במסגרת התוכנית 'דבר ראשון' עם משה מנס ושוקי סלומון אירחנו לשיחה את פרופסור גור אריה יהודה אדלר, מומחה לקרדיולוגיה, לרפואה פנימית ולמינהל רפואי. דיברנו על האתגרים הבוערים של מערכת הבריאות בישראל: התפרצות החצבת, מחסור חמור בכוח אדם רפואי, והצורך הדחוף בהתעוררות ממשלתית.
חצבת: המחלה המדבקת שמאיימת מחדש
השיחה נפתחה בנושא החצבת, מחלה שחזרה לכותרות בעוצמה בשנים האחרונות. "חצבת היא אחת המחלות הזיהומיות הכי מדבקות שמוכרות לבן אדם," הסביר פרופסור אדלר. "היא עוברת מאדם לאדם על ידי שיעול, התעטשות, מגע בהפרשות, ואפילו שהייה בחדר עם חולה." הוא הדגיש כי למי שלא מחוסן ונחשף לוירוס, יש סיכוי של מעל 90% להידבק. התסמינים כוללים חום, שיעול, דלקת בלחמית העין, פריחה אדומה שמתחילה בצוואר ומתפשטת לגוף, ונקודות לבנות בלחיים, הידועות כנקודות קופליק.
הסיבוכים של החצבת עלולים להיות קשים: "אחד מכל אלף חולים יפתח דלקת במוח, אנצפליטיס," הזהיר אדלר, "ואחד עד שלושה מכל אלף עלול למות." הוא ציין כי ירידה באחוז המחוסנים היא הסיבה המרכזית להתפרצויות האחרונות באירופה ובארה"ב. "אם חלק מאיתנו לא יהיו מחוסנים, זה יתחיל להתפשט מאחד לשני," אמר, והדגיש כי חיסונים הם המפתח למניעת מגפה. "מי שמתחסן לא יידבק, כי המערכת החיסונית תרוק את הווירוס," הבהיר.
המראיין, שוקי סלומון, העלה את השאלה מדוע החצבת חזרה לכותרות דווקא עכשיו. אדלר השיב: "בגלל ירידה בהתחסנות." הוא ציין כי לאחר מגפת הקורונה, שיעורי החיסונים בישראל ירדו משמעותית, וקרא לציבור, במיוחד לקהילה החרדית, ללכת להתחסן: "הגדילו את החיסון השני מגיל 6, במיוחד כדי שנהיה מחוסנים. ככל שנתחסן יותר, לא תהיה מגפה, ולא יהיו מקרי מוות."
שיתוף פעולה עם הקהילה החרדית
הדיון התמקד גם במאמצים לעודד חיסונים בקהילה החרדית, שבה חלק מהאוכלוסייה נמנע מחיסונים בשל חוסר אמון בממסד. אדלר שיבח את הקריאה של רבנים בכירים, כמו הרב פירר, הרב ויינשטיין והרב ורפמן, להתחסן: "ראיתי מכתבים בנושא, בהחלט." עם זאת, הוא הודה כי ההיענות עדיין לא מספיקה: "התשובה היא כן, אבל לא מספיק. אותם אנשים שלא התחסנו לפני, לא ישתכנעו ממכתב. יש להם חוסר אמון בממסד, ודרך כלל זה גם קיצונים כאלו שאין להם אמון."
סלומון הוסיף כי משרד הבריאות החל לפעול בשיתוף פעולה עם מנהיגי הקהילה החרדית, כולל כינוס חירום עם רשויות וחברי כנסת "הרבנים יצאו בקריאה לעידה החרדית ללכת להתחסן," אמר, וקרא לכל עם ישראל: "מי שלא יתחסן, ללכת להתחסן."
משבר כוח האדם הרפואי: "על פי תהום"
הראיון עבר לדיון במשבר כוח האדם הרפואי בישראל. פרופסור אדלר, ששימש 13 שנים כמנהל תלפיות שבע יחד עם זאב רוטשטיין ושלמה נוי, סיפר על מאמציו לגדל דור חדש של רופאים: "גידלנו 70 מנהיגים רפואיים שהיו כמעט כולם מנהלי מחלקות בכל הארץ, ונשארו בארץ." עם זאת, הוא הזהיר כי המערכת נמצאת על סף קריסה: "כבר אז היה ברור שאנחנו הולכים לקטסטרופה בנושא רופאים."
הוא התייחס לתוכנית יציב, שנועדה למנוע כניסת רופאים מאוניברסיטאות לא איכותיות במזרח אירופה, אך ציין כי הצעד הזה מחמיר את המחסור: "זה יגרום להחמרה במחסור ברופאים. בצפון יהיו חסרים עוד כמה מאות." אדלר תקף את הנהגת משרד הבריאות: "עם ההנהגה הזו של משרד הבריאות, אנחנו נגיע לעזרי בלפחד. אנחנו על פי תהום מבחינת כוח אדם רפואי." הוא הוסיף כי רופאים צעירים רבים עוזבים לחו"ל: "הסטודנטים שעשו סטאז' בקנדה, בארצות הברית, הם לא חוזרים."
סלומון שיתף בתסכולו: "אני רואה מה הרופאים לוקחים על הגב שלהם. המוחות של הרופאים מבריחים. זה עניין של חיים ומוות." הוא סיפר על קשיי המערכת, כולל זמני המתנה ארוכים לתורים, במיוחד לרופאים מומחים: "אם אתה צריך רופא עור או רופא עיניים, אתה מסתבך." אדלר הוסיף כי תוכנות מעקב אחר שרשראות הדבקה, שזכו בפרסים, אינן יעילות: "מבפנים זה לא עובד כמו שצריך."
קריאה להתעוררות ותקווה לעתיד
למרות הביקורת החריפה, אדלר סיים בנימה של תקווה: "יש התעוררות, אולי כתוצאה מהביקורת שאני וחבריי מפנים בתקשורת. יש יותר סטודנטים לרפואה, פותחים עוד בית חולים בדרום, עובדים על הכשרות." עם זאת, הוא תהה: "זה לא מספיק, והאם זה לא מאוחר מדי?" הוא שיבח את הרופאים הישראלים: "יש לנו רופאים הכי טובים בעולם, מערכת הכי טובה. צריך לשמור עליהם, הם יצילו אותנו."
0 תגובות