אנטישמיות במיטבה

"עלילת דם": תחקיר מזויף ברשת אל ג'זירה

אל ג'זירה בחרה לשדר תחקיר מזויף כנגד ישראל, בו נראית צעירה ישראלית הטוענת כי ירתה בילדים ואזרחים פלסטינים, אלא שכבר התברר מזמן כי "מדובר במשחק" (העולם הערבי)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
בניין משרדים של אל ג'זירה (צילום: שאטרסטוק)

באל ג'זירה ההסתה נגד ישראל היא דבר מובנה, גם בשעה שממשלת ישראל פועלת לסגור את משרדיה בארץ של רשת השידור הקטארית אל־ג'זירה בטענה שהיא מסיתה נגד ישראל, ובשעה שלשכת העיתונות הממשלתית שוקלת לשלול את תעודת העיתונאי של אחד מכתבי הרשת בארץ. הרשת הבינלאומית בחרה לשדר תחקיר שקרי המציג את ישראל לעולם כרוצחת ילדים.

על פי הדיווח ב'ידיעות אחרונות', התחקיר של רשת אל־ג'זירה הבינלאומית ששודר ביום רביעי שעבר, תחת הכותרת "חיילת ישראלית מתנדבת", כלל עלילת דם מודרנית לכל דבר ועניין: עדות מצולמת של צעירה ישראלית־אוקראינית, שמספרת בטון דרמטי כיצד חיסלה ביריות אזרחים וילדים בעת שירותה בצה"ל.

מה שלא צוין בתחקיר, שמדובר בעדות המוכרת כמפוברקת, דבר שאותו יכלו לברר תוך שניות וכך גם כנראה עשו בערוץ שטוף השנאה לישראל. אותה צעירה, ילנה זקוסילו, אומנם שירתה בעבר בצה"ל, אך בתפקיד כפקידה זוטרה - ועדותה לקוחה מתוך תוכנית בידור אוקראינית בשם "גלאי השקר", ששודרה בנובמבר 2013, ושבמסגרתה אמורה מכונת אמת לזהות האם המרואיינים שמשיבים לשאלות המראיין דוברים אמת או שקר.

בסרטון המופיע בתחקיר שואל המראיין את זקוסילו כמה שנים שירתה בצבא הישראלי, והיא משיבה "שש שנים". לאחר מכן הוא שואל אותה האם היא חיילת מקצועית, והאם היא עדיין עובדת עבור הצבא והביון הישראלי — ואילו היא משיבה בחיוב לשתי השאלות. "יש קו תעופה ישראלי בעיר בוריספול שנתמך בידי השגרירות הישראלית", היא מפרטת. "אני מספקת אבטחה ליהודים על קו התעופה הזה".

לאחר מכן שואל המראיין את זקוסילו "האם הרגת בני אדם", היא משיבה "כן" — ועל המסך מופיעה קביעתה של המכונה, "אמת". הצעירה מרחיבה ומספרת כי "הפעם הראשונה שהרגתי הייתה קשה מאוד עבורי. זרקתי את הנשק ואמרתי שאני לא הולכת לשום מקום, אבל הלכתי". המראיין ממשיך ושואל האם הייתה מוכנה לשוב ולשרת בצבא הישראלי ולהרוג את אויביו, והאם נדרשה להרוג ילדים — וגם הפעם משיבה זקוסילו בחיוב לשתי השאלות. כשהיא נשאלת לבסוף כמה אנשים הרגה, היא משיבה שהיא אינה יודעת.

סיפורה של זקוסילו נחשף כשקר כבר בסוף 2013. בשעתו עורר הסיפור זעם בקהילה המוסלמית באוקראינה, וכתוצאה מכך ערכה ישראל כמה בדיקות מול רשויות הצבא וגילתה כי לא היו דברים מעולם. הממצאים הועברו לרשויות אוקראינה, על פי דרישתן, ובמקביל נערכה בדיקה של שירות הביטחון האוקראיני — שמצא בדצמבר של אותה שנה כי הצעירה אכן שיקרה בשידור חי. "ילנה זקוסילו לא השתתפה בעימותים צבאיים, לרבות בין לבנון לישראל", טען אז שירות הביטחון האוקראיני. "כל מה שהיא סיפרה בתוכנית 'גלאי שקר' איננו שייך למציאות. את תשובותיה בתוכנית היא נתנה בהתאם לתסריט שהוכן בידי העורך הראשי של תוכנית הטלוויזיה".

דובר משרד החוץ דאז, יגאל פלמור, בדק ומצא שזקוסילו אומנם התגייסה לצה"ל, אך שירתה בתפקיד מנהלתי זוטר ומעולם לא הייתה מעורבת בפעולות דוגמת אלו שעליהן הצהירה בשידור.

מנהל לשכת העיתונות הממשלתית ניצן חן פנה למנהל אל־ג'זירה בישראל, וליד אל־עומרי, וביקש לדעת מדוע שודר הסיפור ארבע שנים לאחר שהופרך רשמית ונמצא כחסר בסיס עובדתי. אל־עומרי אישר אמש כי קיבל פנייה בנוגע לתחקיר והעביר אותה לבדיקת הרשת שככל הנראה לא יכולה להתאפק כשהיא רוצה להסית כנגד ישראל.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר