המחדל של הפרקליטות

הקנסות של הרבנות לא נגבו בשל רשלנות

מחלקת האכיפה של הרבנות נתנה קנסות למזייפי תעודות כשרות למיניהם אך הפרקליטות לא טיפלה בזה ובמהלך השנים האחרונות נגבו קנסות יחידים מתוך כאלף תיקים שהתיישנו (חדשות חרדים)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
(פלאש 90)

מחדל חמור הביא לכך שעסקים שנקנסו על ידי הרבנות הראשית בשל זיופי כשרות וכדומה לא נקנסו בפועל בגלל רשלנות של הפרקליטות שהזניחה את הנושא והביאה להתיישנות של הקנסות.

היחידה הארצית לאכיפת חוק איסור הונאה ברבנות הראשית לישראל הטילה בשנים האחרונות אלפי קנסות על בעלי עסקים בסך כולל של אלפי שקלים. לנקנסים יש אפשרות להודיע על רצונם להישפט על העבירה, אך מנתונים שהתפרסמו עולה כי ב-16 השנים האחרונות ביקשו יותר מאלף בעלי עסקים להישפט על קנסות שקיבלו מיחידת האכיפה ברבנות – אך בפועל נשפטו רק בודדים מהם. הסיבה למחדל היא עומס העבודה הכבד בפרקליטות, שלא הצליחה לטפל בבקשות הנקנסים להישפט. כך נוצר מצב שמאות קנסות לא שולמו, ומאחר שמבצעי העבירה לא נשפטו, חלפה תקופת ההתיישנות והקנסות בוטלו כליל.

לא מדובר בתובנה חדשה, כבר ב-2008 מתח מבקר המדינה ביקורת על התנהלות הרבנות ומשרד המשפטים בעניין, וכעת נראה כי הנקנסים החלו להיות ערים לביטול הקנסות – והם מבקשים להישפט כדי להתחמק מענישה ומתשלום. בביקורתו מ-2008 ציין המבקר כי בהיעדר טיפול משפטי, "נסללת הדרך בפני עוברי עבירות מנהליות לחמוק מלתת את הדין על מעשיהם". הביקורת לא הועילה, ובעלי עסקים המשיכו לקבל קנסות, ומי שרצה להתחמק מהתשלום היה צריך רק לבקש להישפט ולחכות בסבלנות לסופו של התהליך.

בארגון חותם שהעלה את הנושא לסדר היום טוענים כי "מדובר בשערורייה של ממש. לא יתכן שמשרד המשפטים, שהוא האמון על מדיניות אכיפת החוק, יזניח במשך שנים, טיפול בפורעי חוק בתחום שבו ישנה הונאה כה משמעותית לציבור רחב ומגוון במדינת ישראל. מדיניות אי השפיטה של משרד המשפטים הביאה לכך שבתי עסק המשיכו להונות אזרחים תמימים בנושא הכשרות, תוך קריצת עין מהמשרד שמתעלם במפגיע מרמיסת החוק ופגיעה בצרכני הכשרות." מסרו.

מהרבנות הראשית לישראל נמסר בתגובה: "לאורך השנים, פרקליטות המדינה טיפלה בהגשת כתבי אישום בגין עבירות לפי חוק איסור הונאה בכשרות, לרבות במקרים בהם נקנס ביקש להישפט. לנוכח העומס הרב הרובץ לפתחה של הפרקליטות, נערכה הרבנות הראשית בשנתיים האחרונות להכנת מכרז מורכב לגיוס עורכי דין חיצוניים, שישמשו כתובעים פליליים לפי החוק האמור, יסייעו באכיפתו, ואשר פעילותם תהיה בפיקוח הפרקליטות והרבנות הראשית.

"לאחרונה, הושלמה עבודת הכנתו של המכרז שארכה, מטבע הדברים, זמן רב ודרשה השקעה רבה. במקביל אותר תקציב מתאים להפעלת הפרויקט, המהווה שיעור לא מבוטל מתקציבה השנתי של הרבנות הראשית. נבקש להדגיש כי בכל מקרה עיכובים בהגשת כתבי אישום לפי החוק, במקרים שבהם הוטל קנס כספי, אינם מהווים פגיעה בזכות מזכויותיו של הנקנס, אלא לכל היותר יש כאן פגיעה מסוימת ביעילות אכיפת החוק, אשר כאמור באה אל פתרונה בימים אלו".

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: ‏"בשל עומס העבודה הרב בפרקליטות המחוז ובשים לב למדיניות תעדוף התיקים בפרקליטות, הוחלט בעבר במשרד המשפטים לקדם את הטיפול בהגשת כתבי אישום בנושא זה על ידי מיקור חוץ. בימים אלה, החלטה זו נבחנת מחדש".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר