"נתונים מסמרי שיער"

רשות המסים: עוקבים אחר הכנסות הבד"צים הפרטיים

בדיון בוועדה לביקורת המדינה, חשפה רשות המסים כי כל הבד"צים העבירו נתונים מלאים על המקומות המושגחים על ידם וכי ברשות יעקבו אחריהם. "נתונים מסמרי שיער על שכר המנכ"לים" (ארץ)

ישי כהן | כיכר השבת |
אילוסטרציה. למצולם אין קשר לנאמר בכתבה (צילום: אביר סולטן - פלאש90)

במהלך דיון בוועדה לביקורת המדינה נחשף, כי כל גופי הכשרות הפרטיים הפעילים כיום בארץ, מסרו לאחרונה לרשות המסים דיווח פעילות מלא על המקומות המושגחים על ידיהם וכי רשות המסים תפעיל את יחידת המודיעין שלה כדי לוודא נתונים אלו.

לדברי יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד): "רשות המיסים מתקדמת יפה בתחום, אך נקפיד שיכנסו לקופת המדינה כל הכסף המיועד לחברה כולה. לפני כחודש התפרסם חוזר של הרשות, המתקן את הליקויים עד כה במיסוי מקובלים ובד"צים, אך עלינו להקפיד שהוא לא יישאר אות מתה, יוטמע אצל גורמי השטח, ויכנסו לקופת המדינה כל הכסף המיועד לחברה כולה, לכל צרכיה".

חנן פוגל, נציג מבקר המדינה, ציין כי "חוזר רשות המיסים הוא הצהרת-כוונות, אך אין בו חידוש ממשי, וכסף שהוענק למקובל והוצג כמתנה הפטורה ממס, ימשיך להיות מוצג כזה".

משה אשר, ראש רשות המיסים, השיב כי "אדמו"רים, מקובלים, מוהלים ועורכי-חופות – אינם שונים מכל בעל מקצוע החייב במס. נתינת ברכה או ייעוץ, היא מתן שרות, ונתינת סכום בעבורה - חייבת במס. מתנה, הפטורה ממס, היא כזו שבעבורה לא ניתן דבר. תרומה למוסדות שהן עמותות הזכאות לאישור סעיף 46 הוא תקין לחלוטין – וכל ההתמקדות היא בכסף שמגיע לחשבון הבנק הפרטי של מעניק הברכה. גם מתן שרות שאין בצידו תעריף – חייב במס".

רוני חכם, סמנכ"ל רשות המיסים הוסיף כי "מצאנו את כל 44 הבד"צים שאי פעם פעלו בארץ, החליפו שם או הורידו פעילות, ומי מהם עמותה או גוף פרטי. ל-26 גופים כאלו הועברה דרישה למי הם מעניקים השגחת כשרות – ונענינו ע"י כולם. נפעיל את המודיעין שלנו כדי לבדוק את היקף הפעילות שלהם. יש בידינו נתונים מסמרי-שער על היקף השכר של חלק ממנהלי הבד"צים".

לדברי משה דגו, סמנכ"ל המשרד לשירותי דת, אחריותו "היא על המועצות הדתיות והרבנויות המקומיות, ו-50-40 הבד"צים הפרטיים היא בדרך כלל עמותות. הוא הוסיף כי משרדו ממחשב את כל המועצות הדתיות וקובע אמות-מידה אחידות לפעילות".

לדברי ח"כ יואב בן צור (ש"ס), "כיוון שלא נקבע גובה ותעריף לברכה – היא איננה חייבת במס. הנותנים תרומה מאמינים שזה כמו צדקה, וגם מי שאינו נותן מאומה זוכה לברכה או ייעוץ, וכבר ראיתי מי שנתנו כסף ובכל זאת לא זכו לברכה".

רחל עזריה (כולנו), יוזמת הדיון, אמרה כי "משגיח כשרות של המועצה הדתית שעובד גם בבד"צים פרטיים זה כמו חבר כנסת שיעבוד כלוביסט. יש כאן ניגוד עניינים מוחלט. מונופול הכשרות של הרבנות עולה למשק למעלה מחצי מיליארד שקל לשנה על פי נתוני משרד האוצר.

"התנהלות קלאסית של מונופול שמעלה את יוקר המחייה מהסיבה הפשוטה שהוא יכול. משרד האוצר מתכוון לתקן עיוות זה".

ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד): "חצרות האדמו"רים והמקובלים והבד"צים עושקים את המעמד הבינוני והנמוך ברמאות, כאילו הם יכולים לתת מערכת כשרות שהרבנות לא יכולה לתת. אני אסתפק בכשרות של הרבנות, ולפעמים גם זה לא".

תני פרנק, ראש תחום דת ומדינה ב"נאמני תורה ועבודה" הוסיף כי כבר בשנת 2008 ציין מבקר המדינה את כשלי מערך הכשרות, ואמר כי "ייתכן והמבקר צריך לבדוק את הנושא בשנית, כי לפי הדיון כאן המצב נשאר על כנו".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר