עובש: האוייב הגדול של עקרות הבית

הוא נמצא בכל מקום, הוא עלול להופיע בכל פינה. הוא גם מסכן חיים וגם מציל חיים. הכירי את העובש

אפרת שניר | כיכר השבת |
ביתי בת ה-8 החלה להתלונן על כאבי ראש קשים בתקופה האחרונה. מידי יום היא הייתה חוזרת מבית הספר עם ראש דואב, סחרחורת קלה וחוסר תיאבון. אחרי שביררנו בעדינות שזה לא רק תירוץ שלה לא ללכת לבית ספר, ניחשנו שהיא בטח צריכה משקפיים. המאמץ לקרוא מהלוח מרחוק בטח מכביד על העיניים וגורם ללחץ ברקות.

בדיקת העיניים חזרה מושלמת. אז מה בכל זאת לא היה בסדר? בכיס פנימי בתוך הילקוט נרקב לו לאיטו חצי תפוח. הוא היה קטן, הכיס היה סגור, כך שריח העובש לא היה מובהק. לקח לנו כמה שבועות להגיע לאוייב השקט הזה...

העובש נמצא בכל פינה, מקיף אותנו מכל כיוון. גם אם הוא לא מסוכן באופן ישיר, הוא מזיק מאוד לאיכות החיים. הנה כמה דברים שחשוב לדעת, ועוד כמה דברים שסתם נחמד להכיר במלחמה נגד האוייב של עקרות הבית.

האם עובש הוא חיידק מסוכן?

* בואו נעשה סדר: עובש הוא שם כללי לפטריות המכסות משטחים שונים (בדרך-כלל מוצרי מזון ישנים או משטחים לחים) ובכך יוצרות קרום אוורירי העשוי מסיבים דביקים.

* עובש המופיע על-גבי מזון בדרך-כלל אינו מזיק לבריאות, אך הוא בהחלט מעיד על התיישנות המזון, דבר אשר לעצמו עלול להזיק.

* הנבגים בעובש, כאמור, לרוב אינם מזיקים. עיקר הבעיות הבריאותיות כתוצאה מעובש עלול להיגרם לאנשים בעלי מערכת חיסון חלשה וכן ללוקים במערכת הנשימה.

בדיקת העיניים חזרה מושלמת. אז מה בכל זאת לא היה בסדר? בכיס פנימי בתוך הילקוט נרקב לו לאיטו חצי תפוח. הוא היה קטן, הכיס היה סגור, כך שריח העובש לא היה מובהק. לקח לנו כמה שבועות להגיע לאוייב השקט הזה...,העובש נמצא בכל פינה, מקיף אותנו מכל כיוון. גם אם הוא לא מסוכן באופן ישיר, הוא מזיק מאוד לאיכות החיים. הנה כמה דברים שחשוב לדעת, ועוד כמה דברים שסתם נחמד להכיר במלחמה נגד האוייב של עקרות הבית. ,האם עובש הוא חיידק מסוכן?,* בואו נעשה סדר: עובש הוא שם כללי לפטריות המכסות משטחים שונים (בדרך-כלל מוצרי מזון ישנים או משטחים לחים) ובכך יוצרות קרום אוורירי העשוי מסיבים דביקים.,* עובש המופיע על-גבי מזון בדרך-כלל אינו מזיק לבריאות, אך הוא בהחלט מעיד על התיישנות המזון, דבר אשר לעצמו עלול להזיק.,* הנבגים בעובש, כאמור, לרוב אינם מזיקים. עיקר הבעיות הבריאותיות כתוצאה מעובש עלול להיגרם לאנשים בעלי מערכת חיסון חלשה וכן ללוקים במערכת הנשימה.,,סיבת המוות: עובש,* עכשיו, אחרי שנרגענו לגבי העובש, אפשר לחזור ולהבהל: ב2010 מתה שחקנית אמריקאית בדירתה. נסיבות מותה נשארו בגדר תעלומה זמן רב, לאחר שכמה כיווני חקירה אפשריים נפסלו. חמישה חודשים מאוחר יותר מת בעלה בצורה זהה. מה שהביא את החוקרים לבדוק היטב את המבנה בו הם התגוררו. ,החקירה העלתה שפטרייה קטלנית שנגרמה מעובש בדירת הפאר של השניים בהוליווד היא ככל הנראה הסיבה למותם.,* ארגון הבריאות העולמי הגדיר כבר בשנת 1976 את 'תסמונת הבניין החולה': אנשים שסובלים מסימנים של אי נוחות פיזיולוגית בגלל שקירות הבניין ספוגים בעובש.,* מרבית העובשים מעדיפים טמפרטורה חמה יותר אולם יכולים להיווצר גם בטמפרטורה קרה.,* עובש עמיד יותר בפני מלח וסוכר בהשוואה לחומרים זרים אחרים החודרים למזון. מסיבה זו עובשים יכולים להתפתח בריבות וג'לי המצויים במקרר ובבשר ממולח כמו פסטרמה, נקניק ובשר מעושן.,* בתוך הבתים צומח העובש באזורים לחים וחמימים כגון מרתפים, ארונות וחדרי אמבטיה - אפילו לאחר שהרטיבות כביכול התייבשה. העובש יכול לצמוח במקומות בהם מאוחסן מזון, במגשי הפשרה בתוך מקררים, על צמחי בית, בתוך מזגנים, בפחי זבל, במזרנים, ברהיטים מרופדים או אפילו על כריות מספוג.,* העובש, גם אם אינו מהזן המסוכן, מביא תופעות לוואי לא נעימות, ביניהן: כאבי ראש, סחרחורת, עייפות, גירוי בדרכי הנשימה העליונות. ,,אות ההכרה של העובש,* העובש קיבל אות כבוד כשד"ר אלכס פלמינג, חוקר מסקוטלנד זכה - על הישגו הראשוני בזיהוי פעולת הפניצילין - לאותות הכבוד הגבוהים ביותר של הקהילה המדעית ושל הממלכה המאוחדת: פלמינג זכה לתואר אצולה בשנת 1944 ובפרס נובל לרפואה 1945, אותו חלק עם הווארד פלורי וארנסט בוריס צ'יין - מפתחי התרופה.,* התועלת של חיידקי העובש התגלה בטעות. בשנת 1928, תוך כדי עבודה על אחד ממחקריו למחלת השפעת, הבחין פלמינג בתופעה מעניינת: באחת מצלחות הפטרי התפתח עובש, וסביב העובש נוצרה טבעת נקייה מחיידקים.,הוא המשיך לחקור את תכונותיו של העובש כקוטל חיידקים. הוא גילה כי חומר פעיל מסוים בתוך העובש - אותו כינה "פניצילין" - מסוגל לקטול חיידקים ביעילות, אפילו בריכוז נמוך, כשהוא מדולל מאוד.,* מה שרבים לא יודעים זה שהשבטים שחיו בצפון אפריקה, נהנו מסגולות המרפא של עובש פניצילי כ- 1000 שנה לפני גילויו של פלמינג. כבר בשנת 1897, ארנסט דושן השתמש בעובש לטיפול בטיפוס אצל חזיר ים. הרופא הצעיר לא קיבל את הפטנט, ואחרי 15 שנים, נפטר ממחלה שהיה ניתן לרפא בעזרת אנטיביוטיקה.,,אז איך אתם אוהבים את העובש שלכם? ,* פירוש חלומות לפי האמונה הרווחת: אם הופיע בחלומכם עובש, בכל צורה שהיא, פירוש הדבר כי מישהו ממקורביו של החולם מזניח את עצמו ואת בריאותו.,* גבינות צרפתיות מיושנות בתהליך מיוחד כמו: קממבר, ברי, רוקפור - מכילות עובש שמעניק להן צבע מיוחד, במקרה של עובש כחול, וטעם עז. גבינות העובש נחשבות ליוקרתיות במיוחד ומתאימות לאניני טעם. ,* עובש כחול: גבינות כחולות (למשל רוקפור, גורגונזולה וסטילטון) נוצרות באמצעות החדרת חיידקי פניציליום רוקפורטי לתוך גוש הגבינה.,* עובש לבן: פניציליום קממברטי הוא עובש שעוטף את הגבינות מבחוץ ויוצר הבשלה מבחוץ כלפי פנים (למשל בגבינות קממבר, ברי),* לפי האגדה, מקור הגבינה ברועה כבשים צרפתי שהבחין בעלמה במצוקה. הוא זנח את ארוחתו (לחם וגבינה טרייה), ויצא להושיע את העלמה.,הוא לא מצא אותה וכשחזר לעדרו, רעב ועייף, גילה שהלחם והגבינה העלו עובש. אבל הוא היה כל כך רעב עד שהוא בכל זאת טעם, וגילה שהגבינה העבשה נפלא מאוד. ,* לפני שמכניסים את הגבינה הצעירה להבשלה במערה, דוקרים אותה 40 פעם כדי שיווצרו בתוכה עורקי עובש כחולים.,,* גם הטבעוניים והצמחוניים, שלא אוכלים מן החי, יכולים להנות ממעדני עובש. זה מתחיל כטופו טרי שמודבק בפטרייה המצמיחה עליו שכבת עובש במשך שלושה ימים. אז נשטף הטופו באלכוהול, שככל הנראה מחסל את הפטרייה אבל לא את האנזימים שיצרה.,* "צ'ו-דופו" (Chou Doufu) הוא השם הרווח מבין שמותיו הרבים של המאכל הזה, ביטוי סיני שאפשר לתרגמו ל"טופו מסריח". או בשמו המעודן: "טופו מותסס".,* גם הרעיון הזה התגלה בטעות: יום אחד נתקע חקלאי סיני עם כמות עודפת של טופו טרי, ולכן חתך אותו לקוביות וניסה לאחסנו בכד חרס. כשפתח כעבור כמה ימים את הכד גילה שהטופו הוריק והעלה ריח מרקיב. לפני שזרק אותו לפח, טעם מחומר הירקרק המסריח, נשבה בקסמו - והחל למכור אותו בחנותו.,טיפים נגד עובש,* לא כל הגבינות משתבחות עם עובש. לכן, אחסנו את שאריות הגבינות הצהובות בנייר כסף. הן תישארנה טריות הרבה יותר זמן ולא יעלו עובש.,* הנחת צלוחית עם קפה שחור טרי, בתוך הארון, היא דרך יעילה מאד נגד עובש.,* מגפיים, המגנות על רגלינו מפני הרטיבות, הן מוקד ישיר לגידול פטריות והתפתחות תאי עובש. יש לטבול מטלית באקונומיקה ולנגב את המגפיים היטב. אחר כך לנגב בעזרת מטלית לחה ולייבש היטב.,* כל משטח שהעלה עובש כדאי לחשוף לשמש ישירה בהזדמנות ראשונה.,* נגד הריח הרע של העובש יש לפזר סודה לשתיה, להשהות ולנגב בסמרטוט יבש לאחר שעה. הסודה מנטרלת ריחות רעים (אבקה)
איזה אוייב מתיש: המרדף אחרי מוקדי העובש נמשך כל החורף (אילוסטרציה: shutterstock)

סיבת המוות: עובש

* עכשיו, אחרי שנרגענו לגבי העובש, אפשר לחזור ולהבהל: ב2010 מתה שחקנית אמריקאית בדירתה. נסיבות מותה נשארו בגדר תעלומה זמן רב, לאחר שכמה כיווני חקירה אפשריים נפסלו. חמישה חודשים מאוחר יותר מת בעלה בצורה זהה. מה שהביא את החוקרים לבדוק היטב את המבנה בו הם התגוררו.

החקירה העלתה שפטרייה קטלנית שנגרמה מעובש בדירת הפאר של השניים בהוליווד היא ככל הנראה הסיבה למותם.

* ארגון הבריאות העולמי הגדיר כבר בשנת 1976 את 'תסמונת הבניין החולה': אנשים שסובלים מסימנים של אי נוחות פיזיולוגית בגלל שקירות הבניין ספוגים בעובש.

* מרבית העובשים מעדיפים טמפרטורה חמה יותר אולם יכולים להיווצר גם בטמפרטורה קרה.

* עובש עמיד יותר בפני מלח וסוכר בהשוואה לחומרים זרים אחרים החודרים למזון. מסיבה זו עובשים יכולים להתפתח בריבות וג'לי המצויים במקרר ובבשר ממולח כמו פסטרמה, נקניק ובשר מעושן.

* בתוך הבתים צומח העובש באזורים לחים וחמימים כגון מרתפים, ארונות וחדרי אמבטיה - אפילו לאחר שהרטיבות כביכול התייבשה. העובש יכול לצמוח במקומות בהם מאוחסן מזון, במגשי הפשרה בתוך מקררים, על צמחי בית, בתוך מזגנים, בפחי זבל, במזרנים, ברהיטים מרופדים או אפילו על כריות מספוג.

* העובש, גם אם אינו מהזן המסוכן, מביא תופעות לוואי לא נעימות, ביניהן: כאבי ראש, סחרחורת, עייפות, גירוי בדרכי הנשימה העליונות.

זה לא נראה לכם כמו צמח יפהפה? פטריית העובש בטבע (shutterstock.com)

אות ההכרה של העובש

* העובש קיבל אות כבוד כשד"ר אלכס פלמינג, חוקר מסקוטלנד זכה - על הישגו הראשוני בזיהוי פעולת הפניצילין - לאותות הכבוד הגבוהים ביותר של הקהילה המדעית ושל הממלכה המאוחדת: פלמינג זכה לתואר אצולה בשנת 1944 ובפרס נובל לרפואה 1945, אותו חלק עם הווארד פלורי וארנסט בוריס צ'יין - מפתחי התרופה.

* התועלת של חיידקי העובש התגלה בטעות. בשנת 1928, תוך כדי עבודה על אחד ממחקריו למחלת השפעת, הבחין פלמינג בתופעה מעניינת: באחת מצלחות הפטרי התפתח עובש, וסביב העובש נוצרה טבעת נקייה מחיידקים.

הוא המשיך לחקור את תכונותיו של העובש כקוטל חיידקים. הוא גילה כי חומר פעיל מסוים בתוך העובש - אותו כינה "פניצילין" - מסוגל לקטול חיידקים ביעילות, אפילו בריכוז נמוך, כשהוא מדולל מאוד.

* מה שרבים לא יודעים זה שהשבטים שחיו בצפון אפריקה, נהנו מסגולות המרפא של עובש פניצילי כ- 1000 שנה לפני גילויו של פלמינג. כבר בשנת 1897, ארנסט דושן השתמש בעובש לטיפול בטיפוס אצל חזיר ים. הרופא הצעיר לא קיבל את הפטנט, ואחרי 15 שנים, נפטר ממחלה שהיה ניתן לרפא בעזרת אנטיביוטיקה.

הפרד ומשול. הוציאו את הפרי העבש והצילו את כל השאר (צילום: shutterstock)

אז איך אתם אוהבים את העובש שלכם?

* פירוש חלומות לפי האמונה הרווחת: אם הופיע בחלומכם עובש, בכל צורה שהיא, פירוש הדבר כי מישהו ממקורביו של החולם מזניח את עצמו ואת בריאותו.

* גבינות צרפתיות מיושנות בתהליך מיוחד כמו: קממבר, ברי, רוקפור - מכילות עובש שמעניק להן צבע מיוחד, במקרה של עובש כחול, וטעם עז. גבינות העובש נחשבות ליוקרתיות במיוחד ומתאימות לאניני טעם.

* עובש כחול: גבינות כחולות (למשל רוקפור, גורגונזולה וסטילטון) נוצרות באמצעות החדרת חיידקי פניציליום רוקפורטי לתוך גוש הגבינה.

* עובש לבן: פניציליום קממברטי הוא עובש שעוטף את הגבינות מבחוץ ויוצר הבשלה מבחוץ כלפי פנים (למשל בגבינות קממבר, ברי)

* לפי האגדה, מקור הגבינה ברועה כבשים צרפתי שהבחין בעלמה במצוקה. הוא זנח את ארוחתו (לחם וגבינה טרייה), ויצא להושיע את העלמה.

הוא לא מצא אותה וכשחזר לעדרו, רעב ועייף, גילה שהלחם והגבינה העלו עובש. אבל הוא היה כל כך רעב עד שהוא בכל זאת טעם, וגילה שהגבינה העבשה נפלא מאוד.

* לפני שמכניסים את הגבינה הצעירה להבשלה במערה, דוקרים אותה 40 פעם כדי שיווצרו בתוכה עורקי עובש כחולים.

איזה עובש אתם אוהבים עם הגבינה שלכם; כחול, ירוק או לבן? (shutterstock)

* גם הטבעוניים והצמחוניים, שלא אוכלים מן החי, יכולים להנות ממעדני עובש. זה מתחיל כטופו טרי שמודבק בפטרייה המצמיחה עליו שכבת עובש במשך שלושה ימים. אז נשטף הטופו באלכוהול, שככל הנראה מחסל את הפטרייה אבל לא את האנזימים שיצרה.

* "צ'ו-דופו" (Chou Doufu) הוא השם הרווח מבין שמותיו הרבים של המאכל הזה, ביטוי סיני שאפשר לתרגמו ל"טופו מסריח". או בשמו המעודן: "טופו מותסס".

* גם הרעיון הזה התגלה בטעות: יום אחד נתקע חקלאי סיני עם כמות עודפת של טופו טרי, ולכן חתך אותו לקוביות וניסה לאחסנו בכד חרס. כשפתח כעבור כמה ימים את הכד גילה שהטופו הוריק והעלה ריח מרקיב. לפני שזרק אותו לפח, טעם מחומר הירקרק המסריח, נשבה בקסמו - והחל למכור אותו בחנותו.

טיפים נגד עובש

* לא כל הגבינות משתבחות עם עובש. לכן, אחסנו את שאריות הגבינות הצהובות בנייר כסף. הן תישארנה טריות הרבה יותר זמן ולא יעלו עובש.

* הנחת צלוחית עם קפה שחור טרי, בתוך הארון, היא דרך יעילה מאד נגד עובש.

* מגפיים, המגנות על רגלינו מפני הרטיבות, הן מוקד ישיר לגידול פטריות והתפתחות תאי עובש. יש לטבול מטלית באקונומיקה ולנגב את המגפיים היטב. אחר כך לנגב בעזרת מטלית לחה ולייבש היטב.

* כל משטח שהעלה עובש כדאי לחשוף לשמש ישירה בהזדמנות ראשונה.

* נגד הריח הרע של העובש יש לפזר סודה לשתיה, להשהות ולנגב בסמרטוט יבש לאחר שעה. הסודה מנטרלת ריחות רעים (אבקה).

חומץ ואקונומיקה. ספריי ומברשת. הוא לא ידע מאיפה זה בא לו (צילום: shutterstock)

* כדי להפטר מעובש מת על הקיר פשוט מעבירים סמרטוט יבש על המשטח. העובש סר מהקיר כמו אבק.

* כדי למנוע חזרה של עובש במקומות מועדים ללחות: יש למהול אקונומיקה עם חומץ ולנקות את העובש. אקונומיקה מנקה את העובש והחומץ מונע הווצרותו מחדש בתנאי שלא קיימת נזילה או חדירת מים דרך הקיר, מבחוץ.

* עובש היא פטרייה מדבקת. אם זיהיתם פרי או ירק אחד מעלה עובש במקרר, מהרו להוציא אותו ולנקות את הסביבה עליה הוא עמד.

כיוון שעובש מתפתח עוד לפני שהוא נראה לעין, סביר להניח שהפירות בסביבה נדבקו. אם אין עליהם עדיין שום סימן, אפשר לאכול אותם מיד ולשאר הפירות אין סכנה.

]]>
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

Mame לאישה הדתית