אל שמורת תל צפית, עירו של גוליית

בחפירות הארכיאולוגיות במקום נחשפו 500 כלים עתיקים ושלמים (קיץ בכיכר)

בראשית אפריל חנכה רשות הטבע והגנים, בשיתוף המועצה האזורית יואב, קק"ל וחברת החשמל, את גן לאומי תל צפית. במקום נערכו עבודות פיתוח והכשרה לקליטת מבקרים. עתה, עם שילוט ההסבר, תל צפית הפכה לפינת חמד.

תל צפית, שוכן במדרון גבעה גבוהה, המתרוממת בתלילות ממישורי הסחף של נחל האלה. חפירות ארכיאולוגיות גילו כאן שרידי יישוב שראשיתו בתקופה קדומה, באותם ימים היה זה אחד היישובים הגדולים בארץ ישראל.

הרבה יותר מאוחר, במאה 10 לפנה"ס, כך סבורים רוב החוקרים, שכנה כאן העיר גת, אחת מחמש ערי סרני הפלשתים, הלא היא כור מחצבתו של גוליית הפלשתי. הממצאים העשירים שהתגלו מתקופה זו, ביניהם יותר מ-500 כלים שלמים לגמרי, מעידים על עיר פלשתית משגשגת.

ממצא מרתק, יחיד במינו, הוא החפיר המקיף את האתר. בדרך כלל חפיר נחפר על ידי אנשי העיר, כהגנה נגד תוקפים, אבל כאן החפיר הוא חלק ממערך מצור. חופר האתר, פרופ' אברהם מאיר מאוניברסיטת בר אילן, משער שחזאל מלך ארם, שצר על גת פלשתים, הוא שחפר את החפיר.

בתקופה הצלבנית (מאה 12) נבנתה מצודה קטנה על פסגת התל, במסגרת המצור הצלבני על אשקלון הפטימית. המצודה נקראה בלאנש גארד (המצד הלבן), על שם מצוקי הקרטון הלבנים שמבצבצים בצדו הצפוני-מערבי של התל. מאוחר יותר נוסד במקום הכפר הערבי תל א-צאפי, שהמשיך להתקיים עד למלחמת השחרור.

מראש תל צפית נשקפת תצפית מרהיבה על מישור החוף הדרומי, שפלת יהודה והרי יהודה. ביער חרובית הסמוך יש חניונים רבים, מותאמים לנכים.

גישה לגן לאומי תל צפית: מצומת ראם (מסמיה) נוסעים מזרחה (כביש מס' 383). נכנסים ליער חרובית (בין סימני ק"מ 7-8) ונוסעים בדרך הסלולה דרומה, עד קצה היער. היישר לפנים מתנשאת הגבעה הגבוהה של תל צפית. ממשיכים עם הדרך שמאלה, חולפים על פני הכניסה לתחנת המיתוג של חברת החשמל ופונים ימינה בדרך עפר (סימון אדום). הדרך מגיעה ל"גשר אירי" במפגש עם אפיקו הרדוד של נחל האלה, למרגלות תל צפית.

נשמח לקבל מכם הערות או המלצות על מקומות ואתרים שיכולים לעניין את ציבור הגולשים. את הפניות יש לשלוח למיייל: ik@kikar.net

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר