כיכר השבת

מה זה רוטב בשאמל ואיך מכינים אותו בבית?

יש לנו רוטב ירוק - פסטו. יש לנו אדום - עגבניות. שניהם טובים וטעימים, אבל בוא נדבר רגע על רוטב לבן, הלא הוא הבשאמל. יש לו רשימת רכיבים קצרה והוא די פשוט ליצירה במטבח הביתי. כך תשדרגו כל מנה חלבית באמצעותו (מתכונים, אוכל)

כיכר אוכל | כיכר השבת | י"ב בחשוון | 10.11.19
רוטב בשאמל
רוטב בשאמל (צילום: shutterstock)

פסטו הוא רוטב נחמד ורוטב עגבניות אדום הוא קלאסי וחביב, אבל האם אנחנו יכולים לדבר על רוטב לבן לרגע, הלא הוא הבשאמל? הוא קרמי, מנחם ובדרך כלל מלווה בסירות של גבינת פרמזן מגוררת טריה - כל מה שאנחנו באמת רוצים בקערת פסטה - אבל מהו בעצם? ואיך אפשר להכין אותו בבית?

יש לכם מזל, חברים: לבן הלויה של הפסטה המבוסס על חלב, יש רשימת רכיבים קצרה באופן מפתיע והוא די פשוט ליצירה במטבח שלכם, כל עוד יש לכם כמה טכניקות חיוניות מתחת לחגורה.

מה זה רוטב בשאמל?

רוטב בשאמל מבוסס על קמח וחלב ומהווה חלק חיוני מהמטבח הצרפתי המסורתי. (הסיבה לכך שבשאמל משמש בסיס להרבה רטבים אחרים.) אם אתם רוצים להיות טכניים, זהו אחד מחמשת "רטבי האם" והוא היווה מצרך קולינרי בצרפת מאז המאה ה-17, אך למעשה היה נפוץ עוד באיטליה במאה ה-16.

רוטב בשאמל מתחיל במשהו שנקרא רביכה, שהוא תערובת של קמח מבושל וחמאה שמעבה את הרוטב. כמויות שוות של קמח וחמאה נמסות זו על זו על גבי הכיריים ואז מבושלות מעט. בשלב הבא מקציפים חלב חם לתוך הרביכה ומבשלים אותו - לרוב עם צמחים ריחניים ותיבול - עד שהוא סמיך, חלק וקטיפתי.

אבל אל תבלבלו בין רוטב לבן לאלפרדו: אלפרדו מיוצר באופן מסורתי רק עם חמאה וגבינת פרמזן, אם כי לרוב, המתכונים המודרניים כוללים גם שמנת מתוקה.

ברגע שתדעו להכין רוטב בשאמל, תוכלו להכין רוטב מורניי (בשאמל בתוספת גבינת גרוייר, למשל), רוטב סוביז (בשאמל בתוספת בצל) ואפילו רוטב גבינת צ'דר למקרוני וגבינה (מק אנד צ'יז) ביתי. מכיוון שהרוטב הבסיסי הוא לוח חלק, תוכלו להוסיף חומרי טעם וריח כמו בצל, שום, עשבי תיבול ותבלינים כרצונכם. אבל לפני שתגיעו לצעד הזה, הנה בדיוק כיצד להכין רוטב בשאמל קלאסי לפסטה:

רכיבים:

1 כף חמאה לא מלוחה

½1 כף קמח לבן, מנופה

1 כוס חלב מלא

מלח ופלפל שחור גרוס

קמצוץ אגוז מוסקט (לא חובה)

אופן ההכנה:

שלב 1: הכנת הרביכה

בסיר קטן או בינוני, ממסים את החמאה על אש בינונית-גבוהה ומקפידים לא להשחים או לשרוף אותה. מוסיפים את הקמח ומקציפים לעיסה. מבשלים את התערובת, תוך ערבוב מתמיד, עד שהיא כבר לא מריחה כמו קמח גולמי, במשך כדקה. (הריח אמור להיות מעט "אגוזי" והרביכה בצבע זהוב בהיר.)

שלב 2: הוספת החלב

תוך כדי הקצפה, מוסיפים את החלב לסיר בזרם איטי ומקפידים לשלב את הרביכה בנוזל.

שלב 3: עיבוי הרוטב

ממשיכים לחמם ולבחוש את הרוטב הלבן, עד שהוא מתחיל להתעבות ומגיע לרתיחה. מנמיכים את האש לנמוכה, ממשיכים לבשל ומערבבים עד שהרוטב סמיך, במשך כ-4 דקות. הרוטב צריך להיות סמיך מספיק כדי לעטות את גב הכף.

שלב 4: תיבול הרוטב

מתבלים את הרוטב הלבן לפי הטעם במלח ופלפל שחור. אם רוצים, ניתן להוסיף קמצוץ מוסקט. נותנים לרוטב הקצפה סופית כדי לוודא שאין בו גושים. (אפשר גם לסנן את הרוטב דרך מסננת רשת עדינה, אם רוצים.)

והנה, יש לכם רוטב בשאמל תוצרת בית שמוכן לשפיכה על פסטה (או לאחסון בכלי אטום במקרר עד חמישה ימים).

מתכון זה אמור להניב בערך כוס אחת של רוטב, אך ניתן להכפיל אותו או לשלש אותו לפי הצורך.

תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
רטבים וממרחים

רוטב ירוק קטיפתי לסלט ובעצם לכל דבר

כיכר אוכל | 12.12.22

מה אוכלים היום?

מרק שהוא גם רוטב מושלם לפסטות שמנמנות

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 23.11.22

מושלם

מטבל ירקות וגבינה או הממרח הבא לכריך שלכם

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 31.10.22

תוצרת בית

עגבניות מיובשות שהולכות כמעט עם הכל

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 28.04.22

פורים כבר כאן

למשלוח מנות אישי: ריבת תותים מיוחדת

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 13.03.22
ש

תשואה פוטנציאלית של מאות אחוזים!

קרקע להשקעה במרכז הארץ, החל מ- 150,000 ₪

כיכר בשיתוף Lighter life | מקודם

מנגבים בבית

אוהבים חומוס? כך תכינו בבית ממרח טעים

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 26.02.22

בריא יותר

כך תכינו בבית ממרח נוטלה מהדרין - פרווה

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 21.02.22

תוצרת בית

כן, זה אפשרי: מיונז טבעוני טעים ללא ביצים

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 31.12.21

מיוחד

ריבת קישואים שהיא כל מה שטוב בחורף

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 21.11.21
ש

לבעלי הון עצמי של ₪255,000

ההזדמנות: פרויקט יוקרתי בבני ברק, צמידות לפארק ירקון

כיכר בשיתוף בריטניה-ישראל על הפארק | מקודם

תוצרת בית

כך תכינו בעצמכם ממרח נוטלה כשר למהדרין

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 30.10.21

תוצרת בית

בריאה יותר, טעימה לא פחות: גבינה פרווה

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 30.10.21

סלט לשבת

תראו כמה שזה יפה: חומוס סלק ורוד מהפנט

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 28.10.21

תוצרת בית

שמנת חמוצה פרווה זה אפשרי ואפילו טעים

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 27.10.21
ש

דואגים ליופי שלך

מלחמה?- זה לא אומר שאת צריכה להישאר עם שיער מיותר

כיכר בשיתוף אפילוגיק | מקודם

תוצרת בית

סחוג ירוק חריף שכל אחד צריך תמיד במקרר

מורן פינטו | עריכה: חיה כהן | 25.10.21

תוצרת בית

צ'אטני סלק: תוספת מושלמת כמעט לכל דבר

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 24.10.21

תוצרת בית

לכריך מתוחכם יותר: ממרח גרעיני חמנייה

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 18.10.21

תוצרת בית

ממרח תמרים חלק וקרמי מ-2 רכיבים בלבד

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 17.10.21
ש

זה וואו

יש תחליף לנדל"ן: אתר שמייצר הכנסה חודשית

כיכר בשיתוף דיגיטל פרופטי | מקודם

תוצרת בית

ממרח גרעיני דלעת טבעי, בריא וטעים

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 04.10.21

רכיב סודי שמנצח כל מנה

רוטב עשבי תיבול פיקנטי וסמיך שהולך עם הכל

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 29.08.21

מה אוכלים היום?

פסטה ברוטב בשר שכל אחד צריך לדעת להכין

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 18.08.21