

התינוק הראשון נולד ועמו ההתרגשות גדולה. התינוק גדל בכל יום, עיניו מביטות בך בסקרנות ואת שואלת את עצמך כיצד אתן מענה לצרכיו המרובים?
אמא יקרה לך יש את היכולת להעניק לו את כל מחסור. אם באמצעות הנקה, שימוש בפורמולה (תמ"ל) או בשאיבה מוקדמת של חלב תוך שילובה בהנקה מבקבוק.
בכל בתי החולים, יועצות הנקה מוסמכות יעמדו לרשותך מיד לאחר הלידה ויסייעו לך בהכרת תחום ההנקה. את הסיוע בתחום ההנקה תוכלי לקבל לאחר שחררוך מבית החולים בטיפות החלב.
זכרי כי חלב אם מהווה את התזונה הטובה ביותר לתינוקך ולכן ההנקה מומלצת בחודשים הראשונים לאחר ההנקה. וככל שתאריכי את תקופת ההנקה בחודשים הראשונים לחייו של התינוק כך תועילי לתינוק ולבריאותו.
הנקה: מהן התנוחות המומלצות לאחיזת התינוק?
אימא יקרה חשוב שתסגלי לעצמך תנוחת הנקה נוחה לך ולרך הנולד, קיימות תנוחות הנקה שונות. כמו כן, זכרי שתנוחות ההנקה עשויות להשתנות.
ההנחיה הכללית היא שתעניקי לראשו של התינוק תמיכה תוך היצמדות טובה אלייך והתנוחה הטובה ביותר היא כאשר את ותינוקך מרגישים בנוחות.
כאשר מקרבים את ראש התינוק אלייך חשוב לכוון אותו למקום הנכון.
מומלצת בדרך כלל תנוחה נוחה על גבי כיסא עם משענת, הקפידי להיות נינוחה לפני ההנקה, רגועה, הימנעי מהתעסקות בעניינים נוספים בזמן ההנקה ודברי אל תינוקך בתהליך ההנקה.
התנוחה הפיזיולוגית: תנוחה זו מאפשרת להחזיק את התינוק כאשר את נשענת לאחור על מיטה עם הגבהה או משענת בזווית של 45° מעלות. גופו של התינוק שכוב עליך כאשר ראשו מעלה ורגליו מטה. אחזי את התינוק ברכות ואפשרי לו לינוק בקצב שלו.
התנוחה הקלאסית: תנוחה זו טבעית מאד עבור נשים רבות. ערסלי את התינוק על ידך והקפידי כי גופו יהיה מקביל ליד, כאשר ראשו, אוזנו, כתפו ומותניו נמצאים בקו ישר. ניתן להיעזר בתנוחה זו בכרית הנקה מתאימה.
תנוחת המעבר: לאחר השחרור מבית החולים, אימהות רבות מעדיפות להניק בתנוחת המעבר.
תמכי בתינוק באמצעות כרית, או כרית הנקה ואחזי בו במאוזן עם היד הנגדית לצד בו תבחרי להניק. תמכי בתינוק באמצעות אחיזה בשכמות וקרבי אותו אליך בעדינות. תוכלי גם לסייע לתינוק להתחבר להנקה.
הנקה בשכיבה: תנוחה זו תסייע לך להניק כאשר הינך עייפה, לאחר ניתוח קיסרי או כאשר את מחלימה מתפרים באזור הפרינאום.
שכבי על הצד, כופפי בעדינות את רגלייך, הניחי את התינוק לצידך וסובבי אותו אל הצד, כאשר ראשו מופנה לכיוונך. בטנך ובטן התינוק יגעו זו בזו. הצמידי בעדינות את גופך לפיו של התינוק עד שיתחיל בהתליך ההנקה.
הנקה מצד אחד היא תקינה בעיקר כי התינוק יקבל גם את החלב האחורי שמגיע בסוף ההנקה, ותכולת השומן שלו גבוה יותר. אך, יחד עם זאת עד להתבססות ההנקה אין צורך להפסיק או להחליף צד, אלא מומלץ להציע בהנקה הבאה את הצד השני. אם החלטת לא להחליף צד זכרי להתחיל את ההנקה הבאה בצד המלא.
הנקה משני הצדדיםתסייע לך למנוע גודש , במקרה של גודש עלייך לפנות לסיוע רפואי.
במקרים של דליפת חלב ניתן להסתייע ברפידות מתאימות. חשוב להקפיד לאחר ההנקה כי התינוק יונח על הכתף על מנת שישחרר את האוויר שהצטבר בקיבתו בגיהוק קל.
שאיבת חלב
חזרת אל עבודתך והתחלת להמשיך להניק, ולכן עלייך לשאוב חלב ולאפשר למטפלת בתינוק להמשיך להאכילו בחלב אם. דעי כי קיים מבחר גדול של משאבות הנקה, חשוב שתתאימי את המשאבה לצרכים שלך ושל התינוק.
ניתן לקנות או לשכור משאבות חלב אם (יד שרה), שאיבת חלב אם מאפשרת לך להעריך את יתרונות ההנקה ומאפשרת לך את האופציה של הפרידה מהתינוק לפרקי זמן שונים. חשוב שתלמדי את תנאי אחסון החלב לאחר שאיבתו. ניתן גם לשלב את החלב הטבעי השאוב עם תחליף חלב (תמ"ל) ולהעניק לתינוק תזונה מלאה: שילוב של יתרונות חלב האם לצד הנוחיות שבשימוש בתמ"ל.
שילוב של הנקה ותמ"ל
בתהליך הגמילה של התינוק מהנקה והתחלת ההזנה מבקבוק כדאי שתתאימי לתינוק בקבוק עם פטמה שתתאים לצרכיו. לשילוב בין הנקה להאכלה מבקבוק יש יתרונות רבים. מאחר שהתינוק מקבל את כל הדרוש לו מחלב האם, כל זאת מבלי להיות תלוי בלעדית באימו. האכלה מבקבוק מאפשרת לאנשים נוספים להיות משמעותיים בטיפול בתינוק ולך כאם להיות פנויה לעבודה, לטפל בילדייך הנוספים, לצאת לסידורים, לצבור כוחות מחודשים ולנוח.
האכלה באמצעות תמ"ל בלבד
חלק מהאימהות אינן מסוגלות להניק, או שהן בוחרות לא להניק. במצב זה מומלץ לבחור תמ"ל (תחליף חלב אם) שבאמצעותו נאכיל את התינוק.
תרכובת מזון לתינוקות היא למעשה מזון מוכן או אבקה להכנה עם מים שרכיביו מותאמים לצרכי הגדילה וההתפתחות של התינוקות.
ישנם גם סוגי תמ"ל שמבוססים על סויה ומיועדים למצבי בריאות מורכבים (במקרים אלה מומלץ להתייעץ עם הרופא).
ניתן להיחשף לסוגי התמ"ל כבר במסגרת האישפוז לאחר הלידה, חשוב להקפיד כי התמ"ל ישמר במקום קריר ויבש. רחצי ידיים עם מים וסבון לפני הכנת המזון, הקפידי לשמור על הוראות ההכנה ברישומים על גבי הוראות היצרן.
את התמ"ל מגישים מיד לאחר הכנתו, אם התינוק לא סיים את הבקבוק בתוך שעה יש לזרוק את שארית הארוחה. ניתן להכין מנות מראש ולשמור במקרר עד 8 שעות.
הקפידי על ניקיון בקבוקים, פטמות, טבעת הידוק, מכסים. גם בזמן האכלה מבקבוק מומלץ להחזיק את התינוק בחיק ההורה. ניתן לשיר ולדבר אל התינוק בתהליך ההאכלה וזכרי כי גם להאכלה מבקבוק יש מספר תנוחות.
לאור כל האמור לעיל, התקופה בה מגיע הרך הנולד הביתה היא קסומה ומאפשרת לך להתחבר לרך הנולד ולהתחיל להאכילו ולספק את צרכיו. חלב האם הוא המזון הטוב ביותר עבורו, חשוב שתמצאי את התנוחות הנוחות ביותר עבורך ועבורו להנקה. זכרי שניתן לשלב הנקה ושאיבת חלב וכן, ניתן גם להזין את התינוק בתחליפי חלב אם.
אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.
מקורות
*Gartner, L. M., Morton, J., Lawrence, R. A., Naylor, A. J., O'Hare, D., Schanler, R. J., & Eidelman, A. I. (2005). Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics, 115(2), 496-506.
Heinig, M. J. (2001). Host defense benefits of breastfeeding for the infant: effect of breastfeeding duration and exclusivity. Pediatric Clinics of North America, 48(1), 105-123.