אאא

קרה לכם שחזרתם עם השקיות מן המרכול וגיליתם כי מחצית מן הירקות לא ראויה לסלט? זה קורה לא מעט, ולרבים מאיתנו. וזה קורה בעיקר בגלל היסח הדעת. בחירת הירקות אינה שליפת שקית מזון מתועש מן המדף, יש לבחון כל ירק במבט מעמיק. הקיץ והחום שמגיע אתו בעסקת חבילה גורמים לירקות להפוך לרגישים מבדרך כלל, כך שבקיץ חשוב שבעתיים לבחור ירקות איכותיים וטריים שחיי המדף שלהם יארכו. 

איך עושים את זה ומה צריך לבדוק? על כך בכתבה שלפניכם. 

ראשית - ואת הטיפ הזה כבר שמעתם לא פעם - אסור לשכוח להכין רשימה מראש. בלי רשימה הירקות ירקבו אצלכם במקרר, וזה לא מחזה נעים...  שנית, יש לבחור את הירקות הטובים ביותר שמצויים על הדוכן במרכול, אתחיל עם הירקות הבסיסיים. 

מלפפון

יותר מכל ירק חשוב שהמלפפונים יהיו איכותיים וטריים. זה פשוט לא מלפפון אם הוא לא קריספי ומתפצפץ בפה. כדי לקבל את הירק הטוב ביותר, יש לתת עדיפות למלפפונים הרזים והמוצקים (המלפפונים הרחבים, לעיתים רכים במרכזם וקשים בקליפה החיצונית). בדקו  שהמלפפון קשה גם במרכז ובמיוחד בקצוות. חשוב לוודא שהקצוות במקומם, כי כשחסר אחד מהם המלפפון מתקלקל מהר יותר. המלפפון צריך להיות בעל צבע עז, ותנו עדיפות לגודל הבינוני.

ישנם כלים המונעים חדירת לחות ומאריכים את חייהם של המלפפונים כמו רפידת ספיגה, אך הכי מומלץ זה לא לקנות כמות גדולה מידי ולצרוך אותם בזריזות.

טיפ: קבלו טיפ מדהים, שיותיר לכם את המלפפונים טריים. הפרידו בן מלפפונים לעגבניות במקרר. אחת הסיבות המרכזיות לריקבון מהיר של מלפפונים הוא השילוב  - הנראה כל כך טבעי - בין מלפפונים לעגבניות, אך מסתבר שמדובר בשילוב גרוע במיוחד (חוץ מבסלט הישראלי שלכם...) מאחר שישנם חומרים שמופרשים מן העגבניה הגורמים לריקבון המלפפונים, שגורמים מצידם לריקבון העגבניות וחוזר חלילה. הפרידו ותיהנו. 

עגבנייה

צבע העגבניה הוא הפקטור החשוב ביותר לבחינת טריותה. שימו לב, כמה שיותר אדום יותר בריא. צבע אדום עמוק מראה כי קיימים בעגבניה ויטמינים מסוג A ו- C. לאחר שבחרתם את הצבע הנכון, החזיקו את העגבניה ובדקו האם יש עליה פגמים ושריטות שלא אמורות להיות שם. העגבניה צריכה להיות עגלגלה ושמנמנה, רכה, אך לא רכה מידי. 

טיפ: כמו במלפפונים, כך בעגבניות, אל תתפתו לרכוש כמות גדולה מידי. והפרידו בין מלפפונים לעגבניות והכי חשוב השתמשו בעגבניות הרכות יותר בתחילה, ובסוף בקשות יותר (שמחזיקות מעמד זמן ארוך יותר בדרך כלל). 

פלפל

כמו עגבניה, צבע הפלפל מספר לנו את סיפורו של הירק. יש לבחור פלפלים מבריקים, ללא פגמים, כשצבעו עמוק וחזק. שימו לב, ישנם מקומות בהם הפלפלים מוברקים, העבירו את האצבע בחוזקה על גוף הירק כדי לוודא שלא מדובר בברק מלאכותי. 

על הפלפל להיות חזק, קשוח וקליל. כמו בכל ירק, רצוי לרכוש כמות פלפלים המספיקים לצריכה שבועית, ואפילו לפחות מכך. 

טיפ: אם אתם בירקניה השכונתית, ויש לכם יחסים טובים עם הירקן, תוכלו לשבור חתיכה מהפלפל ולשמוע את רעש ה'פיצוח'. הרעש שמאשר שאכן מדובר בירק נפלא. (אגב, הטיפ הזה מומלץ במיוחד לחובבי פלפלים חריפים). 

חסה

קשה לנו לבחור חסה. אנחנו רוכשים את חסות המהדרין בתוך מארזים סגורים שלא מאפשרים נגיעה, מישוש ואפילו מבט. מדובר בירקות מרוססים 'עד העצם', ומה שכן ניתן לבדוק הוא את כמות הזמן שהחסה שוכבת במקרר של המרכול. 

שימו לב, שצבע הירק אחיד, רצוי ללכת על ירוק בהיר כמה שיותר (דבר המוכיח כי מדובר בעלים שנלקחו מלב הירק), ירוק בהיר = טעם מתקתק ומרקם מתפצח. כמו כן שימו לב שאין השחרה בקצות העלים, והתרחקו מעלים הנראים נבולים. 

טיפ: חוסו על החסה שלכם, ושימו אותה בקור, היא אוהבת את זה. חסות רוכשים לשימוש מידי. 

• עשו לייק לעמוד הפייסבוק של 'כיכר השבת' ותישארו מעודכנים

שום

אין כמו שום טרי, השום "בגרביונים" לעולם יהיה ארומתי פחות מזה הטרי. אבל ליפול על שום טרי לא איכותי זה לא מלבב, בלשון המעטה. אם בכל זאת אתם לוקחים את הסיכון והולכים על שום טרי, שימו לב שהקליפה תהיה שלימה. קליפה עם חריצים וסדקים מגלה לנו כי תהליך ההבשלה כבר החל, ובקרוב השום מתחיל לנבוט. ראשי השום צריכים להיראות מלאים וקשים למגע, ללא עיוותים. את השום מאחסנים במקום חשוך ויבש.

טיפ: הכניסו ראש שום שהתייבש מעט אל תוך צנצנת זכוכית בינונית, נערו ברצף במשך כדקה. הוציאו את התכולה, וראו איזה פלא, השום קלוף ללא מגע יד אדם וללא ריח שנשאר גם אחרי שלוש מקלחות ברצף. 

לסיום, שימו לב לטיפים שחוזרים על עצמם, הם החשובים ביותר. הימנעו מרכישה מיותרת ואפילו של ירק אחד, הסיבה לכך היא פשוטה, במידה ורכשתם כמות מלפפונים מיותרת והיא מתחילה להרקיב, הרי שטבע הירקות הוא שכל שאר הירקות בסלסלה יתחילו להרקיב יחד עם המלפפונים.

אפשר לומר שזהו משולש של איכות, טריות ובריאות. ואם מעל כולם מצטרף החסכון בקופה, וההימנעות מהשלכת הירקות, זהו בונוס משתלם במיוחד.