כיכר השבת

עונת הבציר החלה

מאחורי הקלעים של היינות המעוטרים ביותר בישראל

ביקבי ברקן, חודשים תמוז ואב הם תחילתו של מסע מפרך אך מופלא בין כרמים, אשכולות ענבים, וריח משכר של יין איכותי. ברקן - היקב הישראלי המעוטר ביותר בתחרויות יין בינלאומיות, מתחיל בימים אלו את הבציר ואז, כל הקסם שמאחורי הכרמים והמדליות מתעורר לחיים (יין, שיווקי)

kikar.co.il בשיתוף יקבי ברקן | מקודם | ד' באב | 08.08.16
מסע מופלא בין כרמים ויין איכותי
מסע מופלא בין כרמים ויין איכותי (צילום: יעקב כהן אחדות)

ביקבי ברקן, חודשים תמוז ואב הם תחילתו של מסע מפרך אך מופלא בין כרמים, אשכולות ענבים, וריח משכר של יין איכותי. ברקן - היקב הישראלי המעוטר ביותר בתחרויות יין בינלאומיות, מתחיל בימים אלו את הבציר ואז, כל הקסם שמאחורי הכרמים והמדליות מתעורר לחיים.

מימיו הראשונים של יקב ברקן התמקדו בדבר החשוב ביותר - איכות הענבים. זנים איכותיים הגיעו מכל העולם וניטעו בכרמים של ברקן הפרושים ברחבי הארץ. כיום, יש ליקב עשרות זנים הפרושים על פני למעלה מ - 10,000 דונם של כרמים, כאשר כל זן מותאם לאזורי הגידול הטובים ביותר עבורו וכך זוכים יינות ברקן שנה אחר שנה, במדליות בתחרויות יין בינלאומיות.

תקופת הבציר משתנה בהתאם לאזור הגיאוגרפי וכל זן מבשיל בזמן שונה. לקביעת מועד הבציר חשיבות מכרעת בנוגע לאופיו ואיכותו של היין. כבר בחודש תמוז מתחיל היקב במעקבים על תהליך הבשלת הענבים. כל מספר ימים נלקחות דוגמאות מכל כרם בארץ ומובאות למעבדת היקב בה בודקים נתוני חומצה וסוכר. במקביל, קיים מעקב אחר התפתחות הצבע בענבים ומעקב בשטח אחרי ההבשלה בגרגרי הענבים. כל המעקבים הללו נעשים במקביל לפעולות אגרונומיות בכרם, שגורמות לתהליך הבשלה אופטימאלי, יציב, יעיל ואיכותי.

הזנים הראשונים שמבשילים, הם הזנים הלבנים של כרמי הדרום, השרדונה והסוביניון בלאן, מהכרמים הסובבים את היקב בחולדה. בהמשך, יצטרפו גם הזנים האדומים מהכרמים הללו. בסוף חודש אב, צפויים להיבצר הזנים הלבנים מכרמי הצפון המובחרים ומהשבוע האחרון של אב עד סוף אלול ישנה הבשלה רב - ארצית, הזנים האדומים מהכרמים ברחבי הארץ מגיעים להבשלה והיקב בתפוסה מלאה.

קיימות שתי שיטות לבצירת הענבים, בציר מכני ובציר ידני. בציר מכני נעשה על ידי מכונה הנקראת "בוצרת" המשחררת את אשכולות הענבים מהגפן. תהליך זה מהיר יותר ומקצר את הזמן בו הענבים שוהים בשטח ובכך מונע התחמצנות ותסיסה לא מבוקרת של הענבים לפני הגעתם ליקב.

השיטה המכנית לבצירת ענבים. (יעקב כהן אחדות)

הבציר הידני, כשמו כן הוא, מבוצע באופן ידני. בשיטה זו, האשכולות נשמרים שלמים וניתן להפריד ולהוציא את האשכולות הפחות טובים. תהליך זה ארוך יותר ודורש יותר עובדים.

הבחירה בשיטת הבציר תלויה במספר גורמים. בציר ידני יבחר כאשר מדובר בכרמים איכותיים, בהם חשוב כי אשכולות הענבים יישארו שלמים, בחירה זו מתבצעת בעיקר כאשר מדובר על זנים לבנים. סיבה נוספת היא באזורים בעייתיים מבחינה גיאוגרפית, מדרונות הרים או טרסות אשר אליהם הבוצרת לא יכולה להגיע. בציר מכני הוא מהיר ויעיל יותר. הבציר נעשה בשעות הבוקר המוקדמות ולפעמים אף בלילה כאשר הטמפרטורה נמוכה, זאת כדי למנוע את תסיסתם של הענבים בטרם הגעתם ליקב.

מייד לאחר הבציר, עוברים אשכולות הענבים לקליטה ביקב שמצויד באמצעי הייצור מהמתקדמים בעולם. שם, עוברים הענבים מיון ראשוני, מופרדים מהשזרות ועוברים לשטיפה. לאחר מכן, עוברים הענבים מעיכה וסחיטה עדינה על מנת להוציא את התירוש ועוברים למיכלי התסיסה עם קליפותיהם לטובת מיצוי טעמים. עם תום תהליכי התסיסה, עוברים היינות האדומים מסדרות האיכות ליישון בחביות של מספר חודשים ומשם לבקבוק. ביקבי ברקן יש למעלה מ- 6000 חביות עץ אלון, רובן חביות עץ אלון צרפתי.

צוות הייננים של ברקן, מלווה את היין בטעימות תכופות לאורך כל שלב בתהליך. החל מהתירוש, דרך התסיסה ולאורך כל זמן היישון בחביות. העבודה הקשה והטובה של הייננים, זיכתה אותם בסוף שנת 2015 בתואר "צוות הייננים הטוב ביותר בישראל".

כ - 12 מיליון בקבוקי יין בוקבקו בבציר 2015 ביקבי ברקן. השנה, מצפים לבציר גדול עוד יותר. את היינות הראשונים של בציר 2016 נוכל לטעום רק בפסח של שנה הבאה ואת היינות מסדרות האיכות עטורות המדליות Altitude וסדרת העילית Supérieur נזכה לטעום לא לפני שנת 2020.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
יין ואלכוהול

ברד תות או אבטיח עם יין מבעבע ובזיליקום

כיכר אוכל | 31.07.20

לארח בכיף

סלאשי: ברד מלפפון ומלון עם יין לבן ודבש

כיכר אוכל | 31.07.20

לארח בכיף

סלאשי: ברד דובדבנים ויין אדום עמוק ונועז

כיכר אוכל | 31.07.20

לארח בכיף

ברד למבוגרים בלבד: סלאשי יין ואפרסקים

כיכר אכל | 31.07.20

לארח בכיף: קוקטייל מימוזה על בסיס אבטיח

כיכר אוכל | 27.07.20
ש

10,000 דונם

פארק הירקון בפ"ת? הכירו את מתחם הנדל"ן הכי מדובר בענף

כיכר בשיתוף Lighter life | מקודם

לארח בכיף

מרגריטה אדומה: קוקטייל קיץ מתוק ומרענן

כיכר אוכל | 29.06.20

באנו לשדרג

אבוקדו עם קראסט פריך שהולך עם כל דבר

כיכר אוכל | 30.06.19

באנו לעזור

איך לגרום ליין זול להרגיש כמו בקבוק ב-400 שקל

כיכר אוכל | 22.01.18

באנו לעזור

מדוע אסור לאחסן את בקבוק היין בעמידה

כיכר אוכל | 17.01.18
ש

עולם ההטבות

סמסונג חדש שיגרום לך לחייך וגם יחסוך לך כסף

כיכר בשיתוף מרכניל | מקודם
ש

ברקן וסגל: בד"ץ בעלזא העניקו את חותמת הכשרות

kikar.co.il בשיתוף ברקן | מקודם
ש

פסח: מאות אלפי בקבוקי 'קדם' נרכשו ברשתות השיווק

kikar.co.il בשיתוף קדם | מקודם
ש

יין ישמח

עדיין שותים מיץ ענבים? הגיע הזמן להשתדרג

kikar.co.il בשיתוף יקב מצודה | מקודם
ש

כאיש אחד בלבד אחד

יקב אור הגנוז: לומדי התורה שהפכו את הקיבוץ החילוני

kikar.co.il בשיתוף אור הגנוז | מקודם
ש

בעלי עסקים?

כך תזהו חשבונית פיקטיבית • מסייעים למניעת פשיעה וטרור 

כיכר בשיתוף רשות המיסים | מקודם
ש

עד דלא ידע

פורים: יין לסעודה ויין למשלוח מנות - איך בוחרים?

kikar.co.il בשיתוף יינות ברקן | מקודם
ש

מצווה כהלכה

במעמד הרב הראשי: הפרשת תרומות ומעשרות ביקבי ברקן

kikar.co.il בשיתוף ברקן | מקודם

טעמנו את הוודקה של דונלד טראמפ והנה התובנות

אור רייכרט | 12.11.16
ש

איכות וכשרות מהודרת

על איזה יין בירכו הרבנים הראשיים לירושלים?

kikar.co.il בשיתוף ברקן | מקודם
ש

הרי אתה מקדש!

מאות כבר הוכשרו: קורס מקיף לעריכת חופה וקידושין

כיכר בשיתוף למען ילמדו | מקודם

פסטיבל היין ה-18: רשמים, חוויות וטעמים

שרגא גבהרד | 02.11.16
ש

והיית אך שמח

נעים להכיר: היינות שתשתו בחג הסוכות

kikar.co.il בשיתוף יקב טפרברג | מקודם
ש

עונת החגים בשיאה: איזה יין תגישו בסעודה?

kikar.co.il בשיתוף ברקן | מקודם