הוואקום בין ביטוח לאומי לציבור, ומי שמנסה (ומצליח) לגשר עליו: הכירו את אלון אהרונוב, מנכ"ל 'זכותי'

האם באמת יש פער כה משמעותי בין המוסד החשוב הזה לבין הציבור? אלון אהרונוב, מייסד ומנכ"ל חברת 'זכותי', המתמחה במיצוי זכויות רפואיות, עזר לנו לשים את האצבע על תמצית הבעיה (ריאיון)

אלון אהרונוב, מייסד ומנכ"ל 'זכותי' (צילום: יח"צ)

שלום אלון. על רגל אחת, למה הציבור מתלונן כל-כך הרבה על ביטוח לאומי?

"אתחיל בכך שאומר שביטוח לאומי הוא גוף חיוני למדינת ישראל ואזרחיה. למעשה, הוא יוצר רף מינימום לתנאי המחיה של כל אדם במדינה. עם זאת, מדובר בגוף גדול ובירוקרטי. המציאות שלנו, כמדינה וכאינדיבידואלים, משתנה תכופות, ואילו ביטוח לאומי לא מצליח להתאים את עצמו ולהדביק את הקצב המהיר. זו הסיבה העיקרית לכך שבמקרים רבים, המוסד לא מצליח לעמוד בציפיות של הציבור. לפיכך, ישראלים רבים מתקשים לקבל את זכויותיהם הרפואיות מהמדינה ופונים לגופים חיצוניים בכדי שיעזרו להם לקבל את המגיע להם מביטוח לאומי."

המדינה מכירה בקיומו של האבסורד

אלון אהרונוב אינו זר לתחום הזכויות הרפואיות. למעשה, הוא עוסק בכך כבר כשלושה עשורים, עוד לפני שהקים את חברת 'זכותי' והביא אותה, יחד עם שותפיו ועובדיו, להיות סיפור ההצלחה שהיא היום.

זה לא אבסורד שהאזרח צריך גוף חיצוני בכדי לקבל את הזכויות שלו מביטוח לאומי?

"חד-משמעית. יותר מכך, ניתן לומר שהמדינה כבר הכירה באבסורד הזה, מבלי לומר זאת מפורשות. השקת השירות 'יד מכוונת' לא הותיר מקום לספק. תפקיד הגוף הזה הוא לסייע למבקשי הקצבאות והסעדים מביטוח לאומי להתמודד עם הניירת והדרישות הבירוקרטיות של המוסד. אבל אני חושב שהשירות הזה רחוק מלקלוע למטרה."

למה?

"כי אמנם עזרה במילוי טפסים זה טוב ויפה, אך התמקדות במילוי טפסים גרידא היא התעסקות בטפל ולא בעיקר. לפני שאדם בא לדרוש זכויות מביטוח לאומי, חשוב שקודם כל הוא ידע אם יש לו 'קייס', כלומר אם יש לו סיכוי לקבל את הסעד או הפיצוי אותו הוא דורש. התמודדות עם ביטוח לאומי היא במקרים רבים מתישה ומבלבלת, ועל כן חבל להיכנס ל'קרבות' אבודים מראש עם המוסד.

"יתרה מכך, הגשת הטפסים היא החלק הקל. החלק החשוב יותר הוא הפן המקצועי, הסיכום הרפואי ולעמוד אל מול הוועדה הרפואית ולהציג את המקרה שלך. תביעות רבות נופלות כאשר התובע מתייצב אל מול הוועדה הרפואית, במקרים רבים בעיקר בגלל שהוא לא ידע איך להציג את המקרה שלו בצורה מיטבית. התובע צריך שיסבירו לו מראש מה בדיוק עליו לומר, על מה להתעכב ואיך להתנהג כשהוא מתייצב אל מול הוועדה. חשוב לי להדגיש שגם את האמת צריך לדעת לספר."

ממלאים את הוואקום

השיח המתלהם בנוגע ליחס העלות מול התועלת של ביטוח לאומי לציבור עולה וצף לא מעט בשנים האחרונות. אך כפי שניתן לשמוע, אלון אהרונוב לא ממהר להצטרף אליו. לדבריו, האמת קצת יותר מורכבת מאיך שמנסים להציג אותה.

למי שלא מכיר, מה בעצם עושה חברת 'זכותי'?

"לקוחותינו הם מבוטחים המתקשים, או שחשים כי יתקשו לקבל את זכויותיהם הרפואיות ממוסדות כמו ביטוח לאומי, רשות המסים וחברות ביטוח פרטיות. אנו מסייעים ללקוחותינו להכין תיק רפואי מוצק, ומדריכים אותם כיצד עליהם להעביר את המסר ומה עליהם לומר כאשר הם ידרשו את זכויותיהם הרפואיות, בין אם מדובר בקצבת נכות, פטור ממס הכנסה, פיצויים, טיפול סיעודי וכיוצא באלה. בקצרה, ניתן לומר כי אנחנו 'ממקסמים' את הסיכויים שהלקוח שלנו יקבל את זכויותיו הרפואיות."

אז למעשה, 'זכותי' מספקת את השירותים שממלאים את הוואקום בין ביטוח לאומי לציבור?

"הרבה יותר מזה. אנחנו ב'זכותי' חרתנו על דגלנו לתת ללקוחותינו שירות שאנשים פרטיים, בניגוד לחברות גדולות עם כוח רב, לא רגילים לקבל. נבחרת המומחים שלנו מורכבת מאנשים שמכירים היטב את ביטוח לאומי והוועדות הרפואיות, רשות המסים וחברות הביטוח. עם הידע והניסיון שלנו, אנו יודעים להמיר ליקויים רפואיים לסעיפים, זכויות ואחוזי נכות. אנו יודעים להכין תיק רפואי מוצק שיהיה קשה למוסדות המדינה וחברות הביטוח לדחות אותו."

למה בעצם כל-כך קשה לאנשים לקבל את הזכויות שלהם מהמדינה וחברות הביטוח ללא עזרה חיצונית? אתה חושב שזה בגלל שהמדינה לא רוצה או לא מסוגלת לדאוג לאזרחים?

"לעניות דעתי, זה בעיקר עניין של קוצר יד בירוקרטי. ככל שמוסד הוא גדול יותר, כך הוא נוטה להיות יותר מסורבל, מרובע ואיטי. זאת הסיבה לכך שישראלים רבים פונים אלינו - כדי שנהיה מעיין גוף ש'מתרגם' להם מה הם צריכים לעשות בשביל לקבל את זכויותיהם הרפואיות. ואנחנו זיהינו את הצורך הזה לפני כעשרים שנים, עוד כשתחום מיצוי הזכויות הרפואיות היה בחיתוליו. אנחנו ב'זכותי' פיתחנו שיטה מאפס והפכנו למקצוענים וחלוצים בתחום."

צמחו מלמטה

אלון אהרונוב סיפר לנו כי כבר בתור ילד הוא היה דעתן ועקשן, אחד שלא מוותר בקלות על מה שמגיע לו. את הרכב הראשון שלו רכש בגיל 20 לאחר שתבע את חברת הביטוח שלו על תאונת אופנוע שעבר.

ברשותך, בוא נחזור טיפה אחורה. איך הגעת לתחום מיצוי הזכויות הרפואיות?

"הבחנתי בצורך שלא קיבל מענה. את דרכי המקצועית התחלתי כיועץ מס במשרד הרו"ח גוזלן לוריא (שהיום הם חלק מבעלי החברה) כמנהל מחלקת פרט, שטיפלה בעצמאים שאינם מאוגדים כחברה. במהלך השנים, נתקלתי בהמון מקרים של לקוחות שהתקשו לקבל את המגיע להם מרשות המסים בכוחות עצמם. בתור התחלה, סייעתי ללקוחותיי באופן עצמאי כחלק מהשירות במחלקה. בשלב מסוים הגעתי להבנה כי זהו תחום בפני עצמו, הראוי למשאבים ותשומת לב שתינתן לו באופן בלעדי."

ואיך הגעתם משם להיות חברה גדולה ומוכרת כל-כך?

"אחרי שנתיים של פיילוט כמחלקה בתוך משרד רואי החשבון, החלטנו להעמיד את החברה על הרגליים. גייסנו אנשי מקצוע רבים ומנוסים מאוד, שמכירים את המערכות הממשלתיות והביטוחיות היטב ואף עבדו בגופים אלה שנים רבות. התחלנו במשרד קטן ברחוב האמנים בת"א, ועם צמיחת החברה עברנו ממשרד למשרד עד שהגענו להיכן שאנו היום - שלושה סניפים ארציים, כולל אחד בבניין קריית הממשלה בתל אביב. שנים של עבודת צוות פוריה, עמל ועשייה אינטנסיבית הביאו אותנו להיות החברה המובילה בתחום מיצוי הזכויות הרפואיות. כל זה לא היה אפשרי ללא נבחרת המומחים המקצועית שלנו ושאר עובדי החברה המדהימים."

"ראינו כבר הכל"

למרות העובדה כי אלון אהרונוב הוא המייסד והמנכ"ל של 'זכותי', הוא מרבה להשתמש במילה 'אנחנו' במקום 'אני'. כשהוא נשאל מדוע, הוא עונה שכוחה של החברה טמון בעובדה שיש ל'זכותי' צוות מנצח, שיכול להשיג מה שאדם יחיד לעולם לא יוכל לבצע ברמה הגבוהה ביותר.

קמפיין ה'לא קיבלת-לא שילמת' שלכם נשמע מאוד אמיץ. למה בחרתם להשיק אותו?

"המספרים דיברו בעד עצמם. כשהבנו שאנחנו מעולים במה שאנחנו עושים ושאחוזי ההצלחה שלנו הם הגבוהים בענף, יצאנו בקמפיין ה'לא קיבלת-לא שילמת'. כלומר, רק מי שבסופו של דבר מקבל כסף מהמוסדות - משלם לנו."

זה רף ביטחון מאוד גבוה.

"זה נכון. אבל כידוע, אין חכם כבעל ניסיון - ולנו ב'זכותי' יש שפע ניסיון. במצטבר, מדובר במאות שעות ניסיון של עובדינו, שחלקם עבדו במוסדות מולם אנו עובדים כיום. טיפלנו בהצלחה כבר בעשרות אלפי לקוחות עם מחלות וליקויים מכל הסוגים. אין מחלה שלא טופלה על ידינו מספר רב של פעמים. ראינו כבר הכל."

ומה לגבי 'מה שמגיע בלי להגיע'?

"קמפיין ה'מה שמגיע בלי להגיע' התחיל עקב מגפת הקורונה. באופן טבעי, רבים מהלקוחות שלנו הם אנשים מבוגרים, אנשים בקבוצות סיכון או שניהם יחד. לכן, פתחנו את השירות מרחוק, ללא צורך בהגעה למשרדי החברה. כל מה שלקוח היה צריך לעשות הוא רק להרים טלפון - ואנחנו לקחנו את זה משם. כשהבנו שהקמפיין תפס, המשכנו איתו גם אחרי שהגבלות הריחוק החברתי ירדו מהפרק."

ספר לנו על סיפור הצלחה שריגש אותך וזכור לך במיוחד.

"וואו, יש המון. מכתבי התודה לא מפסיקים להגיע. יש המון מקרים מרגשים. אחרי הכל, התפקיד שלנו כחברה הוא להיות לעזר ללקוחותינו לקבל את הסיוע לו הם כה זקוקים. אני לא יכול לפרט יותר מדי, מפאת צנעת הפרט, אבל אני יכול לתת כמה קווים כללים.

"אחד הלקוחות שלנו היה בעברו מאמן כדורגל. יום אחד, רגע לפני העלייה למרגש, הוא התבשר כי השחקן הבכיר ביותר שלו לא יגיע למשחק, מה שגרם לו ללקות בלבו. האתגר כאן היה להוכיח כי האירוע הלבבי קרה עקב אי-הופעתו של השחקן, ולא בגלל דבר מה שאינו קשור לעבודה. כשתביעתו להכרה כנפגע עבודה התקבלה בזכותנו, הלקוח קיבל סכומים גבוהים. זה היה מאוד משמח עבורי ועבור עמיתיי."

מי יכול, לשיטתך, להיעזר בשירותים של 'זכותי', מלבד בני הגיל השלישי?

"כולם! כשאני מסתכל סביבי, אני רואה המון אנשים, צעירים כבוגרים, שמאבדים את עצמם אל מול הנוקשות הבירוקרטית של המוסדות האמונים על רווחתם. חשוב לציין כי רבים מהפונים אלינו הם אנשים שלכאורה אמורים להיות מאוד בקיאים בהתנהלות אל מול בירוקרטיה, כמו עורכי דין, רופאים, מנהלי מחלקות בבית חולים, שופטים בדימוס ועוד. חלקם מגיעים אלינו לאחר שלא הצליחו לקבל את זכויותיהם הרפואיות בכוחות עצמם. אם אנשי מקצוע שכאלה רואים צורך בשירותים של 'זכותי', אני סמוך ובטוח שכל אדם יכול להיעזר בשירותים שלנו. אנו נשמח לסייע לכל אחד עד שיקבל את הזכויות הרפואיות המגיעות לו על פי החוק."

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר