לראשונה מקום המדינה

השר משה ארבל נאם בעברית בעצרת הכללית באו"ם | צפו

אחרי שהגיש עם מקבילו המרוקאי הצהרה משותפת לשתי המדינות בנוגע לטיפול עם מגיפות, נשא השר ארבל נאום בעברית בעצרת הכללית של האו"ם (עולם)

יוסי נכטיגל | כיכר השבת |
ארבל באו"ם, היום (צילום: ללא קרדיט)

שר הבריאות והפנים משה ארבל נשא היום (רביעי) נאום בעצרת הכללית של האו"ם בעברית. את נאומו פתח בהזדהות עם בני העם במרוקו בעקבות אסון רעידת האדמה הקשה שפקד אותם.

קודם לנאום הגיש השר ארבל יחד עם מקבילו המרוקאי פרופ' חאלד עיט טאלב הצהרה משותפת לשתי המדינות בנוגע למניעה, טיפול והתמודדות עם מגיפות.

בנאומו הפך ארבל לשר החרדי הראשון שנאם בעצרת הכללית. הוא נאם במסגרת ביקור מדיני קצר שאליו יצא בארה"ב. הוא יחזור לישראל כבר מחר וינחת בארץ ביום שישי הקרוב. זאת בשל אילוצי 'עשרת ימי תשובה' והרצון לשהות בארץ ישראל בשבת שובה.

"מגפת ה-COVID-19 זעזעה את העולם, שיבשה כלכלות, פגעה בפרנסת רבים, ערערה קשרים משפחתיים, ויצרה אתגרים רבים במערכת החינוך. המגיפה טלטלה קשות את מערכות הבריאות במדינות רבות, הובילה לאובדן חיים וכן לבעיות בריאותיות לטווח הארוך אותן אנו עוד לומדים", אמר ארבל בנאומו.

הוא ציין: "הקהילה הבינלאומית זיהתה שתי פעולות מפתח חיוניות בשלב זה: הרפורמה בתקנות הבריאות הבינלאומיות, וניסוח כלי בינלאומי למוכנות ותגובה למגיפה. מדינת ישראל תומכת מאוד במאמצים אלה, וגאה להיות שותפה להגשת ההצהרה ביחד עם ממלכת מרוקו.

"מזה 75 שנים אנו מחויבים לקדם בריאות גופנית ונפשית ורווחה. אך במשך זמן רב מדי, בריאות הנפש לא זכתה ליחס הראוי, ולא קיבלה את המשאבים הנדרשים. כעת, לאחר שהוכרה חשיבותה של בריאות הנפש בין השאר כלקחי המגיפה, עלינו להבטיח הקצאת משאבים ומימון נאותים".

השר משה ארבל בריאיון מיוחד לישי כהן (צילום: יוני מאיר ודודי פלוג. מפיק: אשר רוט. עריכה: ידידיה כהן)

כמו כן, במסגרת ביקור הבזק, ייפגש שר הבריאות ארבל עם מקבילו מזכיר הממשלה - המכהן גם כשר הבריאות - של ארה״ב חביאר בסירה בפגישה מדינית זו יחתמו שרי הבריאות של ישראל וארה״ב על מזכר הבנות להידוק שיתוף הפעולה בין המדינות בשורה של תחומים.

בהמשך ייפגש שר הבריאות ארבל במהלך ביקורו עם שר הבריאות של בריטניה וויל קווינסי.

הנאום המלא

נכבדי נשיא העצרת, שרים, שגרירים ונציגי המדינות הנכבדות, אני מתכבד לפנות לפורום חשוב זה בתפקידי כשר הבריאות והפנים של מדינת ישראל.

ראשית, אני מבקש להביע את אהדתי העמוקה לממלכת מרוקו, שותפתנו היום להגשת ההצהרה בנוגע למניעה, טיפול והתמודדות עם מגיפות. אני מביע את תנחומיי לעם במרוקו בעקבות רעידת האדמה ההרסנית שהתרחשה בממלכה, ומאחל החלמה לפצועים בשם מדינת ישראל וממשלת ישראל. מדינת ישראל תמיד תהיה ערוכה לסייע לידידינו וכך גם הפעם.

מגפת ה-COVID-19 זעזעה את העולם, שיבשה כלכלות, פגעה בפרנסת רבים, ערערה קשרים משפחתיים, ויצרה אתגרים רבים במערכת החינוך. המגיפה טלטלה קשות את מערכות הבריאות במדינות רבות, הובילה לאובדן חיים וכן לבעיות בריאותיות לטווח הארוך אותן אנו עוד לומדים.

המגיפה חשפה את נקודות התורפה, את הליקויים ואת מגבלות הידע. כדי שנוכל להשתפר ולהגיב טוב יותר בעתיד, עלינו להכיר בכישלונות העבר וללמוד ממנו. עלינו להיות ביקורתיים ולבחון בכנות את עצמנו, ובכלל זה את חולשותינו.

הקהילה הבינלאומית זיהתה שתי פעולות מפתח חיוניות בשלב זה: הרפורמה בתקנות הבריאות הבינלאומיות, וניסוח כלי בינלאומי למוכנות ותגובה למגיפה. מדינת ישראל תומכת מאוד במאמצים אלה, וגאה להיות שותפה להגשת ההצהרה ביחד עם ממלכת מרוקו.

מזה 75 שנים אנו מחויבים לקדם בריאות גופנית ונפשית ורווחה. אך במשך זמן רב מדי, בריאות הנפש לא זכתה ליחס הראוי, ולא קיבלה את המשאבים הנדרשים.

שנה לאחר תחילת המגיפה חלתה אישה יקרה שאני מכיר בקורונה. האישה, אם חד הורית לילד בן 4, הופרדה באחת מבנה למשך שבוע וחצי. הבן, שעוד לא היה בגיל להבין מה קרה ומדוע הופרד מאימו, הוא נפגע משני מהקורונה, נפגע בנפש. בדומה למיליוני ילדים שישבו בבתיהם במשך שבועות וחודשים בחרדה ודיכאון. אלו השלכות המגיפה שכולנו חיים איתן ביום שאחרי.

כעת, לאחר שהוכרה חשיבותה של בריאות הנפש בין השאר כלקחי המגיפה, עלינו להבטיח הקצאת משאבים ומימון נאותים גם לתחום חשוב זה.

אנו חוזרים ומאשרים את מחויבותנו לא להשאיר אף אחד מאחור, שירותי הבריאות יפעלו עבור כולם, בעיקר אלו הפגיעים ביותר. זוהי אמירה מחייבת שמצווה עלינו להקשיב למטופלים, לבנות אמון והסברה כנה ולמצב זאת בלב אסטרטגיית הבריאות שלנו, במיוחד בעידוד חיסונים וקידום אורח חיים בריא.

לבסוף, אנו מאשרים את החשיבות של ניטור כדי לזהות מהר יותר מצבי חירום בריאותיים עתידיים.

באמצעות עבודה משותפת נכונה נוכל לצאת מחוזקים מהמגפה האחרונה, לבסס מערכות בריאות עמידות יותר – ולהוריש לילדינו עולם מוכן ומאורגן למצבי חירום בריאותיים  ולהציל חיים.

אסיים את דבריי, שנאמרו כולם בלשונם ובשפתם של אברהם, יצחק ויעקב, דוד ושלמה, ירמיה וישעיה, בדבריו של הנביא מלאכי "הלוא אב אחד לכולנו, הלוא אל אחד בראנו, מדוע נבגוד איש באחיו לחלל ברית אבותינו". כאן עלינו להתחייב לשיתוף פעולה ולא לפוליטיזציה, ומילים אלו של הנביא מלאכי שראויות לבית הזה, נכון שינחו אותנו וילוו אותנו בכל עת.

הביקור הקודם

כזכור, לפני כחודש וחצי, השר ארבל ארבל נפגש בניו יורק עם נשיא העצרת הכללית של האו״ם, צ׳אבה קרשי, בנושא ההיערכות הגלובלית להתמודדות עם מגפות

בפגישה, שהתקיימה בלשכת הנשיא במטה האו״ם בניו יורק, השתתפו שגריר ישראל באו״ם גלעד ארדן, אשר מוביל את ההחלטה באו״ם, וכן ד״ר דוד דגן ראש חטיבת בתי החולים הממשלתיים במשרד הבריאות.

שר הבריאות הודה לנשיא על מינויים של שגריר ישראל לאו״ם גלעד ארדן לצד שגריר מרוקו לאו״ם עומאר הילאל להוביל ולתאם את המשא ומתן ואת המפגש רם הדרג בנושא מוכנות למגפות ומניעתן שעתיד להתקיים בחודש ספטמבר הקרוב במסגרת העצרת הכללית של האו״ם.

ארבל ציין את המקצועיות הרבה של השגריר ארדן בהובלת ההחלטה הראשונה שישראל מובילה אי פעם בעצרת הכללית של האו״ם, ועל כן הוא רואה חשיבות רבה למקצועיות ההליך והצלחתו עומדת בראש סדרי העדיפויות.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר