ארבע אימהות: המחאה החדשה לאישה החרדית

מה המצב האמיתי בשוק העובדה והתעסוקה לאישה החרדית? ארבע אימהות מדברות על כך בכנות

נשים חרדיות הוא נושא מעניין מאד, ואם נוסיף לו את נושא "התעסוקה" הוא יהפוך לנושא "הבוער" העסקת נשים חרדיות והשתלבותן בשוק העבודה, נושא טעון עם הרבה מניעות, היבטים, התלבטויות ואינספור דיונים העוסקים במציאת פתרון הולם "לבעיה".

מאיפה באמת צמחה לה "בעיה" מעסיקה זו? מתוך צורך אמתי? או התקדמות בלתי נמנעת של כדור הארץ וכל התלויים עליו? או שבעצם אולי קצת נסחפנו, "האישה היא הבית" , עליה מוטלות מטלות מרובות, תחזוקת הבית, גידול הילדים, פרנסה ועוד.

איפה באמת הקו הדק הזה בין אישה חרדית לבין היצע ,ביקוש ותעסוקה, האם במשק הכללי או במשק הפרטי בביתה שלה? לסוגיה קשה זו כינסנו שוב ארבע אימהות חכמות במיוחד שכל אחת מהן הציגה פן אישי ובוער משלה.

מיכל צ'רנוביצקי - בודקת תוכנה, מובילת תנועת "עיר ואם – אמהות למען אלעד", פעילה בכוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

כשמדברים על תעסוקת הנשים החרדיות, לא מספיק לדבר על מהו אחוז הנשים החרדיות העובדות, אלא גם על תנאי העסקתן. נשים חרדיות עובדות היום במגוון רחב יותר של תחומים ועבודות מאשר בעבר, אבל מבחינת תנאי העבודה שלהם, מצבן לא השתפר בהרבה, ואולי אף הורע, במקביל למה שקורה בציבור הכללי.

שכר מינימום שלא מותאם ליוקר המחיה, מורות וגננות שמועסקות על ידי עמותות ולא על ידי משרד החינוך, ונפגעות שם מתופעות כמו פיטורים כל שנה כדי למנוע וותק. מרכזי תעסוקה לנשים בשירות לקוחות וכדומה, בשכר נמוך, כמעט ללא אפשרויות קידום לא מבחינת התפקיד ולא מבחינת השכר.

אפילו הנשים החרדיות העובדות במרכזי היי-טק שנפתחו בריכוזים החרדיים, משתכרות כ30% פחות מנשים שעובדות בתפקידים מקבילים אליהן בשוק הכללי.

צריך להבין, שלא ייתכן מצב שבו אדם שעובד במשרה מלאה, אינו מצליח לפרנס את עצמו ואת משפחתו בכבוד. אם החברה צריכה את העבודה הזו, אז היא גם צריכה לאפשר לאדם שעובד בה להתפרנס בכבוד.

מעבר לזה צמצום של פערי שכר, הוא בעצם חלוקה הוגנת יותר של ההון. דוגמה קטנה: בשביל שאני אוכל לצאת לעבוד כבודקת תוכנה, אני צריכה את הגננת. את החקלאי ואת נהג האוטובוס.

בלי כל אלה, הייתי צריכה לדאוג למזוני, וללימוד של ילדי בעצמי. מה שאומר, שפערי השכר ביננו הם לא ממש הוגנים. ובתוך כל חברה עסקית, מדובר גם על חלוקה הוגנת של רווחי החברה, בין הבעלים והמנהלים שלה, לבין העובדים שלה.

נשים, בואו נתאגד!

אבל איך משנים את המצב? יש את העבודה שצריך לעשות במסדרונות הממשל ואכיפת החוק: העלאת שכר המינימום. אכיפה של חוקי עבודה. אבל הדרך הכי יעילה, היא פשוט לקחת את גורלנו בידנו.

בכל רחבי הארץ יש היום תנופת התאגדות מרשימה. מורים בבתי ספר פרטיים. עובדים במפעלים. ואפילו בשוק התקשורת. התנופה הזו לא פוסחת על הציבור החרדי. אלפי מטפלות המשפחתונים שמאוגדות בכוח לעובדים, רבות מהן נשים חרדיות.

התאגדות השוחטים מהתקופה האחרונה, גם בכוח לעובדים. עובדים ועובדות שבאומץ רב, מתאגדים, ומשפרים משמעותית את שכרם ותנאי העסקתם.

אני מזמינה את הנשים שקוראות את זה עכשיו, גננות בתלמודי תורה פרטיים, עובדות במרכזי תעסוקה חרדיים, או בכל ארגון ועסק אחר, להרים טלפון לאחד ממטות כוח לעובדים, או ארגון עובדים אחר, ולבדוק את האפשרות להתאגד.

שושי הלר - עיתונאית עוסקת בפרסום ופעילה חברתית

אחרי שכבר בוצעו עשרות מחקרים, נכתבו מאות דו"חות, סקרים, החלטות, פורסמו אלפי כתבות, פרסומות, ידיעות, ועלו אינספור רעיונות של יזמיות, עמותות, ארגונים, מכללות, מה אפשר להוסיף?

להסביר חשיבות של האישה בהחזקת בית של תורה? קריירה ו'מימוש עצמי'? לעודד השכלה גבוהה? או אולי לזעוק את זעקת העובדות החרדיות ששכרן אינו הוגן? ההיי-טקיסטיות המופלות לרעה? המורות והגננות המפוטרות בכל שנה?

הכל כבר גלוי וידוע.

העולם התקדם וכך גם האישה החרדית, החיים סחפו אותנו למעגל שבו סף הגירוי הולך וגדל, ואיתו הצורך לגדול ולא רק לגדל. ואין מה לדון אם זה הרצוי, כי תכל'ס זה המצב המצוי. וכמי שמאמינה בניהול העולם על ידי בורא, אחד יחיד ומיוחד, אני בטוחה שגם אם לא הכל טוב, הכל לטובה.

וכשאני חושבת מה באמת מעסיק אישה חרדית, אני רק מדמיינת את המילים הלא נגמרות על רשימות ומשימות שלא מסתיימות, על האישה שגם אם היא מורה, גננת, רו"ח, מהנדסת, עורכת דין, או זמרת, עיקר עיסוקה הוא הוא הבית והמשפחה:

להתעורר, להעיר, להלביש, לחתל, לחפש, למצוא, לארגן, להשקות, לסרק, לסלסל, לחבק, להכין, לארוז, לשלוח, לנקות, לסדר, למיין, לכבס, לרחוץ, לסחוט, לתלות, לייבש, לקפל, לגהץ, לקלף, לשטוף, לחתוך, לסנן, לרסק, לרדד, לנפות, לברר, למעוך, לבשל, לתבלן, לאפות, לטגן, להקפיץ, לניילן, להקפיא, להפשיר, לחמם, לערוך, להגיש, לברך,

להאכיל, לפנות, להרים, לזרוק, להדיח, לצאת, לבקר, לטייל, לחנך, לנדנד, לרוץ, להתחבא, לתפוס, להרים, לשמור, להשגיח, לגלגל, לקחת, לדבר, לבחור, לקנות, לשלם, לסחוב, לחזור, לתת, לטאטא, להבריק, להפשיל, לקלח, לקנח, לחפוף, לצחצח, לטפח, לשחק, למסור, ליצור, להקריא, להכתיב, ללמד,

לצייר, להחמיא, לשאול, להקשיב, לצחוק, לקשקש, לרקוד, לקפוץ, לשאת, להניף, להכיל, לבכות, לנחם, לשמח, לשמוח, להשכיב, להפציר, ללטף, לשיר, לספר, לדקלם לאהוב, להתפלל, לחייך, להתחיל מחדש....

אופס, רגע, כמעט שכחתי... ללכת לעבודה!

אז נמשיך במחול המעגלים, של בית ועבודה, לימודים ותעסוקה, אך נזכור תמיד שהבית הוא מקור הצמיחה האמתי שלנו, ומקום התעסוקה הבלתי נגמרת, אבל גם הכי הכי מתגמלת.

יעל אלימלך- מנהלת הכשרות ארצית בעמותת תמך – עמותה לקידום תעסוקת נשים חרדיות

לנשים חרדיות יש הרבה מה להציע לשוק העבודה, הן מוכשרות, זריזות, ישירות, ויש להן קשרים אישיים שיכולים לקדם כל עסק, רק צריך להביא אותן אל המעסיק שיעריך את העובדות הללו. אומרת גב‘ יעל אלימלך, מנהלת הכשרות ארצית בעמותת תמך.

המודל של תמך הוא לקשר בין מעסיק שהכיר בפוטנציאל הטמון בעובדות חרדיות לנשים שסיימו לימודים, שמחפשות הסבה מקצועית או שיוצאות לעבוד. וגם בגיל מאוחר יותר, לאחר שילדיהן בגרו“.

מאז שנת 2008 פועלת תמך במטרה לקדם ולפתח כלי תמיכה להכשרה ולתעסוקה, ועובדת בשיתוף פעולה עם כל הגורמים בתחום כגון: ג‘וינט ישראל, הקרן למפעלים מיוחדים של ביטוח לאומי, המעסיקים, העיריות, הקהילה ועוד.

כ– 500 נשים עברו הכשרה אצל מעסיקים בשנה האחרונה, מציינת יעל נתונים מפתיעים מצביעים על היקף עצום של הכשרות שמובילות ישירות למקומות עבודה: 300 עסקים פרטיים השתתפו פעילות של המרחב העסקי ו – 60 נשים השתתפו בתכניות קידום במקום העבודה, כשקידום משמעו שיפור בתנאי השכר או שעות העבודה.

אנו מלווים מעסיקים בקליטת עובדות חרדיות ומספקים להם כלים יעילים להתמודדות עם הצרכים שלהן כקבוצה וכפרטים“, היא מוסיפה.

פעמים רבות מאד התשתית שמוקמת בשיתוף פעולה של תמך עם המעסיק משמשת בהמשך לקליטה של עובדות נוספות רבות, שמצטרפות לקבוצת ההכשרה הבסיסית של תמך ונהנות גם הן מהעבודה המקדימה והיסודית של העמותה מול המעסיק.

יעל מבדילה בין סוגים שונים של מחפשות עבודה. כולן מוכשרות, לכולן יש יכולות גבוהות אבל כל אחת רוצה להגשים חלום אחר, ולכל אחת מטרות משלה וצרכים משלה. בתמך ערים לסגנונות שונים ומספקים מענה ספציפי לכל חסם בדרך לעבודה.

תמך אינה חברת כח אדם, מעירה יעל, והיא אינה עוסקת בשיבוץ במקומות עבודה. ישנה אפשרות להצטרף לפורום, שדרכו נשלחות הצעות עבודה שמגיעות לתמך לרשימת תפוצה של נשים שפרטיהן וקורות החיים שלהן מתאימות להצעה, ואכן, מעסיקים רבים מאד מחפשים עובדות דרך תמך.

אך עיקר הפעילות שלנו בהשמה היא על ידי הכשרת קבוצות למקומות עבודה ייעודיים, ולא בתיווך ישיר. החזון שלנו הוא להעצים את קבוצות ההכשרה אצל המעסיקים ולפתח גם את נושא הקידום בהקשר של תנאי שכר ושעות עבודה.

יותר מ - 4500 נשים שהשתלבו במקומות עבודה חדשים מאז תחילת הפעילות מוכיחות שהחזון הוא לגמרי לא סוג של אשליה.

רחלי איבנבוים - מנכ"לית ארגון מאיר פנים, מיסדת ומנהלת תוכנית מובילות

נשים חרדיות עובדות בשיעורים משביעי רצון, אך כשנעמיק פנימה הנתונים קשים, נשים חרדיות עובדות במעט מאד מקצועות, פחות שעות, והגרוע מכל השכר הממוצע שלהן נמוך ביותר מ -45 אחוז משכרן הממוצע של נשים ישראליות אחרות שאינן חרדיות.

עם נתונים אלו לא ניתן לעבור לסדר היום במשק הישראלי עבודתן של נשים חרדיות מתומחרת נמוך במיוחד. הן מתויגות ככח עבודה זול.

זאת על אף שסקרי שביעות רצון בקרב המעסיקים מצביעים שהעובדות החרדיות מדורגות במקומות הגבוהים ביותר מבחינת יכולות, מסירות, התמדה וכח עבודה מעולה.

פער זה מעביר לנו מסר חד וברור כי מנצלים את כח העבודה של החרדיות ללא שום תמורה הולמת. כוחות השוק הכלכליים מושתתים על היצע וביקוש, כאשר ביקוש המשרות נשאר זהה והיצע העובדות בתחומים מסוימים הולך וגדל כל שנה. שכרן של העובדות יורד עד קרוב לשכר המינימום.

הנשים החרדיות שעובדות קשה ובמסירות מקבלות את המסר שהן אינן שוות הרבה ועל כן גם חוששות לדרוש יותר.

כדי להתמודד עם מציאות זו הוקמה "מובילות" תוכנית מצוינות הפונה לנשים עם יכולות גבוהות ומסייעת בהכוונה ע"י מנטורינג, לימודי מכינה , והשמה בשוק העבודה כדי להתברג ולהגיע לעמדות גבוהות ומשמעותיות ובאמצעות כך לנפץ את הסטראוטיפ.

התוכנית תוכיח למשק הישראלי כי נשים חרדיות שוות לא פחות ואף תסייע לתת ביטוי הולם לכח עבודה נשי חרדי.

]]>

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

7
עושה רושם שיש לך אובססיביות להיות מפורסמת ושידברו ממך אחת ליומיים ותו לא
אלי
6
לגדל את ילדיהן. עכשיו חלק ג': ילדי ארבעת האמהות. נשמע מה אומרים ילדים של..אמור להיות כתבה מרתקת ומפתיעה.
הילה
5
ברגע שאישה שמחה וממשת את עצמה, אם המימוש שלה הוא בבית וטוב לה הרי זה משובח אבל, אם היא רוצה להגשים מעבר לכך, וטוב לה עם זה ואינו פוגע בביתה בבעלה ובילדה, אז למה לא.. הפוך- אישה שמחה = בית בריא
איילה
4
אישה עובדת ... בדרך כלל לצד המשימה המוטלת עליה מטבע הדברים להרחבת התא המשפחתי ודאגתה להתנהלות השוטפת לעיתים גם לומדת להרחבת אופקים , היא אכן אשה ללא הפסקה! ראויה היא לזכות במעמד של הכרה בצורך גם לשכר הולם .
שונמית דרעי
3
פעם שמעתי שאם רוצים לדעת אם מישהו הצליח בחיים, שהוא בן אדם גדול, צריך לשאול הבן זוג... אני רואה הרבה נשים שעובדות וכנראה מאושרות בעבודה שלהן אבל הילדים מוזנחים, הבית בבלאגן, והבעל סובל. אני לא מדבר דווקה על נשות אברכים שלוקחות על עצמן עול הפרנסה אבל על נשים שרוצות לצאת מהבית כדי להוסיף על המשכורת של
עקרת בית
2
כל הכבוד, מקסימה.
חני
1
החברה החרדית לא תיתן לאישה לעולםםם לבטא את עצמה כמו שהיא רוצה. כאן הכל מתחיל וגם נגמר!
בילי

עוד במשפחה:

אור וחגיגה

חנוכה הוא זמן מושלם לאור, צחוק וטעמים משגעים - ואין כמו ערב לביבות משפחתי כדי להביא את כל אלו יחד | בין לביבה לרגע של מנוחה עם סופגנייה, זה בדיוק הזמן להוסיף מעט פעילות שתעשיר את האווירה ותיצור זיכרונות בלתי נשכחים,  אז התחממו על הלביבות, והיכנסו לרשימת הפעילויות שתהפוך את הערב שלכם לחגיגה אמיתית (משפחה)

||
2
ש

מהיר, בזול ומטפל בשורש

בין שמות המטפלים בתחום הנפש, המובילים היום בשוק, ד"ר מתוקה זוכה להכרה רבה בזכות הדרך הייחודית שפיתחה. בשיחה מרתקת איתה, היא מספרת על הדרכה, עקרונות השיטה וההצלחות המרשימות שהשיגה במשך 38 שנות עבודתה. את השיטה היא תרגמה ל-7 מפגשים ממוקדים, קצרים וזולים שמסייעים לכל אחד ולכל בעיה- הכל בכתבה המרתקת (אימון אישי, מאמע, משפחה)

כיכר בשיתוף תכלס|מקודם

אימהות משוחחות

אנו רוצים לשלוח את ילדינו לגן בידיעה שהם בטוחים ומוגנים, אבל כשהמציאות כוללת ילדים עם אלרגיות שונות, המתחם בין בטיחות לרווחת כל הילדים מציף דילמה | האם הגבלת תפריט של כל הגן בשל אלרגיה היא כורח המציאות? איך מאזנים בין הצרכים של ילד עם אלרגיה למען כל ילדי הגן ומה עושים כשזה מתנגש עם קשיים נוספים כמו קושי בוויסות חושי והפרעות אכילה של ילדים אחרים בגן? (מאמע, נשים, משפחה)

||
11

אימהות משוחחות

כל עונה מחדש מתחיל מרתון הקניות לילדים- באם צריך שכולם יהיו לבושים בסט אחיד?!- נראה שהנושא מעורר דילמה ושיח- אספנו כמה אימהות שהתדיינו בנושא גם אם אתם מאלה שחושבות שההתעסקות בסטים היא "שיעבוד", קטנטני ומיותר, וגם אם אתן חושבות שזה חשוב, יפה או פרקטי הכתבה תוסיף לכם פרספקטיבה רחבה על הנושא (מאמע, נשים, משפחה)

||
2

מדריך להורים

בוקר- יכול להיות הזמן המענג ביותר ביום- לו היינו תרנגולות, אבל בהנחה שאנחנו לא, עבור כולנו, במיוחד הורים עם ילדים בגיל בית ספר, הבוקר יכול להרגיש יותר כמו מרוץ קדחתני נגד השעון. אבל זה יכול להיראות גם אחרת- מוכנים? בואו לצלול פנימה! (הורות, מאמע, משפחה)

|
ש

עם הצלחה לא מתווכחים

שיטת שש הנקודות נועדה לאפשר לכל אחד ללמוד ולהצליח במבחני הרבנות הראשית, הן לדיינות, הן לרבנות והן לתעודת הסמכה כטוען רבני. מאות בוגרים של מל"מ כבר מכהנים כרבנים וטוענים רבניים. עם הצלחה לא מתווכחים (לימודים)

כיכר בשיתוף מל"מ|מקודם

במשפחות הכי טובות

כמעט כל משפחה ברוכת ילדים מכירה את סאגת השמלות האחידות בחתונה. ההחלטה שכל המשפחה תלבש את אותו בגד בעיני רבים היא הכרחית וחשובה, אך אצל רבים וטובים המשימה גוררת דם רע- האם חשוב לשמר את הטרנד?- תקראו ותחליטו (מאמע, משפחה, חתונה)

||
23

משפחולוגיה 

כשהאחות הצעירה נקראת כל יום לבייביסיטר על האחיינים, יש דברים שמתחילים להציק לה • כך תכירו תודה ותתחשבו באחות המקסימה שמתנדבת לעזור לכם • נערות: "שימו לב לחסד שמתגלגל לפתחן" (נשים). 

||
5

אימהות וילדים בשגרת מלחמה

"יש לך חירות פנימית - אי אפשר להכניס אותך לשום שבי" | הרבנית ימימה מזרחי בשיעור העצמה ודרכים להתמודדות בעת מלחמה, במסגרת סדרת הסרטונים לחיזוק הרוח והחוסן לאימהות בשעת מלחמה (חרדים)

||
6
ש

צה"ל מרחיב את מעגל הגיוס החרדי:

"אם בשנים הראשונות פעלנו בשקט ו"מתחת לרדאר" כדי לא להרגיז אף אחד, היום מרבית ההנהגה החרדית מכירה אותנו ורומזת לנו להמשיך בדרכנו החשובה" • ראיון מרתק עם כל הנוגעים בדבר (חרדים)

בשיתוף האיגוד החרדי|מקודם|
7

חירום, שגרה ומה שביניהם

המערכה צפויה להיות ממושכת, אנחנו כנראה לא הולכים לחזור לשגרה הרגילה בתקופה הקרובה. כדי שנוכל להחזיק מעמד לאורך זמן, עלינו להצליח ליצור לעצמנו "שגרת חירום" גמישה. כאשר הורה מצליח לקיים שגרת חירום, קל יותר להרגיע את הילדים ולהחזיר אותם לשגרה שפויה יותר. ד"ר חיים דיין בטור מיוחד (משפחה, מגזין כיכר)

|

בימי לחץ וגם בשגרה

בימים אלו בו הלחץ מורגש בפנים, מבעבע בנו כלבה רותחת. אנו רוצות להשפיע על האווירה הביתית. אנחנו עקרות הבית- עיקר הבית: יש לנו תפקיד משמעותי בעיצוב האווירה בבית. על ידי טיפוח סביבה רגועה ונעימה שתטפח תחושת שלווה אצל הילדים, אשר תלווה אותם כל חייהם (הורות). 

|

"שמע אשמע צעקתו"

רחל וגיטי- שתי נשים אלמנות, משתפות אותנו בחוויית החגים בצל האלמנות, בחסר המורגש דווקא בזמנים החגיגיים,  בקושי של גידול היתומים, במלאכים הקטנים שעוזרים,  בשעות הקשות ובכלים שעוזרים להן להתמודד (חגים, אלמנות). 

||
6

טיפים ליוצאים לר"ה

הם משתרכים לכוון התחנה כששובל הולך אחריהם: שובל של טיפות טשולנט, שובל של טיפות רסק פירות, שובל של מרק, וכו'. יחדיו הם יוצרים תרכובת מעניינת על המדרכה. • טלו טיפים לאריזת האוכל לקראת היציאה לדירת ארוח בר"ה (חגים, משפחה).

||
2
ש

פועלים ישועות

כך היו נוהגים בשנים עברו. לצאת מירושלים לעבר מירון, ובדרך לעצור בטבריה להתפלל בהילולת רבי מאיר בעל הנס ביום ההילולא שלו | שלוחי 'ועד הרבנים' יהיו שם בשבילנו, בי"ד אייר ובל"ג בעומר – לפעול עבורנו ישועה בזכות הצדיקים ועם כוח הצדקה (חרדים)

אסף מגידו|מקודם

בלגן לא כאן

עד היום ספגתי וספגתי ואני מרגישה שנגמר לי. מרגע הגעתם ועד מוצ"ש כל הרצפה פזורה משחקים. המטבח נראה כמו בית תמחוי. כל מאכל ומשקה שיוצא מהמקרר נשאר בחוץ (הורות, משפחה)

||
16

... במשפחות הכי טובות

המשפחות מתרחבות, הקשר מתרופף ולכולנו נחמץ הלב. חבל שלא שומרים על קשר. אין כמו משפחה, אך הכל נשאר בקלישאה. • קבלו טיפים פשוטים לחיזוק הקשר המשפחתי. (משפחה)

||
4
ש

בדמי ימיו

רבי יודל פרידמן שהיה מקבל כל אדם בסבר פנים יפות, נפטר לבית עולמו בדמי ימיו והותיר אלמנה עם שלושה יתומים צעירים במיוחד • רק לפני ההלויה נחשף המצב הכלכלי בבית המשפחה • האלמנה סירבה לקבל עזרה, אבל רבני הקהילה הפעילו עליה לחץ כבד – לטובת הילדים (חרדים)

אסף מגידו|מקודם