
איראן הצליחה לחדור את מערכות ההגנה האווירית של ישראל במהלך מבצע "עם כלביא" בכך ששינתה "טקטיקות שיגור" ואיתרה "פערים" בהגנה הישראלית באמצעות "ניסוי וטעייה". כך דווח הבוקר (רביעי) ב"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני, שציטט מומחים לטילי-הגנה אווירית שניתחו תמונות של שברי טילים ומידע חופשי ברשת.
לפי התחקיר, טהראן החלה לשגר טילים מתקדמים יותר ובעלי טווח ארוך יותר ממגוון רחב יותר של מיקומים בעומק איראן, כך לפי מומחי הגנה מפני טילים שניתחו את התמונות שהגיעו מישראל.
לפי התחקיר, איראן גם שינתה את התזמון והדפוס של שיגורי הטילים, והרחיבה את הפריסה הגיאוגרפית של המטרות. ככל שהמלחמה נמשכה, איראן שיגרה פחות טילים, אך שיעור ההצלחה שלה עלה. וכך, בששת הימים הראשונים של המלחמה, 8% מהטילים של איראן חדרו את מערך ההגנה האווירי של ישראל. בשישה הימים האחרונים, 16% מהם כבר חדרו את כיפת ההגנה.
"ככל שהתקדמה המלחמה פחות טילים נורו, אבל יותר פגעו", נכתב בדיווח, בהתבסס על ניתוח מידע של צוותי חשיבה בישראל ובוושינגטון.
גם מהצהרותיו הפומביות של צה"ל ניתן להבין ששיעור היירוטים ירד במהלך המלחמה. בתחילת העימות צה"ל אמר שיירט 90% עד 95% מהטילים האיראניים, ולאחר הפסקת האש ב-24 ביוני, הצבא אמר שהוא יירט 86% בסך הכול.
סדרת התקיפות המוצלחות ביותר של איראן התרחשה ב-22 ביוני, יומיים לפני סיום המלחמה, כאשר 10 מתוך 27 טילים התפוצצו בישראל.
איראן גם עברה משיגור בימים הראשונים של מטחים ליליים כבדים - 30 שיגורים או יותר - לשיגור מטחים קטנים בהרבה בשעות היום, ממגוון רחב של אתרים. בנוסף שינו האיראנים את דפוסי הירי, פגעו בערים מרוחקות ושינו את פערי הזמנים בין מתקפה למתקפה.
מומחים אמרו כי ככל שהמלחמה התמשכה, ירידת מספר המיירטים והעלות הגבוהה הובילו את ישראל לבחור בשימור משאבים ולנסות ליירט רק את הטילים שמציבים את האיום הגדול ביותר.
בנוסף, הצלחתה של ישראל עצמה בחסדי שמים בתקיפת משגרי טילים איראניים מנעה מאיראן להשתמש בטילים הישנים שלה, שהם גם פחות מדויקים ובעלי טווח קצר יותר. וכך טהראן שיגרה את הטילים המתקדמים בעלי הטווח הארוך יותר בשלב מוקדם יחסית במלחמה.
לפי תמונות של שברים שנותחו על ידי מומחי טילים שצוטטו בדיווח, בשני מוקדים בישראל נפלו שברים של טילי "פתאח-1" היפרסוניים. טיל זה נוחת בזווית חדה ממחוץ לאטמוספירה, במהירות הגבוהה פי 10 ממהירות הקול ויש לו ראש נפץ שמתפצל בזמן מעופו ויכול לחמוק ממיירטים. רק מערכות ההגנה המתקדמות ביותר של ישראל – חץ 3 וקלע דוד – יכולות לשנות את מסלולן באוויר כדי לעקוב אחריו.
0 תגובות