בין הזמנים

"טרול בטרולי": משרד החקלאות מזהיר מפני ייבוא ירקות מחו"ל

במשרד הבריאות מזהירים את הישראלים ששבים מחו"ל לא להביא עמם פירות וירקות. וגם: כך חדר ה"חומייני" שעד היום לא צמחו ניסיונות ההדברה נגדו

יאיר טוקר | כיכר השבת |
טסים לחו"ל | אילוסטרציה (שאטרסטוק)

עונת הנסיעות כבר כאן, ואיתה מגיעה עלייה במספר הנופשים בחו"ל. במשרד החקלאות פונים היום אל הטסים ומבקשים: "אחרי שטסתם, נהניתם ושבתם ארצה בשלום – אל תשכחו להשאיר את הפירות, הירקות ודברי עץ במדינת המוצא שלהם! למה? כי זה עלול להפיץ מזיקים ומחלות בצמחים ולחבל בחקלאות!".

במשרד החקלאות מסבירים כי מינים שונים של מזיקים החודרים לישראל מסכנים את המאזן האקולוגי ועלול לפגוע בשגרת חיינו: פגיעה סביבתית ותברואתית, הרס של גינות פרטיות ושטחים ציבוריים פתוחים, ובעיקר פגיעה בחקלאות משום שעלול להיגרם אובדן יבול, נטישת שטחים או גידולים עד כדי חשש לאיום על ביטחון המזון, ופגיעה בבריאות חיות המשק והדגה.

נגעים אלה עלולים להגיע לארץ כטרמפיסטים בתוך פירות, ירקות, זרעים וכל חומר צמחי אחר, חי או מת. אפילו חומר דומם מיובא, כגון סלעים ואדמה, עלול להכיל נגעים. לעתים קרובות עלולים להגיע מזיקים אשר אינם קיימים בישראל, ולכן אין להם אויב טבעי בארץ, והם יכולים להתבסס בנקל ולגרום לפגיעה קשה בחקלאות ובטבע המקומי.

השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות פועלים למנוע חדירה של נגעים ארצה. עם זאת, הרוב המוחלט של המזיקים וגורמי המחלות שחדרו לישראל, חדרו באופן טבעי דרך הגבולות מארצות שכנות - או שהגיעו באמצעות הברחות של חומר צמחי.

השירותים להגנת הצומח ולביקורת מפעילים מערך ניטור מתקדם לאיתור מוקדם של כל חדירה כזו ועושים מאמצים גדולים להכחיד מינים של מזיקים וגורמי מחלות צמחים שחדרו לישראל. הברחת חומר צמחי באמצעות כבודת יד או בדואר היא בעיה עולמית.

וכמו במדינות אחרות, מפקחי המשרד בשיתוף עם גורמי המכס, מיירטים מטענים וחבילות של חומר צמחי לא מאושר ופועלים כנגד התופעה במאמצי אכיפה והסברה רבים, לרבות הטלת קנסות מנהליים על הברחת חומר צמחי, הפקת חומרי הסברה, הכנת מערכי שיעור לבתי ספר והעברת הרצאות בפורומים שונים.

במשרד החקלאות מספרים על מקרי עבר שהשפיעו על המאזן האקולוגי בישראל, ופגעו בחקלאות המקומית:

בסוף שנות השבעים למניינם, ככל הנראה על גבי צמח שהביא עמו אזרח ישראלי מאיראן, הגיעה לישראל החיפושית "מלדרה מטרידה", הידועה בכינויה "חומייני". עם כניסתו לארץ התפשט החומייני בארץ וגרם לנזק גדול לגידולי החקלאות המקומיים, שכן הוא ניזון מעלים, ניצנים ופרחים של צמחים שונים, ואף עלול לגרום נזק לשורשים. מאז ועד היום לא צלחו ניסיונות ההדברה נגדו.

במקרה נוסף ועדכני לדוגמה, מיולי 2021, ככל הנראה בעקבות הברחת חומר צמחי ממדינה נגועה, אותרה לראשונה בישראל פסילת ההדר האסייתית. הפסילה הוא מזיק של עצי הדרים, ונשא של מחלת הגרינינג – מחלה הרסנית וחשוכת מרפא להדרים. מחלה זו הביאה לפגיעה משמעותית בענף ההדרים בכל מקום אליו הגיעה בעולם ואנו חוששים מאד שתגיע לישראל ופועלים לאיתור מוקדם שלה אם חלילה תגיע.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר