיואשים מהדיאטה בחנוכה? כך תמזערו נזקים

קובי אטינגר | 19.12.22

ברור כשמש?

אין קשר לאוכל: למה אתם משמינים בחורף?

אביטל לוי | 11.12.22

גם כשהוא מכובה, הטלפון שלכם פוגע בכם

תהילה אלטמן | 30.11.22

מחקר מדאיג:

זאת הדיאטה שהורגת אנשים בגיל צעיר

מישאל לוי | 27.11.22
ש

חצי מחיר מת"א

משרדים ב-100 אלף ₪ והשאר ב-24 תשלומים

כיכר בשיתוף ברטניה ישראל | מקודם

עם דיאטת מונו יהיה לכם קל לרדת במשקל

אביטל לוי | 16.11.22

דיאטת הביצים: יעילה, רק אם לא תישברו

אביטל לוי | 09.11.22

שימו לב: שתיית טקילה תעזור לכם לרזות

אביטל לוי | 25.10.22